ALONE IN THE DARK 4 : NEW NIGHTMARE

ALONE IN THE DARK 4 : NEW NIGHTMARE

7.5

Recenzia na PC verziu

 

Posádka Lietadla
Meno : Edward Carnby

Vek : 33

Povolanie : Súkromné o
čko

Cieľ misie : Shadow Island, za účelom vyriešenia záhadnej vraždy, dlhoročného priateľa Charlesa Fiska

Meno : Aline Cedrac
Vek : 27

Povolanie : Antropologi
čka na univerzite

Cieľ misie : Shadow Island, za účelom prekladu indiánskych dosiek, túžba stretnúť sa s otcom

Prichádza tma. Nie je sama. Asistuje jej neodmysliteľná temnota, vzbudzujúca strach, burlivý vietor, ktorý ohýňa stromy v kmeňoch a zanecháva za sebou len plač a štípajúci dážď nevinných, ktorý ako nevyslyšané prosby dopadá v kvapkách na chladnú zem. Búrka a ľahké motorové lietadlo. Mačka a klbko. Lietadlo sa márne snaží vyhnúť búrke, ostrov je na dosah, ale niečo nie je v poriadku. Trup lietadielka je akoby uväznený vo veľkej stláčajúcej dlani. Trup začína praskať. Edward tasí zbraň, všade len tiene. S padákom na chrbte a s kolegyňou v závese opúšťa vrak. Carnby dopadá v tmavom lese a Aline nikde.

Je to už dávno, čo nám Infogrames pravidelne pripravovali hororové tituly. Tá doba je už nenávratne preč, ale legenda zostáva. Takisto ako spomienky. Kto mohol zabudnúť na nebojácneho (pokiaľ ste sa nebáli vy :)) detektíva Edwarda Carnbyho. Jeho história sa začala písať v roku 1992, keď Infogrames vydali Alone In The Dark, čoby nový herný žáner, akčnú adventúru. V roku 1994 sa pridal diel druhý a o rok neskôr diel tretí.

Alone In The Dark 4 : New Nightmare
Alone In The Dark 4 : New Nightmare
Alone In The Dark 4 : New Nightmare

Celá trilógia mala spoločné hlavnú postavu, ale hlavne hororovú atmosféru, ktorá vás dokázala doslova prikovať ku stoličke. Teraz, po šiestich rokoch, je tu nová nočná mora. Alone In The Dark 4 New Nightmare od Darkworks Studios.

Po pristání som sa ocitol v akomsi lese, dotrhané kusy padáku plieskajú o konáre stromu. Zablyslo sa. Blesk osvetlil značčasť lesa podfarbenú hnusnými zvukmi, ktoré nemohli vyjsť z ľudského hrdla. Kontrolujem svoj upravený dvojbubnový kolt, zapínam baterku a vyrážam vpred. Po chvíli ma kontaktuje Aline, je celá zmätená.

Nedala sa ukľudniť ani priateľskými slovami, chcela sa dostať z tohto prekliateho ostrova preč.

Možno ste si všimli, ale stretávame sa pri ďalšom (dúfam, že nie poslednom hororovom príbehu od Infogrames) diele Alone In The Dark (Sám v temnote, ďalej len AITD) so strašidelným podtitulom New Nightmare (Nová nočná mora). Nemohli ste si nevšimnúť okolité obrázky: áno, grafický kabát doznal značných zmien. Ručne kreslené pozadia boli vymenené za graficky nádherne renderované backgroundy. Postava už nie je hranatá, ale vďaka antialiasingu krásne zaoblená. Čo ale zostalo, je systém statických kamier. Tu sa musím zastaviť, autori sa tak vyhrali, že nevidíte svoju postavu len pred sebou, ale kamery sú umiestnené do rôznych pozícií. Niekedy sa pozeráte na Carnbyho zhora, inokedy z okna budovy, okolo ktorej akurát prechádza. Týmto si autori u mňa šplhli. Čo je ale najlepšie - svetelné efekty. Skúste sa zavrieť s baterkou do tmavej miestnosti, zapnite si ju a sledujte svetelný kužeľ, ktorý baterka vysiela na predmety okolo vás. Pomaly s ňou začnite hýbať, sledujúc osvetľované predmety. Keď ste touto procedúrou úspešne prešli, spustite si AITD a spravte to isté, pomôcka : tu nemusíte hľadať temnú miestnosť. Premakaný spôsob zobrazovania svetelného kužeľa, ktorý v niektorých miestach vrhá svoj vlastný tieň, to je niečo, čo musí človek vidieť. Vojdete do miestnosti, vidíte akurát siluety predmetov, tušíte čo kde je, zapnete baterku a prechádzate po miestnosti. Ak si pamätáte na procedúru, ktorú sme si spolu skúšali, budete zízať. A verte tomu, že svetlo budete potrebovať !

Trúfam si tvrdiť, že svetelné efekty sú tie najlepšie, čo ste mohli doteraz vidieť. Pristavím sa ešte pri backgroundoch (pozadiach). Sú síce renderované, ale keď ich budete vidieť, budú  vám pripadať až moc plastické.

Jednoducho nepôsobia plochým dojmom, každý predmet samozrejme vrhá svoj tieň. Jednoducho ten pocit priestoru tu je. Samozrejme, že všetky tieto finesy si žiadajú určitú daň a tou je rýchla grafická karta. Hra ide spuštať až do rozlíšenia 1280*1024. Dokonalá súhra svetla a tieňa. Našťastie baterka sa nemíňa a môžete ju neustále používať.

Alone In The Dark 4 : New Nightmare
Alone In The Dark 4 : New Nightmare
Alone In The Dark 4 : New Nightmare

Ale Carnby nie je vyzbrojený len baterkou, k dispozícii je štandartne dvojbubnový kolt vlastnej úpravy.

Ale aby som nepísal len o úchvatnej grafike. Príbeh je o dvoch dobrodruhoch, ktorí sa vydávajú na temný ostrov s ešte temnejším názvom Shadow Island (ostrov tieňov), každý s iným cieľom.

Carnbyho sem doviedla záhadná vražda jeho dlhoročného priateľa a kolegu Charlesa Fiska, ktorý zomrel záhadným spôsobom. Lenže ešte nevie, akú zložitú úlohu si vybral. Na pomoc si privádza Aline Cedrac, ale tá sem bola vyslaná, aby preložila drevenné dosky,  na ktorých mimochodom pracoval aj Fisk. Ale Aline pátra aj po svojom otcovi. Stopy vedú na Shadow Island. Začína sa to zauzlovať. A preto ste tu vy, aby ste túto záhadu vyriešili !

Tak to sme si zatiaľ rozobrali vizuálnu stránku hry, v ďalšej časti recenzie sa pozrieme, ako sa to vlastne celé hrá, aká bude atmosféra a zvuky. To sa všetko dozviete v budúcej časti už čoskoro ! :)

Alone In The Dark 4 : New Nightmare
Alone In The Dark 4 : New Nightmare
Alone In The Dark 4 : New Nightmare


napísal SpaceJunker 4.7.2001
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
ALONE IN THE DARK 4 : NEW NIGHTMARE


RECENZIE HRÁČOV
Alone In The Dark 4 : New Nightmare

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20128)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk