THE SECRETS OF DA VINCI

THE SECRETS OF DA VINCI

7.2

Aj po ošiali menom Da Vinciho kód zostali niektoré tajomstáv majstra Leonarda neobjavené. Ktoré sú to?

Recenzia na PC verziu

Fenomén Da Vinciho kódu zdá sa pominul s premiérou filmového spracovania knižného bestselleru a vydaním oficiálnej hry. Všetko bolo povedané, vydiskutované a v obchodoch sa okrem oficiálneho tovaru váľajú aj nedotknuté knihy analyzujúce najväčší podvod cirkvi a rôzny sprievodcovia miest, kam sa Langdon počas pátrania po tajomstve dostal. Opomenutá zostane aj hra, ktorá nemá nič s fenoménom lúštenia kódu spoločné. Chybou však bolo, že autori si kvôli zviditeľneniu v žánri adventúr pomohli Da Vincim. Na druhej strane, keby tak nespravili, tak by ste sa celoživotného diela talianskeho génia nedotkli.

Vieme, ako dopadla oficiálna hra a hráč, ktorý si už jeden titul o veľkom majstrovi kúpil, sa nechce po druhýkrát sklamať. V prípade The Secrets of Da Vinci: The Forbidden Manuscript sklamanie nehrozí, práve naopak. Príbeh Forbidden Manuscript sa točí okolo tajného rukopisu, ktorý by mal byť schovaný niekde v poslednej rezidencii Da Vinciho, na zámku Manoir de Cloux. Na toto miesto prichádza aj Valdo, bývalý pomocník majstra Francesca Melziho, nasledovníka veľkého génia. Pod rúškom štúdia diela Da Vinciho má Valdo k dispozícii celé sídlo a iba niekoľko dní nato, aby objavil rukopis. To však nebude jednoduché. V ceste mu stojí mimoriadne prefíkaná kurtizána Babou, ktorá má zdá sa rovnaké záujmy a jej verný bodyguard Saturnin.

The Secrets of Da Vinci

Na tomto stole sa mixujú chemikálie, ale aj destiluje brandy.
The Secrets of Da Vinci

Grafika je napriek panoramatickým obrazovkám veľmi ostrá.
The Secrets of Da Vinci

Konzultovanie a prieskum skíc aj denníka rozhodnete netreba podceňovať.

Nelinearita je našim mottom

Ako už býva zvykom, hry od štúdia Kheops sú nelineárne a vybavené niekoľko záložkovým inventárom, ktorý už počas prvých minút hrania oťažie pod návalom predmetov. A tu sa dostávame k najväčšiemu problému Forbidden Manuscript. Hra od začiatku nebuduje mantinely, ani hranice, medzi ktorými sa môžete pohybovať. Máte k dispozícii celé sídlo (a že je rozsiahle) a široké okolie, čo spôsobuje, že sa pri nepozornosti môžete stratiť. Ak si k tomu prirátame aj tony predmetov a fakt, že do študovne Da Vinciho sa dá dostať viacerými cestami, rapídne vzrastie obtiažnosť, pričom všetky logické problémy sú striktne logického charakteru.

Kheops to už spravil v predošlých tituloch a nevenuje tomu pozornosť ani v tomto prípade. Úplne by stačilo, keby nepoužiteľné predmety opúšťali inventár samé a hlavný hrdina by častejšie komentoval situáciu okolo. Pokiaľ nie ste vyslovene pasívni hráči a radi si ponamáhate mozgové závity, oceníte, že žurnál ani diskutujúce postavy vám neprezradia, čo máte presne ďalej robiť. Iba heslovito sa dozviete, kam sa potrebujete dostať, alebo kto by eventuálne vedel pomôcť.

Žurnál sa stáva preto výborným pomocníkom a to nielen pri hľadaní cesty naprieč hrou. V sídle budete postupne nachádzať stratené stránky denníka, na ktorých sú šifry, tajné písmo alebo iné odkazy od samotného majstra Leonarda. Nakreslené vynálezy najprv oživíte na papieri a neskôr ich zužitkujete pri riešení problému. Poznámky majú aj edukatívny charakter, napríklad sa naučíte, ako fungovali v dávnych dobách fontány, kedy neexistovali čerpadlá a dýzy. Naučíte sa lisovať papier, raziť mince, miešať chemikálie, destilovať alkohol, či vyrábať dymovnicu.

The Secrets of Da Vinci

V Leonardovej pracovni zfalšujete jeho najznámejšie dielo.
The Secrets of Da Vinci

Bordel v inventári bude už počas prvých minút hrania.
The Secrets of Da Vinci

Všetky logické problému podliehajú prísne logike.

Chcete trochu RPG?

Netradičným pre adventúru je integrovanie zjednodušeného RPG systému. Podľa vašich činov sa nakláňa jazýček váh vašej osobnosti. Zlé svedomie predstavuje čertík a rastie ak kradnete. Nebudete môcť ale vykonať vybrané činnosti, ku ktorým sa dostane iba hrdina s dobrým svedomím. Napríklad v holubníku nezhodíte sud na stráž, ak ste príliš „dobrí“ a ak ste príliš zlí, nenakloníte si zvodnú Babou. Pokiaľ si chcete vyskúšať aj druhé možnosti, môžete utŕžené body za riešenia problémov investovať do dobrého, či zlého svedomia. Ideálne je však dokončiť hru a potom ju rozohrať znovu.

Takáto voľnosť dáva priestor pre niekoľko ciest k dosiahnutiu cieľa a pochopiteľne vedie aj k niekoľkým zakončeniam celého príbehu. Na druhej strane život vám skomplikuje spomínané množstvo predmetov a ich časté hľadanie. Nejde ani tak o pixelhunting, ako o tápanie a skúšanie, pretože niekedy neviete, čo vlastne hľadáte. Postava odmieta komentovať situácie a bližšie preskúmať predmety. Forbidden Manuscript sa napriek svojim chybám príjemne hrá. Navyše niekoľko ciest vo vás vyvolá zvedavosť a zaručene budete chcieť vidieť všetky zakončenia.

The Secrets of Da Vinci

NPC postáv v hre veľa nenájdete.
The Secrets of Da Vinci

Na modlenie nie je čas, hľadá sa stratený rukopis!
The Secrets of Da Vinci

Typický príklad vetvenia, pôjdem cez rebrík, most, alebo použijem loď v pozadí?

Na lepšej ceste

Kheops sa aj pri Forbidden Manuscript spolieha na pohľad z prvej osoby a panoramatické obrazovky, v ktorých sa pohybujete skokovo a môžete otáčať o plných 360°. Tentoraz autori posunuli kvalitu grafiku o niečo bližšie k legendárnemu štvrtému pokračovaniu série Myst. Pozadia majú vysoké detaily, sú animované a o kompresii nepočuli. Veľmi ostrú grafiku už len doplňuje všedný hudobný doprovod a nevýrazný dabing. Táto hra by si zaslúžila viacej hudobných motívov, keď sa túlate po sídle a hľadáte ďalšiu stopu, ktorá by vás dostala bližšie k rukopisu. Často sa stane, že nepočujete ani kroky a dlhé minúty registrujete iba klikanie myši.

Nebyť fenoménu Da Vinciho kódu, nebola by ani hra o stratenom rukopise. Situácia je však opačná a tak široká verejnosť dá prednosť oficiálnej hre ako plnohodnotnej adventúre so všetkým, čo k tomu patrí. Škoda však tej komplikovanosti, inak by sa aj majster Da Vinci potešil, ako sa podarilo autorom vdýchnuť jeho dielam nový život.


napísal spacejunker 3.7.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.2
Ohodnotiť
THE SECRETS OF DA VINCI
+ viacero ciest k riešeniu problémov
+ verná reprodukcia celého zámku
+ diela majstra Leonarda ožijú vďaka vám
- príliš veľa predmetov
- postava nekomentuje situácie
- nevýrazná hudba a dabing
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 800 MHz, 64 MB RAM, VGA 64 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 1,5 GHz, 256 MB RAM, VGA 64 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Nobilis / Kheops/Mzone/Totem Studio
Štýl: Adventúra
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk