EYETOY: KINETIC

EYETOY: KINETIC

9.0

Prvý dospelý titul z rodiny EyeToy prevetrá vaše kosti pred televízorom.

Recenzia na PS2 verziu

Na začiatok vám položím už klasicky tri otázky. 1. Máte radi kvalitné značkové veci? 2. Túžite po najmodernejších technológiách? 3. Chceli by ste osobného trénera? Verím, že väčšina z vás určite povie „áno“. A verím aj tomu, že len málo mladých ľudí si toto všetko môže dovoliť. Ale nebojte sa, prichádza spasiteľ. Prichádza vykupiteľ. Prichádza záchranca. Je tu prvý virtuálny fitness inštruktor, ktorý sa bude venovať len a len vám a to len za dva litre (a bez nárokov na jedlo).

Možno si poviete, že eufória nie je v tomto prípade na mieste, veď tieto hry SONY produkuje hlavne pre deti. Nedajte sa zlomiť mojim nadšením. Buďte tvrdí a spravte si vďaka mojej fenomenálnej sugescii použitej v tejto recenzii vlastný názor na ďalší z dlhého radu EyeToy titulov, ktoré prichádzajú na trh čoraz častejšie a častejšie. Dočkáme sa ďalšej hry pre malé deti alebo konečne SONY prekročí Rubikon a ponúkne hráčom „dospelý“ titul pre nesporne zaujímavú perifériu EyeToy? Kocky sú už hodené a mne nezostáva nič iné len vybrať číňanky, červené trenírky a zažltnuté spartakiádne tričko. Überšportovec Rišo sa vrátil!

Kinetic je slovo mimoriadne kinetické, elastické a dynamické. Evokuje pohyb a neustále budí značkový dojem. Z tohto hľadiska treba uznať, že to je jeden z najpodarenejších obchodných názvov pre produkt, ktorý ešte verejnosť nepozná, ale vďaka vhodne zvolenému menu si ho iste zapamätá. Prednedávnom sa Junker pekne rozpísal o tomto projekte a môžem vám bez zbytočného omáčkovania povedať hneď teraz, že všetko, čo som vymenoval v tejto hre-nehre naozaj nájdete a že Kinetic splní všetky vaše očakávania. Nie je to vôbec trúfalé. Toto je budúcnosť. Toto je konečne to čo sme vídali v sci-fi filmoch a po čom sme tajne túžili. Kinetic vás miluje, Kinetic vás vidí. Kinetic vie, čo je pre vás dobré. Poďme teda ten Kinetik trochu „vykuchať“.

Ako už býva zvykom, hra podoporujúca EyeToy kameru vyžaduje jej pripojenie ešte pred spustením samotného menu. Kinetic dostanete so špeciálnou širokouhlou šošovkou umožňujúcou lepší prehľad o dianí vo vašej obývačke. Po krátkom štandardnom inštruktážnom úvode do ovládania EyeToy hier vás privíta chrumkavé intro, v ktorom dynamická mladá žena robí všelijaké divoké pohyby naznačujúce kinetózu a prekypovanie energiou. Chvíľami budete mať pocit, že pozeráte na najnovšiu reklamu nemenovaného výrobcu mobilných telefónov.


EyeToy: Kinetic
EyeToy: Kinetic
EyeToy: Kinetic

Ten profesionálny feeling nie je samozrejme náhodný, lebo okrem gigantu akým nesporne SONY je, na tvorbe tohto ambiciózneho projektu partipicipovala aj nemenej známa spoločnosť NIKE Motionworks. SONY dodalo technológie a NIKE zase špeciálne vypracovaný cvičebný program a exkluzívne cvičebné zostavy, ktoré sú hlavnou devízou tohto titulu. Takže hop-šup naspäť k hre. Po videu na vás čaká formálne zdravotné upozornenie a potom už iba minimalistické, ale napriek tomu esteticky príťažlivé, hlavné menu s tromi hlavnými ponukami (ak nerátame nastavenia): Tutorials, Routin Builder a Personal Trainer. Pod touto zjavne neduživou ponukou sa prekvapujúco skrýva neuveriteľne rozsiahly vesmír telesných a mentálnych cvičení, ktoré vám bez preháňania môžu vydržať (v extrémnych prípadoch) na celý život.

Pozrime sa teraz na jednotlivé položky detailnejšie a aj keď toho bude asi veľa, verte mi, že v tomto prípade mnou zvolený technický prístup postupného vymenovávania všetkého, čo tu nájdete má svoje opodstatnenie. Tu sa naozaj nedá omáčkovať. Treba to definitívne vysloviť, že Kinetic NIE JE hra, ale profesionálna cvičebná aplikácia. Takže ľudkovia, ktorí čakali môj ďalší ničnehovoriaci emotívny výlev, majú smolu.

Tutorials

Tu sa nachádzajú samozrejme návody a rady. Hneď prvou voľbou je Information, kde sa zoznámite s dvoma cvičiteľmi (mužom a ženou), ktorí vás budú sprevádzať počas každej návštevy vášho virtuálneho fitnessu. Ako sa na slušný podnik s takýmto vstupným kapitálom sluší a patrí, pekne vás privítajú a v animačke imitujúcej vaše pohyby hlavou vás prevedú po každej miestnosti v budove, ktoré rozdeľujú tento priestor na zóny. Vtipnou vsuvkou sú rozmiestnené plazmové obrazovky, kde vidíte váš aktuálny obraz z kamery. Game Tutorials slúži na bližšie priblíženie jednotlivých cvičebných zón, podľa ktorých sa budete musieť neskôr v „hre“ orientovať. Warm Up je klasické rozohriatie, rozdelené na tri časti: krátke, stredné a dlhé, teda poriadne rozohriatie. No a poslednou položkou je Stretch, čo je klasický strečing po cvičení, rovnako rozdenený na tri časti ako pri zahrievaní. To je tak asi všetko a preto sa vrhnime na seriózne cvičenie.

Routin Builder

Jednou z ponúk hlavného menu je Routin Builder. Je to podľa mňa trochu kostrbato preložiteľný názov, ale znamená asi toľko ako vybudovanie cvičebných návykov, teda cvičebná rutina. Tu sa, v zrozumiteľčine povedané, naučíte správne vykonávať jednotlivé cviky ako aj ich fázy, rozcvičku a strečing. Nie je to vôbec sranda a veľa ľuďí čo chodí živelne do posilňovne (fuj, škaredé slovo) ani len netuší, ako neefektívne a v niektorých prípadoch aj nevhodne cvičí. Takže treba pochváliť NIKE za tento príspevok v budovaniu všeobecných znalostí o správnych cvičebných návykoch. Po vstupe do tejto položky hlavného menu vám aplikácia ponúkne možnosť vytvorenia svojho profilu. Môžete samozrejme cvičiť aj bez neho, ale profil je potrebný pri tvorbe individuálnho cvičebného plánu (áno, aj to tu nájdete). Zadáte svoje meno, vek a váhu. Podľa posledných dvoch Kinetic vypočíta počet spálených kalórií a ponúkne vám aj jednoduché kardio meranie.

Po uložení údajov môžete pristúpiť k tvorbe novej „rutiny“ (nebudem ten názov nasilu meniť za nejaký slovenský patvar) alebo k nahratiu už uloženej. A tu sa dostávame k spomínaným zónam, ktoré sú mimoriadne zaujímavé. Môžete si vybrať z nasledujúcich: Cardio Zone, Combat Zone, Toning Zone a Mind & Body Zone. Cviky a zostavy skrývajúce sa pod týmito položkami sú rozdelené do dvoch skupín zobrazenia a celkového prístupu k ovládaniu. Do prvej skupiny patria Cardio a Combat cviky, kde aplikáciu ovládate rovnako ako iné EyeToy tituly. Teda, stojíte pred obrazovkou a triafate, uhýbate, prípadne vykonávate iné interakcie s objektami zobrazenými na obrazovke pomocou svojich končatín. Cviky vyžadujú úvodnú kalibráciu rozpätia rúk a potom je vám predvedená krátka ukážka s popisom toho, čo sa od vás očakáva.


EyeToy: Kinetic
EyeToy: Kinetic
EyeToy: Kinetic

Druhá skupina, teda Toning a Mind & Body je zameraná na pomalšie cviky, ktoré potrebujú precízne vykonávanie a preto počas nich vidíte na obrazovke cvičiteľa a seba zároveň. Môžete si meniť pohľady, takže môžete vidieť povedzme len jeho alebo jeho a seba z boku alebo dva pohľady na cvičiteľa a jeden na seba. Takéto riešenie ponúka výbornú kontrolu dôležitú na precízne precvičovanie. Pozrime sa teraz na jednotlivé zóny podrobnejšie, aj keď priznávam, že názvy sa nedajú preložiť úplne jednoducho a niekedy aj popis cvikov nie je úplne zrozumiteľný. Skúsim vybrať aspoň zopár zrozumiteľných príkladov, lebo práve pri Kineticu platí, že lepšie je raz vidieť ako desať krát počuť. Cviky sú našťastie jednoduché a intuitívne, pred každým máte krátky úvod a to je hlavné.

Cardio Zone

Ponuka obsahuje exotické názvy, ako Cascade, Pulsate, Ricochet a Arcburst. Napríklad Cascade je charakterizovaný ako vysokoenergetické osvieženie a všetky cviky sú zamerané na postupné zvyšovanie záťaže s dôrazom na vysoký výkon (kvôli srdcovej frekvencii). Pred každým cvičením vám Kinetic ponúkne rozcvičku a po každom zase strečing. Ale môžete ho odignorovať a po výbere vhodnej skladby ísť rovno na vec. Každé cvičenie predstavuje sofistikovaný komplex pohybov a po určitom čase zistíte, že to nie je len bezduché mávanie rukami a kopanie nohami, ale že vaše pohyby získali určitú eleganciu a koordinovanosť. Po cvičení si môžete pozrieť štatistiky, zmerať si pulz, alebo pozrieť graf svojej výkonnosti. Toto platí aj pre ostatné cviky.

Combat Zone

Ponuka tejto zóny je už o trochu väčšia a zahŕňa integrované prvky prevzaté z Karate, Kung-Fu a sebaobrany. Ponuka je zložená z rovnako exotických znejúcich výrazov ako v predcházdajúcej položke: Wildfire, Backslash, Trespass, Breakspeed, Reflex, Protector, Sidewinder a Precision. Napríklad pod Backslash sa skrýva naozaj búchanie do plôch vyklápajúcich sa zboku alebo Reflex sú cvičenia zamerané na postreh. Náročnosť je dosť vysoká a aj klasické búchanie do tehál nazvané Breakspeed vám dá poriadne zabrať, ak nemáte dobrú techniku úderu.

Toning Zone

Tu sa nachádzajú klasické cviky na posilňovanie svalov horných a dolných končatín, ako aj svalov brucha a ich celkové vyrysovanie. Tu nájdete nepopulárne, ale naozaj efektívne cviky vyžadujúce pevnú vôľu a vytrvalosť, prinášajúce však najlepšie výsledky.

Mind & Body Zone

Pod touto položkou sa nachádzajú cvičenia, kvôli ktorým hodnotím Kinetic tak vysoko. Všade dnes máte síce možnosť kúpiť video s aerobikom alebo iným dynamickým cvičením, ako sú bojové umenia alebo obyčajný fitness. Ale pod výrazmi Mind &Body sa skrýva niečo, čo bolo donedávna zohnateľné (aspoň u nás) len v knihách a to sú harmonizujúce cvičenie jogy, tai-chi a prvky meditácie. NIKE oslovila jednu váženu rodinu (meno nájdete v hre) z HongKongu vyučujúcu Tai-Chi už dlhé generácie, aby im vypracovali špeciálnu a zrozumiteľnú verziu tohto unikátneho súboru zdravotných cvičení a výsledok je viac ako prekvapujúci. Osobne ma Kinetic dostal práve týmto a ja otvorene vzdávam hold tvorcom za ich skvelý nápad a profesionálne spracovanie.

Cvikov je v zónach viac ako dosť a na ich kompletné prejdenie budete potrebovať veľa času. Výhodou Kinetiku je ich veľká ponuka, variabilita pri prispôsobovaní osobným potrebám a ich veľká škálovateľnosť. To je k ponukám cvičení asi všetko a pozrime sa na druhú položku hlavného menu ponúkajúcu unikátne služby virtuálneho osobného trénera.


EyeToy: Kinetic
EyeToy: Kinetic
EyeToy: Kinetic

Personal Trainer

Služby osobného trénera síce vďaka štedrosti rodnej firmy využívam zdarma, ale keď som sa dozvedel, aká je jeho hodinová taxa, tak sa mi prevrátili oči. Osobne si myslím, že sú to pri mojej spotrebe šestipív vyhodené peniaze, ale nehovorte to nikomu. Vypracovanie samotného plánu stojí viac ako celý Kinetic a keď prihliadneme k tomu, že za celým projektom stojí veľký a hlavne profesionálný tím odborníkov, tak v podstate naozaj nie je čo riešiť. Takže prejdime si túto položku. Po zadaní mena, veku, váhy a výšky sa ešte odfotíte, profil samozrejme uložíte na kartu a váš tréner si vás okamžite vezme do parády. Môže ním byť sympatická Anna alebo svalnatý Matt. Zvolíte si Activity Level, čo je v podstate zhodnotenie svojej fyzickej zdatnosti v troch stupňoch a potvrdíte, či ste boli posledný rok zdravý a tak ďalej. Po vzore Gran Turisma hra obsahuje kalendár a na úvodnej obrazovke uvidíte rozpis naplánovaných cvičení na dané obdobie charakterizovaný piktogramami jednotlivých zón, z ktorých boli použité cvičenia. Nasleduje komplexný úvod do ovládania a cvičenia, po ktorom si môžete v danej sade cvikov vybrať aj iné komponenty ako vám predpísali, ale s tým, že ponuka je len z danej zóny. Nasleduje rozcvička, kde si zvolíte virtuálnu miestnosť a ostatné je už na dlho, asi na zopár týždňov alebo mesiacov.

Grafika

EyeToy hry nekladú veľký dôraz na realistickú grafiku, ale Kinetic sa snaží byť dospelým titulom aj tu. Postavy oboch trénerov sú síce jednoduchšie vykreslené - rozhodne nečakajte nejakú Aki Ross z Final Fantasy, ale ich pohyby a mimika sú naozaj na úrovni a pôsobia reálne. V hre na vás čakajú viaceré miestnosti suplujúce klasické telocvične, ale keďže sme v New Yorku, tak za tie prachy máte samozrejme luxus. Za zmienku stojí Matrixovské Dojo a japonská záhrada s jazierkom uprostred. A nočnou mrakodrapovou panorámou v pozadí. Citlivosť kamery sa dá našťastie nakalibrovať a pokiaľ sa pohráte so svetlom, tak sa zabavíte aj večer. Vďaka širokoúhlej šošovke už nebudete musieť lietať po celej miestnosti, aby ste trafili daný objekt.

Hudba a zvuk

Obaja tréneri sú profesionálne nadabovaní, ich angličtina je zrozumiteľná a easy. Hudba je zjavne šitá na objednávku. Je funkčná a hodí sa k cvikom, ktoré sú mnohokrát diametrálne odlišné v dynamike. Zvukové efekty sú tu len na parádu a osvieženie.

Čo povedať na záver? Je to sranda. Chvíľami si pripadáte totálne seriózne a o pár minút pripomínate pološialeného Jediho. Vzhľadom k faktu, že Kinetic je jediný svojho druhu a je teda aj prvý, siahnem k naozaj vysokému hodnoteniu. Jeho ponuka je obrovská a životnosť takmer nekonečná. Vlastne je determinovaná len silou vašej vôle zotrvať pri cvičení. Je to hra a nie je to hra a čo je hlavné, je dokazáteľne prospešná telesnému zdraviu a aj mysli. V neposlednom rade je originálna, osviežuje herný trh a ponúka využitie netradičnému hardvéru, ktorý bol donedávna považovaný len za ďalšiu konzolovú úchylnosť. Peniaze vrazené do tohto projektu nemohli byť malé, ale myslím, že časom sa im vrátia rovnako ako aj vám. Kinetic ma dostal a preto sa vzdávam a dávam mu 90%.

EyeToy: Kinetic


EyeToy: Kinetic


EyeToy: Kinetic



napísal riso 3.11.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Ohodnotiť
EYETOY: KINETIC
+ profesionálna cvičebná pomôcka
+ nekonečná životnosť
+ bojové umenia a zdravotné cvičenia
+ minimálna vstupná investícia na dosiahnutie maximálneho efektu
- miestami náročné
- trochu komplikované menu


RECENZIE HRÁČOV
PS2

Vývoj: SCEE / SONY Slovakia / London Studio
Štýl: šport
Dátum vydania:  2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk