ZACK & WIKI: QUEST FOR BARBAROS' TREASURE

ZACK & WIKI: QUEST FOR BARBAROS' TREASURE

9.0

Nenechajte si ujsť pomedzi prsty špičkovú adventúru.

Recenzia na Wii verziu

Honba za minuloročnými hernými pokladmi ešte neskončila a už sa objavujú nové, ktoré si žiadajú vašu pozornosť. Situáciu neuľahčujú ani rôzne rebríčky, ktoré vyrástli ako huby po daždi, pretože vyselektovať tú správnu smotanu a dopriať si to najlepšie potrvá ešte niekoľko ďalších mesiacov. A práve v tomto období sa môže nejaký ten pokladík zakotúlať a zostať nepovšimnutý. Nebýva pravidlom, že sa takýto klenot objaví hneď zo začiatku roka, ale od čoho sú tie povestné výnimky?

Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure je učebnicovým príkladom takéhoto zabudnutého drahokamu. Do Európy prichádza s malým oneskorením voči zvyšku sveta, čo mu len nahráva do karát, že nezostane prevalcovaný inými peckami pre Wii. Koncept adventúry prekombinovanej s logickými hrami ala Sokoban a Quadrax je nielen unikátny, ale aj odvážny. V prvom rade ide o poriadny originálny titul od Capcom a po druhé svojou kvalitou dosahuje produkcie interných štúdií Nintenda. A to už je čo povedať.

Pirátsky poklad, tras sa!

V hre sa zoznámite s drobným pirátikom Zackom, jeho verným sidekickom, lietajúcou opičkou Wiki a celou pirátskou bandou, pátrajúcou po legendárnej lodi, ktorá ich zavedie k ešte legendárnejšiemu pokladu najväčšieho morského vlka kapitána Barbarosu. Stať sa najväčším pirátom všetkých čias je snom aj mladučkej, ale rozmaznanej a hriešne bohatej roztopašnice Rose, ktorá Zacka a jeho crew napadne, zničí ich plavidlo a dvojica hrdinov sa v zápätí ocitne v džungli. Tu čírou náhodou narazia na zlatú lebku kapitána Barbarosu, ktorá im výmenou za zbavenie kliatby sľúbi mapu k rozprávkovému pokladu.

Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure

Občas musíte jednať rýchlo, inak vás niečo privalí, zabije, prekvapí, ako taký malý vrak lietadla.
Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure

Už len zazvoniť a poklad je môj!
Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure

Neohrozený a oklamaný Zack a jeho zvoniaci kamarát Wiki.

Celé to smrdí podrazom, ale Zack neváha ani sekundu a skôr, než by ste stihli zaprotestovať, prisľúbi pomoc pri hľadaní zvyšku zlatých častí (pokladov) slávneho piráta. Od tohto momentu sa začína odvíjať ľahko predvídateľná story o túžbe zhrabnúť všetko a nikomu nedať ani cent. Príbeh nie je pre pochopenie zámerov postáv vôbec dôležitý, všetko je jasné od začiatku, avšak v krátkych cut-scénach roztomilo vykresľuje ich charakter a robí si z ich neúspechov posmech. Nedajte sa zmiasť pozlátkom (mimochodom veľmi chutným), v tejto hre budete potrebovať mozgové závity, ktoré sa po tom množstve kompilácií minihier mimoriadne zapotia.

Mozog povinný

Hra je nasekaná do levelov, v ktorých bude vaším cieľom dopracovať sa cez množstvo nástrah, pascí, mechanizmov, nepriateľov až k truhlici s mapou alebo časťou zlatej kostry Barbarosu. Postup úrovňami so zvyšujúcou sa obtiažnosťou úloh a komplexnosťou prostredia je predom daný, ale vybrané ponúkajú niekoľko riešení priamo ovplyvňujúcich výsledné hodnotenie. V duchu staručkých jednoobrazovkových logických hier si môžete obraz oddialiť, aby ste mali úroveň ako na dlani. Takto si dopredu môžete premyslieť kroky bez toho, aby bola postavička vystavená smrteľnému nebezpečiu a nemuseli ste začínať odznovu.

Aj v Zack & Wiki totiž platí, že ak spravíte jeden chybný krok, môžete si celý proces prechádzania ku kritickému miestu zopakovať. Nevyskytujú sa tu slepé uličky ani miesta, z ktorých niet návratu, ale niektoré úkony je potrebné spraviť v presnom poradí, čo pochopiteľne vedie k nie veľmi populárnemu systému pokus-omyl. Väčšie a komplikovanejšie levely však budete musieť preskúmať aj takýmto spôsobom, aby ste pochopili súvislosti. Nie je možné chybný krok vrátiť späť, ani sa vrátiť k checkpointu, ak náhodou zakapete tesne pred koncom, čo je obrovská škoda.

Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure

V každom leveli sú poschovávané viaceré poklady, treba ich len nájsť.
Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure

Kooperácia s ďalšími hráčmi je vítanou pomocou pri riešení zapeklitých hádaniek.
Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure

Po oddialení kamery máte celý level ako na dlani. Kde začať?

Logické problémy vyžadujú interakciu s prostredím a používanie správnych predmetov na správnych miestach v správny čas. Neodmysliteľné úkony ako ťahanie pák či aktivácia spínačov, sú len zlomkom činností využívajúcich pohybové senzory. Vďaka zapojeniu Wiimote vznikla celá rada logických úloh a činností vyžadujúcich ťahanie, tlačenie, hádzanie, odpaľovanie, dvíhanie, ovládanie mechanizmov a iných. Ovládač po zodvihnutí predmetov sa môže premeniť na kladivo, ktorým budete mlátiť krtkov po hlavách, udicu na chytanie rýb alebo pílu na odpílenie stromu.

Cŕn, cŕn, Sézam, otvor sa

Pohyby dusnú atmosféru riešenie ťažkých problémov odľahčujú a vnášajú zábavný charakter do hry. Detekcia však pri šialenej manipulácii a rýchlych pohyboch zlyháva, napr. pri trasení ovládača do rytmu muziky prehrávanej z kosťoboxu. Zaujímavo je vyriešené aj získavanie predmetov materializáciou živočíchov a nepriateľov. Po zatrasení ovládača sa Wiki premení na magický zvonček a jeho zvuk dokáže zo stonožky spraviť pílu, z nepriateľov ťažké kamene potrebné na zaťaženie plošín, žabu na bombu, krtka na vŕtačku, ale aj otvoriť truhlice s pokladom.

(De)Materalizácia opäť obohacuje hrateľnosť o nový prvok, navyše medzi živočíchmi platí zákon džungle. Taký had dokáže vyplašiť žabu z miesta, kam nedosiahnete. So stúpajúcou obtiažnosťou pochopiteľne stúpa aj komplikovanosť riešení a potrebe vykonať niekoľko úkonov vzájomnou kombináciou. Predmety po použití nemiznú, často ich budete viackrát potrebovať, čo hráčov klasických adventúr môže pekne zmiasť. Levely sú perfektne navrhnuté, každý jeden hotspot má svoje miesto a opodstatnenie. V hre narazíte na prevarenú klasiku, ale aj neuveriteľnú originalitu, ako dve identické miestnosti rozdelené zrkadlom, počúvanie zvukov cez reproduktor Wiimote, materializáciu predmetov z obrazov a súboje s bossmi, pri ktorých by sa najviac uživili checkpointy, pretože vyžadujú rýchle a presné reakcie.

Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure

Tenis s fireballom, jedna z činností využívajúca pohyb.
Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure

Bossovia nie sú v tejto hre ničím výnimočným. Táto rybička je z nich najmenšia.
Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure

Nie ste sami, kto pátra po legendárnom poklade kapitána Barbarosy.

Aj jednoduchá úroveň vás dokáže poriadne potrápiť, nehovoriac o záverečných leveloch. V hre je bodovaný každý jeden úkon, čo sa odráža vo vašom záverečnom hodnotení. Ak potrebujete pomoc, môžete požiadať veštkyňu o radu za nakúpené kartičky. Zack & Wiki dokonca podporuje aj hru viacerých hráčov. Po vzore Super Mario Galaxy druhý hráč (alebo hráči) môže označovať hotspoty, ktoré vašej pozornosti ušli, čo je u takýchto hier neobvyklá možnosť a znásobuje zážitok z kolektívneho lámania hláv.

Skutočný poklad

Prvé, čo si všimnete krátko po spustení, je podobnosť s animovanými filmami 90-tych rokov. Roztomilá pestrofarebná grafika v úvodných momentoch dokonca evokuje sledovanie predrenderovaného videa a intro má až nebezpečne blízko k tomu v cel-shadovanej Zelde. Grafika je jednoducho na zožratie a to platí aj o animáciách a rôznych pózach Zacka a iných výstredných postavičiek.

Zack & Wiki sa hrá a ovláda ako výborná adventúra, je plná logických úloh, rébusov a v úrovniach je poschovávaných množstvo pokladov, ktorých získanie vám dá poriadne zabrať. Kolektívne namáhanie mozgových závitov je obrovským prínosom nielen pre tento žáner, skvelé nadizajnované levely a roztomilá grafika robia z tejto hry skutočným drahokamom v hernom katalógu Wii. Nenechajte si ho ujsť!


napísal spacejunker 5.2.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Ohodnotiť
ZACK & WIKI: QUEST FOR BARBAROS' TREASURE
+ grafika
+ dizajn úrovní
+ zapojenie ďalších hráčov do hry
+ dlhá životnosť
- bez checkpointov
- nemožnosť uložiť pozíciu počas hrania
- občas zaštrajkuje zlá detekcia pohybu


RECENZIE HRÁČOV
Wii

Vývoj: Capcom / LOGUS / Capcom
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. január 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19469)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk