SAM & MAX: BRIGHT SIDE OF THE MOON

SAM & MAX: BRIGHT SIDE OF THE MOON

6.0

Ako dopadol záverečný diel šesťdielnej humornej adventúry s dvojicou detektívov?

Recenzia na PC verziu

Všetko má svoj koniec a či chceme alebo nie, v šiestej a záverečnej časti (prekvapivo) šesťdielnej epizodickej adventúre Sam & Max Season 1 sa (dúfajme) dočasne lúčime s dvojicou super detektívov, pre ktorých nie je žiaden problém dostatočne veľký, aby si s ním neporadili svojským spôsobom. Tak ako má všetko koniec, má aj začiatok. Dynamické duo v zložení pokojný pes Sam a jeho verný hyperaktívny spoločník zajac Max vtrhli na herný trh po dostatočnej resurekčnej kúre v štúdiách Telltale Games skutočne grandiózne.

Ich nová podoba mala silu zatieniť vysielaciu náplň lokálnej televízie, zmeniť priebeh prezidentských volieb, vypnúť internet. Čo je však oveľa dôležitejšie, autori dostali kultovú dvojicu, ktorá vznikla pôvodne ako komix, znovu do reflektorov, a i keď sa nepostavia na piedestál slávy (ja viem, Max by chcel, potom ma odstrelí), epizodický formát dokázal prinášať nové a nové prípady na mesačnej báze. Ostatne, autori sa sami vyjadrili jasne, že po sam-and-maxovej invázii PC majú v úmysle infikovať online služby aj next-gen konzol a paľbe gagov a inteligentného humoru vystaviť oveľa širšiu hernú obec. No a potom je tu zásadná otázka, myslíte si, že Season 1 bola prvá a posledná videoherná séria?

Plesk, plesk, to si robíte prdel?

Možno si od komických postavičiek na čas oddýchneme, možno dajú prednosť inej tvorbe alebo podstúpia spomínanú konzolovú premenu, jedno je však isté, ich čas začal, ale neskončil. Každá epizóda Sam & Max Season 1, ako aj aktuálna šiesta s názvom Bright Side of the Moon má identickú hernú schému. Držia sa jej veľké logické problémy, ústredné postavy, ba aj kulisy. Hlavným rozdielom je štylizácia. Kým v predošlej všetko prísne podliehalo elektronike, počítačovému žargónu, vrátane vtipov a narážok, v Bright Side of the Moon by sme od inak excelentných scenáristov čakali trochu viac ako pristávací modul na mesiaci použitý ako ohrievač.

Sam & Max: Bright Side of the Moon

V susedstve sa na prvý pohľad toho veľa nezmenilo.
Sam & Max: Bright Side of the Moon

Dvaja Maxovia, dvojitá pohroma.
Sam & Max: Bright Side of the Moon

Posledný diel rozhodne neodporúčame hrať ako prvý!

Dokonca tu citeľne chýba naháňačka na autách. Prvé, čo ma napadlo, bola prechádzka v mesačnom vozítku a pod vplyvom nízkej gravitácie spomalené zábery na zbesilú naháňačku. Vyhovieť sa nedá každému a kritizované party v minulosti boli z hry vypustené. Ale zalamentovať si musím nad hlavným zloduchom, odhaleným na konci predošlého dielu. Jeho majstrovský plán ovládnuť celú planétu hypnózou a naplniť ľudí falošným šťastím nebol až taký... majstrovský. V Bright Side of the Moon jednoducho chýba moment prekvapenia. Niečo, čo by vám nájazd kamery spolu s dramatickou hudbou odhalil na malý moment, počas ktorého by bolo počuť to povestné plesknutie o čelo.

Sam, môžem už začať strieľať?

Zakončenie plne vyhovuje sadistickým chúťkam Maxa, ktorému je tak povediac posledná epizóda ušitá na mieru. V jednom okamihu budú po hernom svete pobehovať štyria zajaci v podobe najcharakteristickejších vlastností Maxa. Priestor si vydupú aj ostatné známe tváre, ktoré (ako inak) v malých alebo väčších partoch pomôžu dvojici hrdinov zastaviť medziplanetárny diabolský plán. Stavba logických problémov sa znovu opiera o tri menšie a jeden väčší, ktorý opäť rozlúsknete pomocou špeciálnej super zbrane od vynaliezavého predajcu Bosca.

Bright Side of the Moon patrí medzi najrýchlejšie časti celej série. Ak vás nezaskočí pendlovanie medzi planétami a pri hľadaní vhodného predmetu nezlyhá raketové palivo, spravíte asi osobný rekord. Problémom nie je dĺžka, skôr budete mať pocit, ako keby autorom dochádzali nápady a chceli príbeh ukončiť čo najskôr. Možno ten okamih prekvapenia by dokázal preklenúť aj sklamanie z ignorovania paródie vesmírneho programu, či zbrojenia veľmocí. Príležitostí bolo skutočne veľa.

Sam & Max: Bright Side of the Moon

Niekto potrebuje raketu, iným stačí na cestovanie vesmírom staručké DeSoto.
Sam & Max: Bright Side of the Moon

Suveníry na mesiaci? Nič nie je nemožné!
Sam & Max: Bright Side of the Moon

Záverečná epizóda si zachováva rovnakú schému, avšak poľavuje na humore.

Dovidenia nabudúce?!

Pokiaľ patríte medzi pravidelných divákov série Sam & Max, bude posledná epizóda pre vás iba ďalšou časťou, nie finálnym zakončením, čo je škoda. Nič to však nemení na veci, že zvieracie duo má v rukáve ešte niekoľko kúskov, ktoré dokážu vystrúhať aj na kamenných tvárach úsmev. Humor nie je silený, ani nezachádza do klíše, je to však na pomerne vysoko nastavený štandard predchádzajúcich dielov málo.

Už z názvu epizódy (Bright Side of the Moon) je jasné, kde sa budete zdržovať najčastejšie. Mesiac poslúžil ako vhodná základňa pre zloducha, autorom nové prostredie pomohlo vyhnúť sa stereotypu z už dôverne známeho susedstva, ktorému sa rafinovane (retro hávom) vyhla výborná piata epizóda. Grafická, ale aj hudobná stránka, kde znovu exceluje dabing postáv, si udržuje svoju nastavenú vysokú latku. Animáciami a dynamickou kamerou má blízko k technikám použitým v animovaných filmoch, svojim štýlom zase starým adventúram od LucasArts. Autori ani tu nezabudli na ústrednú naspievanú pieseň.

Epizóda Bright Side of the Moon nedopadla najlepšie, ale zase sa nedá povedať, že ide o najslabší článok šesťdielneho seriálu. Vzhľadom na cenu jednej epizódy, jednoznačne odporúčame investovať do celej série, a to nielen z dôvodu šetrenia (šesť za cenu štyroch). Spolu tvoria vysoko nadpriemerný celok, za ktorý hovorí nezameniteľná dvojica hrdinov, kultový status, výborný scenár a hlavne neopozeraný inteligentný humor. Ako už bolo povedané mnohokrát, humornejšiu adventúru by ste hľadali márne.

A čo bude nabudúce? Sam & Max Season 1 síce končí, aktivity Telltale zďaleka nie. V príprave je konzolová infiltrácia, rozširovanie elektronickej distribúcie, možno celovečerák a druhá séria. A my druhú sériu rozhodne chceme!


napísal spacejunker 10.5.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
SAM & MAX: BRIGHT SIDE OF THE MOON
+ nezameniteľný humor
+ Sam & Max
+ intuitívne ovládanie a nenáročnosť
+ minimálne hw nároky
- použitá rovnaká herná schéma
- poľavenie v scenári


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: GameTap / Telltale / Tellatale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  máj 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (0)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20241)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk