RATATOUILLE

RATATOUILLE

6.0

Kto by už mal rád potkany? Remy je však svojský potkan a navyše je hrdinom nového animáku a rovnomennej hry.

Recenzia na PC verziu

Kto by už mal rád potkany? Ale áno, pár jednotlivcov sa nájde, vo všeobecnosti však nepatria k obľúbenému živočíšnemu druhu. Prenášajú choroby, páchnu a spôsobujú nepríjemnosti v domácnostiach. Remy je však svojský potkan a keď si pozriete animovaný film Ratatouille (u nás distribuovaný pod názvom Dobrú Chuť), možno si ho dokonca obľúbite. Či si vás rovnako získa aj rovnomenná video hra, to je otázne.

Remy zbožňuje jedlo, no to nie je až také prekvapivé ako fakt, že tento potkaník jedlo rád aj varí. Bola to náhoda a možno to tak chcel osud, že sa Remy ocitol v Paríži. A keď už bol tam, rozhodol sa, že si uskutoční svoj sen, v čom ho podporil aj duch majstra kuchára z knihy, ktorá hlavného hrdinu očarila už v úvode príbehu. Ak ste videli film, viete, že hrdinovia boli vlastne dvaja, okrem Remyho to bol pomocník Linguini, ktorý je vďaka nenápadnému zásahu potkaníka povýšený na kuchára. Hra sa zaoberá predovšetkým neľahkým putovaním Remyho do elitnej francúzskej reštaurácie, kde sa (možno) splnia jeho sny.

Začínate na dedine, kde sa pod dohľadom svojich dlhochvostých druhov naučíte všetko, čo musí vedieť každý správny potkan. Po nehode s kuchárskou knihou sa ocitnete v dravom prúde rieky a napokon v parížskom kanáli. Odtiaľ sa budete musieť nejakým spôsobom dostať do reštaurácie, čo nie je vôbec jednoduché, lebo v ceste stoja mnohé prekážky a váš úmysel chcú zmariť zúrivé psy, zhrození kuchári, hladné mačky a spočiatku aj budúci kamarát Linguini.

Ratatouille

Potkany sú vraj inteligentné a aj Remy je bystrý a pomôže si, ako vie

Potkany sú vraj inteligentné a aj Remy je bystrý a pomôže si, ako vie

Úlohy v hre sú pomerne rozmanité. Najčastejšie musíte nájsť vhodnú cestu, aby ste sa dostali do novej lokality, alebo je treba vyzbierať kompletnú sadu určitých predmetov ako sú šípky, saponáty atď. Tie sú samozrejme na ťažko dostupných miestach, takže sa poriadne zapotíte, kým ich budete mať všetky. Remy pritom využíva skoky, dvojité skoky, dokáže šplhať po sieťach, uterákoch a motúzoch, ktoré sú často po rozmotaní využívané na zjednodušený prístup do oblasti, kam ste sa prvý raz krvopotne dostali. To však zďaleka nie je všetko. Remy prenáša predmety a používa ich vo svoj prospech. Z plechoviek dosiahne na privysoké miesta, lyžičkou uzemní slabších nepriateľov, medzi ktorými sú okrem chrobákov a drobných zvierat aj chúdence kuriatka, výbušné fľaše likvidujú náročné prekážky, na nafukovacej lopte sa presunie aj cez nebezpečné úseky.

Ďalej sa náš hrdina dokáže posúvať po úzkych rímsach, keď treba člnkuje v prázdnej plechovke, skáče do veľkej výšky pomocou prázdnej plechovky od sardiniek alebo jednoduchej kladky a keď dôjde k najhoršiemu, schová sa pod škatuľu alebo cedník. Túto možnosť využíva hlavne vtedy, keď sú nablízku väčší nepriatelia, čiže hlavne mačky, psy, ale aj ľudia a musí sa popri nich priplížiť tak, aby nevzbudil priveľkú pozornosť. Hopsanie a šplhanie spestruje zbieranie hviezdičiek, ktoré zvyšujú skóre, ako aj bonusové úrovne, kde Remy v sne absolvuje prekážkové dráhy zložené z gigantických kúskov potravín. Niekedy si užijete aj rýchle dráhy, v tomto prípade hlavne šúchanie po zadku v potrubiach, ktoré sú sťažené otvormi, do ktorých môžete spadnúť.

Napokon sú tu nenáročné, až primitívne, mini úlohy, ktoré pôsobia veľmi rozporuplne pri porovnaní s neraz vysoko náročnými misiami. Totiž zatiaľ čo beh pred kuchárom, ktorý vám je v pätách a chytí vás aj pri najmenšej chybičke, je skôr dominantou skúsenejšíchch hráčov so šikovnými prstami a veľkou trpezlivosťou, pridávanie prísad do polievky alebo spájanie elektrických obvodov jednoduchým stlačením správnej klávesy je skôr pre deti predškolského veku, čo sa zoznamujú s novým fenoménom.

Už tradične majitelia PC doplácajú na ovládanie šité na mieru konzolovým hrám. Zažili sme už síce aj horšie, ale aj tak určite nie je ideálne. Aspoň, že tvorcovia umožnili hráčom zmeny kamery pomocou myši, hoci občas aj tak nie je pohľad vždy dokonalý, vďaka manuálnemu nastaveniu uhla záberu sa v prostredí dobre zorientujete.

Ratatouille
Varenie s jednoduchým stláčaním označených kláves.

Čo sa týka náplne hry, keď to zhodnotíme ako celok, nedopadlo to najhoršie, hoci videli sme aj zaujímavejšie kúsky ako Ratatouille. Kameňom úrazu je však technické spracovanie. Je síce pekné, že vám titul pobeží aj na starom 800 MHz procesore, bohužiaľ tak to potom aj vyzerá. Grafika hry je skrátka zúfalo slabá a hoci samotné lokality sú navrhnuté dobre, ich spracovanie je vskutku biedne. Tvorcovia sa akoby úplne vykašlali na detaily a sústredili sa len na vytvorenie málo presvedčivých objektov, ktoré zúfalo postrádajú detaily a jemné vykreslenie. Ukážkovým príkladom odfláknutej práce je zobrazenie rúk, ktoré vidíte zblízka, keď vás chytia kuchári. Namiesto dlane a prstov vidíte akúsi neforemnú ružovú placku. Podobne aj občasné videá majú hroznú kvalitu, určite nečakajte pôvabné animácie v kvalite animovanej predlohy. Hudba a ozvučenie už asi veľmi nemohli pokaziť celkovo zlý dojem zo vzhľadu hry, ktorej nepomohli ani niektoré 3D efekty, pôsobiace v tomto gýči dosť nasilu. Český dabing je však slušný.

Na nepodarené hry vytvorené podľa filmovej predlohy sme si už akosi zvykli. No aj tak je smutné, že autori takýchto hier nezaujmú k produktu, pod ktorý sa podpísali, lepší postoj. Je pravda, že vývoj je často obmedzovaný šibeničným termínom, pretože zvyčajne je tu požiadavka, aby hra vyšla simultánne s filmom, no aj tak by finálny produkt nemal klesnúť pod určitú úroveň. Ratatouille je evidentne jeden z tých horších pokusov.

Hoci po hernej stránke titul celkom ujde, technická úroveň spred niekoľkých rokov je dosť odpudzujúca. Navyše sa tu prelínajú pomerne náročné úlohy s primitívnymi, takže je dosť nejednoznačná cieľová skupina hráčov. Zdá sa, že animovaný film Ratatouille sa vydaril, veď nie nadarmo je nominovaný na viacero ocenení, hra Ratatouille sa však nielen, že nedočká žiadnej ceny, ale ani väčšieho záujmu zo strany hráčov. Jednoducho na to nemá.

Ratatouille
Kuchári Remyho nemajú v láske, žeby sa báli konkurencie?


napísal uni 18.9.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Ratatouille
| RATATOUILLE
[12.9.2007]
Ratatouille
| RATATOUILLE
[12.9.2007]
6.0
Ohodnotiť
RATATOUILLE
+ komplet v češtine
+ rozličná náplň úloh
+ hardvérovo nenáročné
- veľmi slabé grafické spracovanie
- nevyvážená obtiažnosť úloh
- plytký dej
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 800 MHz, 256 MB (512 MB VISTA), VGA 64 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: THQ / CD projekt / Heavy Iron Studios
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19794)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk