RAINBOW SIX: VEGAS

RAINBOW SIX: VEGAS

9.4

Vegas je pod útokom. Poďme teda s jednotkou Rainbow narobiť prácu pre CSI.

Recenzia na Xbox360 verziu

Terorizmus je veľkým strašiakom súčasnosti a všetky hry nesúce hlavičku Toma Clancyho, zaoberajúce sa terorizmom, sú dnes veľkým hitom. Platí to, ako o sérii Splinter Cell, tak o sérii Ghost Recon, a nakoniec aj o sérii Rainbow Six, ktorej pokračovanie nám nedávno vyšlo. Hra Rainbow Six: Vegas tentoraz vtiahne túto špeciálnu protiteroristickú jednotku do mesta hiechu Las Vegas, mesta, ktoré sa stalo najnovším cieľom nebezpečnej teroristickej bunky.

Rainbow Six séria rozbehla šialenstvo pred rokmi na PC, a to ani nie jedinečným taktickým štýlom single playeru, ale multiplayerom, ktorý bol veľkým hitom, až pokým ho neprekonal Counter Strike. Ďalšími hrami síce autori sériu udržiavali ako tak pri živote, ale už to nebolo ono. Svoje oživenie a renesanciu zaznamenala až na prvom Xboxe, kde sa autori vzdali čisto taktického štýlu, pridali trochu akcie a celé to zjednodušili. To bol začiatok prerodu dúhovej šestky, aby sa teraz ukázala vo svojej najlepšej forme na Unreal 3 engine a to, ako na PC, tak na Xbox360 (v príprave je aj PS3 verzia). Pozitívom je, že narozdiel od minula sú všetky hry rovnaké a autori sa tak mohli plne sústrediť, ako spraviť len jednu hru a to čo najlepšie..

V príbehu sa jednotka dostane do novej nebezpečnej akcie, kde mexickí teroristi útočia na Las Vegas. Vy ich musíte približne v 10 hodinovej kampani zastaviť, obrániť mesto a zlikvidovať. Mesto hazadrných hier sa počas vášho zájazdu zmení na mesto v plameňoch. Budete sa ním prestrieľavať, užijete si akciu na uliciach medzi vybuchujúcimi autami, prejdete niekoľko hotelov a to, od strechy, až po pivnice, budete oslobodzovať zajatcov, likvidovať teroristov jedného za druhým a ničiť ich časované nálože. Oni na oplátku postupne likvidujú mesto, pekne jeden hotel za druhým. Napriek umiestneniu hry do Las Vegas nečakajte žiaden stereotyp, misie sú variabilné s rôznymi cieľmi a potrebou rozmanitých taktík. A nakoniec ani samotné mesto sa vám nezunuje, keďže misie sa odohrávajú ešte na ďalších dvoch lokáciách. 

Rainbow Six: Vegas

V prvej misii v Mexiku si pocvičíte krytie
Rainbow Six: Vegas

a aj fps pohľad
Rainbow Six: Vegas

aby ste následne mohli prejsť do Vegas.

Vegas sa nesie v duchu predošlých konzolových verzií, teda neponúka žiadne detailné taktizovanie s tímom. Umožní vám zadávať len základné rozkazy pre vašich dvoch spolubojovníkov, ktoré sú orientované hlavne na to, kam sa majú presunúť, aký bojový mód majú nasadiť a samozrejme, kedy a ako vtrhnúť dverami dnu. Nemôžete ich ani rozdeliť a využívať samostatne. Nie je to plná taktika, ale je to slušný základ, s ktorým si budete musieť v tvrdých miestach vystačiť. O zvyšok sa bude musieť postarať vaša presná muška. 

Rainbow Six: Vegas nielen vylepšuje svoj vlastný taktický žáner, ale prináša aj zásadné novinky do samotného FPS štýlu hry. Hlavne prináša jednoliate spojenie pohľadu z prvej osoby počas chôdze a pohľadu z tretej osoby počas krytia sa, či už za rôznymi prekážkami, alebo pri rohoch stien. Týmto hra priniesla jedinečné taktické vylepšenia, ktoré vám zaisťujú, ako prehľad nad bojiskom, tak krytie a samozrejme lepšiu hrateľnosť. Táto kombinácia štýlov by nebola účinná bez vhodnej implementácie, ktorú Ubisoft zvládol na jednotku. Hneď sa do toho dostanete a budete využívať, kde sa bude dať. Dokonca vám tento štýl bude v iných hrách chýbať.

Okrem krytia je pekným prídavkom aj zlaňovanie, kde okrem toho, že sa budete zošplhávať z helikoptér, budete zliezať budovy na nižšie poschodia a robiť nečakané výpady z okien, niekedy využijete lano aj vo vnútri na skrátenie si cesty. Najlepšie však je však lano použiť na simultánne výpady, kde rozkážete svojim ľuďom čakať pri dverách a spolu zaútočíte. Oni dvermi s oslepujúcim granátom a vy oknom, kde si teroristov podáte zboku. Okrem oslepujúceho granátu má váš tím ešte aj možnosť bežného granátu a priameho vpádu. Ďalšie možnosti absentujú, ale nie sú veľmi potrebné. Jedine vy sa môžete kamerou podstrčenou popod dvere presvedčiť, koľko teroristov tam na vás čaká a rovno aj označiť vášmu tímu prioritné ciele. Ostatných neoznačených nepriateľov si môžete nechať pre seba, čo využijete hlavne pri nevyhnutne taktických prepadoch teroristov, ktorí majú aj rukojemníkov. Tam sa nesmie rukojemníkom nič stať a vy musíte miestnosť vyčistiť skôr, ako nejaký terorista niečo podnikne.

Ale treba rátať s tým, že váš tím nie je najsilnejší a najpresnejší. Majú svoju efektivitu útokov, ktorá sa vyrovnáva efektivite nepriateľov a jediným vyšším elementom ste v hre vy. Teda, ak pošlete svoj tím dopredu a necháte ho bojovať, môže sa stať, že máte za chvíľu po tíme. Ak by sa stalo, že vám človeka vážne zrania, nie je ešte mŕtvy, môžete dať príkaz vášmu druhému kolegovi nech ho ošetrí, alebo na to pôjdete sám a pichete mu jednu uzdravujúcu. Vaše zdravie sa tiež riadi podľa určitých zásad, aj keď  tu už nie je ukazovať zdravia, ako ho poznáme. Ak vám dajú tri-štyri rany tesne za sebou, ste mŕvy. Malá zmena je v tom, že ak sa vždy po rane stiahnete a chvíľu kľudne kryjete, automaticky sa uzdravujete (ala COD2, Gears of War atď). S ohľadom na hrateľnosť je to dobrý krok, ale reálnosti to nepridáva. V každom prípade ukazovateľ zranenia je veľmi pekne spravený, po prvej rane sa vám obraz rozostrí, po druhej ide do červena, keď ste na tom veľmi zle, vidíte čierno. Ďalšia rana už otvára cestu do raja a reload k poslednému checkpointu.

Rainbow Six: Vegas

Budete útočiť zvonku,
Rainbow Six: Vegas

vrhávať dnu dvermi
Rainbow Six: Vegas

a aj potichu eliminovať teroristov.

Zbrane sú jednou z najdôležitejších súčastí člena špeciálnej jednotky. Musíte sa vždy pred misiou dobre vyzbrojiť a vybrať vhodné zbrane. Trochu škoda, že prvý krát neviete presne, do čoho idete a vyberáte si svoje najobľúbenejšie. Niekedy až neskoro zistíte, že tu by bola vhodnejšia sniperka, alebo iný typ granátov. Vyberáte si vžde dve veľké zbrane, jednu pištol a granáty. Napríklad ja som pištole takmer nikdy nepoužíval, granátov bolo naopak vždy málo, zamiloval som si všetky zbrane s ďalekohľadom. V hre málokedy potrebujete hrubú silu, ale vždy potrebujete presne zamieriť a to rýchlo na rôzne vzdialenosti. Terorista vykukne za automatom, pokropí, vy sa skryjete, zameriate a počkáte, kým znovu vystrčí hlavu. Keď je jeden, nie je to problém, ale keď ich je tucet, už ide do tuhého.

Nielen vy, ale aj teroristi sú slušne vyzbrojení.  Majú granáty, ktoré veselo používajú, či už oslepujúce alebo explozívne, často sa zahalia dymovými granátmi, aby ste ich nevideli. Vtedy musíte použiť heat vision a snažiť sa rozpoznať, čo sú rozžhavené automaty a čo teroristi. Podobne aj v temných neosvetlených miestach musíte použiť nočné videnie, aby ste nestrieľali naslepo.

Ak by vám bola kampaň málo, hra podobne ako Ghost Recon prináša aj Terorist Hunt mód, v ktorom si vyberiete lokalitu, počet nepriateľov a vrháte sa do boja. Oproti tomu, čo tam zažijete, bola kampaň prechádzka ružovou záhradou. Napríklad si dajte do levelu 50 nepriateľov a vydajte sa proti nim bez pomoci. Následne môžete odrátať posledné sekundy svojho života!

Singleplayerom sa hra nekončí a multiplayer a hlavne aj co-op je niečo, čím Vegas naozaj exceluje. Zatiaľ čo Gears of War ponúka čisto akčný multiplayer so stovkami lietajúcich guliek okolo, tu ide o taktiku a niekoľko presne mierených nábojov. Zahráte si, ako na jednej konzole, tak cez system link, alebo Live. Základ multiplayeru je vytvorenie si svojej persistentnej postavy, ktorú si sami vytvoríte a ku ktorej si môžete kamerou nasnímať aj vlastnú tvár (alebo, ktorú časť tela chcete :-)). Postava bude stále zapísaná v databáze a budú sa jej počítať všetky vaše úspechy a neúspechy v hrách a tak budete stúpať, alebo klesať v rebríčkoch najlepších. Zahrať si môžete v sérii módov na sérii máp, kde sa bojuje od jednoduchý deathmatchov, tímových hier, až po chránenie postáv. Bežná zbierka módov, ale práve ten inovatívny štýl zmeny pohľadov a krytia hru robí výrazne zaujímavejšou.

Rainbow Six: Vegas

Dôležitý je tím,
Rainbow Six: Vegas

sám nemáte šancu,
Rainbow Six: Vegas

ale ak sa bojíte, môžete ísť ako posledný.

Popritom ako sa hra zmenila štýlom, zmenila sa aj graficky. Tentoraz využíva najnovší Unreal 3 engine, ktorý síce hra nevyťaží až tak ako Gears of War, ale udržuje si veľmi slušnú úroveň. Ponúka detailne prepracované lokácie, ktoré zahŕňajú celé centrum Las Vegas a niekoľko okolitých území, kam sa so svojou jednotkou presuniete. Okrem rozmanitých lokácii si oko zgustne na animáciách či už vašej postavy alebo nepriateľov, alebo dokonca aj civilistov na bojisku, kde sa často počas bojov odohrávajú scény. Počas akcie priam vidíte, ako nepriateľa zasiahla guľka, cítite, ako zasiahne guľka vás a rozmazáva vám realitu pred očami. Nechýba implementovaná fyzika, ktorá dosť v Gears of War chýbala. Tá robí celé bojisko dynamickejším (vybuchujúce autá, rozbíjajúce sa automaty, sklá atď.)  a rovnako aj dynamickejšie sú smrti nepriateľov, ktoré sa vlnia vo vašich guľkách. Trochu škoda malých bugov v dizajne levelov, kde niektoré objekty zabudli autori ohraničiť a dalo sa cez ne postavou bez problémov prejsť.

Grafické orgie v hre dopĺňajú aj výlety na helikoptére medzi niektorými misiami, kde si obzeráte stále zničenejšie mesto, rozširujúce sa oblaky dymu na oblohe, vysvietené kasína a aj zápchy na hlavnej ulici. Prestrihové scény sú interaktívne a zatiaľ čo si vychutnávate idylku, v pozadí vám referujú briefing novej misie. Grafiku ešte prevyšuje zvuková stránka, ktorá dopĺňa atmosféru konfliktu a samotných prestreliek a od F.E.A.R.u je to to najlepšie zvukové prepracovanie guliek, ich dopadov a priestrelov, aké som v hrách počul. Zvukovú stránku dolaďuje kvalitný soundtrack v pozadí, rozmanité rozhovory počas misií a aj časté prenosy od vašej operátorky, alebo z reportáže z televízie vysielané priamo do vašej prilby.

Keď si to spočítame, Vegas ponúklo presne to, čo fanúšikovia taktických akcií čakajú. Strach z toho vkročiť do ďalšej miestnosti bez jej preskúmania a dobitia zásobníka, ukrývanie sa za rohmi a nenápadné nakúkanie, simultánne útoky spolu s vašimi kolegami a hlavne presná streľba bez polmetrového roztylu ala Gears of War. Je pozivítom, že hra na rozdiel od poslednej časti Rainbow Six: Lockdown, alebo aj posledného Ghost Reconu vyšla v rovnakej podobe, ako na Xbox360, tak aj na PC. Len je trochu škoda, že PC verziu autori nezoptimalizovali (čistý port z Xbox360 verzie, podobne ako pri Splinter Cell) a nepofixovali ešte pred vydaním.

Nakoniec treba dodať len to, že Vegas sa ešte neskončil. Práve začína.

Rainbow Six: Vegas

V multiplayeri si vytvoríte vlastnú tvár,


Rainbow Six: Vegas

a púštate sa do boja online, cez system link,


Rainbow Six: Vegas

alebo v split screene.



napísal saver 19.1.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Rainbow Six: Vegas
| RAINBOW SIX: VEGAS
[14.9.2006]
Rainbow Six: Vegas
| RAINBOW SIX: VEGAS
[27.9.2006]
Rainbow Six: Vegas
| RAINBOW SIX: VEGAS
[14.5.2006]
Rainbow Six: Vegas
| RAINBOW SIX: VEGAS
[9.5.2006]
9.4
Ohodnotiť
RAINBOW SIX: VEGAS
+ jedinečná kombinácia fps a cover štýlu
+ kvalitný multiplayer
+ detailná grafika s aplikovanou fyzikou
- príliš veľa bluru
- koniec? budeme pokračovať...
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 3 GHz, 1 GB RAM, VGA 128 MB s podporou SM3.0
Doporučená konfigurácia: CPU 3,5 GHz, 1 GB RAM, VGA 256 MB s podporou SM3.0


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PS3

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Akcia / Taktická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  november 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19748)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk