ZLATÝ KOMPAS

ZLATÝ KOMPAS

3.5

A je to tu znovu. Z knihy sa zrodilo rodinné filmové dobrodružstvo, ktoré sprevádza oficiálna hra.

Recenzia na PC verziu

Hovorí vám niečo Shiny Entertainment? Starším by mal, tým mladším to budem musieť trocha ujasniť. Matrix: The Path of Neo alebo Enter The Matrix? Už sa chytáte? Ak áno, tak vedzte, že ešte predtým, ako začali tvoriť filmové hry, išloo jedno z najuznávanejších štúdií. Že vám to stále nič nevraví? No tak! Messiah a MDK predsa musíte poznať! No to stále nie je všetko. Táto firmička stojí za najznámejším červom na planéte. Vidím na vašich tvárach, že niektorým už bliklo – áno, z ich dielne vyšiel slávny Earthworm Jim! Posledné 3 menované isto patria ku klenotom, ktoré boli ohodnotené niekoľkými cenami. Také známe meno by mohlo byť zárukou kvality, no o tom sa vravelo už pri prvom pokuse o herný Matrix. Myslíte, že sa im podarilo napraviť reputáciu a vrátiť developerom zašlú slávu?

Zlatý Kompas je len ďalším herným spracovaním filmovej predlohy, ktorá zaútočila na naše kiná a snaží sa aspoň preplatiť vlastný rozpočet. Teda, osobne ešte s filmom nemám žiadnu skúsenosť, no názory sa dosť líšia a že by film nejako vychvaľovali, sa povedať nedá. Každý fantasta si ho určite rád pozrie, no pre tých ostatných to bude len ďalšie priemerné fantasy, na ktoré sa rýchlo zabudne. Zato knižná predloha bola vraj perfektná. Ono sa nie je čomu čudovať, Philip Pullman je šikovný autor, ktorý dokáže pútavým spôsobom vtiahnuť čitateľa do deja. Jednoznačne odporúčam aspoň prelistovať, je jasné, že knihu teraz zoženiete všade. Podobne ako pri sfilmovaní Pána Prsteňov, alebo Harryho Pottera, prípadne aj Narnie, tak aj teraz sa dá predpokladať zvýšený náklad vydaných kníh.

A o čom táto rozprávka je? Pozor v texte sú spojlery! Hlavnou hrdinkou je malé dievčatko Lýra Belacqua, ktoré sa vydá z tepla Jordánskeho internátu v Oxforde na nebezpečnú cestu a aj najväčšie dobrodružstvo vo svojom živote. Jej priateľ Roger bol unesený gobblermi ďaleko na sever do mrazivej pustatiny a ona sa ho vydáva zachrániť. Okrem neho záhadne zmizne aj hrdinkin strýko – lord Asriel (vo filme stvárnený Danielom Craigom) a to už je pádny dôvod na takúto nebezpečnú výpravu, v ktorej nebudete sami.

Zlatý Kompas
Zlatý Kompas Chutná prdelka.
Chutná prdelka.


Zlatý Kompas Trochu iný Matrix.
Trochu iný Matrix.


Zlatý Kompas Prostredia sú naozaj rozmanité.
Prostredia sú naozaj rozmanité.





Kliknutím na obrázok sa prehrá trailer.

Toto je svet čarodejníc a podobných stvorení, takže vašimi najlepšími priateľmi sú tiež vcelku nezvyčajné bytosti. Lýrin najvernejší sa volá Pan a tento „živočích“ vám v hraní vždy dokáže pomôcť, hlavne svojou schopnosťou meniť svoju podobu. Treťou výraznou osobnosťou je opancierovaný ľadový medveď Iork Byrnison. Je jedným z Panserbjornov, ľadových medveďov, ktoré bojujú za svoje kráľovstvo a potom, ako mu Lýra pomohla nájsť jeho výzbroj, jej sľúbil, že ju bude ochraňovať a pomôže jej.

Ešte na internáte sa Lýre dostane do rúk tajomný alethiometer – Zlatý Kompas. Jedná sa o starodávny artefakt, ktorý dokáže odhaliť pravdu a dá sa vďaka nemu vykladať, čo sa stalo, alebo sa ešte len má stať. Dokáže odpovedať na akúkoľvek otázku, ktorú mu jeho vlastník položí. Stretáva sa s tajomnou pani Coulterovou (ktorú hra Nicole Kidman) a neskôr zisťuje, že práve ona je hlavou gobblerov, uteká od nej a stretáva sa s Gyptianmi, tí ju oboznámia s možnosťami kompasu a tak sa neskôr vydáva na expedíciu na sever. A potom... to si už budete musieť zistiť sami v jednej z podôb tohto diela. Aj tak som už prezradil viac než dosť.

Ako vidíte, tak príbehová stránka jednoznačne nepatrí k tým horším zložkám hry, práve naopak, príbeh sám o sebe má tendenciu vás do deja vtiahnuť, aj keď by ste sa mu všemožne bránili. S jeho podaním je to už ale o dosť horšie. Bez znalosti predlohy sa nezaobídete, budú vám unikať súvislosti a celkovo nebudete vedieť, kde je sever (teraz nemyslím v kontexte s príbehom hry). Málo filmových úryvkov a nejasné enginové (a navyše škaredé) animácie vám v jeho pochopení vôbec nepomáhajú. Niekedy dokonca ešte zmätú, keďže zrazu neviete, ako ste sa na dané miesto dostali a podobne. Prvé zlyhanie.

Ako sa dalo vyššie vyčítať, tak v hre sa zmocníte ovládania až troch postáv. V prvom rade samozrejme Lýry, za ňu si zahráte najviac a skoro stále je s vami, aj keď hráte za inú postavu. Štýl hry za Lýru je asi najsympatickejší. Je to niečo medzi adventúrou a skákačkou, pričom to je tak všetko, čo si s ňou užijete. Beháte, skáčete, lozíte, no najmä konverzujete s NPC a riešite rôzne hádanky, no teda skôr minihry. Ono skoro celá hra je vlastne jedna veľká minihra. Neznie to zle, ale neskôr budete za každý jeden skok neskutočne ďakovať tvorcom. Aj keď ani táto zložka nie je práve najlepšie zvládnutá. No o tom až neskôr.

Zlatý Kompas

Minihry sú dosť rozmanité, no aj tak sú všetky na jedno kopyto a pôsobia skoro rovnako. A rovnako nudné sú už úplne všetky. Jedinou z tých zábavnejších bolo pľutie kôstok zo sliviek na okoloidúcich profesorov, no aj to už kedysi dávno lepšie zvládli Beavis & Butthead. Všetky preveria zručnosť vašich prstov pri príležitosti rôznych dialógov, no najmä klamstiev, výhovoriek, vykrúcaní a podobných vylomeninách. Minihry trvajú do 10 sekúnd, no aj tak sú neskutočne otravné. Prstami stláčate všemožné klávesy, ktoré sa vám zobrazia na monitore, chytáte guľôčky, naháňate guľôčky, uhýbate sa guľôčkam, všade samé guľôčky. Vlastne som si väčšinu hrania pripadal ako v interaktívnom filme. Len som chodil a keď bolo treba stlačiť niečo iné ako šípku, tak sa daná klávesa zobrazila na monitore a ja som ju stlačil. That's all.

Pan je trošku oživením. Jeho podoby sú Hranostaj (čiže fretka) – vďaka jeho schopnostiam môžete skúmať okolie. Leňochod – dokážete sa zavesiť a hojdať na rôznych nedostupných miestach (výrazný TR element spolu s chodením po lanách a visením z ríms). Jastrab – na krátke vzdialenosti dokážete plachtiť vzduchom. Poslednou podobou je Divá mačka – tá vám dáva možnosť rýchleho úteku, vyhnutia sa nepriateľom, šplhať a kĺzať po rôznych povrchoch a pár krát si aj zabojujete. No čo, lepšie ako drôtom do oka, aspoň trochu oddych od otravných minihier.

Zabojujete si aj v koži panciernika Iorka. Tento mohutný chlpáč vlastne ani nič iné nevie. Tiež jedna z tých nudnejších častí hry. Šípka dopredu a už len idete: pravé myšítko, ľavé myšítko a medzerník. Wau! Na špeciálnych miestach dokáže aj inú formu akcie – niečo preskočiť, prípadne rozbiť, vyhodiť Lýru a podobne. Aspoň, že sa na občasné (ale aj tak neskutočne repetitívne) kombá dá pozerať.

Už som spomenul, že skákanie v hre je tiež kríž. Ani by tak nevadilo, že hra je robená primárne pre gamepad, ale skôr dementná kamera, s ktorou nepohnete ani s obrovským stavebným kladivom. Väčšinou je statická, pohybuje sa samovoľne a o jej nastavení môžete snívať. Vezmite si situáciu, že máte pred sebou skákaciu pasáž: rozbehnete sa, myšítko pre skok na hrane strechy, letíte rovno a zrazu letíte mimo miesto dopadu, lebo sa milá kamera trochu posunula a s ňou sa zmenil aj efekt stlačených kláves. Skvelé!

Zlatý Kompas
Zlatý Kompas Takáto krásna je grafika.
Takáto krásna je grafika.


Zlatý Kompas Ako mača.
Ako mača.


Zlatý Kompas Jedna z tých zábavnejších častí v hre.
Jedna z tých zábavnejších častí v hre.





O tom, že enginové animácie sú hnusné, som už písal. No grafika v hre je ešte horšia! Zastaralá, odfláknutá, jednotvárna. Jediné, čo sa mi páčilo, bol Pan v podobe fretky (bol vymodelovaný pekne). Inak proste nič, čo by vašim očným bunkám skrášlilo vymieranie. Hnusné modely postáv (obzvlášť Nicole Kidman vyzerá ako stará zvráskavená plochá anorektička), chyby v grafike, jedine ten pohyb stojí za to. Zvuky sú už výrazne lepšie. Za ne by aj mohla byť pochvala. Zamrzí len absencia filmových mien v zozname dabujúcich, kedy za nich zaskočili len podobné hlasy. České titulky len potešia (keďže angličtiny si užijete až dosť a hlavne mladším hráčom by mohla robiť obrovské problémy). Nezaznamenal som v nich žiadnej závažnej chybičky, ani preklep, takže ďalšia stránka hry, ktorá ju zachraňuje.

Takže tu máme nudnú, stereotypnú a dokonca až otravnú hopsačku s prvkami adventúr, ktorej chýba hádam všetko, čo chýbať mohlo. Systém práce s kompasom ani netreba opisovať, ide o najzaujímavejšiu časť hry, ktorá však v skutočnosti až deprimuje, navyše vás nijak nemotivuje pri výklade zisťovať význam symbolov a pokojne si ich môžete len natipovať. Hru potom úplne pochováva jej otrasne vizuálne spracovanie a imbecilná kamera.

Na druhú stranu prostredia sú rozmanité, málokedy si budete pripadať, že ste na rovnakom mieste, aj keď ľadový sever pôsobí dosť jednotvárne. Aj úrovne sú dizajnované vcelku zaujímavo a potenciál jednoznačne majú, len ho lepšie využiť. Potešia aj rôznorodé štýly hrania, len je to tiež neskôr nudný stereotyp. Radšej si namiesto hry kúpte knihu, prípadne lístky do kina.

Na záver ešte osobné skúsenosti. Hru som už od začiatku nemal moc v láske. Musel som kvôli nej odinštalovať C&C3, no to nie je problém. Hra pár krát spadla, zamrzla, ani jedna z nainštalovaných mechaník nedokázala na prvý krát načítať médium a ceremónie s otváraním a zatváraním mechaník, kým sa hra rozhodla nabehnúť, mi tiež nepridávali na nálade.


napísal matus_ace 30.1.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
3.5
Ohodnotiť
ZLATÝ KOMPAS
+ rôzne štýly hrania
+ prostredia
+ príbeh
+ filmové bonusy
- grafika
- kamera
- nuda
- otravné minihry
- vzhľadom na technické spracovanie vysoké HW nároky (13GB HDD!!!)
- podanie príbehu
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,2GHz, 512 MB RAM, VGA 128 MB s podporou Pixel Shader 2.0
Doporučená konfigurácia: CPU 3,4GHz, 2 GB RAM, 13 GB HDD, GeForce 8800GTX


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS2
PS3
PSP
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: SEGA / CD Projekt / Shiny
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 30. november 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19816)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk