BLACK AND WHITE 2: BATTLE OF THE GODS

BLACK AND WHITE 2: BATTLE OF THE GODS

6.5

Fanúšikovia fantastického sveta, kde nie je všetko len čierne a biele, sú určite zvedaví...

Recenzia na PC verziu

Hitovka Petera Molyneuxa Black and White bola originálna a atraktívna hra. Po úspechu tohoto titulu logicky nasledoval druhý diel. Dvojka ponúkla trochu svojskú hru, ktorá niektorým priaznivcom sadla, iným menej. Teraz sa objavil datadisk Battle of the Gods a fanúšikovia fantastického sveta, kde nie je všetko len čierne a biele, sú určite zvedaví, čo vlastne ponúka.

Zatiaľ čo v Black and White 2 ste bojovali proti rôznym oponentom a kultúram, podriadeným svojmu božstvu, v expanzii vás čaká len jediný nepriateľ. Je však zákernejší a šikovnejší ako doterajší súperi a do boja vedie armády nemŕtvych. Hordy kostlivcov nereptajú, útočia na všetko živé v okolí a zanechávajú po sebe len spúšť. Boh nemŕtvych však na expanziu a výstavbu armád potrebuje živé obete a tak si postupne podrobuje jednu civilizáciu za druhou. Najprv musíte oslobodiť spod jeho područia zotročených Japoncov, potom pomôžete severanom, presuniete sa do padnutého aztéckeho mesta a ďalej prenasledujete samoľúbeho Boha, až kým... Nie, neprezradím, aký bude záver. Ak ste zvedaví, absolvujte sériu misií a ostrovov a vybojujte si svoju odmenu v podobe šťastného (?) konca.

Black and White 2: Battle of the Gods

V ponuke kreatúr pribudla korytnačka.
Black and White 2: Battle of the Gods

Čím viac veriacich si získate, tým lepšie.
Black and White 2: Battle of the Gods

Tichá a pokojná noc, ale nie nadlho.

Mimochodom, ponechali ste si uložené pozície z pôvodnej hry? Ak áno, môžete pokračovať tam, kde ste skončili a využijete všetky tribúty a doplnky, ktoré ste predtým nadobudli. Samozrejme, do kampane proti nemŕtvemu bohovi si prenesiete aj svojho „drobčeka“. Vybrali ste si kravičku, opicu, leva, alebo vlka? Nie, nemusíte sa chytať za hlavu, pretože „sejvy“ už dávno zmyla voda. Vojnu bohov môžete začať aj úplne od nuly. Teda nie celkom od nuly, ale rozhodne s čistým štítom. Na počiatku si totiž zvolíte vašu orientáciu, teda či do hry vstúpite ako stelesnená dobrota, krvilačný uzurpátor alebo neutrálny vládca. K tomu dostanete prináležiace bonusy a tribúty. A neminie vás ani výber kreatúry, ktorý tentoraz zahrňuje šesť kúskov. Popri známej štvorici sa tu vyskytuje elegantný tiger, ktorý dominuje predovšetkým svojou silou a inteligenciou a lojálna a otužilá korytnačka.

Potom sa už ide naostro. Zatiaľ čo vy sa na novom ostrove len udomácňujete, nemŕtvy súper už zhromažďuje kostlivcov, ktorí vám majú priniesť záhubu. Preto treba konať rýchlo a myslieť najmä na  obranné múry a najímanie vojakov, či výrobu obliehacích strojov. Po vybudovaní skladov, polí, obydlí, ciest a ďalších nevyhnutností môžete potom viesť svoje armády do rázneho útoku a poraziť súpera vojenskou silou. Opäť je tu však aj druhá možnosť, zlomiť oddanosť oponentových prívržencov mierovou cestou, kultúrnym a spoločenským rozmachom a expanziou. Ale pravdou je, že úplne bez boja to nepôjde. V ideálnom prípade však prenecháte boje na svoju kreatúru, ktorá je po dvojnásobnom zakúpení bojových schopností naozaj deštrukčnou zbraňou a vy sa venujete hlavne výstavbe.

Pri obrane vám obvykle stačí zabezpečiť hlavné centrum. Kostlivci totiž ignorujú okolité objekty a sústredia sa len na obsadzovanie tohoto bodu, čím by dosiahli vašu úplnú porážku. Nepriateľské katapulty síce likvidujú vaše budovy, ale vyskytujú sa len jednotlivo a nepredstavujú vážnu hrozbu. Súperova nemŕtva kreatúra alebo privlastnené zvieratá sú síce tvrdším orieškom, ale na vašom domovskom území, kde im permanentne ubúda život, majú zníženú bojaschopnosť. Celkovo je úroveň  AI vášho súpera veľmi nízka. Katapulty síce občas logicky prejdú na kopec, odkiaľ majú dobrý dostrel, ale inak sú nemŕtve jednotky naozaj dokonale tupé.

Black and White 2: Battle of the Gods

Strieborné zvitky ponúkajú zábavné minihry a rébusy.
Black and White 2: Battle of the Gods

Zázrak života oživuje mŕtvych a zabíja nemŕtvych.
Black and White 2: Battle of the Gods

Ľudia v tomto mestečku sú spokojní.

Naopak vaša kreatúra už nie je tým roztomilým dementom, na akého ste si zvykli v Black and White 2. Teda, roztomilá je stále, ale už dokáže celkom solídne uvažovať a môžete sa na ňu v mnohom spoľahnúť. Najlepšie to vidíte pri boji. Kreatúra je schopná samostatne zaútočiť na votrelcov a pri tvrdšom boji vytrhne zo zeme strom a požíva ho ako budzogáň. Alebo si vypomôže bleskom, či inými ofenzívnymi zázrakmi a v prípade potreby lieči nie len seba, ale aj zranených vojakov z vlastných radov a civilistov.

Medzi dostupnými budovami som nepostrehol nové výrazné doplnky a myslím, že aj systém hromadného prenášania stromov a ľudí tu bol už predtým. Niekoľko nových zázrakov tiež splýva s pomerne bohatou ponukou pôvodnej hry. Navyše niektoré zázraky stále opomínajú kvalitné grafické spracovanie. Napríklad valiaca sa láva vyzerá len ako rozpíjajúca sa machuľa a nepôsobí ani trochu majestátne. Hoci keď následne horiaci nepriatelia poletujú po bojisku ako svätojánske mušky, je to zábavný pohľad. Určite sa oplatí zadovážiť zázrak života. Nielenže vďaka nemu vzkriesite svojich nebohých, ale súčasne je to ideálne kúzlo na likvidáciu nemŕtvych.

Náplň hlavných misií je jednoznačná - poraziť nemŕtveho boha a zamedziť jeho vplyvu. Popri tom sú tu štandardné nepovinné úlohy, ako dosiahnutie istého populačného limitu, výstavba stanoveného množstva budov atď. Nechýbajú ani populárne strieborné listiny, ktoré ponúkajú zaujímavé minihry a rébusy. Nie len že sa pri nich dobre zabavíte, ale navyše získate cenné body, za ktoré si môžete kupovať ďalšie tribúty, nové budovy, hračky a zázraky pre kreatúru aj pre vás, extra jednotky atď. Neraz boli súčasťou týchto úloh postavičky nemŕtvych. V jednej takejto minihre musíte bleskom triafať kostlivcov, ktorí prenasledujú dedinčanov. V inej ste museli v určitom slede vybrať náhrobné kamene tak, aby ste pomocou nich označili všetkých nebožtíkov. Cieľom ďalšej hry bolo polohovanie sôch bojovníkov, podľa určitých náznakov a nájdete tu aj známu hru, kde musíte posúvaním kameňov zoradiť čísla od najnižšieho po najvyššie. Na každom ostrove nájdete tri až päť strieborných zvitkov a práve toľko minihier.


Black and White 2: Battle of the Gods

Abraka dabra!
Black and White 2: Battle of the Gods

Moje mestečko!
Black and White 2: Battle of the Gods

Nechýba anjel, čert a rôzne minihry.

Grafika nedoznala veľké zmeny, čo je trochu na škodu veci. V zásade jej niet čo vyčítať, ale ako som už spomenul, niektoré zázraky nepôsobia veľmi presvedčivo. Tvorcovia mali viac popracovať na efektoch a mohli upraviť aj niektoré detaily a drobné nedokonalosti. Ozvučenie je dostačujúce, hoci pomerne skromné. Ak si vypnete hudbu, okrem občasných dialógov anjela a čerta vám do uší bude znieť v podstate len namosúrený a ududraný hlas nemŕtveho Boha, ktorý zďaleka nie je taký silný, ako sa na prvý pohľad zdá.

Black and White 2 : Battle of the Gods rozširuje ponuku kreatúr a navyše vylepšuje ich inteligenciu, prináša dve nové lokality, šesť konfliktov a štyri zázraky. Hoci sa to dobre hrá, žiadne výraznejšie zmeny v hre nepostrehnete a myslím, že kupovať túto expanziu sa neoplatí, teda pokiaľ netrpíte božským syndrómom alebo prechádzate Black and White 2 stále dookola a potrebujete ďalšiu dávku.


napísal uni 7.6.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Ohodnotiť
BLACK AND WHITE 2: BATTLE OF THE GODS
+ rozšírená ponuka a AI kreatúr
+ nemŕtvy Boh
+ zaujímavé minihry zo strieborných zvitkov
- málo nových doplnkov
- nízka AI nepriateľov
- nevýrazné efekty a spracovanie niektorých zázrakov
- chcelo by to multiplayer
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1600 MHz, 512 MB RAM, VGA 64 MB s podporou Pixel Shader
Doporučená konfigurácia: CPU 2000 MHz, 1024 MB RAM, VGA 128 MB s podporou Pixel Shader


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Lionhead studios
Štýl: stratégia / realtime
Dátum vydania:  apríl 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk