TECHNOMAGE

TECHNOMAGE

8.9

Recenzia na PC verziu

Vítam Vás, som Melvin a toto je Gothos. Porozprávam Vám o svojich posledných dobrodružstvách, plných nebezpečenstva a mágie. V dávnych dobách moji predkovia ovládali mnohé tajomstvá mágie a neváhali použiť zázraky techniky na uľahčenie si života. Nevyhnutne smäd po vedomostiach uvoľnil aj temné sily a z podzemia Gothosu sa vynorili  hordy monštier! Našťastie predkovia našli obranu a príšery zmizli nevedno kam. Vtedy sme sa rozhodli pre dve cesty - rokmi cesta mágie vytvorila Dreamerov a cesta techniky splodila rasu Steamerov. Nikdy sa nemalo objaviť dieťa zo spojenia oboch rás....

Moja mama sa narodila ako Dreamer, človek jemných spôsobov a zmyslov, oddaný mágii. Otec však pochádza z mesta Steamertown, ktoré je plné strojov, hluku a zápachu. Keď sa stalo to nešťastie - zemetrasenie v Steamertown, všetci mágovia obvinili mňa, dieťa z nepovoleného spojenia... Ale ja za nič nemôžem! Nebudem čakať na rozhodnutie Rady starších, utečiem a dokážem svoju nevinu, ešte dnes!

Tu sa ocitáte priamo v príbehu v meste Dreamerov. Postupne počas hrania sa dozvedáte stále viac o Gothose, o mágii, o svojom pôvode a prečo ten hrozný sen o zničenej karaváne súvisel so zemetrasením. Melvin sa prvý krát ocitá mimo mierumilovné mestečko a musí čeliť nebezpečenstvám. Odchádza nájsť svojho otca, avšak nachádza polozničené mesto plné ohňa. V Steamertown totiž zemetrasenie porušilo vodovod a tak má Melvin príležitosť stáť sa hrdinom a záchrancom. Pocit, ktorý ako outsider nikdy nezažil. Technomág Melvin tuší, že zmiznutie jeho otca súvisí s monštrami, ktoré vyliezajú spod zeme. Pri prehliadke hlbokej diery za mestom sa pošmykne a padá... priamo do liahne, podzemného labyrintu zla a temnoty. Stretáva tu aj nových priateľov, nové postavy - goblinov, druidov, trollov aj víly ročných období... Melvin musí svoju magickú časť Dreamera rozvinúť, aby bol schopný prežiť v tomto svete a vyriešiť mnohé záhady (kráľovná víl poradí, ako zničiť zlo, ktoré otrávilo podzemné pramene).

Technomage
Technomage
Technomage

Celkovo Melvin prejde 8 svetov a cez 50 levelov, to všetko v nádhernej grafike (pohľad z perspektívy) sršiacej farbami a svetelnými efektami v reálnom čase (podpora direct 3D), príbeh dopĺňaný prepracovanými videosekvenciami (bink formát), počas hry Melvina sprevádza priam orchester, ktorý akoby prežíval s ním dobrodružstvá a preto hudba svojou atmosférou uchváti aj hráča. Všetky hudobné sekvencie sú dostupné na CD v bežnom wav formáte, takže si ich môžte vypočuť aj mimo hru. Hudba je tak skvelá,že ju počúvam aj teraz pri písaní (no nečakajte nejakú Britney, sú to orchestrálky). Zvuky v hre využívajú vynikajúci 3D pozičný systém, čo pomáha napr. identifikovať rýchlo útoky v temnom prostredí labyrintu (nehovoriac o kúzlach).

Technomage
Technomage
Technomage

Technomage má v sebe výrazné prvky adventúry aj RPG - príbehová línia, interakcia s NPC postavami, rozvoj postavy (síce nie moc detailný,no stačí - sila, inteligencia, konštitúcia, mystika) a kopec questov a miniquestov. V hre sa striedajú deň a noc (svetelné efekty sú naozaj podarené) a aj počasie má vplyv na herné okolie Melvina. Technomage sa ovláda až neskutočne jednoducho, v úvode hry všetky prvky ovládania sú vysvetlené za pochodu, takže netreba nijaký tréning. Všetko je intuitívne a už dlho som nemal v rukách hru, ktorá má v sebe nové alebo kombinované prvky a pritom ostáva ovládateľná (spomeňme si napr. na Andosia War, hrôza). Môžte používať myš na pohyb aj interakciu s prostredím, alebo aj klávesnicu (môžte si nadefinovať svoje). Hra dokonca podporuje aj Force Feedback technológiu.

Technomage
Technomage
Technomage

Melvin používa aj rôzne zbrane, úplne prvá je takmer neškodná dýka (dobrá tak na tie potkany v pivnici) a fakt jednoduchým spôsobom v menu inventára si "hodí do ruky" tú najvhodnejšiu. Mágia a kúzla sa podarili, po grafickej stránke a aj účinkom podľa vyspelosti postavy. Boj prebieha tak, že Melvina treba natočiť k príšere (kurzorom myši) a udrieť (ľavý klik alebo ctrl). Podobne prebieha interakcia s prostredím (prehľadávanie skrýš, použitie objektu, rozhovor s postavou NPC). Asi najťažšie boli pokusy o skákanie, hlavne cez rôzne diery,kde som dosť často padal.

Avšak možnosť uloženia hry funguje neustále, takže nie je problém. Riešenie úloh a questov občas v sebe obnáša až moc behania od jednej NPC postavy k druhej a späť. Čo ma trochu dokázalo znervózniť, keď počas hrania sa vtisol "príbeh" a musel som chvíľu počkať, kým sa postavičky odbavia (dialógové texty sa dajú zrýchliť, avšak pohyb postáv nie). K hraniu odporúčam aspoň jednoduchú znalosť jazyka, v textoch sú totiž indície k riešeniu úloh.

Na záver spomeniem, že hru naprogramovali pre PC (windows 9x, Pentium II, 16MB RAM, 3D karta, zvukovka a DX 7.0+) aj pre PSX - a možno Playstation je dôvodom mojej výtky ku grafike (aj keď po chvíli hrania si to človek tak veľmi neuvedomuje) - rozlíšenie by hra zvládla aj vyššie ako 640x480. Technomage ako celok sa podľa mňa vydaril a nemeckému tímu Sunflowers želám všetko dobré pre nás hráčov aj v ďalších projektoch.


napísal beholder007 13.7.2001
Páči sa mi!
8.9
Používatelia
8.2
TECHNOMAGE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Humble bundle (a iné) trade (1)
Kto kupuje rôzne herné bundle tak vie, že nie všet...
|Xbox hľadám hračov (5)
Zdravim od včera som hráč Xboxu prešiel som s ps5 ...
|Stropné reproduktory pre dolby... (6)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20485)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk