DOBA ĽADOVÁ 2

DOBA ĽADOVÁ 2

7.0

Do kín sa dostáva nové pokračovanie už takmer kultovej rozprávky a pozrime sa ako si vedie na PC a konzolách.

Recenzia na PC verziu

Do kín sa nedávno dostalo druhé pokračovanie úspešnej celovečernej rozprávky Doba Ľadová a že to je pokračovanie vydarené svedčí aj prvý týždeň v návštevnosti kín, kde sa Doba Ľadová 2 dostala na prvú priečku. Ako to už v tomto priemysle chodí, ruka v ruke s filmovou verziou sa ťahá aj verzia počítačová. A že ide o spracovanie celkom podarené.

Ak si myslíte, že sa zhostíte úlohy mamuta Maniho alebo šabľozubého tigra Diega, tak ste mimo. Hlavnú úlohu (tak isto ako pre mňa vo filme) hrá totiž bezmenná veverička. A že to taká veverička počas doby ľadovej nemala vôbec ľahké. Musela sa starať ako prežiť medzi predátormi, zbierala žalude a orechy do zásoby a to je vlastne asi tak všetko. Celé sa to točí len a len okolo jedla. Jedného dňa sa ale niečo v našej zasneženej krajine zmení. Prichádza totiž „globálna oteplynizácia“ ako vravia naši južní bratia a treba sa presunúť niekam, kde nehrozí smrť utopením.

Film som síce ešte nevidel, ale predpokladám, že hlavná linka sa sústreďuje len na hlavných hrdinov (leňochod, mamut a tiger) a malá veverička len dotvára komické vložky. Hra tak teda sleduje dejovú linku veveričky a odpovedá na otázky, čo robila v čase, keď nebola vo filme. Čiže niečo ako hry Matrix.

Doba Ľadová 2

Niagara v dobe ľadovej
Doba Ľadová 2

Verná podoba s filmovou predlohou
Doba Ľadová 2

A bude sa plávať

Hra je rozdelená do cca 20 úrovní a viac menej sa striedajú úrovne arkádové a minihrové. Vrhnime sa na opis minihier. Keďže hlavným cieľom nášho hrdinu je zbieranie milovaných orechov a bukvíc, nenechá si ujsť možnosť získať zlaté varianty týchto vecí. A tie sa dajú vyhrať v jednotlivých minihrách. Hneď prvou je bowling. Zlý syseľ, alebo čo to je, nám dá odmenu, ak prekonáme jeho osobný rekord 100 bodov. Guľu ale nevrháme na kuželky, ale na zmrznutých tučniakov, ktorí kuželky veľmi pripomínajú. Okrem smeru a sily sa dá zvoliť aj rotácia a platia pravidlá ako pri ozajstnom bowlingu, hrá sa teda na strajky, spare a splity.

V ďaľšej minihre sa ujmete roly leňochoda, ktorý sa púšťa dole zamrznutým korytom a zbiera pritom ešte aj orechy. Na určitých miestach sú skokanské mostíky a ak správne namačkáte kombináciu kláves, počas ktorých robí leňochod rôzne piruety a otočky, získate ešte aj body k dobru. Monkey Challenge je hádzanie kamienkov do opíc, alebo treba zahnať mláďatá supov späť do hniezda, alebo sa pomocou jazdy na pštrosovi dostať na nedostupné miesta. Občas treba zobrať do rúk väčší kameň a upchať ním dieru s gejzírom, alebo len niečo potlačiť a zhodiť dolu. Najzábavnejšia je asi minihra, kedy treba hrochovi, ktorý bol stále hladný, nosiť jablká. Následne z toho dostal vetry a to hneď veverička využila a pomocou regulovaného odstrelu sa dostala na neprístupné miesta. Najvtipnejšia zase bola minihra na mŕtvolku. U nás sa táto hra volá lyžička, vidlička, nôž. Diego je otočený chrbtom k bludisku, ktorým musí veverička prejsť a keď sa otočí, musí sa hodiť na zem a hrať mŕtvu. Pritom kope roztomilo nožičkou ako v smrteľnom kŕči.

Veverička dostala do vienka od autorov neuveriteľne variabilný repertoár pohybov a možných akcií. Okrem základného komického pobehovania dokáže skákať, ale cudzí jej nie je ani double jump, z ktorého dokáže navyše ešte aj smrteľne zaútočiť hodením sa o zem. Vie liezť po skalách, stromoch a na miestach na to určených, roztočiť sa ako tornádo a odhodiť tak všetkých okolitých nepriateľov stranou, čo mi veľmi pripomenulo útok tazmánskeho čerta alebo Crasha Bandicoota. Vie si pozbierať kamienky, ktoré jej slúžia ako zbraň proti nepriateľom na diaľku, no vie toho skrátka veľa. Nepriatelia predstavujú vtedajšiu faunu. Stretnete opice, netopiere alebo rôzne druhy veľkého hmyzu a na väčšinu platí iná taktika útoku. Niektorých stačí vyriadiť ručne stručne, iných treba doraziť špeciálnym útokom a niektorí sa dajú len omráčiť. Blízke stretnutia sú aj s bossmi v niektorých úrovniach. Napadne vás napríklad pavúk, nosorožec alebo niečo neidentifikovateľné živé v žalúdku veľryby s množstvom očí, ktoré treba trafiť.

Doba Ľadová 2

Zátišie s vtákom
Doba Ľadová 2

One squirl please, but ice cold.
Doba Ľadová 2

Ten krčisko, tie nožiská, to je veverička, nie?

 Čo však môže byť pre niekoho veľké mínus je, že bez gamepadu nedáte ani ranu. Síce sa to dá hrať aj na klávesnici, ale na druhý deň si môžete vybavovať návštevu u lekára. Už som to spomínal niekde v minulých recenziách, že ak chcete hrávať podobne zamerané hry na PC, treba dobrý gamepad s veľa tlačidlami a analógovými páčkami. S klávesnicou a myšou sa takéto hry proste hrajú zle. Jediné, čo ma trocha sklamalo, že na gamepade počas hrania nešli vibrácie.

Všetky zozbierané orechy sú premieňané na body, za ktoré sa odomykajú bonusy v hlavnom menu. Bonusy predstavujú krátke komentáre od hercov dabujúcich jednotlivé postavy a niekedy toho narozprávajú viac ako v celej hre a filme dokopy. Trocha ma zamrzelo, že prestrihové animácie medzi levelmi neobsahovali viac CGI scénok z filmu. Ak som dobre rátal, tak boli len dve, či tri, čo však bude pravdepodobne dané tým, že počas programovania ich jednoducho viac k dispozícii nebolo a tak je ostatné rozprávanie príbehu znázornené len skicovými animáciami a hovoreným slovom rozprávača.

Grafika je síce trocha hranatá a staršieho dáta, ale nikoho snáď neurazí a určitým spôsobom by sa dalo povedať, že hranatosť jej pridáva na štýlovosti. A hlavne nie je problém s HW nárokmi a rozbehnete to takpovediac na kancelárskej mašine. Čo sa však jednoznačne podarilo, sú animácie. Hlavne animácie veveričky vyzerajú bohovsky a keď sa do toho pridajú nadabované zvuky jej hekania ako uff-uff, hii, ehmm a rôzne zvuky pri poskakovaní ako ping-ping-boing, musel som sa smiať. So svojou filmovou predlohou sú si veľmi podobní a pri jej psích (veveričích) akrobatických kusoch sa budete náramne baviť. Hudbu počas hrania takmer nevnímate a je celá nejaká nemastná neslaná, proste to vyzerá, že ju tam autori dali len, aby sa nepovedalo, že absentuje. Rôzne africké bubnovanie v krátkych loopoch a občas náznak nejakého motívu sú však málo a trocha hru potápajú.

Doba Ľadová 2

Hele, vono to mluví!
Doba Ľadová 2

Manimu omŕzajú prsty na nohe.
Doba Ľadová 2

Jazda na ľade

Ak ste už boli na Dobu Ľadovú 2 v kine a film sa vám páčil a ak máte radi vy alebo vaše deti platformovky, nemôžem inak, len hru Doba Ledová 2 odporučiť. Príjemná hrateľnosť strihnutá s podarenou animáciou veveričky, rôzne minihry a priemerná hracia doba, potopená horšou, ale štýlovou grafikou a podpriemerným hudobným podaním, síce netvorí dokopy geniálny celok, ale pre menších predstavuje výborné odreagovanie. Rodičia začnite vyťahovať peňaženky!


napísal fendi 4.5.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
DOBA ĽADOVÁ 2
+ animácia a dabing veveričky
+ mini hry
+ lokalizácia
- potrebný gamepad
- staršia grafika
- hudba
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1.4GHz, 256MB RAM, VGA 64MB
Doporučená konfigurácia: CPU 1.7GHz, 512MB RAM, VGA 128MB


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS2
Xbox
Gamecube

Vývoj: Sierra / CD Projekt / Fox
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. marec 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NAJNOVŠIE NOVINKY
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19555)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk