URBAN REIGN

URBAN REIGN

7.0

Do ulíc vyrazila nová bojovka inšpirovaná rivalitou gangov. Čo to má napísané na obale? Od tvorcov Tekken a Soul Calibur!

Recenzia na PS2 verziu

Po dvoch vyčerpávajúcich kolách minulého roka – Tekken 5 a Soul Calibur 3 – sa počas pauzy vývojári z Namca zrejme nudili a inšpirovaný saturáciou trhu gangsterskými hrami, sa vrhli do vývoja bojovky z ulice. Urban Reign, ako si nový prírastok v tomto žánri necháva nadávať, nie je typickým príkladom bojovky. V arénach čelíte presile, je povolená zbabelá kooperácia, miešanie bojových štýlov je vítané a do ringu si môžete zobrať pomocníka alebo zbraň.

Robím veci po svojom. Nikomu sa nezodpovedám.

Urban Reign mi v mnohom pripomenul staručkú beat em up akciu Vigilante, na ktorej som zlomil joystick, ak ma pamäť neklame. Vyvolený hrdina pobehoval po uliciach a likvidoval každého, kto sa mu do cesty postavil. Podobný princíp (až na malé odlišnosti) zdieľa aj Urban Reign. Hrdina hry Brad Hawk hneď v úvode svojimi rýchlymi pohybmi ukáže, že mu nik na ulici nebude hovoriť, kam má ísť a kam sa pozerať. Reputácia ho predčí a tá ho zavedie k vyzývavo oblečenej Shun Ying, ktorá potrebuje očistiť svoje meno, ale políciu do toho nechce miešať.

Niekde v meste sa vyparil KG a únos bol hodený na plecia gangu Shun Ying. V uliciach to začína vrieť, preto musí Brad pracovať rýchlo a hlavne efektívne. Nik nechce, aby došlo k vojne gangov. Keď však ide o člena gangu, do boja vyrážajú tvrdí chlapi bez krku a so zbraňou v ruke. V tých najzapadnutejších miestach kriminalitou prekypujúceho mesta Green Harbour sa odohrajú najväčšie boje o česť, rešpekt a pýchu.

Urban Reign

Bradove vlastnosti možno vylepšovať po každej úspešnej misii.
Urban Reign

Za tím sa kope oveľa zábavnejšie.
Urban Reign

Na takéto parádičky netreba divoko mačkať tlačítka, stačí iba jedno!

Preto sa ma zlodusi boja a tí dobrí nenávidia.

Story mód neprekypuje bohatým ani komplikovaným príbehom. Povrchné vyrovnávanie účtov medzi jednotlivými gangami prestanete sledovať po zopár odohraných zápasoch. Séria 100 misií je servírovaná ako na bežiacom páse a medzi každou z nich sa dozviete, komu máte upraviť ciferník, alebo kto vám chce dať nakladačku. Nič iné neriešite. Aby sa náplň misií trochu oživila, autori pridali úlohy. Vo väčšine prípadov ide o upratanie všetkých v aréne, ale sem tam budete brániť parťáka, biť sa v limitovanom čase alebo vybraného bojovníka zdoláte iba údermi do nôh.

Stovka misií môže klamlivo naznačovať solídnu porciu zábavy. Pravda je taká, že ich je možné odohrať behom pár hodín (3 - 4). Takýto rýchly proces má však niekoľko háčikov. Prvým je zvládnutie súbojového systému a druhým je nastavená obtiažnosť. Tá v Urban Reign riadne kolíše a nie je vyvážená. Zhruba desiatku misií budete opakovať dokola, pretože buď čelíte neuveriteľne rýchlym bojovníkom, musíte splniť zákernú úlohu (dokopať protivníkovi nohy) alebo je nepriateľov na obrazovke jednoducho priveľa. A to aj v prípade, že ste rozbehli hru na easy. Zvyšok misií je už len minútová (maximálne dvoj) prechádzka ružovou záhradou.

Nik nie je bez viny. A spravodlivosť? To je len ilúzia!

Pri vyšších obtiažnostiach ide do tuhého a bez poriadneho tréningu sa nikam nedostanete. Súbojový systém má najbližšie tomu zo Soul Calibur, nie je však až tak zložitý. Údery, bloky a graby možno nasmerovať d-padom (prípadne analogom) do troch zón: hlava, telo a nohy. Na vyvolanie komba netreba stláčať krkolomné kombinácie, stačí pozorne sledovať pohyby protivníka. Útokom sa dá efektne vyhnúť, prípadne kontrovať counter attackom a to v každej pozícii. Aj z takej beznádejnej situácie, akou je ležanie na zemi a prijímanie kopancov od troch protivníkov, sa dá vycúvať a pritom uštedriť okolo stojacim poriadne bolestivú lekciu. Okrem štandardných úderov sa postupne Brad učí aj špeciálne útoky (SPA – special attack).


Urban Reign

Nepreháňa to s tým break-dancom?
Urban Reign

Žiadne situácia v hre nie je neriešiteľná.
Urban Reign

Všetky útoky si môžete nacvičiť na nečisto v móde Practice.

Sú použiteľné v akejkoľvek situácii, vedia narobiť poriadne zranenia a každý bojovník disponuje inými v závislosti od používaného štýlu boja. SPA útoky sa hodia pri presilovkách, keď ste zatlačení do kúta, alebo ak potrebujete rýchlo zraniť vybranú zónu tela protivníka. Ak sa koncentrujete napríklad iba na údery do hlavy, vyradíte protivníka skôr z hry, ako keď smerujete útoky rovnomerne na celé telo.

Urban Reign sa od ostatných bojoviek odlišuje kontaktným bojom s viacerými bojovníkmi naraz. Jednotlivé arény sú otvorené. Je dovolené sa v nich voľne pohybovať, manipulovať kamerou a využívať deštrukčné prostredie vo váš prospech. K základným a SPA útokom pribudnú rôzne otočky na stenách, saltá s kopancom vo vzduchu, špeciality so zbraňami a s ďalším partnerom v aréne. Medzi zbraňami narazíte prevažne na tyče, palice, sekery, meče a fľaše. Je ich možné chytať vo vzduchu, hádzať a kopať smerom k nepriateľovi. Ak sa zadarí, zahráte si aj solídny ping pong s kladivom, kedy sa vám po odrazení od steny (nepriateľa) vráti späť do rúk.

Zbrane sú výdatným spestrením, oveľa väčšiu zábavu však zažijete vo dvojici. V kooperácii s počítačom ovládaným bojovníkom sa rozšíri paleta úderov o skutočné špeciality prebrané z wrestlingu. Rozbeh po chrbte partnera, výskok a dopad zadkom na protivníkovu tvár je nielen efektívny, ale dobre sa naň aj pozerá. Takýchto útokov je v hre množstvo a každá postava má v zálohe iné.

Neistota produkuje strach. A strach zase prachy.

Zatiaľ čo v story móde ovládate iba Brada a nepriamo cez jednoduché menu partnerov v boji, po dokončení kampane sa môžete zhostiť ktoréhokoľvek odomknutého bojovníka (je ich cez 60, vrátane dvoch z Tekkenu) a prejsť si hociktorú misiu znovu. Okrem Free Missions sa vám po dohraní sprístupní Challenge mód, kde sa bijete tak dlho, pokiaľ vás niekto neporazí. Pokiaľ ste majiteľom multi-tapu, užijete si kopec zábavy v multiplayeri v módoch versus, weapon battle a destruction battle s niekoľkými režimami nastavenia.

Urban Reign

Hmm, ako z toho von?
Urban Reign

Obľúbená tímová technika - drvič lebky.
Urban Reign

Nikto nebude urážať môjho priateľa!

Napriek tomu, že Urban Reign pochádza od tvorcov Tekken a Soul Calibur, jeho technické spracovanie mohlo byť kvalitnejšie. Na modeloch postáv je poznať nižší počet polygónov, prostredia mohli byť detailnejšie a keď už začali koketovať s deštrukciou, mohli pridať vychytávky, ako prebúranie steny či zdemolovanie podlahy. Napriek všetkým výčitkám, patria plynulé animácie bojovníkov medzi špičku. O niečo horšie sú na tom zvuky a drsná, ale prehliadnuteľná hudba.

Urban Reign patrí so zrozumiteľným súbojovým systémom, množstvom odomkýňateľných bojovníkov a zábavným multiplayerom medzi vydarené bojovky. Pokiaľ sa vám točí hlava z učenia kombinácií tlačítok a bojového štýlu tradičných one-on-one bojoviek, potom je Urban Reign pre vás.


napísal spacejunker 21.2.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Urban Reign (zbrane)
| URBAN REIGN (ZBRANE)
[21.2.2006]
Urban Reign
| URBAN REIGN
[21.2.2006]
7.0
Ohodnotiť
URBAN REIGN
+ jednoduchý, zrozumiteľný bojový systém
+ množstvo bojovníkov a úderov
+ dynamické boje
- kolísajúca obtiažnosť
- krátky story mód
- plytký príbeh


RECENZIE HRÁČOV
PS2

Vývoj: Namco / SONY Slovakia / Namco Hometek
Štýl: bojovka
Dátum vydania:  2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19666)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk