TEKKEN: DARK RESURRECTION

TEKKEN: DARK RESURRECTION

9.4

Jin, Paul, Heihachi, Jack-5, Raven, Youshimitsu, Lee, Kazuya, Steve, Nina, Lei, Roger jr... Tekken: Dark Resurrection!

Recenzia na PSP verziu

Ultimátny hit, ktorý by raz a navždy pomohol pri rozhodovaní, či vstúpiť alebo nevstúpiť do sveta PSP. Hra, vďaka ktorej by hranie na handheldoch konečne dostalo zmysel, nám ale bola do dnešných dní odopieraná a nebyť tu a tam sa vyskytujúcich “akože“ hitov (blade nerúhaj sa, pozn. Mui Mui), ťažko by sa mini-konzola PSP presadila na už tak preplnenom hernom trhu (GBA, NDS, mobily a pod.). Je síce možné, že niekoho o investícií do $ony mašinky presvedčilo GTAčko, LocoRoco či Katamari (u mňa to bola široká škála možností, ktorými tento stroj oplýva), ale povedzme si na rovinu: až také terno to nebolo. Našťastie, obdobie prehistórie sa v týchto dňoch končí, pretože prichádza kráľ, ktorý raz a navždy ukáže, že PSP ako handheld nemá v súčasnosti konkurenciu. A o kom že je reč? Eddy, Heihachi, Jin, Paul, Asuka... Tekken: Dark Resurrection!

Na rovinu sa vám musím priznať. Bojovky neboli nikdy mojim obľúbeným žánrom a ak sa aj nejaká tá vyskytla, vždy som si ju pozrel len tak z donútenia, aby zbytočne nestála reč. Dokonca aj toľko vychvaľovaný Tekken 5 na PS2 má dokázal zaujať len na obmedzenú dobu, po ktorej už ale nasledoval len stereotyp miešaný s agresiou, vyvolanou mojimi sústavnými porážkami. Konieckoncov, musíte aj vy uznať, že dookola sa opakujúce súboje telo na telo musia po čase omrzieť a ak sa k tomu pridá aj občasná frustrácia z prehier, vo výsledku o zábave nemôže byť ani len preč. A práve z toho dôvodu sa mi preto nemôžete čudovať, že aj keď vlažne prijatý, stal sa Mortal Kombat: Shaolin Monks mojím obľúbeným titulom a ešte aj dnes sa k nemu s chuťou vrátim, nakoľko mi podobný štýl akcie sedí viac, než len tucet opakujúcich sa obrazoviek, s dvojicou poskakujúcich pajácov v nich.

Na tomto mieste sa ale môže väčšina z vás zaraziť. Hmm. Dva odstavce, ktoré si odporujú. Nemal autor článku pri jeho písaní nadmerne vypité?, kladie si otázku nejeden z vás. Pravde je takáto; rýchle a adrenalínové súboje + využitie plného potenciálu PSP + zábava kedykoľvek a kdekoľvek (handhled je predsa len prenosnejší, než macek PS2) + množstvo módov a herných možností + ... = to, čomu v branži hovoríme unikátne skĺbenie audio-vizuálnej hostiny a ukrutnej hrateľnosti. Aby ste sa ale v tej rovnici nejako vyznali, nebude od veci, keď si jednotlivé premenné širšie zadefinujeme. Tak teda, do boja!


Tekken: Dark Resurrection

Jeden z klasických a hojne používaných kopov.
Tekken: Dark Resurrection

Nenechajte sa zmiasť výzorom - jedná sa o krajne nebezpečnú *beep*.
Tekken: Dark Resurrection

Kangaroo Jack - 5.

Spodná časť sánky (tzn. hlavne brada :-)) sa pomaly spamätáva z odrenín, ku ktorým prišla pri páde na podlahu po tom, čo moje očné buľvy zhliadli masu herných možností, ktoré Dark Resurrection ponúka (skoro som si musel dať panáka :-)). Veď prvých pár okamihov som ani nevedel kde, ako a na čo mám prv kliknúť, tak enormne na mňa ten výpis položiek zapôsobil! Veď uznajte sami; Quick Battle, Story Battle, Arcade Battle, Network, Teken Dojo, Attack, Practice, Bonus Games... kde ste sa naposledy s niečím podobným stretli? Darmo, séria Tekken sa už od nepamäti vyznačovala širokou škálou herných variant a PSP verzia je toho len zdarným príkladom. A na čo sa teda môžete tešiť? Rýchle, do nekonečna po sebe nasledujúce zápasy proti CPU protivníkom, bez vplyvu na váš rank... to je stručná charakteristika módu Quick Battle a myslím si, že viac slov je k nej už zbytočných.

Hráči, ktorí ale chcú vidieť v bitkách väčší zmysel, dozaista zakotvia v alternatíve Story Battles, ktorá má pre každú z dostupných postáv pripravený určitý príbehový materiál (medzi zápasmi prezentovaný, ako niekoľko statických obrázkov s drobným textom), ktorý postupne s pribúdajúcimi víťazstvami vypláva na povrch, aby sa v závere predviedol vo forme animácie, objasňujúcej čo-to z pozadia tej ktorej postavy. Osobne som sa ale tejto možnosti až tak nevenoval, pretože od prvých okamihov si ma získal tretí a asi najchytľavejší herný mód, a to Arcade Battles.

Štruktúra akrádových bojov je v istých aspektoch rovnaká ako Quick Battles (automaticky po sebe nasledujúce zápasy s CPU protivníkmi), ale líši sa v jednej drobnosti. Totižto, medzi klasickými súbojmi sa v určitých intervaloch objavujú aj špecifické, umožňujúce vašej postave postup v rebríčku na vyšší post (poznáte to – začínate ako zalenáč, postupne sa prebojujete cez desiatku kyu, dostanete sa na úroveň dan, nasledovanú hodnosťami ako Shihan, Warrior, Expert, Champion atď.), čím docielite okrem navýšenia vášho ega aj odblokovanie rôznych bonusových predmetov a minihier, ešte väčšmi rozširujúcich už tak bohatý repertoár tohto titulu. Navyše, keďže obtiažnosť protivníkov stúpa úmerne s vašimi úspechmi, vďaka tomuto módu sa môže hráč progresívne zlepšovať a predvádzať tak čoraz efektívnejšie kombá, ktoré by v úvode považoval za priam nemožné.

Ok, poďme ďalej. Väčšia prepracovanosť, ghost profily (CPU bojovníci s osobitnými bojovými štýlmi), rôzne ligy... to všetko je súčasťou rozsiahleho módu Tekken Dojo a ak hľadáte trošku viac, než len pár bitiek na pobavenie, rozhodne by ste mu mali venovať pozornosť. Herný svet, tvorený malebným ostrovom s menej malebným dymiacim vulkánom totižto ukrýva vo svojich útrobách hneď niekoľko bojísk resp. dojos (earth, water, fire dojo a pod.) a vašou úlohou bude, aby ste miestnym bojovníkom ukázali, kto je skutočným šampiónom. Ľahké to ale rozhodne mať nebudete. Každé dojo má svoje vlastné ligy a svoj vlastný rebríček bojovníkov, takže dostať sa na vrchol toho ktorého bojiska vám dá poriadne zabrať. Navyše, aby ste sa mohli zúčastniť tzv. ranking matchov (súboje s najlepšími bojovníkmi vybraného dojo, ktoré vás posunú do vyšších úrovní), budete musieť absolvovať šnúru podradnejších turnajov, aby ste sa z posledného miesta v rebríčku (earth dojo – 60. pozícia, fire dojo – dokonca 160. pozícia atď.) vyšplhali aspoň do znesiteľnejších pozícií, poskytujúcich vám aspoň akú-takú nádej na lepšie umiestnenie.

Tekken: Dark Resurrection

A že vraj Tai Chi je mierumilovné... ouch!
Tekken: Dark Resurrection

Voodoo doll, pinguini a klokan - bežné zmes pouličných tvorov.
Tekken: Dark Resurrection

Keď sa bijú dve ženy, radšej byť na míle ďaleko.

Ako teda vidíte, Tekken Dojo nie je len zmesou pozliepaných turnajov, ale prekvapivo prepracovaným systémom arén, do ktorých keď vstúpite, ťažko sa vám ich bude opúšťať. Poslednú trojicu herných módov vám už len priblížim telegraficky. Položka Attack vám umožní zahrať si súboje, okorenené nejakou tou úlohou (napr. Survival, kde musíte s jedným životom vydržať čo najdlhšie, či Time Attack, v ktorom je vašou úlohou dokončiť hru za čo najkratší čas), možnosť Practice vás obdarí tréningovými arénami, v ktorých si precvičíte nielen útočné, ale aj obranné taktiky a do tretice voľba Bonus Games, ktorá v sebe ukrýva všakovaké zábavné hry, s pomedzi ktorých vyčnieva napríklad Command Attack, založený na predpísaných úderoch či Tekken Bowl, špecifická to varianta klasického bowlingu.

Hra ale u vyššie uvedených možností rozhodne nekončí a tak sa môžete opäť tešiť na položku customize, vďaka ktorej si svojho obľúbenca navlečiete (samozrejme za príslušný finančný obnos, ktorý získate postupnými víťazstvami) do tých najrozmanitejších kúskov oblečenia, aké tento svet videl. Hlava, tvár, horná a dolná časť tela, aury... to všetko čaká len na vás, kedy to zameníte a musím uznať, že pri niektorých kúskoch som sa poriadne zasmial. Zmysel pre humor autorov totižto neopustil a preto sa v hre vyskytujú aj také bizarnosti, ako sekera zaseknutá v chrbte, drevený vták či krokodíl (taktiež na chrbte), veverička na pleci, rôzne gitary a hudobné nástroje, či v neposlednom rade aj hračky útočnejšieho charakteru, ako napríklad katany, raketomety či rotačáky. Okrem doplnkov ale nesmie chýbať ani multiplayer,
ktorý okrem módu Battle Lobby - súboje hráčov cez Ad Hoc a populárnej možnosti Game Sharing poskytuje aj online službu, cez ktorú si môžete stiahnuť rôzne ghost packy (sady bojovníkov s určitým štýlom boja) či wallpapery pre vaše PSP, znázorňujúce jednotlivých bojovníkov v akcii. A uznajte, s takým Armor Kingom na pozadí je hneď život krajší.

36. Rovných tridsaťšesť bojovníkov čaká na vaše hbité prstíky a čo je lepšie, autori sa rozhodli tento dav sprístupniť už od samotného počiatku hry, takže odpadajú trable s postupným odomykaním charakterov, ako tomu bolo u predošlých dielov. Čo sa týka jednotlivých účastníkov turnaja Tekken, tešiť sa môžete na všetkých starých známych, pričom autori nezabudli pridať aj niekoľko nových, čím sa repertoár opäť o čosi rozšíril. Vrátil sa Armor King, ale o mnoho zaujímavejšími sú ruský hodnostár Dragunov či slečinka Lili, obaja so svojou unikátnou sadou komb, takže ak sa rozhodnete pre jedného z nich, určite nebudete o nič ukrátení.

Mierne zmeny oproti Tekken 5 som zaznamenal v niektorých hmatoch a úderoch, ktoré sú po novom namapované na inú sadu tlačítok, takže sem tam predvediete niečo iné, než ste plánovali, ale rozhodne to nie je nič tragické, aby to stálo za kritiku. Čo ale pre zmenu ostalo po starom, je prepracovanosť bojovníkov a jednotlivých hmatov, ktoré pri vhodnej postupnosti vykúzlia na vašom PSP-čku smrteľný balet, ktorý by nerozchodil ani ten najväčší tvrďák pod slnkom. Podobným profesionálnym dojmom pôsobia aj jednotlivé bojiská, ktorých je vskutku neúrekom a okrem recyklácie starých, videných v predchádzajúcich dieloch, sa dočkáte aj množstvá nových, ešte viac strelených, než tie ostatné. Zabojujete si napríklad v prostredí plnom plyšových medveďov a ružových srdcí, tajomnom lese plnom vlkov, na malebnej lúke so zrúcaninou v pozadí a pod. Práve neskrývaná súhra originálnych charakterov a prostredí dáva vyniknúť neopakovateľnej atmosfére, ktorá keď vás raz uchopí, už nikdy sa z jej spárov nedostanete.

Tekken: Dark Resurrection

Hajzel napravo je na vyšších úrovniach priam neporaziteľný.
Tekken: Dark Resurrection

Always bet on black!
Tekken: Dark Resurrection

Drop gun, fat boy... autorom tohto výroku je môj menovec, po ktorom som zdedil nick :)

Maximálne využitie výkonu PSPčka a s tým súvisiace audio-vizuálne orgie. Čo k tomu povedať viac? Neskutočne detailné modely postáv, ukrutne príťažlivé animácie, interaktívne a vskutku úchvatné prostredia, krátke loadingy... mohol by som takto pokračovať ešte pekných pár riadkov a i tak by som vám nepovedal všetko, čo mám na srdci. Je až neuveriteľné, aký potenciál PSP-čko doteraz v sebe dusilo a aj po niekoľkých dňoch intenzívneho hrania ma neustále udivuje úroveň detailov, s akými autori v Tekken: Dark Resurrection prišli. To ale nie je všetko! Okrem príťažlivého vizuálu sa pripravte aj na nemenej úderné audio, ktoré vás pri vhodne použitých slúchadlách (najlepšie Porta Pro) totálne vtiahne do boja a často krát si ani len nevšimnete, že ôsma hodina bola už pred 60 minútami. Vhodný mix ambientnej a nárezovej muziky pritom obstojí aj pri samotnom počúvaní a ak máte aspoň trošičku radi herné soundtracky, dozaista si ten Tekkenovský zamilujete. A nejaké nedostatky? Azda len drobná nepresnosť pri ovládaní D-padom, vďaka ktorej vám niektoré hmaty ostanú utajené, mi bráni v tom, aby som tejto hre neudelil ultimáte hodnotenie. I tak sa ale jedná o natoľko vycibrený titul, že jemu podobný budete na dnešnom trhu hľadať len veľmi obtiažne.

Dúfam, že predchádzajúce riadky majú dostatočnú výpovednú hodnotu na to, aby vás presvedčili, že Tekken: Dark Resurrection je titulom, ktorý by vo vašej zbierke rozhodne nemal chýbať. Kryštalicky čistá hrateľnosť, kopec herných možností a v neposlednom rade aj strhujúce audio-vizuálne spracovanie sú totižto zárukou toho, že s týmto titulom sa nebudete nudiť ani len sekundu. Chcete ďalší dôkaz? A čo táto recenzia, ktorá zo mňa spravila fanúšika tohto žánru? Stále málo? Tak potom ste asi partizáni, a žiadna hra vám nebude nikdy dobrá. Fin.


napísal blade 7.9.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.4
Ohodnotiť
TEKKEN: DARK RESURRECTION
+ množstvo herných módov
+ 36 charakterov
+ kopec rozmanitých bojísk
+ grafika a audio (jedna báseň)
+ ukrutná hrateľnosť a atmosféra
- občasné nepresnosti v ovládaní zapríčinené D-Padom


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: Bandai Namco / SONY Slovakia / Namco
Štýl: Bojovka
Dátum vydania:  september 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk