GO! SUDOKU

GO! SUDOKU

5.0

Go! Sudoku, Go Go Go!!!. Azda nikomu netreba predstavovať fenomén minulého roku. A teraz je tu v podobe handheldovej hry.

Recenzia na PSP verziu

Go! Sudoku, Go Go Go!!!. Azda nikomu netreba predstavovať fenomén minulého roku. Sudoku obletelo celý svet snáď aj tri razy po sebe a kto ho nelúštil, tak patril medzi spoločenským outsiderov. Či už ste ho našli na internete alebo ako prílohu babičkinho víkendového čítania, Sudoku bodovalo všade. Je to samozrejme spôsobené jeho triviálnym konceptom, ktorý sa dá prirovnať k legendárnemu Tetrisu s tým dodatkom, že Tetris je už hra, kdežto Sudoku je hlavolam a ľudia ho tak aj vnímajú. Pod názvom Go! Sudoku sa skrýva jeho handheldová PSP verzia, ktorá prináša nečakane jednoduchú a chytľavú zábavu na zariadení, od ktorého sa očakáva v prvom rade, že bude prinášať tituly s výbornou 3D grafikou plnou efektov a akcie.

Po zapnutí sa vám zobrazí manažér profilov a spustí sa naozaj príjemná ambientná hudba, ktorá vás bude sprevádzať od prvého okamihu počas celého hrania. Priznám sa, že dokonca si ju nechávam znieť v slúchadlách iba tak, napríklad pri čítaní knihy. Hudba je naozaj jednou z veľkých devíz tejto hry. Po vytvorení profilu sa vám zobrazí hlavné menu s jednoduchou ponukou, z ktorej by som vás upozornil najmä na položku Teach Me Sudoku, nakoľko elektronická verzia má svoje (malé) odlišné špecifiká ponúkajúce hlavne väčší hráčsky komfort oproti papierovej verzii (napríklad v novinách). Takže nájdete tu dve položky nazvané Tutorial aTraining.

Go! Sudoku
Go! Sudoku
Go! Sudoku

Tutorial vás klasicky vedie za ruku krok za krokom a oboznamuje vás s pravidlami, ktoré sú naozaj mimoriadne jednoduché. Vašou úlohou je vo vyštvorčekovanom poli o rozmeroch 9x9 políčok rozmiestniť číslice od 1 po 9, aby sa v žiadnom riadku, stĺpci a v štvorci 3x3 (sú viditeľne ohraničené) neopakovalo ani jedno z uvedených čísiel. Takže si musíte sledovať nielen vertikálnu, ale aj horizontálnu líniu a ešte aj jeden z deviatich štvorcov o rozmere 3x3. Ovládanie je úplne jednoduché. Zadnými shiftami vyberáte čísla a tlačidlom „X“ ich umiestníte na požadované políčko. Ak ste sa pomýlili, tak ho môžete vymazať štvorčekom. Tu sa končí podobnosť s papierovou verziou.

Ak máte nejaký tip na číslo, ale zatiaľ neviete, či je správne, tak si pomocou tlačidla „O“ môžete spraviť poznámku, teda na dané políčko, ktoré ste vybrali digitálnym padom (krížový ovládač) umiestnite malú pomocnú číslicu, ktorú môžete ľubovoľne mazať a nahrádzať novými tipmi. Pod tréningom sa nachádzajú už pripravené tabuľky s pomocnými číslami, z ktorých vám musí byť hneď jasné, ako to celé funguje.

Sudoku sa hrá samozrejme pre zábavu, ale aby to bolo zaujímavejšie, tak vám v ľavom hornom rohu beží časomiera. Hra ponúka až 1000 hlavolamov v štyroch stupňoch obtiažnosti, ktoré sa odlišujú len počiatočným počtom vyplnených políčok. Ďalej si môžete vybrať jeden zo štyroch unikátnych grafických štýlov ladených do atmosféry štyroch živlov: voda, vzduch, zem a oheň alebo Custom style. Podľa toho sa vám ukáže krásne náladové pozadie a spustí sa aj patričný hudobný podmaz. Pred začatím si ešte vyberiete číslo požadovaného hlavolamu a idete na vec. Pre tých, ktorí požadujú náhodný výber, existuje pomoc v podobe možnosti Shuffle. Po spustení máte k dispozícii niekoľko životov, ktorých počet je odlišný podľa vybranej obtiažnosti. Ak sa pomýlite, tak vám jeden z nich ubudne, takže používajte pomocné označovanie a choďte radšej na istotu. Po ich minutí vám pribúdajú trestné minúty.

Go! Sudoku
Go! Sudoku
Go! Sudoku

Hra ponúka už spomínanú časomieru a ukazuje vám najlepší dosiahnutý čas a čas požadovaný na úspešné zvládnutie. Spočiatku som sa bál, že limity budú kruté a po ich uplynutí sa hra vypne, ale nie je tomu našťastie tak a logický rýchlik nie je až tak drsný, ako by sa mohlo zdať. Môžete hrať, ako dlho sa vám zachce, akurát nedosiahnete čas, s ktorým by ste sa pred kamarátmi chválili. V prípade, že sa neviete pohnúť ďalej, tak si jednoducho zvolíte buď reštart alebo ďalší hlavolam. A to je asi tak všetko, čo tu nájdete.

Tento titul ponúka výbornú vychytávku nazvanú Pass Sudoku, čo v podstate znamená hru pre viacerých hráčov na jednom systéme (až pre štyroch). Po každom správne zadanom čísle sa ukáže časomiera posledného ťahu a nápis s poradovým číslom hráča, ktorý je na rade. Ocenia to napríklad dvojice (prípadne aj nejaká švédska trojka), čo dlhšie cestujú. No a nakoniec ešte samozrejme nesmie chýbať možnosť Wireless Sudoku pre dvoch asertívnych majiteľov PSP, kde môžete nielen hrať, ale aj porovnávať dosiahnuté časy a poslať 5 hlavolamov do PSP iného hráča, ktorý túto hru nemá.

Je síce zvrhlé používať nadupané PSP na takúto triviálnu zábavku, ale čo už. Go! Sudoku je ten najpríjemnejší logický rýchlik, aký poznám s chytľavosťou sekundového lepidla, pri ktorom nikdy nepocítite stres, ale len príjemný relax. Vrele ho odporúčam úplne každému, lebo precvičuje pozornosť a logické myslenie a vyzerá naozaj výborne aj napriek absencii efektov a 3D grafiky. Ak si túto hru predsa len kúpite, tak vďaka sťahovateľnému obsahu nikdy nezostarne a jej hrateľnosť je asi rovnako dlhá ako pri legendárnom Tetrise – teda nekonečná.

Výsledné hodnotenie je subjektívne. Bodové ohodnotenie vyjadruje váš postoj k tomuto fenoménu. Pridajte, alebo uberte koľko uznáte za vhodne. Pri tejto hre platí viac ako inde, buď ju milujete alebo nenávidíte.

PS. Sudoku nie je japonský vynález, ale vzniklo v USA.


napísal rišo 5.4.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.0
Ohodnotiť
GO! SUDOKU
+ jednoduchý a geniálny koncept
+ sťahovateľný obsah
+ ambientná hudba
- je to len Sudoku


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: SCEE / SONY Slovakia / Sumo Digital
Štýl: Logická
Dátum vydania:  december 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk