BATTLESTATIONS: MIDWAY

BATTLESTATIONS: MIDWAY

8.8

Znovu hra z druhej svetovej? Kombináciu stratégie a akcie od Eidosu by ste mali privítať s otvorenou náručou.

Recenzia na PC verziu

Druhá svetová vojna...Už zas...Nie žeby som túto tematiku nemal rád, ale v hrách sa vyskytuje často a neraz takéto tituly neoplývajú veľkou originalitou. Ale možno tentoraz to bude predsa len o niečom inom. Battlestation Midway prichádza s atypickým obsahom a veľkými ambíciami. Podarí sa ich naplniť?

Battlestation Midway si na mušku berie námorné a letecké bitky v Tichomorí. Pozorní hráči (čitatelia) si zrejme všimli, že rovnaké prostredie aj motív sa objavil v inom titule s názvom Pacific Storm (recenzia). Je to náhoda? Zrejme nie, ale ťažko povedať, kto od koho prebral koncept pre svoju hru. No hoci téma je rovnaká, obsah je diametrálne odlišný, takže špekulácie o kopírovaní môžeme pokojne odhodiť stranou. Kým však vyriekneme ortieľ a posúdime, ktorá z týchto hier napokon vernejšie a lepšie spracovala daný motív, pozrime sa na ponuku Battlestation Midway.

Nosnou časťou hry je americká kampaň. Samozrejme, v Pacifiku šlo predovšetkým o boje Američanov a Japoncov a napokon, väčšinou je to o Američanoch, veď všade boli, všetko zažili, hoci ich kultúra siaha sotva pár storočí dozadu a začala sa terorizáciou pôvodných obyvateľov a stále pchajú nos do vecí, čo ich ani nepália a... Ale k veci. Kampaň obsahuje bezmála desiatku misií, ktoré mapujú vstup USA do vojny po útoku na Pearl Harbor a potom sa točia okolo udalostí v Koralovom mori, aby napokon vyvrcholili bitkou o ostrov Midway. To všetko sledujete očami dôstojníka Walkera, ktorý síce nemá schopnosti Texaského rangera, v podaní Chucka Norrisa, ale zato je schopným veliteľom námorných vojsk.

Osudy Walkera sú hráčovi servírované hlavne v početných scénach na začiatku a konci misií. Priamo na bojisku však ovládate rôzne plavidlá a lietadlá, a prítomnosť hlavného hrdinu pocítite len v podobe nepríjemnej povinnosti zabrániť zničeniu jednotky, kde sa akože nachádza dotyčný dôstojník. Vo víre boja, kde sa neraz pohybujú desiatky po zuby vyzbrojených lietadiel a lodí, je niekedy naozaj ťažké uchovať túto jednotku pri živote. No aspoň že kampaň má na výber tri obtiažnosti, takže si v prípade potreby a zdevastovaných nervov zvolíte tú ľahšiu. Užijete si potápanie japonských prepravných člnov a transportných lodí, obranu prístavu len pomocou lietadiel z pobrežného hangáru, či útok na nepriateľské prístavy. Po pomerne nenáročných úlohách, kde ovládate len vojenský motorový čln a neskôr bojovú loď, prídu boje s početnejšími flotilami a zrejme nastanú aj chvíle, keď prehodnotíte obtiažnosť nasledujúcej misie. Dá sa to však zvládnuť a to najmä vďaka ústretovému ovládaniu v strategickom aj akčnom móde hry.


Battlestations: Midway

Romantika pri východe slnka...
Battlestations: Midway

...aj pokojný let lietadla, sú len predzvesťou blížiaceho sa konfliktu.
Battlestations: Midway

Oprava lodí a ponoriek často zachráni vaše plavidlo pred zničením.

Strategický mód predstavuje mapa oblasti, kde vidíte vyznačené pobrežie a vaše aj nepriateľské jednotky v dohľade. Veľmi prakticky a pohodlne, hlavne pomocou myši, tu navigujete vaše jednotky, pobádate ich k útoku, alebo im naplánujete kompletnú trasu letu či plavby. Nájdete tu aj zoznam aktuálnych úloh, ktoré musíte splniť, ale aj vedľajších a skrytých. Tie môžete ignorovať, ale neraz sú zábavnejšie a uľahčia vám plnenie hlavných cieľov. Po naplánovaní sa môžete presunúť priamo na bojisko, kde ovládate posledne vybranú jednotku z mapy, no aj tu sa bez problémov prepnete do pozície inej lode, lietadla alebo ponorky vašej armády. Na mapu sa môžete vrátiť kedykoľvek, keď si to bude vyžadovať situácia. Hoci všetky sily dokážete koordinovať aj bez využívania strategického módu, osobne vám odporúčam, najmä v početnejších bojoch, využiť jednoduché udeľovanie príkazov na mape.
 
Najviac času však určite strávite v akčnom režime, kde väčšinou dokážete vziať pod svoju priamu kontrolu akúkoľvek jednotku, dokonca niekedy máte na starosti správu letiska či prístavu. Jedná sa o arkádový spôsob, čiže koordinujete pohyb a útoky jednotky, ale nie je to zložitý systém s realistickým ovládaním ako v simulátoroch. V akčnom režime môžeme rozlíšiť tri druhy jednotiek a každá má svoje špecifiká.

Lode sa presúvajú po vodnej hladine úkonmi zadávanými klávesmi. Keď určíte rýchlosť lode a jej smer, obvykle sa potom môžete v pokoji venovať zameriavaniu cieľov a eliminácii nepriateľov. Loď máva niekoľko druhov zbraní. Sú to veľmi účinné delá, ničivé pri útoku na plavidlá na hladine a pozemné ciele na ostrovoch. Protiletecké delá, niekedy doplnené guľometmi, sú zas výborné na elimináciu lietadiel, prípadne dobre poslúžia na zneškodnenie ľahkých člnov. Výhodou je rýchle nabíjanie. Na efektívne ničenie pomalých alebo nehybných lodí nie je nič lepšie, ako torpéda. Napokon lode triedy Destroyer majú vo výzbroji nálože, ktoré zhadzujú do mora, aby zneškodnili ponorky. Vo všetkých prípadoch hráč zameriava a útočí na cieľ myšou, zbrane sa rýchlo prepínajú jedinou klávesou a pripravenosť výzbroje indikujú zelené body na kurzore.

Väčšinou je možné priblížiť si cieľ ďalekohľadom, respektíve pri náložiach sa lode orientujú pomocou hĺbkomera. Ak vaša loď utŕži poškodenie, objavia sa signalizačné ikony a je treba využiť menu opráv. Na jednoduchej makete lode vidíte poškodenú oblasť a aj smer blížiacich sa nepriateľských torpéd. Podľa potreby presuniete časť mužstva na opravu motorov, hasenie ohňa, odčerpávanie vody z podpalubia, alebo údržbu zbraní. Škody sa znížia, ale celkom neodstránia. No ak ich zanedbáte, budú narastať.
 
Osobité miesto majú lietadlové lode. Neobsahujú žiadnu výzbroj, ale majú pestrý sortiment letectva. Po výbere hangáru určíte typ lietadiel, počet v letke a výzbroj, potom dáte povel na odlet. Loď má niekoľko hangárov a môžete vypustiť niekoľko typov lietadiel, len treba mať na pamäti, že samotná loď je bezbranná a mala by sa držať ďalej od stredobodu konfliktu. Podobne funguje aj letecká základňa na ostrove.

Battlestations: Midway

Letím svetlom, letím tmou, s guľometom za tebou...
Battlestations: Midway

Po nepriateľoch zostal len čierny dym.
Battlestations: Midway

Popisy misií sú prehľadné.

Tým sa dostávame ku kategórií lietadiel. Ovládate ich v podstate ako lode, čiže určíte rýchlosť a smer letu, pri tom myšou zameriavate cieľ. Stíhacie lietadlá majú guľomety a ak sa jedná o bombardéry, sú vyzbrojené aj torpédami, alebo bombami. Pri bombardovaní hráč využije osobitý zameriavač, ktorý vám umožní sledovať cieľ pod sebou a potom už len treba v správnej chvíli použiť nálože. Torpéda je potrebné vypustiť tesne nad hladinou. Vtedy sú lietadlá veľmi zraniteľné. Lietadlá sa nedajú opravovať, treba s nimi len pristať skôr, ako sú zničené. Pristávate manuálne, pri zníženej rýchlosti, ale istejšie je to nechať na automatiku cez menu príkazov.
 
Napokon sú tu ponorky. Jedná sa o tichých a nenápadných zabijakov, ktorí však majú aj svoje slabosti. Využívajú takmer totožný systém ovládania a opravy ako lode. Výzbroj tvoria torpéda, ktoré je možné vystreliť z nízkej hĺbky. Cieľ sa zameriava vysunutým periskopom. Vtedy sú však ponorky pomerne viditeľné a ľahko si s nimi poradia hlavne nálože zhadzované z lodí. Bezpečná poloha je vo veľkej hĺbke, no ak tu zotrvajú pridlho, pod vplyvom tlaku explodujú. Ponorky majú obmedzené zásoby kyslíka, preto sa musia aspoň z času na čas vynoriť. V prípade potreby tak učinia automaticky. 

Jednotky, ktoré priamo neovládate, sa riadia pokynmi, ktoré ste im zadali na strategickej mape a na základe inštrukcií v menu povelov. Vedia byť do značnej miery samostatné, najmä ak im povolíte voľný pohyb a streľbu podľa uváženia. Pri ovládaní formácie lietadiel a lodí, môžete určiť presnú polohu ostatných jednotiek. Tie potom v danom slede sprevádzajú vašu jednotku ako vodcu skupiny a automaticky útočia na váš cieľ, ak je v dosahu.
 

Hoci hra je prezentovaná predovšetkým ako stratégia, určite viac inklinuje k akčným titulom. To je zrejmé hlavne pri samostatných scenároch rozdelených na misie s loďou, ponorkou a letectvom, kde ovládate len jedinú jednotku, prípadne menšiu formáciu a to, aleluja, aj japonských ozbrojených síl. Sú to však misie tak trochu pre masochistov, s vysokou obtiažnosťou. Aj multiplayer je predovšetkým o akcii. Nájdete tu slušný počet herných scenárov. Zúčastniť sa môže 8 hráčov, ktorí si rozdelia jednotky, ovládajú menšie skupiny a koordinujú ich v spoločnom boji proti druhému tímu. Zahráte si po lokálnej sieti, aj na internete cez GameSpy.

Battlestations: Midway

Najlepšie sa ciele zameriavajú cez ďalekohľad.
Battlestations: Midway

Japonské lietadlá ohlásili svoju návštevu bombardovaním.
Battlestations: Midway

Na mape pohodlne zadáte pokyny vaším jednotkám.


Grafika hry je veľmi dobrá a pritom až tak veľmi nevyťaží váš stroj. Už samotné menu má skvelý dizajn a pohyblivé vojská v pozadí lákajú. Určité nároky tu však sú, takže s príliš zastaralou zostavou si veľa zábavy neužijete. Modely lietadiel a lodí sú slušné, explózie pekné, západ slnka nad vodnou hladinou pôsobivý. Pevnina je spracovaná s menšími detailmi, ale má dostatočné kontúry. V tomto prípade je však menej podstatná, veď väčšinou bojujete na vode, alebo vo výške, odkiaľ vyzerá tak, ako má. Ozvučenie je dobré, výbuchy, povely, dunenie motorov lietadiel solídne, hudba celkom zaujímavá, ešte lepšie je to s využitím EAX.

Battlestations: Midway a Pacific Storm, dve hry s totožným námetom a predsa výrazne odlišným spracovaním. Zatiaľ čo prvá menovaná ponúka predovšetkým kvalitný akčný zážitok s pomerne jednoduchým plánovaním, druhá sa sústredí na komplexný manažment a akčná zložka evidentne stojí na druhom mieste. Obidva tituly majú niečo do seba a stoja za vyskúšanie, Battlestations: Midway však vychádza z pomyselného súboja ako jednoznačný víťaz. Tento titul obsahuje menej závad, má solídnu ponuku pre jednotlivca, aj nápaditý multiplayer. Vyniká aj lepšou grafikou, je dynamický a jedinečným spôsobom vás vtiahne doprostred jednej z kľúčových etáp druhej svetovej vojny a vlastne celej histórie ľudstva. Battlestation: Midway nemôžem inak, len odporúčať a to ako stratégom, tak aj milovníkom akčných hier. Počítajte však s tým, že sa tieto dve zložky dopĺňajú a ťažko ich oddelíte.

Hodnotenie Xbox360 verzie/druhá strana mince by Spacejunker:

Rozhodne sa neradím medzi stratégov, ale nie som až tak ľavý, aby som na taktickej mape nedokázal ukočírovať zopár desiatok jednotiek. Jednoznačnou slabinou Xbox360 verzie je adoptované ovládanie z PC. Nedostáva sa rýchlo do krvi, treba si poriadne prejsť všetky tutorial misie a aj potom si budete matne spomínať, ktorým tlačítkom sa aktivuje mapa a ktorým zase ruší waypoint. Ovládanie sa nedá označiť za intuitívne, na hráča kladie veľké nároky a tutorial viacej uspáva ako vás naučí. To znamená, že veľmi rýchlo vás môže začať hra nudiť, resp. iritovať jej pomalosť. Odporúčam na striedačku používať taktický a akčný mód.

Za rozhodne odfláknuté musím označiť kombinovanie renderovaných a in-game cutscén. Je z nich cítiť, že sa dorábali na poslednú chvíľu, resp. neskúsenosť režiséra a scenáristu. Dabing postáv je otrasný, nepresvedčivý, naopak rádiokomunikácia dostatočne živá na to, aby vás vtiahla do veľkých námorných bojov.

Najväčšou prednosťou Battlestations: Midway je online multiplayer. Atmosféra obrovských bitiek s ďalšími siedmymi hráčmi kričiacimi po sebe, sa snáď ani popísať nedá. Pokiaľ radi trávite s priateľmi čas na Live, toto je jedinečná príležitosť, ako niekomu vyhlásiť niekoľkohodinovú vojnu. Multiplayer bude potrebovať už čoskoro nové módy, ako aj ďalšie mapy a ak autori nezareagujú, o jednu z hier s najlepším online komponentom prestane byť záujem.

Battlestations: Midway vystupuje z rady bežných hier s tematikou druhej svetovej vojny a dáva bojom na virtuálnych bojiskách nový význam. Hodnotenie: 80 %.

Povolávací rozkaz na bojiská Pacifiku zapožičal Brloh. Pohov!

Battlestations: Midway

Lietadlová loď je bezbranná, ale aeroplány na palube vedia byť nepríjemné ako osy.


Battlestations: Midway

Zhorí všetko, čo mám...


Battlestations: Midway

Ťahák, kde vidíte bojové možnosti jednotiek.



napísal uni 13.2.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Battlestations Midway
| BATTLESTATIONS MIDWAY
[13.2.2007]
Battlestations: Midway
| BATTLESTATIONS: MIDWAY
[11.1.2007]
8.8
Ohodnotiť
BATTLESTATIONS: MIDWAY
+ dobre zladené zložky RTS a akcie (plánovanie, priame ovládanie jednotiek)
+ dômyselné ovládanie
+ zaujímavé inovácie
+ výborná atmosféra
+ vydarený multiplayer
- pomerne krátka kampaň
- misie kampane závislé na prežití vybraných jednotiek
- miestami dosť obtiažne (najmä samostatné scenáre)
- mohlo byť viac módov v multiplayeri
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1800 MHz, 512 MB RAM, GF 4 (MX nie je podporovaná)/ATI 9000
Doporučená konfigurácia: CPU 2,5 Ghz, 1 GB RAM, GF 6800 séria/RADEON X800

Zaradené pod: ati


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox 360

Vývoj: Eidos / Eidos Studios Hungary
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9. február 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19843)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk