GENESIS RISING: THE UNIVERSAL CRUSADE

GENESIS RISING: THE UNIVERSAL CRUSADE

7.0

Vydajte sa na dobrodružstvo, kde nehľadáte žiadny poklad, ale samotné srdce vesmíru.

Recenzia na PC verziu

Po tom, ako si ľudská rasa podmanila takmer celý vesmír, zotročila všetky známe rasy a civilizácie, sa skupinka dobrodruhov rozhodla nájsť starý mýtus, srdce vesmíru s nepredstaviteľnou mocou. Ak sa chcete stať jedným z týchto dobrodruhov a zistiť, ako to všetko dopadlo, vydajte sa spolu s Metamorf na dlhú a tŕnistú cestu v jednej z genetických lodí z mäsa a kostí.

Kedysi dávno sa ľudská rasa len tak tak vyhla vyhubeniu nepriateľskými civilizáciami, ktoré ich vyhnali z jej domovskej planéty a lovila ako divú zver. Ľudia sa však naučili ovládať gény lepšie ako ktokoľvek iný a tak vyvinuli ultimátnu zbraň. Touto zbraňou boli genetické, živé lode ľahko a rýchlo sa prispôsobujúce akémukoľvek nepriateľovi a prostrediu, a ktoré budete mať možnosť aj vy ovládať na ceste za svojím cieľom. Možno by ste si mysleli, že na ceste a hľadaní nikto nepotrebuje tak účinné zbrane, ale príbeh Genesis Rising: The Universal Crusade tu len začína a buďte si istý, že má pre vás pripravené nejedno prekvapenie. Zistíte, že niektoré staré rasy chystajú protiúder proti teraz už všemohúcej tyranskej ľudskej rase, zažijete mnoho prekvapení a nejeden zvrat. Celkovo príbeh pôsobí ucelene, je plný nápadov a rozhodne patrí medzi tie, ktoré vás udržia pri monitore, kým sa nedozviete, ako to všetko dopadne.

Už v prvých misiách zažijete tvrdé boje, ktoré sa budú ďalej stupňovať čo do intenzity, tak aj do rozmerov. Napriek tomu sú boje v Genesis Rising skôr taktického charakteru, kde každá jednotka má svoju útočnú hodnotu a kde musíte poznať i vedieť využiť jej potenciál na sto percent. Každá jedna loď, i tá najobyčajnejšia stíhačka, môže znamenať rozdiel medzi výhrou a prehrou proti presile, takže chladná taktika je v Genesis Rising na poslednom, ale aj na prvom mieste. Ak urobíte aj tú najmenšiu chybu niekde počas levelu, môže to znamenať jeho opätovné prechádzanie od začiatku kvôli absencii ukladania pozícií. Na jednej strane to zvyšuje napätie pri hraní a strach z neúspechu, ale na druhej strane zvyšuje pocit frustrácie, ak musíte opakovať niektorú úroveň po x-tý krát úplne od začiatku aj so všetkými prestrihovými scénami. Tie sú atmosférické na vysokej úrovni, niektoré predrenderované, ale väčšina v engine hry a aj keď sa dajú preskočiť, po dvadsiaty krát vás budú rozhodne otravovať.

Genesis Rising: The Universal Crusade

Špeciálna loď pre špeciálnu úlohu ... krádež génu od nepriateľa.
Genesis Rising: The Universal Crusade

Toľko premrhanej krvi, škoda.
Genesis Rising: The Universal Crusade

Niekto tu nemá šancu a ja to nie som.

Čo vás však naopak bude ťahať stále späť je systém genetických úprav lodí. Lode sa totiž nestavajú klasicky v dokoch, ale rodia v materskej lodi či základni. To je však len základ pre nasledovné genetické úpravy každého jedného exemplára. Takto sa môže neraz stať, že každá loď je unikátna a s iným vybavením či využitím ako ostatné. K dispozícii máte niekoľko druhov genetických úprav rozdelených do tried podľa toho, či sa jedná o útočné gény, obranné gény, upravujúce vlastnosti lode, špeciálne a podobne. Samozrejme, že počet génov je v každej lodi obmedzený a tak vám neostáva nič iné, ako zase len chladne prispôsobovať lode i taktiku momentálnej situácii.

Napriek tomu, že ste jediný, kto vlastní technológiu genetických lodí, nájde sa jedna rasa, ktorú vám túto technológiu ukradla, zdokonalila a teraz ju používa proti vám. Po zničení týchto nepriateľských lodí môžete tieto lepšie gény absorbovať a takto prichádzať postupne k lepším technológiám. Absorbovať nestačí len gény, ale aj krv zo staníc či okolných zničených lodí, ako zdroj suroviny pre rodenie vašej letky a tvorbu potrebných génov.

K tomu budete mať pomerne široký priestor v 30-tich misiách odohrávajúcich sa postupne po celej galaxii na okraji známeho vesmíru, kde stretnete priateľské i nepriateľské často bizarné civilizácie. S niektorými uzavriete spojenectvá, čo vám pomôže v boji proti tým menej ochotným spolupracovať, s niektorými budete len obchodovať a od niektorých po splnení questu dostanete špeciálne predmety/gény. Misie sú rozmanité, nápadité a niektoré pripomínajú skôr plnenie úloh v nejakej klasickej RPG hre. To sa odráža aj na vašej lodi, ktorú stále vylepšujete, rastie a ktorá je ku koncu dobrodružstva na nerozoznanie od tej na začiatku.

Na okamžité rozoznanie jednotlivých lodí jednej od druhej vám poslúži pekná jemná grafika, patriaca rozhodne k tým lepšie optimalizovaným. Genetické skvosty budú pred vami meniť tvary, rásť, budú dorastať časti tiel (lodí) a podobne. Pokocháte sa mnohými efektmi, ako sú monštruózne výbuchy, krásne žijúce pozadia a tajomným, zvláštnym, svojským vesmírom či impozantnými či niekedy až bizarnými stanicami a loďami naháňajúcimi strach. Nielen, že to pekne vyzerá, ale sa to všetko aj pekne hýbe a tak veľké lode sú nemotornejšie, pomalšie a ťažšie manévrujú oproti napríklad menším stíhačkám. Všetko je sprevádzané štýlovou ambientnou nevtieravou hudbou ideálne podfarbujúc už tak dosť bezútešný vesmír plný záhad. K tomu vzdialené dunenie výbuchov odohrávajúcich sa bitiek, kvalitné svišťanie rakiet, impozantné výbuchy, či kvalitne nahovorené dialógy neostanú taktiež bez povšimnutia.

Genesis Rising: The Universal Crusade

Pekná mäsitá loď.
Genesis Rising: The Universal Crusade

V pozadí jedna z ľudských základní.
Genesis Rising: The Universal Crusade

Počas rozhovorov máte možnosť reagovať dvomi spôsobmi.

Bez povšimnutia neostane ani umelá inteligencia neraz spôsobujúca nedobrovoľný reštart levelu. Vo väčšine prípadoch je síce správanie všetkých účastníkov levelu dopredu naskriptované, avšak ako príde na boj a taktické rozhodnutia jednotlivých počítačom ovládaných jednotiek, rozhodne vedia, čo majú robiť, aby vám prežitie patrične znepríjemnili. Dobre vedia odhadnúť, kedy je čas na útok, kedy čas na ústup, ale aj vhodne využívať špeciálne schopnosti lodí a hlavne na ktoré jednotky útočiť ako na prvé. Naopak, vaše jednotky už tak dobre na tom nie sú, čo spôsobuje, že v každom boji máte plné ruky práce s rozdeľovaním úloh.

Ak dáte príkaz k útoku na niektorú z nepriateľských jednotiek a niečo jej stojí v línii paľby (ako napríklad silové pole), musíte ju premiestniť vy sám, lebo sama to nespraví a bude páliť ďalej zbytočne. Aj využívanie špeciálnych génov musíte stále dokola iniciovať vy a neexistuje možnosť nejakého zjednodušenia cez generálne príkazy. Keď si k tomu prirátate, že tu nie je možnosť pauzovania ani spomalenia hry na kľudné prerozdelenie príkazov, tak vám často vyjdú dosť hektické a neprehľadné boje.

V prípade, že by ste chceli zažiť tieto genetické boje proti živým spoluhráčom, môžete tak urobiť po sieti či internete na špeciálne vytvorených mapách, ale je škoda, že si nemôžete zmerať sily za akúkoľvek stranu obsiahnutú v hre, ale len za jednu z troch frakcií.

Genesis Rising: The Universal Crusade

Bizarný chrám v pozadí.
Genesis Rising: The Universal Crusade

Tabuľka génového inžinierstva.
Genesis Rising: The Universal Crusade

Mapa galaxie a vašej cesty ešte na úplnom začiatku.

Ak by si mal Genesis Rising zmerať sily s ostatnými konkurenčnými produktmi na trhu, nedopadlo by to najhoršie. Hráčom ponúka originálne nápady vrátane zaujímavo riešeného génového inžinierstva, k tomu kvalitné technické spracovanie a to všetko spojené do jedného pútavého príbehu okoreneného o RPG prvky.

Na druhú stranu, aby ste si to mohli naozaj dobre vychutnať, bude od vás vyžadovať veľkú dávku trpezlivosti, čo môže byť vo veľa prípadoch problém. Problémom môže byť aj neustále chladné taktické uvažovanie spolu s vysokou obtiažnosťou bez možnosti ukladania pozícií. To môže hráčov uprednosťujúcich jednoduchšie a oddychovejšie ladené hry odradiť už v prvých fázach putovania za samotným srdcom vesmíru.


napísal andrei 31.8.2007
Páči sa mi!
7.0
Používatelia
5.6
GENESIS RISING: THE UNIVERSAL CRUSADE
+ grafické spracovanie
+ nízke hardwarové nároky
+ génové inžinierstvo
+ príbeh
+ hudba
- chýba save
- vysoká obtiažnosť
- chýba pauzovanie/spomalenie hry
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,5 GHz, 512 MB RAM, VGA 128 MB (GF4200/R9500)
Doporučená konfigurácia: CPU 2,5 GHz, 1 GB RAM, VGA 256 MB (GF6600/X1600)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (6)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20344)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk