DEATH TO SPIES

DEATH TO SPIES

7.5

Staňte sa jedným z agentov, pred ktorým nie je nikto v bezpečí, nič dostatočne ukryté a žiadna misia nemožná.

Recenzia na PC verziu

Máte v šuplíku lovecký nôž, starú strunu od piána, ošúchaný tlmič na revolver, fľaše chloformu a uprednostňujete pomalý tichý postup bez toho, aby vás niekto zbadal pred Rambo štýlom? Potom je tu pre vás ďalšia stealth akcia od Haggard Games, v ktorej sa môže v nejednom z vás prejaviť skrytý talent tichého zabijaka.

Počas druhej svetovej vojny všetky zúčastnené strany nebojovali len na bojisku pomocou smrteľných zbraní, ale aj na menej známych bojiskách, kde neraz boli boje rozhodnuté ešte predtým, ako vôbec začali. Boli to bojiská s neexistujúcou bojovou líniou, kde nešlo o zneškodnenie pozícií nepriateľa, ale o získanie životne dôležitých informácií, o to nebyť vôbec spozorovaný, alebo o odhalenie nenápadných agentov poskytujúcich pre nepriateľa dôležité informácie. Na týchto bojiskách pôsobili dobre vycvičení, trpezliví agenti, ktorí dokázali to, na čo inak treba celú armádu. Jedným z týchto agentov sa stanete aj vy, tentokrát však v službách mocnej sovietskej armády priamo pod velením jednej z najtajnejších a najzáhadnejších tajných služieb Smerch (ruská skratka pre “Smrť špiónom”).

Konkrétne sa dostanete do kože Semojna Strogova, ktorý splnené misie za posledné roky popisuje svojmu. Ako mu budete tieto misie popisovať, budete ich “spätne” prežívať. Misie sú bez príbehového prepojenia, nie sú rozprávané cez prestrihové scény ani nijako extra podporované dodatočným rozprávaním či prežívaním. Jednoducho prechádzate cez jednotlivé misie tak ako boli navrhnuté, bez nejakého hlbšieho pozadia. Na druhú stranu misiám nechýba atmosféra, pohlcujúce prostredie a uveriteľní nepriatelia.

Death to Spies

Na presun budete používať aj rôzne vozidlá.
Death to Spies

Tento kožuštek nebolo jednoduché zohnať.
Death to Spies

Všade narazíte na nepríjemné stráže.

Tí sú alfou a omegou celej hry. Ich reakcie vás budú sprevádzať počas všetkých úloh a budú určovať, čo a ako budete hrať, riešiť vzniknuté situácie a celkovo improvizovať, aby ste splnili úlohu. Nepriatelia nielen že vidia a počujú, ale aj “rozmýšľajú“ a reagujú na okolný svet, ak začujú podozrivé zvuky, uvidia podozrivý pohyb, správanie, i rôzne neprirodzené detaily. Nemôžete si obliecť zakrvavenú uniformu, ani niesť v ruke sovietsku zbraň (alebo akúkoľvek inú, ak máte na sebe civilné šaty), či ruský batoh na chrbte, nemôžete sa zakrádať ani správať podozrivo v ich blízkosti.

Zároveň tak isto, ako reagujú na to, čo vidia, reagujú aj na to, čo počujú. Buchnutie tela o zem, vrznutie dverí, streľba, dupot nôh, krátke dusené výkriky či rozbíjanie predmetov a podobne, na všetko reagujú tak, ako by ste to čakali od živých nepriateľov. Pri oponentoch musíte brať na zreteľ aj to, ktorým smerom sa pozerajú, ako sú k vám natočení, stupeň ostražitosti, vzdialenosť, ich hodnosti, postavenie v teréne a mnohé iné detaily, ovplyvňujúce či vás odhalia, alebo budete žiť o niečo dlhšie.

V prípade odhalenia nemáte väčšinou žiadnu šancu na prežitie. Nepriateľov je veľa, sú dobrí v boji a ich útoky sú koordinované. Ak vás odhalia, okamžite sa snažia vyhlásiť poplach, zalarmovať ostatných a spoločne viesť útok proti vám, aby mali čo najväčšiu šancu na úspech. Jednoducho po odhalení v podstate končí hra. Odhaleniu sa môžete vyhnúť viacerými spôsobmi. Jednak sa nenápadne správať, čo v praxi znamená neutekať, neplížiť sa, nevykonávať nežiaduce aktivity pred očami stráží (používanie pakľúča na zámok, špehovanie cez kľúčovú dierku, premávať sa so zbraňou v civilných šatách a pod.), ale i dobre skrývať telá odstránených nepriateľov. Ak totiž nájdu nahé telo strážnika alebo dôstojníka, okamžite pochopia, že jeho vrah nosí jeho uniformu a začnú po podozrivom v danej uniforme pátrať. To nie je všetko! Prezradiť vás môžu i nastražené míny či na nesprávnom mieste prestrihnutý plot. Vždy však máte výhodu náskoku, pretože akékoľvek informácie sa medzi nepriateľmi šíria tým, že si ich vzájomne predávajú rozhovorom (horšie je to pri vyhlásení verejného poplachu).

Death to Spies

Nemykaj sa toľko!
Death to Spies

Ako dozorca idem vybaviť doklady pre väzňa.
Death to Spies

Pekný hotel, ale nebezpeční ľudia.

Na to, aby ste sa tomu vyhli, vám pomáha skvelá vektorová mapa s polohami a základnými informáciami všetkých ľudí na mape. K tomu používate aj také prvky, ako je pískanie na prilákanie pozornosti, hodenie malého predmetu či dymovnice na odlákanie stráží, nastraženie pascí na dvere, či pod mŕtve telá vo forme odistených granátov. Niekedy máte dokonca možnosť vytvoriť diverznú akciu na odlákanie väčšieho počtu nepriateľov, aby ste sa mohli dostať na vami požadované miesto. Využijete to hlavne v prípadoch, keď je určená osoba, miesto či predmet husto strážené a nechcete zbytočne riskovať odhalenie či míňať olovo v zásobníku. Za úlohy dostávate napríklad odfotiť tajné výkresy, okolo ktorých sa hemží kopa vedcov, krádež materiálov zo stráženého sejfu, ale aj klasické tiché odstránenie nepohodlných osôb, kontaktovanie spojeneckých špiónov či záchrana väzňa spojená s útekom na bezpečné miesto.

Na útek, splnenie úlohy či jednoducho uľahčenie presunu po celkom rozľahlých mapách vám neraz poslúžia aj dopravné prostriedky. Nemusíte sa však báť, že zablúdite, či nebudete vedieť kam a čo robiť, pretože počas všetkých misií máte k dispozícii dobre navrhnutú mapu a detailný popis úloh so značkami kde čo vykonať. Zajazdíte si na nákladiaku, ktorý je použiteľný aj na prevoz omráčeného zajatca, na motorke zo sajdkou a na iných vozidlách. Misie sa totiž odohrávajú ako v interiéroch, tak aj v rozľahlých exteriéroch. Neraz začínate v lese neďaleko nepriateľskej základne alebo dediny obsadenej nacistickými vojskami, kam sa musíte nepozorovane vkradnúť. Misie sú dobre navrhnuté, vojaci dobre rozmiestnení, každé okno, dvere, plot, každý detail navrhnutý tak, aby ste museli najprv premýšľať a až potom konať. Aj keď prostredia sú zakaždým iné, rôznorodé, často si všimnete, že budovy či niektoré miesta a miestnosti sú jednoducho skopírované.

Rôznorodé je aj vybavenie, ktoré máte na výber pred každou z misií a ktoré si môžete dopredu naplánovať. K dispozícii sú vám rôzne druhy pištolí, samopalov, pušiek, sniperiek, cez granáty, míny, až po doplnkové vybavenie ako sú nôž, ďalekohľad, škrtiaca struna, chloroform, pakľúč a iné, prípadne to, čo zoberiete padlým nepriateľom. Vo väčšine misií však vystačíte s minimom z nich. Nečakajte žiadny ovešaný vraždiaci stroj, ale decentného, tichého agenta so škrtiacou strunou v jednom vrecku, pakľúčom v druhom a v saku revolver s tlmičom keby náhodou.

Death to Spies

Títo páni asi vedia, že za chvíľku skúsia vodu v bazéne.
Death to Spies

Dôstojnícka uniforma vám sprostredkuje vstup všade.
Death to Spies

Tejto romanci bude skoro koniec.

Nanešťastie nečakajte ani žiadne prevratné technické spracovanie. Aj keď neurazí ani nepôsobí odfláknuto či amatérsky svojimi modelmi, textúrami, efektami a animáciami postáv, už na prvý pohľad vidno, že nepatrí medzi špičku. Na druhú stranu si Death to Spies zahrá naozaj každý vďaka veľmi nízkym hardvérovým nárokom. Naopak zvukové spracovanie je na ďaleko vyššej úrovni a tak na vás počas hrania čaká príjemná, atmosféru dotvárajúca hudba i kvalitné, uveriteľne znejúce zvukové efekty. Čo možno ale niekomu bude chýbať, je hra pre viacej hráčov. Síce v tomto hernom žánri budete multiplayer hľadať iba ťažko, nejaké možnosti by sa predsa len našli a je škoda, že ich autori nevyužili. Takto budete odkázaný iba na porovnávanie štatistík vašej profesionality so svojimi kamarátmi.

Stať sa agentom Smerch počas druhej svetovej vojny je naozaj lákavá ponuka a rozhodne nie je pre každého. Ak uprednostňujete Rambo štýl, akčné strieľačky, zabíjanie všetkého, čo sa pohne, ste netrpezliví a potrpíte si na špičkové technické spracovanie, potom Death to Spies rozhodne nie je pre vás. Na druhej strane, ak vám horšie technické spracovanie nevadí, máte radi stealth akcie, radi sa plížite, sledujete svoje obete, najprv rozmýšľate až potom postupujute, ste trpezlivý a máte radi “kravatových zabijakov”, tak potom si môžete byť istý, že Death to Spies je pre vás tá správna voľba a že vám prinesie hodiny skvelej zábavy.

Death to Spies

Špehovanie cez kľúčovú dierku pozná asi každý.


Death to Spies

Poprehadzujem pár káblikov a diverzná akcia je hotová.


Death to Spies

Dostať sa do stredu, zneškodniť, zobrať kľúč a nepozorovane zmiznúť.



napísal andrei 29.12.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Death to Spies
| DEATH TO SPIES
[29.12.2007]
Death to Spies
| DEATH TO SPIES
[29.12.2007]
Death to Spies
| DEATH TO SPIES
[29.12.2007]
7.5
Ohodnotiť
DEATH TO SPIES
+ chovanie a reakcie nepriateľov
+ komplexnosť a detailnosť “stealth enginu”
+ voľnosť v riešení úloh
+ mapa a popis úloh (vždy viete, čo a kde máte robiť)
+ nízke hardwarové nároky
- grafické spracovanie
- slabý príbeh a jeho podanie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,7 GHz, 512 MB RAM, VGA 128 MB (GF5200/R9500)
Doporučená konfigurácia: CPU 2,4 GHz, 1 GB RAM, VGA 256 MB (GF6800/R X800)


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 1C / CENEGA / Haggard Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19595)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk