TRANSFORMERS: THE GAME

TRANSFORMERS: THE GAME

6.0

Spolu s premiérou filmu samozrejme nesmie chýbať ani herná verzia na takmer všetky platformy.

Recenzia na PS2 verziu

Koľký krát už dostávam recenzovať hru podľa filmu alebo rozprávky? Už som to hádam aj prestal rátať a pripadá mi, že vlastne ani iné hry nevychádzajú. Až na pár svetlých výnimiek (rozumej dve), majú všetky spoločný faktor ako krátka herná doba, priemerná grafika a spracovanie a podpriemerná hrateľnosť. Tvorcovia snažia čo najviac vyryžovať pri premiére filmu a tak vychádzajú zlátaniny, ktoré by potrebovali ešte aspoň rok vývoja. Transformers nespadajú až tak úplne do tejto kategórie, aj keď má niekoľko spoločných rysov so spomínanými hrami.

Zápletka hry sa ako inak drží aspoň ako tak s filmom. Na Zem zaútočia zlí roboti Decepticoni a na opačnej strane barikády stoja Autoboti, ktorí sa snažia pozemšťanov zachrániť. V zhruba v 5 misiách za každú znepriatelenú stranu s niekoľkými podmisiami sa bude rozbíjať železo kolosov, ale nečakajte dlhú zábavu. Prejde sotva zopár hodín (cca 4), DVD sa nestihne ani poriadne zohriať a je tu koniec.

Vedeli ste, že: Transformers pôvodne vznikli v Japonsku ako hračky a jednotlivé rady sa volali Micro Change a Diaclone? Neskôr odkúpil práva hračkársky kolos Hasbro a začal ich predávať v USA pod menom The Transformers.

Misie sú dosť podobné za Decepticonov aj Autobotov. Vlastne by sa dalo povedať, že sú to také isté misie len s iným robotom. A variability tiež veľa nepobrali. Znič všetkých Autobotov/Decepticonov. Znič/ochráň základňu za určitý čas. Nájdi predmet Allsparks, alebo nájdi a ochráň predmet Allsparks. Okolo tohto predmetu sa v podstate točí cela hra. Decepticoni sa ho snažia nájsť a využiť, Autoboti ochrániť. Jediné, čo sa však o tomto predmete dozviete, je to, že sú to okuliare. Ak ste nevideli film (tak ako ja), tak sa vôbec nedozviete, prečo je tento predmet taký dôležitý.

Úrovne sa odohrávajú až v dvoch prostrediach. Púšť so základňou a mesto. Aby sa vám neznechutili, pravidelne sa striedajú. Pekné je, že sa autori pohrali s detailmi a odkopnúť možno každý smetiak, policajné auto alebo autobus. Každý takýto väčší predmet je možné zdvihnúť nad hlavu a hodiť po niekom/niečom. Aby ste ho ale zodvihli, musíte byť presne otočený k predmetu, aby ste len nerozháňali vzduch a niektoré typy Transformerov sa dajú zničiť len takto. Najväčším plusom je zničiteľnosť a deštrukcia všetkého okolo. Domy, autá, tanky, stromy, ploty, osvetlenie, no proste všetko na okolí sa dá zničiť. Okrem ľudí, ktorí sa vždy nejako vyhnú rane alebo zašliapnutiu (svine krpaté, a toľko srandy mohlo byť). S domami a ich deštrukciou to vlastne až také horúce nie je. Baraky zostanú stáť, len vybuchnú, horia a zmení sa bitmapa na ruiny. Takže vlastne zavadzajú stále rovnako, ale vyzerá to lepšie než keby nešli zničiť vôbec.

Transformers: The Game

Bumblebee zneškodnuje dronov.
Transformers: The Game

Občas pomôže aj semafor.
Transformers: The Game

Bumblebee vs. Megatron.

☼ Vedeli ste, že: Megatron, vodca Decepticonov, sa v seriáli premieňal na zbraň Walther P-38, ale kvôli americkým zákonom o zbraniach sa nemohol dostať do výroby ako hračka? (To platilo pre rok 1984, dnes už deťom predajú aj poloautomatickú zbraň.)

Ako chladná zbraň sa dá použiť palma, pouličná lampa alebo kus trubky, to aby nepriateľskí Transformeri odlietavali ďalej. Samozrejme majú roboti aj svoje vlastné vybavenie. Vo všetkých prípadoch sa jedná o primárnu a sekundárnu zbraň. Primárna je po väčšinou guľomet a sekundárna rakety alebo delo. V niektorých prípadoch ale technika nepostačí a treba si to vybaviť ručne-roboticky-stručne. Stláčaním len jedného tlačidla roboti robia rôzne kombá a výpady. Ručný útok mi prišiel dokonca účinnejší ako pol minútové strieľanie zbraňami.

Čo ale budete vyložene neznášať okamžite od začiatku je HUD. Hneď vedľa zameriavacieho kríža sa zobrazujú rôzne informácie o zdraví, prípadne vzdialenosti protivníka, zostávajúcom čase, počte chýbajúcich artefaktov atď, v najhoršom prípade všetky naraz, čiže si dianie pred vami len domýšľate. Ak naháňate nepriateľa vo forme športového auta a polovica obrazovky v strede je zaprasená zbytočnými údajmi, tak idete viac-menej naslepo len podľa radaru. Ten ale nezobrazuje policajné autá a hliadky, ktoré do vás neustále narážajú, čo samozrejme brzdí a takisto ak sa ide na čas, tak to väčšinou nestihnete. Zabiť blbca, ktorý toto navrhol!

☼ Vedeli ste, že: už v roku 1986 vyšla počítačová hra Transformers pre ZX spectrum a C64? Na svedomí ju mala vtedy známa firma Ocean a išlo o klasickú 2D behačku. Ovládať sa dali ako Autoboti, tak aj Decepticoni. Išlo ale takmer stále o ten istý sprite len so zmenenou farbou.

Veľmi pekne sú urobené prestrihové animácie, no ich nevýhodou je to, že sú v podstate úplne o ničom. Nič sa z nich nedozviete a narazil som aj na príbehový kiks. Po získaní predmetu Allsparks za Decepticonov nasledovala misia, kde sa mali všetci stretnúť na jednom mieste a spoločne uvítať príchod Megatrona, ich vodcu. No hneď za ňou Megatron požadoval bezpodmienečné získanie artefaktu. A tak WTF sa pýtam, či vieš, že ja, som predmet získal a zapálil? Žiadne vysvetlenie na loading screene, že predmet bol znovu ukoristený Autobotmi, alebo pol sekundová animačka alebo že predmet vytratil robot z plechových trenírok, proste ako by sa nič nestalo.

Transformers: The Game

Lezením po domoch sa dá občas utiecť.
Transformers: The Game

Všetky obrázky sú z Xbox360 verzie, toto už vážne PS2 nedokáže.
Transformers: The Game

Jazz v automobilovej forme.

A kohože vlastne budete ovládať? Samozrejme nechýbajú hlavní predstavitelia Optimus Prime a Megatron. Na športové autá sa dokážu transformovať Bumblebee (Ford Mustang?), Jazz (Mazda?), Ironhide (GMC truck) a Barricade (policajné auto), na lietajúce vehikle potom Blackout (vojenský vrtuľník) + na chrbte nosí verného spoločníka Scorpnoka (škorpión) a Starscream (stíhačka F22).

☼ Vedeli ste, že: Hlavnú postavu autobotov Optimus Prime nechali autori seriálu zomrieť? Ale pretože to detskí diváci zle znášali a nahnevaní rodičia posielali tony listov, znova ho oživili v časti Return of the Optimus Prime? Naskýta sa podobná paralela so seriálom Dallas a smrťou Bobbyho :-).

Transformers patrí medzi klasické akčné hry ničím neprevyšujúc ostatné a tak môžeme očakávať, že zapadne medzi ostatné priemerné akčné tituly. Hlavnou devízou malo byť menenie robota na nejaký dopravný prostriedok, no zmeny v hrateľnosti medzi jedným a druhým sú minimálne, skôr kozmetické. Najhoršie dopadli roboti meniaci sa na autá, pretože ich ovládanie je nepresné a príliš citlivé v zákrutách, nehovoriac o tragédii s HUD-om. Celkovo ma teda nijako hra a ani jej koncept neprekvapili a vlastne som niečo podobné aj očakával. Ak ste vy nedajbože čakali pecku, tak vás sklamem a DVD s hrou odporúčam na také domáce žuvanie pre vášho maznáčika, veď to poznáte.

Recenzovaná bola PS2 verzia. Ostatné verzie by mali mať next-gen grafiku (pochybujem). Skúšaná bola pár minút aj PSP verzia, no tá je ešte tragickejšia než táto. Koncept by však mal byť na Xbox360, PS3 a PC rovnaký a teda nepredpokladáme, že konečné hodnotenie sa veľmi vzďaľuje od verzií na týchto systémoch.


napísal fendi 24.7.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
TRANSFORMERS: THE GAME
+ deštrukcia všetkého
+ pekné intermezzo animácie
- krátke
- auto Transformeri zle ovládateľní
- zavadzia HUD
- frustrujúce časové obmedzenia


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS2
PS3
PSP
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: Activision / CD Projekt / Travellers Tales
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 4. júl 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19971)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk