DUNGEON RUNNERS

DUNGEON RUNNERS

7.5

Online svety dostávajú ďalšiu novinku a tentoraz je zadarmo.

Recenzia na PC verziu

Snáď každého hráča (až na Spacejunkera) láka hra so živými hráčmi, či už sa jedná o klasický multiplayer alebo dobrodružstvá v online svetoch. To je aj príčinou toho, že sa v posledných rokoch výrazne rozšírila ponuka MMO titulov. Medzi najnovšími prírastkami sa povaľuje aj titul Dungeon Runners a keďže patrí k tým vydarenejším, povieme vám, čo od neho môžete očakávať.

Hneď v úvode vám prezradíme, pre mnohých hráčov kľúčovú informáciu, že Dungeon Runners nevyžaduje mesačné poplatky a všetko, čo potrebujete k hre, si zdarma stiahnete z internetu. Pravdaže, ak chcete mať určité výhody, musíte si priplatiť a treba povedať, že plusy plateného konta sú očividné. Len členovia totiž môžu používať najlepšie predmety a dokonca najsilnejšie odvary. Tie sa navyše môžu kumulovať na jednom mieste a nepovaľujú sa jednotlivo po celom, mimochodom tiež znevýhodnenom inventári. Ďalej majú platiči prístup k banke, kde si ukladajú peniaze a predmety a v neposlednom rade prednostný prístup, ak sú preplnené servery. To však zatiaľ nehrozí, pretože na niekoľkých dostupných serveroch sa zatiaľ pohybujú rádovo desiatky hráčov súčasne.

Aj bez utrácania peňazí sa pobavíte obstojne, teda v porovnaní s inými bezplatnými (regulárnymi) MMO je to naozaj na slušnej úrovni. Začína sa výberom postavy, kde si zvolíte bojovníka, strelca alebo mága a trochu problematicky určíte meno. No v tomto prípade nie je vaša voľba až taká rozhodujúca, pretože v podstate budete môcť používať ľubovoľné zbrane a dokonca aj schopnosti a kúzla, ktoré nie sú primárne určené pre vaše povolanie.

Dungeon Runners

Kdekoľvek na bojisku môžete položiť portál a rýchlo sa vrátiť do mesta.
Dungeon Runners

Často bojujete v ohraničených exteriéroch.
Dungeon Runners

Zručnosti a kúzla kupujete podobne ako vo WOW, lenže tu si môžete kúpiť každý skill!

Začnete s dvomi ofenzívnymi a dvomi pasívnymi zručnosťami, charakteristickými pre vaše povolanie, na planine si pokecáte s hŕstkou obchodníkov, poberiete nejaké úlohy a môžete vyraziť do úvodnej instatnej zóny. Zadávateľom úloh svieti nad hlavou žltý výkričník alebo otáznik a po prečítaní úlohy vidíte potenciálnu odmenu, ktorú získate, ak quest prijmete a úspešne splníte. Úloh nazbierate v neutrálnych zónach a mestách pomerne dosť, často hneď niekoľko od jednej osoby, hoci ich samotná náplň je často obmedzená na zabitie určitých nepriateľov a nájdenie konkrétnych predmetov. Všimol som si však jednu negatívnu vec, za splnené úlohy som síce získal predmety a peniaze, ale nie skúsenosti.

Ako sme už naznačili, bojuje sa v zónach, kam vstupujete len vy, prípadne vaša skupina, ale o tej si povieme až o chvíľu. Zóny sú tvorené niekoľkými mapami, ktoré sú prepojené bránami a podzemnými otvormi. Majú určenú štruktúru a tvorí ich buď súbor miestností alebo ohraničené exteriéry s vymedzenými prechodmi. Zóny sa regenerujú 15 minút po vašom odchode (respektíve po odchode posledného člena skupiny) z oblasti, alebo keď zadáte príkaz na ich obnovu.

Boje sa nesú v duchu klasických hack and slash titulov. Cieľ označíte a bijete myšou, pričom k ľavému aj pravému tlačítku si priradíte ľubovoľnú zručnosť či kúzlo. Pri útoku kúzlami alebo strelnými zbraňami však je trochu problém zamerať a zasiahnuť cieľ, nestačí len určiť objekt, ale musíte sa k nemu aj otočiť, inak pálite do blba. Monštrá sa vo väčšine prípadov vyskytujú v niekoľkočlenných skupinách a keď zaútočíte na jedného z grupy, vrhnú sa na vás všetci. Vypadáva z nich množstvo brnení a zbraní, magické a liečivé odvary a špeciálne veci, často s humornými názvami ako Dračí amulet pichľavého osla, Kryštáľový meč hypersonickej opice a podobne. Zviditeľníte ich klávesou "alt". Ďalšie nájdete v početných truhlách strážených nepriateľmi.

Vaše skúsenosti bedlivo stráži a počíta diablik Karl, ktorý sa vyškiera v ľavom spodnom rohu obrazovky a po navýšení úrovne vám umožní rozčleniť body do niekoľkých základných atribútov, reprezentujúcich počet životov, magickej energie, zručnosť a silu. Maximálny level je zatiaľ 100 a okrem lepších štatistík vám umožní nadobudnúť kvalitnejšie zručnosti a kúzla. Tie najčastejšie kupujete od trénerov v meste a ako už bolo spomenuté, môžete si osvojiť aj kúzla a schopnosti pre ostatné povolania, ktoré potom vkladáte do lišty s rýchlym prístupom. Zručnosti získate aj absorbovaním kníh, ktoré vypadávajú z monštier.

Dungeon Runners

Mnohé miesta sú nehostinné a číhajú tam nepriatelia.
Dungeon Runners

Klasický RPG inventár a ponuka obchodníka.
Dungeon Runners

Postup s tímom hráčov je zaujímavejší.

Prebytočné predmety predáte obchodníkom s výbavou, systém obchodu s inými hráčmi zatiaľ nie je celkom doriešený, podobne ako spoločenstvá hráčov, ktoré zrejme ešte vôbec nefungujú. Akosť predmetov je rozlíšená farebne, samozrejme najcennejšie sú tie magické, čo hlavne zlepšujú atribúty. K zaujímavostiam patria napríklad premety označené ako „soulbound“. Ak takto označenú výstroj používate dlhšie, ako je uvedený časový limit, nemôže ich už vziať a použiť iný hráč. Sympatické veci si vyberiete aj od špeciálnych obchodníkov za kráľovské mince, najčastejšie získané za splnené úlohy.

Rýchly návrat na bojisko umožní pilier v centre mesta. Premiestni vás do iných známych miest, k vstupu do poslednej mapy alebo na miesto, kam ste umiestnili portál. Na vyvolanie portálu na bojisku potrebujete zvitky. Vyvoláva sa jednoduchým kliknutím na ikonu na ploche obrazovky. Mimochodom na ploche sú aj ikony s odvarmi, takže sa rýchlo a pohodlne doliečite aj počas tuhého boja, ak máte zásoby samozrejme.

Pravdu povediac, hrať ako jednotlivec je dosť nuda, nekonečné klikanie na nepriateľov vás po pár hodinách omrzí. Určite viac „fun“ je to v skupine s inými hráčmi. S tým súvisí niekoľko zaujímavostí. Napríklad už samotné formovanie skupiny je veľmi praktické. Okrem zaslania klasického pozvania do grupy môžete použiť automatické hľadanie skupiny a potom budete bez osobitného pozvania priradení k voľnej partii. Navyše po označení symbolu člena skupiny sa k nemu okamžite teleportujete, čím odpadáva zdĺhavé hľadanie spolubojovníkov po mape. Apropo mapa, používa sa minimapa v pravom hornom rohu obrazovky, alebo si vyvoláte veľkú mapu na celú obrazovku. Len škoda, že tu nie vždy vidíte vyznačené klúčové postavy - hlavne NPC v mestách. Ale späť k skupine. Pri deľbe o korisť líder stanoví, ako sa bude deliť, či si každý vezme to, o čo sa najviac zaslúžil, alebo si hráči berú predmety postupne, v stanovenom poradí alebo neobmedzene. Skupiny kalkulujú s rozdielom päť úrovní medzi jednotlivými členmi. Pri komunikácii sa môžete dorozumievať nielen písaným textom, ale aj hlasom cez mikrofón.

Smrť v hre nie je žiadnou tragédiou, v krajnom prípade ožijete na mestskom cintoríne a to bez postihov. Jestvujú však aj výnimky, napríklad zóna Dungeon of Legends, v tomto prípade pocítite dočasnú slabosť a zníži sa vaša obrana a útok.

Dungeon Runners

Bojuje sa aj v interiéroch.
Dungeon Runners

Úlohy sú zamerané najmä na likvidáciu určitého počtu konkrétnych nepriateľov.
Dungeon Runners

Niektoré kúzla vyzerajú zaujímavo, iné dosť všedne.

V hre už by v tejto chvíli mali fungovať aj skupinové PvP súboje. To znamená, že sa proti sebe postavia dva tímy hráčov a musia eliminovať všetkých protivníkov. Zaujímavosťou je, že do kategórie skupiny sa v tomto prípade počíta aj jeden hráč, takže sa môže vyskytnúť napríklad nevšedný súboj, kde hráč na päťdesiatej úrovni súperí s niekoľkočlennou družinou s priemerným levelom 25.

Hoci je už hra verejne prístupná (musíte sa registrovať a vyžiadať prístupový kľúč), mnoho vecí je ešte nedopracovaných (obchodovanie hráčov, spoločenstvá, PvP...), ale priebežne sa zdokonaľujú. Aj tak je však hra dostatočne nápaditá, aj keď plateným MMORPG sa určite nevyrovná. Dungeon Runners sa dá stručne charakterizovať ako mix titulov Diablo a World of Warcraft. Zatiaľ čo mestá, portály, systém bitiek a postup na bojisku výrazne pripomínajú Diabla, nadobúdanie zručností a kúziel a v neposlednej rade aj groteskná grafika inklinujú k WOW. Nie každému však takéto spracovanie bude vyhovovať, hoci najmä pobiehanie a mávanie s obrovskými mečmi je zábavné. Ozvučenie je prijateľné, nepriatelia dávajú o sebe vedieť krikom, obchodníci v mestách nahlas pozdravia. Hra vám slušne pobeží aj na slabšej zostave a to s vysokým frejmratom.

Dungeon Runners je určite jednou z najlepších MMO spomedzi titulov bez mesačných poplatkov, v prípade platenia členstva sa však dá o hre polemizovať. Totiž členstvo síce prináša viditeľné bonusy, ale kto je ochotný investovať peniaze do online zábavy, zrejme uprednostní inú MMORPG, kde za svoje „prašule“ získa podstatne viac. Celkovo tak môžeme povedať, že Dungeon Runners je nadpriemernou neplatenou MMO, ale iba vlažným konkurentom v sortimente platených online hier.

Dungeon Runners

Prostredia nie sú monotónne, hoci viac detailov by nebolo na škodu.


Dungeon Runners

Ďalšie víťazstvo.


Dungeon Runners

Cez takýto pilier sa vrátite na bojisko.



napísal uni 10.8.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Dungeon Runners
| DUNGEON RUNNERS
[10.8.2007]
Dungeon Runners
| DUNGEON RUNNERS
[5.1.2007]
Dungeon Runners
| DUNGEON RUNNERS
[10.8.2007]
7.5
Ohodnotiť
DUNGEON RUNNERS
+ prístup zadarmo, bez mesačných poplatkov
+ atraktívny obsah v prípade neplatenej verzie
+ zaujímavé možnosti a boje v skupine
+ pomerne vysoké množstvo úloh
- slabšia ponuka v prípade platenej verzie (v porovnaní s konkurenciou)
- nezáživné pre samostatne hrajúceho hráča
- zlé manipulovanie pri útokoch na diaľku
- nedokončené súčasti (obchodovanie, PvP, guildy)
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 800 MHz, 256 MB RAM, VGA 64 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 1800 MHz, 512 MB RAM, VGA 128 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: NCsoft / NCsoft
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  máj 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk