THE LEGEND OF ZELDA: TWILIGHT PRINCESS

THE LEGEND OF ZELDA: TWILIGHT PRINCESS

9.3

Niektoré legendy sa jednoducho nemenia. Poznáme ich veľa, ale iba jedna je jedinečná. Iba jedna je o Zelde.

Recenzia na Wii verziu

Poznáme mnoho legiend, tradíciami prenášaných príbehov, rozprávaní a predstáv o ďalekých svetoch, veľkých hrdinoch. Čas zdá sa vybrusuje príbehy, formuje ich sťa morský príboj kamene a každou ďalšou generáciou pod skúsenosťami rozprávača sa rodí inak zafarbená story. Dve desaťročia sú málo nato, aby sa dejová linka jednej legendy stočila a vybrala iným smerom. Za tento krátky čas sa nestihne prikrášliť rozprávanie tak, že v ňom ťažko budete spoznávať hrdinu s mečom a štítom a že TriForce zmení svoj tvar. Niektoré legendy sa jednoducho nemenia. Poznáme ich veľa, ale iba jedna je jedinečná. Iba jedna je o Zelde.

Čujme rozprávačov z krajiny vychádzajúceho slnka

V tej legende má všetko svoje miesto a všetko sa deje podľa predpripraveného scenára. Keď sa objaví zlo, na svojom chrbte si nesie vlastnú skazu, prebudí v chlapcovi hrdinu. Nevinne vyzerajúca úloha ho zavedie do šíreho sveta a potom sa zapletie do diabolského plánu zloducha s cieľom ovládnuť celé kráľovstvo. Áno, prežili sme ho už stokrát, stokrát sme vymietli dungeony, poskladali fragmenty dôležitého artefaktu, stokrát skolili bossov v podzemiach, od ktorých musíte hľadať kľúč. Stokrát sme kupovali a používali bomby, sto krát prekliali respawnujúcich protivníkov, stokrát sme sa hrali s bumerangom. Stokrát, ale stále v novej forme. Stokrát, ale vždy s radosťou.

Je zaujímavé, že nikto tak úspešne nevykráda vlastné hry ako to robí už roky Nintendo. Prihriať si polievočku nie je žiadna veda, to tajomstvá budú chýbať, aby chutila rovnako dobre. Dlhoročné skúsenosti, herný svet tak veľký, že by schoval všetky hry sveta a v neposlednom rade aj snaha robiť hry pre hráčov. Robiť ich tak, aby s nimi nikdy nikto neprehral a pobavil sa zakaždým. Zelda je už raz pojem a garancia, že záručná doba nikdy neexpiruje. Zelda je vždy tradičná a pritom svojsky inovatívna.

Objavujte už znovuobjavené

V hrách od Nintenda je zakotvená dlhé roky konzervatívnosť. V Twilight Princess je evidentná v opatrnej forme od samého začiatku. Autori sa neboja experimentovať, čo dokazujú dospelejšie črty tváre hrdinu a štylizácia do dark fantasy, ktoré sú zásadným odklonom od roztomilých farieb predchádzajúceho dobrodružstva Wind Waker. Základné herné mechanizmy zostávajú nezmenené. Sú doplnené novými, ktoré s tými starými dokonale ladia, neubližujú hrateľnosti a hlavne nebránia absolútnej intuitívnosti, ktorá je pre hry od Nintenda tak typická. Akoby už boli vymyslené predtým, len rezervovane čakali na správny okamih, kedy sa predvedú.

The Legend of Zelda: Twilight Princess

Princezná Zelda a jej oddaný hrdina Link.
The Legend of Zelda: Twilight Princess

Bez pokročilých bojových techník sa súboje skomplikujú.
The Legend of Zelda: Twilight Princess

Streľba z luku nebola vďaka Wiimote tak jednoduchá.

Najnovšia legenda Twilight Princess pre Cube a Wii začína zoznamovaním s rodnou vieskou hrdinu, ktorý sníva o tom, že raz sa stane dôležitým. Splnením drobných úloh si okamžite získa miestnu mlaď a pozornosť u starších. Ako najobratnejší jazdec v sedle spomedzi všetkých pastierov sa obráti šermiar Rusl na Linka s prosbou, aby sa zúčastnil Hyrulského samitu a odniesol do hradu dar. Jeho veľký deň začne v momente, keď do dedinky Ordon vtrhnú monštrá a unesú deti. Pôvodne slávnostné odovzdanie daru sa zmení na zápas medzi svetlom a súmrakom, ktorý pohlcuje všetky provincie Hyrulského kráľovstva. Znovuzrodený hrdina, vybraný samotnými bohmi, nemá bez skúseností žiadnu šancu a keď ho súmrak po prvýkrát pohltí, spozná svoju druhú stránku osobnosti; driemajúcu beštiu.

Neľahké a pritom dlhokánske dobrodružstvo (počítajte so 40 - 50 hodinami) sa naťahuje naprieč celou krajinou do každého zapadnutého kúta a odohráva sa na oboch stranách frontu. V ríši svetla je Link hrdinom v zelenej tunike, v alternatívnej realite, ríši súmraku, berie na seba podobu vlka, ktorá otvára priestor novým schopnostiam. Nad najskôr nekontrolovateľnými premenami postupom získate kontrolu a stávajú sa kľúčovými pri zdolávaní mnohých nástrah. Tak, ako všetko ostatné, aj obe formy hrdinu zapadajú do dokonale naolejovaného stroja. Bez čuchu vlka by ste v ľadovej krajine zamrzli, ale skôr než zachytíte stopu, potrebujete pach poznať a ten len tak nenájdete v krajine. Predstavuje ho ryba a tá pláva vo vode. Reaguje iba na správnu návnadu a tú pozná iba jediný človek. Bez jeho rady sa môžete s cestou na sever rozlúčiť.

... a z nich nik sa už nemohol navrátiť do ríše svetla

Aj z najjednoduchšie vyzerajúceho problému sa môže vykľuť dlhá púť a návšteva nejedného dungeonu. Každé podzemie pritom predstavuje jeden kompaktný svet, tematicky sa odlišuje od toho predošlého, funguje na svojich princípoch a platia tu vždy iné pravidlá úzko previazané s novonadobudnutými schopnosťami. Z toho plynie, že obtiažnosť riešenia hádaniek (nie súbojov) stúpa a jednotlivé schopnosti treba správne kombinovať. Stratiť sa nie je problém a prehľadať každý jeden kút je povinnosťou. Robiť to nemusíte, hra vás k tomu nenásilne dokope. Keď vám bude chýbať kúsok zdravia, tak začnete rozbíjať sudy, debny, kamene a pri objavení mapy a kompasu začne hon na všetky truhly s dobrotami vo vnútri.

Rozľahlé kráľovstvo môže zaváňať dlhými presunmi alebo nedajbože nudou. Zdanie klame, pretože brázdeniu morí vo Wind Waker odzvonilo. Twilight Princess prichádza s teleportačným systémom Warp, o ktorý sa stará malá potvorka z ríše tieňov Midna. Táto mágiou obdarená bytosť sa stane vašim spoločníkom a mentorom. Jej rady a služby oceníte. Ale aj presun v sedle vernej Epony má svoje čaro. S novými schopnosťami vždy narazíte na niečo nové. Vždy je čo objavovať a vždy vás niečo nové láka vrátiť sa späť do už preskúmaných prostredí a prezrieť ich znovu. Bombou zdemolovaný kamenný val odhalí dungeon, ťažké kovové topánky vás dostanú na dno jazier, vo vlčej forme vyhrabete zo zeme Rupee (peniaze) atď.

The Legend of Zelda: Twilight Princess

Každý dungeon je jedinečný a v každom čaká boss.
The Legend of Zelda: Twilight Princess

Rybárčenie patrí medzi najzábavnejšie minihry. Ryby berú na rôzne návnady.
The Legend of Zelda: Twilight Princess

Bude z vás hrdina, alebo vás navždy pohltí temnota?

V meči sily niet, kým v ruke v ktorej jest, odvahy niet

Skrytých predmetov a sŕdc na zvýšenie hodnoty zdravia je obrovské množstvo. Hra vám samozrejme sama nepovie, kam máte ísť a čo máte robiť. Prakticky tu nenájdete žiadnu navigáciu, kde by vám na mape blikal schovaný poklad, musíte ho nájsť sami a to sa mi na Twilight Princess páči najviac. V modernej forme sa tu odráža niečo z pradávnych čias, čo by bolo dnes označené za hard core, pričom obtiažnosť možno označiť za jednoduchú. Súboje s nepriateľmi sú zastúpené v hojnom počte, ale ich kvalita je mizerná. Skôr než sa stihnete rozcvičiť, pod jedným úderom leží protivník na zemi a druhým ho spoľahlivo dorážate.

Tam, kde radové monštrá, respawnujúce sa v otvorenej prírode, beriete iba ako zdroj Rupee, bossovia si svojou majestátnosťou vyslúžia rešpekt. Každý súboj je jedinečný zážitok, predstavuje jednu veľkú hádanku a hľadanie slabého miesta, na ktoré potom začínate intenzívne útočiť. Keď budete hlavu piesočného búvola prenasledovať na ozubenom kolese zasadenom do koľajníc stúpajúcich navrch obrovského kamenného valca, prídete na to, že dizajnom a variabilitou sa bossom z Twilight Princess veľmi ťažko niečo vyrovná. A nie sú to iba impozatní bossovia, ale aj ich mini a midi verzie, na ktoré budete pravidelne narážať a aj ich vyhľadávať.

Zelená tunika odteraz tvojím jediným odevom jest

Pôvodne exkluzívny GameCube titul sa s príchodom Wii stal dôvodom, prečo do novej konzoly investovať. Twilight Princess je po obsahovej stránke identická (s malými rozdielmi), hmatateľný rozdiel je predovšetkým v novom ovládaní, ktoré novej Zelde sadne ako uliate. Wiimote a Nunchuk odvádza dobrú prácu pri súbojoch, freelooku, alebo napríklad pri chytaní rýb (tu sa dá stráviť nenormálne veľa času). Pohybové senzory prehlbujú zážitok a verte, že na chýbajúcu analógovú páčku C, ktorá inak pozicionuje kameru, si ani nespomeniete. Štylizácia do dark fantasy nemá nič spoločné s nedostatkom polygónov či rozmazanými textúrami. Napriek tomu je vizuál dostatočne pestrý, aby udržal hráčovu pozornosť až do finále a v každom dungeone prekvapil zmyslom pre puntičkársky dizajn.

Zvuková stránka Twilight Princess si zaslúži jedničku z hviezdičkou. Čisté sample na vás budú útočiť nielen z reproduktorov televízora, ale aj minireproduktora vo Wiimote a kúzelná hudba sa bude pohrávať s náladou prostredí. Dlhoročný fanúšikovia by si mali pripraviť vreckovky hneď na začiatku, keď zaznejú prvé tóny úvodnej skladby, hraná s novými nástrojmi dostáva úplne nový rozmer. Nejedno oko nezostane suché.

The Legend of Zelda: Twilight Princess

Alternatívna ríša súmraku, ktorú nik z obyvateľov nevidí, iba vy.
The Legend of Zelda: Twilight Princess

V Twilight Princess zažijete aj nefalšované rytierske súboje a streľbu za jazdy.
The Legend of Zelda: Twilight Princess

Hra je neuveriteľne rozľahlá, hrdinu v takejto podobe uvidíte až po šiestich hodinách hrania!

Nintendo nemohlo vybrať lepší titul na štart novej konzoly. The Legend of Zelda: Twilight Princess je úspešným nasledovníkom 20-ročného kultu. Nechýba tu nič zo starej pokladnice a novými prvkami dokonale zmiešanými s tými starými dokazuje, že ani vek nijako nedokáže ublížiť strhujúco čistej hrateľnosti. Jedno z najväčších dobrodružstiev sa začalo a vy si budete priať, aby nikdy neskončilo.


napísal spacejunker 19.12.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.3
Ohodnotiť
THE LEGEND OF ZELDA: TWILIGHT PRINCESS
+ najväčšie a najlepšie dobrodružstvo
+ štylizácia do dark fantasy
+ kúzelná hudba
+ nestarnúca hrateľnosť
- jednoduchá obtiažnosť súbojov
- občas kamera


RECENZIE HRÁČOV
Wii
Gamecube

Vývoj: Nintendo / LOGUS / Nintendo
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 8. december 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19620)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk