CIVCITY: ROME

CIVCITY: ROME

7.0

Klon Caesara v podaní Firefly Studios, tvorcov Strongholdu. Je to len tisícprvá kópia známej stratégie?

Recenzia na PC verziu

Nechce sa mi to počítať, ale budovateľských stratégií zameraných na expanziu Ríma už vyšlo pomerne veľa. Nemám nič proti veľkolepej ríši, lenže keď sa prakticky totožná téma a dokonca herný systém príliš často opakuje, začína ma odpudzovať. Preto som sa do hrania  CivCity : Rome nehrnul s veľkým nadšením a takmer som sa modlil za to, aby to nebola len tisícprvá kópia hry Caesar. A zistil som nasledovné...

CivCity Rome ponúka komplexnú kampaň, kde hráč plní stanovené úlohy a na základe úspešne zavŕšených misií stúpa na rebríčku kariéry. Začínate ako schopný, ale podceňovaný inžinier, na ktorého sa zástupcovia Ríma pozerajú s výsmechom a určitým pohŕdaním. Keď však úspešne založíte prvú kolóniu a postaráte sa o základné potreby obyvateľov, začnú vás brať vážne a zverujú vám náročnejšie úlohy s väčšou zodpovednosťou. S tým súvisí aj získavanie vyšších titulov. Spravidla vás na každom novom mieste čakajú dve povinné misie s niekoľkými úlohami. Po ich absolvovaní môžete zotrvať na tomto pôsobisku, alebo sa presuniete do ďalšej lokality s náročnejším poslaním.

Ciele na splnenie misií sú väčšinou mierumilovné, veď napokon budovateľské stratégie sa venujú najmä rozvoju a výstavbe. Zvyčajne treba dosiahnuť postup určeného počtu obydlí na vyššiu úroveň a popri tom doručiť do hlavného mesta požadované suroviny a materiál. Neskôr dôjde aj na vojenské úlohy, hoci konflikty sú naozaj skôr symbolické. Hráč v misiách nie je časovo limitovaný a obyčajne prehráva až vtedy, ak vyčerpá povolený počet finančných pôžičiek a je na mizine. V scenároch, kde je prítomný nepriateľ treba samozrejme aj ochrániť budovy pred zničením.

CivCity: Rome

Skromné začiatky.
CivCity: Rome

Nosič vody vegetí pod strážnou vežou.
CivCity: Rome

Zelené pole označuje sféru vplyvu a dosahu domu a jeho obyvateľov.

Veteráni, ktorí zdolajú kampaň, respektíve uprednostňujú samostatné scenáre, si môžu zahrať niektorú z deviatich single misií. Nie je problém vytvoriť si aj vlastný scenár. Tvorcovia do hry vložili praktický editor, kde sa dajú vytvoriť pekné mapky s rôznymi mierumilovnými úlohami, ale aj také, orientované aj na bojové konflikty, či nekonečnú výstavbu bez akýchkoľvek obmedzení. Okrem toho v menu nájdete ešte peknú civilopédiu, kde nájdete všetko od A do Zet o Rímskej ríši a jej špecifikách. V encyklopédii sa riadite podľa kategórií zložených z rôznych ikon a ilustrovaných obrázkov. Trochu zamrzí neprítomnosť multiplayeru, no pravdou je, že hry z tohoto žánru nie sú preferované po sieti.

Systém výstavby, okrem nováčikov v rámci budovateľských stratégií, nikoho neprekvapí. Dokonca aj náväznosť jednotlivých budov a podmienený rozvoj je notoricky známy z Caesara. Takže postavíte hlavné centrum, farmy a budovy na spracovanie dopestovaného obilia, oleja, hrozna a mäsa, lomy, sýpky a sklady a samozrejme obydlia pre rímskych občanov. Oplatí sa stavať cesty, pretože potom všetky procesy prebiehajú rýchlejšie. Obyvatelia platia dane, ktoré sú v podstate jediným zdrojom príjmov a ich výška závisí od úrovne obydlia. Preto treba dbať na požiadavky občanov, aby sa chatrné prístrešky menili na čoraz honosnejšie domy. Na najnižšej úrovni sa uspokoja s dostatočným prísunom vody a tak stačí postaviť na okolí studňu. Pre ďalší rozvoj už treba zabezpečiť mäso, oblečenie, postele, zábavu, náboženské vyžitie, hygienické zariadenia a množstvo ďalších vymožeností. Preto treba v okolí obydlí stavať hostince, chrámy, námestia s hudobníkmi, akvadukt, bazény, stromoradia, sochy a okrasné záhrady a neskôr jedinečné stavby, ako je koloseum či amfiteáter. O bezpečnosť proti ohňu sa postarajú požiarne veže a proti nepriateľom a dravej zveri výhliadkové veže a vojenské baraky. Celkovo v hre nájdete naozaj veľký a pestrý sortiment budov a objektov.
 
Zaujímavé je, že pri samotnej výstavbe nepoužívate žiadne materiály a na všetko potrebujete len dostatok peňazí. Suroviny slúžia iba ako materiál na produkciu výrobkov alebo obchodná komodita. Takže napríklad drevo potrebujete na výrobu postelí, ale nemusíte sa báť, že by vám chýbalo pri stavbe marketu, či dielne. Navyše kúpené objekty sú postavené okamžite a bez asistencie robotníkov. Výnimkou sú divy sveta, ako napríklad spomínané koloseum, ktoré vyžadujú určitý čas a značné investície. Potom však majú veľký vplyv na blahobyt mesta a jeho celkovú prestíž.

Nie vždy je možné získať na jednom území všetky suroviny a preto dôležitú úlohu zohráva aj obchod. Na predaj potrebujete postaviť market, alebo prístav a nadviazať obchodné kontakty prostredníctvom mapy impéria. Po otvorení obchodnej cesty a určení suroviny na vývoz alebo dovoz, začnú putovať karavány z jedného mesta do druhého. Na mape ich vidíte v podobe pohybujúcich sa ikon. Rýchlejší transport umožní výstavba lepšej cestnej siete na tej istej mape.

CivCity: Rome

Farebné linky označujú bydlisko obyvateľov, miesto zamestnania a kam putujú.
CivCity: Rome

Obchodná karavána putuje z jedného mesta do druhého.
CivCity: Rome

Požiadaviek pre vyššiu úroveň obydlí je čoraz viac.

Na dobré fungovanie vašej provincie však nestačí len sieť úžitkových budov. Treba dávať pozor na rôzne faktory, ako je nezamestnanosť, dostatok domov pre prisťahovalcov a atraktivitu mesta, aby ho ľudia neopúšťali. Dôležitý je aj pravidelný prísun financií z daní. Príjmy by mali byť vyššie ako výdavky. Optimálne je určiť hlavne správnu výšku prídelov jedla pre obyvateľov, pracovnú dobu a výšku mzdy. Spokojnosť v jednotlivých odvetviach je vyjadrená kladnými hodnotami, naopak nespokojnosť zápornými. Ak je celková hodnota plusová, ľudia sú spokojní a do mesta prichádza čoraz viac usadlíkov. Naopak mínusová hodnota značí emigráciu a destabilizáciu mesta.

Lepšie výsledky vo všetkých oblastiach dosiahnete aj s pomocou výskumu. Nové technológie a objavy v matematickej, hospodárskej, či politickej sfére niekoľkokrát zvýšia kapacitu výroby, znížia náklady, zefektívnia využívanie daní, urýchlia prepravu tovaru, náboženský rozmach alebo samotný výskum. Hoci na proces výskumu potrebujete okrem času aj finančný obnos, investície sa rozhodne oplatia.

Okrem praktického výskumu hra prináša aj niekoľko menej nápadných, ale užitočných inovácií. Napríklad po označení civilistu sa vám nielen že posťažuje so svojimi problémami, ale farebnými linkami je označené jeho aktuálne bydlisko, pracovisko a miesto, kam má namierené. Vďaka tomu napríklad môžete zabezpečiť, aby zamestnanci bývali čo najbližšie pri mieste zamestnania a tak zefektívnite ich výkon. S tým súvisí ďalšia novinka, presunutie hotového obytného domu na iné miesto na mape. Do uvoľneného priestoru potom môžete dať objekty, ktoré ste inak mali problém umiestniť, čo je občas problém v pokročilom štádiu hry.

Väčšina nových prvkov je na osoh a rozumným spôsobom obohacujú starý zaužívaný štýl hry. Kritickou chybou sú však boje. Je zaujímavé, že klony Caesara sa takmer vždy potkýnajú na vojnových konfliktoch, hoci predloha ich mala vydarené. Naposledy na odfláknuté boje doplatila hra Glory of The Roman Empire, ktorá tak výrazne poklesla na cene a napokon aj celkovom hodnotení. Podobnú chybu však spravili aj tvorcovia CivCity: Rome. Po výstavbe barakov sa automaticky začnú vytvárať tri kohorty - čaty rímskych vojakov. Sú zložené z dvoch druhov vojska: legionárov a vrhačov oštepov. Presné kombinácie si určíte sami. Podobne, ako miesto, kam putujú. Ak plánujete útok na nepriateľské sídlo, kohorty pošlete von z oblasti a potom im určíte cieľ na mape impéria, kde sú vyznačené aj obchodné cesty a karavány.

CivCity: Rome

Jedlo a tovar sa ukladá do skladov.
CivCity: Rome

Užijete si aj tabuľky a štatistiky.
CivCity: Rome

Legionár objasňuje, čo sa od vás očakáva.

Pri obrane sú vaše jednotky veľmi nešikovné. Ak im polopatisticky neurčíte, na koho majú zaútočiť, nepohnú ani prstom. Neraz sa potom stáva, že nepriatelia vám zdevastujú tretinu mesta, kým na nich nasmerujete svoje légie. AI vojska a celkovo boje sú skrátka veľkým kazom a pôsobia ako päsť na oko. Áno, jedná sa o budovateľskú stratégiu, ale ak už raz zahrňuje aj boje, mali by mať aspoň akú-takú úroveň.

Grafika hry je veľmi pekná. Vychutnáte si početné objekty so slušnými detailmi, môžete pozorovať aj vnútorné vybavenie domov, či obyvateľov pri práci. Prostredie je menej pekné, ale aspoň v ňom dokonale vyniknú prepracované stavby. Krajinu si môžete približovať a vzďaľovať a otáčať podľa potreby. Hra má ústretové hardvérové požiadavky a nepotrebujete zvlášť silnú zostavu, aby ste si ju užili na maximálnych detailoch aj s efektami, ako je napríklad bloom. Celkový dizajn hry je vydarený a titul je obohatený o krátke videá v malom formáte. Ozvučenie a hudba sú na dobrej úrovni.

CivCity: Rome je porovnateľný s konkurenčným Glory of The Roman Empire (recenzia), ale na Caesara jednoducho nemá. Produkt prináša niekoľko menších inovácií, lenže stroskotáva na bojovej zložke. Hrá sa to naozaj dobre a pohodlne, ale chýba nejaký výrazný prínos v tomto žánri. Skrátka, žiadne prekvapenie sa nekoná, na svete je len tisícprvá kópia klasickej budovateľskej hry.

CivCity: Rome

Z pokojných oblastí sa môžete presunúť na rušnejšie miesta, kde o konlikty nie je núdza.


CivCity: Rome

V jednej vojenskej budove sa vyrobia tri kohorty.


CivCity: Rome

Samotné boje sú primitívne.



napísal uni 17.8.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
CivCity: Rome
| CIVCITY: ROME
[18.8.2006]
7.0
Ohodnotiť
CIVCITY: ROME
+ výskum technológií
+ praktické ovládanie
+ menšie inovácie
+ dobrá atmosféra a dizajn
- primitívne boje so slabou AI
- žiadne výrazné originálne prvky
- priemerný klon Caesara
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,6 GHz, 512 MB RAM, VGA 64 MB GeForce3/Radeon 8500, Windows 2000/XP
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, VGA 128 MB, Windows 2000/XP


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 2k games / Firefly
Štýl: Managementová
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19460)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk