SAM & MAX: REALITY 2.0

SAM & MAX: REALITY 2.0

7.5

Nový prípad zaskočí dynamické duo nepripravených. Súboj s internetom? Alternatívne svety?

Recenzia na PC verziu

Majú absolútne všetko. Slávu, moc, peniaze, ženy, drahé autá, chľast, vplyvných kamarátov. Hovoríme stále o dynamickom zvieracom duu detektívov? Hovoríme ešte stále o psovi Samovi a hyperaktívnom zajacovi Maxovi? So slávou nemožno nesúhlasiť, tej sa ťažko vyrovná aj Knut s pesničkou od 9-ročného dievčatka. Kultový status je raz kultový, podčiarkuje ho komixová, televízna a herná minulosť, a teraz aj zaslúžený comeback prostredníctvom prvého videoherného seriálu na svete, ktorého sú Sam a Max pionierom.

S prachmi, mocou, ženami, autami a vplyvnými priateľmi, to je o niečo zložitejšie. I keď by sa mohlo zdať, že boli vymenované do počtu, sú to krátkodobé záležitosti. Sam & Max sú spokojní so starým DeSotom, pro-bono prácou, susedmi a útulným neporiadkom kancelárie, odkiaľ štartujú po telefonátoch komisára nové vyšetrovania. Majú absolútne všetko, tak čo im ešte chýba? To, že sú spokojní, neznamená, že sú aj skromní!

Keď prezidentské kreslo nestačí

Čo začalo, ako nevinné vandalstvo v susedstve, prerástlo do niečoho väčšieho, čo sa nezastavilo ani pred celoštátnou televíziou a voľbami prezidenta. Teraz to naťahuje svoje drápy do alternatívnej reality a hrozí, že nás zmanipuluje všetkých! Ide o krízu najväčšieho kalibru, inak by si komisár nedovolil otravovať zaneprázdneného prezidenta Maxa nad rozjímaním, kedy vráti kľúčiky od Air Force One. Krajina ich potrebuje! Ekonomiky štátov sa rozpadajú, nukleárnym reaktorom hrozí kolaps, rúcajú sa počítačové systémy, internet a ľudstvo je bližšie k záhube ako kedykoľvek predtým. Špecialisti na akékoľvek problémy sú však stratení! Stará škola nemá potuchy, čo je internet a čo je horšie, nevie, kde začať pátrať!

Pravidlom akéhokoľvek seriálu, blížiaceho sa ku koncu série, je čarovanie scenáristov. Kvôli ich mágii (novým skutočnostiam, zvratom) sa diváci garantovane vrátia k sledovaniu nasledujúcej epizódy (preto mám rád každý záver série). V poradí piata časť šesťdielnej epizodickej adventúry Sam & Max Season 1 s podtitulom Reality 2.0 čaruje rovnako dobre, pričom je verná schéme svojich predchodcov. Je zachovaná uzatvorená dejová linka a prípad je opäť vyriešený v rámci jedného dielu, nosný príbeh o manipulovaní a hypnotizovaní vašich susedov a drahých Američanov však hrá vlastnú hru.

Sam & Max: Reality 2.0

Zdá sa vám táto štvrť povedomá?
Sam & Max: Reality 2.0

Mozgy alternatívnej reality majú všetko pod kontrolou.
Sam & Max: Reality 2.0

Súboje ala FF sú zábavné a vtipne komentované.

Kým vy čakáte, že sa ukáže hlavný zloduch a v krutom cliffhangeri s hlasným Mu-ha-ha-há ukončí aktuálny diel, zostanete napnutí ako struny aj napriek tomu, že sa takmer nič nestane. Viete, že sa blíži koniec a chcete vedieť, ako, prečo a hlavne, aká bude nová hrozba, kam zavedie Sama & Maxa nové vyšetrovanie a ktorým smerom sa otočí humor, ktorý v Reality 2.0 úspešne paroduje alternatívne svety a internet. Budete zvedaví, čo znamená, že siahnete aj po záverečnej časti.

Vaším sprievodcom bude Internet

Reality 2.0 patrí medzi najlepšie epizódy. Môže zato zvolená tematika, ktorá v kombinácii s údernou paľbou gagov a dôverne známymi postavami vytvára neopakovateľnú atmosféru čias minulých, kedy Pong, Tron a 8“ diskety boli spolu na vrchole technickej a technologickej revolúcie. Nedotýka sa iba nostalgiu vyvolávajúcich relikvií, ale aj moderným trendom online komunity, ako aj fenoménu MMORPG. Reality 2.0 sa odohráva v alternatívnej realite známeho susedstva Sama a Maxa, ktoré bolo mnohými označené za stereotypné.

Autori teraz vracajú úder, pretože všetko, čo bolo známe, je opäť nové! Po vstupe do alternatívnej reality sa domy zmenia na 3D modely bez textúr, namiesto nadzemky tu premáva binárny kód, ulica nie je dokončená, za rohom nájdete odpadkový kôš (Recycle Bin) a pred obchodom sejv point. Vo vzduchu plávajú reklamné bannery, slepá ulica je označená kódom 404, cestu stráži firewall a pred poštovou schránkou hliadkuje antivírus s brnením +1, aby sa do obehu nedostali maily o predlžovaní... veď viete čoho. Na každom kroku, v každom dialógu objavíte niečo, čo vám vystrúha úsmev na perách. Zbieranie mincí ala Mario, pípajúci Pong, lootovanie, sprievodca inštalácie, obstarožný počítač, ktorého pokročilý vek znásobuje napichnutá infúzia, pop-upy a ďalšie.

Podobne ako v prvej epizóde, kde autori vytvorili seriál v seriáli, je v Reality 2.0 hra v hre. Prechod do alternatívnej reality pomocou okuliarov sa zmení nielen vizuál, ale hudba namiesto skutočných nástrojov používa generované zvuky a v inventári máte elektronické verzie niektorých predmetov. Tých je tentoraz viac ako obvykle a stúpol aj počet puzzlov. Budete riešiť prevody peňazí, hľadať kód pre firewall, užijete si dokonca aj ťahových súbojov ala Final Fantasy! Ich obtiažnosť je adekvátna účelu - pobaviť.

Sam & Max: Reality 2.0

Vaším sprievodcom na alternatívnej ceste bude Internet.
Sam & Max: Reality 2.0

Záverečné prekvapenie v podobe textovky, krutá nostalgia!
Sam & Max: Reality 2.0

Piata epizóda sa radí napriek svojej tradičnosti k tým najlepším.

Format C:?

Epizóda Reality 2.0 je svojim spôsobom tradičná, tradičná až do takej miery, že schéma troch úloh a jednej ultimatívnej, hriešne drahej zbrane od šmelinára Bosca, ktorá vyrieši vaše problémy, sa nedá prehliadnuť. Ponosovať sa je zbytočné, hra je postavená na humore a ten každý mesiac dodáva plnými priehrštiami. So zvolenou tematikou sa piaty diel stáva oveľa prístupnejší aj hráčom menej zdatných v angličtine a rozhodne ho odporúčame všetkým, ktorý sa v IT pohybujú už nejaký ten rok.

Prvá séria sa s epizódou Sam & Max Episode #5 Reality 2.0 blíži ku koncu, ktorý má tendenciu dotrhať naše bránice. Podľa čoho súdime? Piata časť sa dokázala oslobodiť od svojich načrtnutých hraníc a to jednoduchou zmenou prostredia, ktoré napriek tomu, že ho už poznáte štyri mesiace, je nové a neopozerané. Autori zaručene nevystrelili posledný zásobník nápadov, ale na odhalenie hlavného zloducha si budeme musieť ešte mesiac počkať.


napísal spacejunker 12.4.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
SAM & MAX: REALITY 2.0
+ Sam & Max
+ hlášky
+ parodovanie IT
+ výdatná porcia humoru
- pre našinca cena a krátka hracia doba


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: GameTap / Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12. apríl 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19533)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk