SAM & MAX: ICE STATION SANTA

SAM & MAX: ICE STATION SANTA

8.0

Telltale Games paroduje Vianoce, ktoré môže zachrániť iba Sam a Max. Zachráň sa, kto môžeš!

Recenzia na PC verziu

Už len niekoľko dní nás delí od obdobia zhonu, stresu z nenabehnutých výplat, ofrkaných nohavíc soľou zmiešanou so snehom, praskajúcich nervov zo zničujúcich uzávierok, hroziacej inventúry (a manka), vysokej aktivity maďarských turistov na kopcoch. Kto by v takýchto situáciách pomýšľal na niečo také, ako šťastné a veselé, omamnú vôňu ovocného punču, perníkov alebo zvuky trhaného farebného baliaceho papiera z darčekov pod rozsvieteným stromčekom? Tento rok sa budú Vianoce spájať so streľbou zo zbraní, deprimovanými dušičkami najmenších a jedného šialeného Santu vyzbrojeného samopalom, ktorému extrémne preskočilo.

Elfom dal padáka, z výrobnej linky vychádzajú naozaj čudesné darčeky, ako podozrivo tikajúci balíček, postavičky štyroch jazdcov apokalypsy, severný pól je obohnaný ostnatým drôtom a pred domčekom nájdete bolestivo prepichnutého snehuliaka. O niekoľko tisíc kilometrov smerom k rovníku zápasí dynamické duo (v zložení extrémne kľudný Sam a jeho hyperaktívny strelený spoločník Max) s obrovským robotom, ktorý ho chce svojimi dvojtonovými topánočkami rozpučiť a ich základňu vymazať z povrchu zemského. Plechový miláčik je darčekom od Santu. Bradatý má po chlebe. Dostane do zubov!

Staro-nový kabát

Temnou verziou najkrajšieho obdobia v roku trafili Telltale Games klinec po hlavičke. Pre dokonale načasovaný štart novej série adventúr Sam & Max nemohlo byť vybrané lepšie obdobie. V dostatočnom predstihu sa tak objavuje hra, ktorá tak povediac podojí Vianoce dvakrát. Ice Station Santa je obmäkčujúcim prostriedkom pre zákazníkov, aby otvorili peňaženky a výbornou paródiou zároveň. Autori pritom nemuseli zásadne meniť kopcept celej série, ktorá sa so seriálovou dĺžkou zaradila medzi herné sitcomy a ukázala, že digitálna ditstribúcia formou epizód naozaj funguje.

Sam & Max: Ice Station Santa
Sam & Max: Ice Station Santa Samovi a Maxovi tentoraz zabúcha na dvere malý problémik.
Samovi a Maxovi tentoraz zabúcha na dvere malý problémik.


Sam & Max: Ice Station Santa Sneh zčervenie krvou nezbedných!
Sneh zčervenie krvou nezbedných!


Sam & Max: Ice Station Santa Prednosťou novej epizódy je opäť nezameniteľný humor a absurdné situácie.
Prednosťou novej epizódy je opäť nezameniteľný humor a absurdné situácie.





Nový začiatok druhej série poukazuje na to, že Telltale Games robí hry pre hráčov a vie počúvať. Aj preto je už v úvode takmer zničené susedstvo a každá dôverne známa lokalita (kancelária Sybil, ulica) prešla drastickými úpravami. Ice Station Santa pritom hráča dlho nezdrží v úvodnej časti, ale presunie ho na Severný pól. S otvorením nových lokalít, ako reštaurácia u Smraďocha (alebo Smraďošky?), sa nemusíte vôbec báť stereotypu z prechádzania tých istých obrazoviek. Dokonca aj Boscov obchod vyzerá úplne inak ako predtým.

V aktuálnej epizóde sa zrýchlilo napredovanie vďaka zoptimalizovaniu herného kódu. Pri východe z kancelárie už nemusíte čakať, kým sa nahrá ulica a naopak. Ovládaná postavička sa naučila behať dvojklikom a i keď tento systém ešte potrebuje vyladiť, hlavne kvôli dynamickej kamere, rozhodne šetrí čas. Základom Ice Station Santa je opäť prieskum prostredia, vedenie dialógov so všetkými postavami a získavanie informácií na ďalší postup. Používanie predmetov je utlačené do úzadia a hra sa dokázala zbaviť aj niekoľkých nepríjemných spoločných čŕt.

Kým v predchodcoch ste si po zoznámení s aktuálnou situáciou dokázali v hlave už dopredu zostaviť cestu a poradie riešenia problémov, v Ice Station Santa je tomu trochu inak. Zbieranie určitého počtu predmetov zostalo, lenže po ich použití hra otáča kartu a prichádza tak povediac nečakaný zvrat. Tu vidieť, že autori majú skutočne zmysel pre humor a dokážu parodovať aj sami seba. Práve táto schematickosť bola minulej sezóne vyčítaná, snáď sa jej budú takto efektne vyvarovať. Logické problémy vychádzajú z herného sveta a nemožno ich označiť za komplexné, či náročné.

Sam & Max: Ice Station Santa
Sam & Max: Ice Station Santa Technická stránka zostala nezmenená, čo znamená, že s ňou budete zaisto spokojný.
Technická stránka zostala nezmenená, čo znamená, že s ňou budete zaisto spokojný.


Sam & Max: Ice Station Santa Nové minihry príjemne oživujú hrateľnosť.
Nové minihry príjemne oživujú hrateľnosť.


Sam & Max: Ice Station Santa Potrebuje tento obrázok komentár?
Potrebuje tento obrázok komentár?





Predvianočná paľba gagov

Polročná prestávka medzi Season 1 a Season 2 prospela scenáru, Dave Grossman zase dokázal známym postávam vtisnúť do úst bránicu trhajúce hlášky a ešte viacej rozvinúť ich charakter, ktorý dovolil napríklad predstaviť rodinu mafiánskeho potkana Jimmyho Dvojzuba. Paradoxne nová postava - majiteľka reštaurácie u Smraďocha nezvládla nový štart ako zvyšok účinkujúcich, kde opäť excelujú hlavní hrdinovia – detektívne duo. Nie nadarmo hra nesie názov po Samovi a Maxovi. Humorné situácie ťažia pochopiteľne najviac z vianočného obdobia, ale nezabudlo sa ani na situácie z predchádzajúcich dielov a parodovanie celej popkultúry v globále, tak typickej pre pôvodného tvorcu detektívov, Steva Purcella.

Po celú dĺžku hry sa budete kráľovsky baviť na výborných dialógoch a absurdných situáciách (zrazenie imaginárneho psa za účelom rozplakania jeho majiteľa). Dĺžka Ice Station Santa sa pohybuje niekde medzi 3 – 5 hodinami a ak si správne hru nadávkujete, môžeme hovoriť o dvoch pohodových popoludniach. Hráči predošlých dielov sa budú cítiť ako doma a nováčikovia rozhodne uvítajú úplne nový tutorial a tí mladší aj systém pomoci, ktorý ústami Maxa prezradí, kam treba ísť a čo treba robiť.

Telltale Games už nie sú len pioniermi elektronickej distribúcie, ale aj výbornými rozprávačmi so schopnosťou pravidelne dodávať nový obsah, ktorý neurazí fanúšikov, ale zabaví rovnakými dávkami všetkých milovníkov adventúr. Nový formát – až po úvodnej pasáži otvárajú hru titulky – len potvrdzuje pozíciu herného sitcomu, nový príval neopozeraného (nesileného) humoru a nová dávka minihier evokujú túžbu žiadať viac. Ice Station Santa je opäť výborným štartom novej série adventúr Sam & Max a prísľubom prichádzajúcej kvality.


napísal spacejunker 19.11.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Sam & Max Season 2
| SAM & MAX SEASON 2
[23.7.2008]
Sam & Max Season 2
| SAM & MAX SEASON 2
[30.8.2007]
8.0
Ohodnotiť
SAM & MAX: ICE STATION SANTA
+ Sam & Max
+ vylepšenia herného kódu
+ výborne napísané dialógy
+ konštantná paľba gagov
- drobné technické závady spojené s dvojklikom
- niektorým postavám sa nedostalo toľko pozornosti
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 800 MHz, 128 MB RAM, VGA 32 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, VGA 64 MB

Zaradené pod: ati


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: GameTap / Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9. november 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19832)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk