COMPANY OF HEROES: OPPOSING FRONTS

COMPANY OF HEROES: OPPOSING FRONTS

8.0

Spoločnosť hrdinov je späť, na fronte totiž ešte stále počuť výstrely a výbuchy.

Recenzia na PC verziu

Spoločnosť hrdinov je späť, na fronte totiž ešte stále počuť výstrely a výbuchy. Situácia je vážna a vyžaduje si prítomnosť zručného lídra, ktorý povedie armádu k víťazstvu. Veliteľ, vypočujte si správu o tom, čo sa deje na bojisku a možno sa potom rozhodnete prijať zodpovednosť a vstúpiť do víru vojny.

Hneď na úvod potešujúca správa. Hoci je Opposing Fronts datadiskom, nevyžaduje vlastníctvo pôvodnej hry a funguje samostatne. Bohužiaľ  bez vloženia aktivačného kľúča od originálky ste ochudobnení o dve pôvodné bojové strany vo všetkých režimoch a samozrejme aj kampaň, mapujúca inváziu Američanov v Normandii. Napriek tomu nie je obsah expanzie vlažný a ponúka nováčikom, ale aj skúseným stratégom dve celkom nové kampane a práve toľko frakcií.

Company of Heroes: Opposing Fronts
Company of Heroes: Opposing Fronts Transportéry a ľahké obrnené vozidlá sú hlavnou silou Panzer Elite.
Transportéry a ľahké obrnené vozidlá sú hlavnou silou Panzer Elite.


Company of Heroes: Opposing Fronts Najničivejšou zbraňou sú flak kanóny.
Najničivejšou zbraňou sú flak kanóny.


Company of Heroes: Opposing Fronts Keď sa objaví tank King Tiger, Angličania sa vzdávajú.
Keď sa objaví tank King Tiger, Angličania sa vzdávajú.





Tentoraz si zabojujete  za Nemcov aj v kampani a to priamo za divíziu Panzer Elite. Píše sa 17. september, spojenci už prelomili nacistickú obranu na pobreží Normandie a začína sa operácia Market Garden, kedy sa  „náckovia“  dostávajú do pozície obrancov. Takže vo väčšine misií budete spomaľovať postup spojencov a snažiť sa o to, aby neohrozovali „fatherland“. V praxi to znamená, že ničíte prístupové mosty, chránite príjazdové cesty a bránite ohrozené mestá.

Britská kampaň vám do rúk zverí Druhú anglickú armádu, ktorá bola nasadená po boku 101 výsadkovej divízie a jej cieľom je vyčistiť od nacistov mesto Caen a okolie. Uvedený cieľ mal byť splnený už počas dňa  D, teda hneď na počiatku invázie spojencov, s operáciou sa však začalo o deň neskôr a Angličania čelia tvrdému odporu zo strany Nemcov. Táto kampaň je dynamickejšia ako nemecká, má pestrejšiu náplň misií, je agresívnejšia a celkovo pôsobí atraktívnejšie. Príbeh v pozadí oboch kampaní, ako aj prestrihové scény, nie sú také pompézne, ako boli v americkom ťažení, ale aj tak sú na solídnej úrovni.

Nové bojové frakcie majú aj určité špecifiká, ktorými sa líšia nielen od nepriateľov, ale aj pôvodných armád, ktoré stoja na rovnakej strane. Panzer Elite disponuje najmä rozmanitými druhmi polopásových vozidiel a tansportérov, spomedzi ktorých zaujme napríklad pojazdný mortar alebo muničný voz. Tento rapídne urýchľuje regeneráciu špeciálnych schopností nablízku stojacich jednotiek, vďaka čomu je možné podstatne častejšie používať ohnivé strely a ďalšie doplnky. Pechota používa zápalné granáty vhodné na čistenie budov. Skvelé je obsadzovanie bodov na získanie surovín nielen pomocou mužstva, ale aj skautskými vozidlami. Jednoznačne najlepšou jednotkou sú však flak kanóny, ktoré sú postrachom pre všetky nepriateľské jednotky. Stavajú ich členovia Luftwaffe, ktorých si môžete vybrať z menu posíl spolu s leteckou podporou a bombardovaním, ak neuprednostníte kladenie pascí, zábran a náloží, či protitankové jednotky.

Company of Heroes: Opposing Fronts
Briti efektne využívajú artilériu, čo môžete vidieť aj v tomto videu.

Briti sa trochu odklonili od tradičného systému a sú mobilní, čo môže byť občas mínusom, častejšie však výhodou. Základňou je veliteľské vozidlo, ktoré sa dá rozložiť a podľa potreby premiestniť, podobne ako ďalšie dve budovy na výstavbu pechoty a techniky. Vďaka menu posíl môžete využívať systémy na detekciu nepriateľa, artilériu a najsilnejšie tanky, zrejme najlepšou voľbou je však výber špeciálnych jednotiek commandos. V tom prípade totiž môžete privolávať bezmotorové lietadlá, z ktorých po pristátí, či skôr dopade na učené miesto, môžete povolávať rôzne druhy elitnej pechoty a dokonca ľahké tanky. To sa dá veľmi dobre využiť napríklad na dodanie posíl na územie, ktoré izoloval nepriateľ alebo pri intenzívnom útoku na hlavné sídlo nepriateľa. Štandardná britská pechota síce nemá vo výzbroji granáty, ale posilňuje ju prítomnosť veliteľov a okrem bežných bunkrov môže vybudovať aj delostrelecké posty s ničivými útokmi.

Opposing Fronts je určená ako pre skúsených hráčov, tak aj pre nováčikov a séria starých tutoriálov  doplnená o výukové misie každého ľahko a rýchlo zoznámi s hrou. Napokon obligátna výstavba budov, v ktorých sa produkujú jednotky a systém obsadzovania bodov na zabezpečenie surovín si určite bez problémov osvojí aj ten, kto Company of Heroes doteraz, kto vie prečo, nehral. Navyše obtiažnosť kampaní je voliteľná, takže sa pri nich môže pobaviť skutočne každý.

Veľké chyby v hre vlastne nenájdete, ale k tým menším patrí miestami trochu slabá počítačová inteligencia, čo sa prejavuje najmä pri nemotornom presune techniky v náročnejších podmienkach. Taktiež efekty niektorých zbraní a jednotiek v boji nezodpovedajú ich reálnej sile a bolo by vhodné ich upraviť. Väčšina hráčov si však tento fakt ani veľmi neuvedomí.

Okrem kampaní je tu opäť voľná hra so slušným sortimentom máp a multiplayer. Aj tu však platí, že si zahráte len za dve nové frakcie, ak si neaktivujete pôvodnú hru. Zaujímavosťou však je možnosť  spoločnej bitky medzi hráčmi, čo majú len expanziu, alebo naopak iba pôvodný titul. Je škoda, že tvorcovia nezaradili medzi klasickú elimináciu budov a víťazstvo za obsadzovanie postov a kumuláciu bodov aspoň jeden nový herný mód. Ak však vlastníte pôvodnú hru, uspokoja vás aspoň celkovo štyri bojové strany, z ktorých si môžete vybrať. Pri hre za každú z nich sa zaznamenávajú vaše úspechy a v závislosti na nich sa zvyšujú aj hodnosti. Súčasťou expanzie je aj editor, World Builder, kde si vytvoríte nové mapy, alebo upravíte pôvodné scenáre.

Company of Heroes: Opposing Fronts
Company of Heroes: Opposing Fronts Briti majú mobilnú základňu a stavajú užitočné zákopy.
Briti majú mobilnú základňu a stavajú užitočné zákopy.


Company of Heroes: Opposing Fronts Anglicko má bohatý sortiment tankov...
Anglicko má bohatý sortiment tankov...


Company of Heroes: Opposing Fronts ... a v aeroplánoch  môže privážať elitných commandos.
... a v aeroplánoch môže privážať elitných commandos.





Grafika bola silnou stránkou už v Company of Heroes a Opposing Fronts ju ešte vylepšuje. Pri výkonnej zostave si vychutnáte pekne spracované prostredie, detailné jednotky, ktoré môžete sledovať úplne zblízka a aj pri banálnych úkonoch, ako aj vydarené deštrukcie budov a vraky techniky. Samozrejme nechýba podpora DX10. Ak ste však pred expanziou hrali technicky skvelý World in Conflict,  vizuálne kvality Opposing Fronts vás až tak neuchvátia, podobne ako tuctový multiplayer, ktorý nedoznal prakticky žiadne zmeny. Taktiež ovládanie v expanzii je dosť ťažkopádne, najmä čo sa týka kamery.

Company of Heroes: Opposing Fronts je veľmi slušná expanzia k top stratégii. Dve kampane a dve nové strany naozaj potešia, no po zdolaní ťažení si hra zúfalo pýta aj bojové strany z originálu, inak vás čoskoro omrzí. V spojení s pôvodným titulom to je už potom veľmi silný produkt, ktorému sa dá okrem diskutabilného účinku niektorých zbraní a jednotiek vytknúť jedine všedný a veľmi priemerný multiplayer. 
 
Koniec brífingu. Veliteľ, zvážte uvedené fakty a rozhodnite sa. Odporúčanie štábu Sectoru je prijať novú výzvu a pustiť sa do boja. Pohov, rozchod!

Company of Heroes: Opposing Fronts
Company of Heroes: Opposing Fronts V bezmotorových lietadlách produkujete jednotky dovtedy, kým kostru nezničí nepriateľ.
V bezmotorových lietadlách produkujete jednotky dovtedy, kým kostru nezničí nepriateľ.


Company of Heroes: Opposing Fronts Dobíjanie nemeckých pozícií britskými tankmi...
Dobíjanie nemeckých pozícií britskými tankmi...


Company of Heroes: Opposing Fronts Z britských posíl zaujme hlavne podpora commandos.
Z britských posíl zaujme hlavne podpora commandos.





napísal uni 5.10.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
COMPANY OF HEROES: OPPOSING FRONTS
+ dve nové bojové strany
+ dve kampane
+ nevyžaduje inštaláciu pôvodnej hry
- bez originálu hra len za nové bojové strany
- neadekvátny účinok niektorých zbraní
- iba priemerný multiplayer
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, VGA 64 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 3 GHz, 1 GB RAM, VGA 512 MB


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk