LOST EMPIRE: IMMORTALS

LOST EMPIRE: IMMORTALS

6.0

Nový prírastok do rodiny vesmírnych stratégií má názov Lost Empires: Immortals a opäť pozýva hráčov na dobýjanie nových planét.

Recenzia na PC verziu

Hoci sa ľudstvo vo vesmíre stále len placho rozkukáva a existencia mimozemšťanov je diskutabilná, v hrách, predovšetkým stratégiách, sa človek často vyskytuje v pozícii dobyvateľa hviezd a konfrontuje iné civilizácie. K takýmto titulom patrí aj Lost Empire: Immortals, takže ak máte chuť dobýjať nové planéty, ste pozvaní.

Nový prírastok do rodiny vesmírnych stratégií kráča v stopách hier Master of Orion 2 či Galactic Civilizations II. To znamená, že hra je zameraná najmä na kolonizovanie vesmíru, výskum a diplomaciu a celok dopĺňajú boje. Príbeh je tradičné klišé, aké nájdete v mnohých hrách a keďže v kampani v skutočnosti hrá len druhé husle, je zbytočné sa ním podrobne zaoberať. Stručne povedané, po vojne nesmrteľných sa zdecimované (smrteľné) rasy pokúšajú postaviť na nohy, expandujú a bojujú o svoje miesto vo vesmíre. Pre vás je dôležité to, že s vašou civilizáciou, či už si vyberiete spomínaných ľudí, alebo niektorú z ďalších piatich civilizácií, musíte dosiahnuť čo najväčší rozmach a dominantné postavenie. Presné ciele si určíte na počiatku kampane popri parametroch galaxie a samozrejme rase, ku ktorej budete najviac inklinovať.

Lost Empire: Immortals
Lost Empire: Immortals Na začiatku si vyberiete jednu zo šiestich rás...
Na začiatku si vyberiete jednu zo šiestich rás...


Lost Empire: Immortals ...a začnete kolonizovať planéty.
...a začnete kolonizovať planéty.


Lost Empire: Immortals Výrobe nových druhov lodí predchádza výskum a návrh dizajnu.
Výrobe nových druhov lodí predchádza výskum a návrh dizajnu.





Okrem homo sapiens si zahráte za (alebo proti) rasu zvanú Tritons, ktorá je úzko spätá s vodou a tomu zodpovedá aj jej fyzická konštrukcia. Ľuďom sa najviac podobá mladá frakcia Megalanians. Silným protivníkom je Horde, toxická civilizácia zo zdevastovaných plání. Napokon sú tu Crystal Spirits, ktorí sú zas naviazaní na kryštály. Siedma, najzaujímavejšia dračia rasa Chi Lung, ktorá sa tu mala objaviť, bohužiaľ nie je. Každá frakcia má odlišné charakteristiky, čo znamená, že v porovnaní s inými disponuje určitými výhodami, ale aj nevýhodami.

Víťazstvo v kampani dosiahnete elimináciou všetkých ostatných frakcií, ekonomickou, vedeckou alebo územnou prevahou. Ako som už uviedol, na začiatku ťaženia si vy sami zvolíte presné ciele výhry, ako aj to, či na prehru stačí dobytie hlavného sídla veľmoci. Pokiaľ odmietnete plnenie úloh, ktoré súvisia s dvomi pozostalými nesmrteľnými rasami, Enais a Bythos, kampaň bude mať v podstate identický priebeh ako voľná hra. S tým rozdielom, že tam si môžete určiť koľko a aké rasy sa zúčastnia hry okrem vás.

Stratégie, kde je prvoradá prosperita a fungujúci hospodársky systém, bývajú pomerne zložité. Toho sa však v prípade Lost Empire nemusíte obávať. Nedá sa však povedať, že je to plus, skôr negatívum. Od podobných titulov sa totiž priam vyžaduje určitá hĺbka a premyslený systém, kde sa musíte poriadne obracať, aby všetko fungovalo, ako má. Faktorov, ktoré môžete v hre ovplyvniť, je síce stále pomerne dosť, lenže samotných možností, ako to učiniť, je už výrazne menej, nehovoriac o tom, že ich zásadne nemeníte až do konca hry. V praxi to znamená, že keď v úvode správne vybalansujete vaše hospodárstvo, robíte v manažmente už iba minimálne zásahy a často už len posúvate jednotky po mape a odklikávate kolá, na ktoré je hra delená.

Kľúčovú úlohu zohráva expandovanie do vesmíru, čiže budete potrebovať veľa kolonizačných lodí. Vyrobíte ich v lodeniciach, ktoré sú automaticky na každej planéte. Výrobe obvykle predchádza návrh dizajnu stroja, kde do makety vkladáte pohonné systémy, zbrane, modifikácie priestoru, zameriavacie systémy a ďalšie doplnky. Všetky tieto  predmety a technológie, podobne ako aj prístup k vyšším kategóriám lodí, vám sprístupní výskum. Výskum je delený do viacerých kategórií a skúmať môžete všetky dostupné technológie naraz, to znamená, že pokojne investujete aj do dvadsiatky projektov súčasne. Vedeckých bodov, ktoré na to primárne potrebuje, je obvykle dostatok, stačí trošku šikovnosti.

Lost Empire: Immortals
V tejto ukážke vidíte takmer všetky možnosti hry.

Po kolonizácii novej planéty určíte jej funkciu a to je popri nastavení obranných síl, prípadne výrobe lodí, vlastne jediné, čo s ňou môžete robiť. Nestaviate tam žiadne budovy, neupravujete počet pracovných síl v danom sektore, ani nič podobné. Planéta môže byť ťažobnou kolóniou. V tom prípade generuje predovšetkým minerály, potrebné na výstavbu. Ďalej môže byť zásobárňou, kde sa pestuje jedlo, potrebné na množenie a blahobyt vašich obyvateľov. Vyšší prínos kreditov, určených hlavne na vydržiavanie vojska, dosiahnete zmenou na metropolu, alebo obchodnú stanicu. Napokon dobrou vojenskou záštitou je transformácia na pevnosť. Planéty majú odlišné parametre a teda niektoré sa hodia skôr na ťažbu, iné na zabezpečenie stravy, ďalšie len ako styčný bod.

Každej planéte môžete osobitne potvrdiť maximálne vojenské zabezpečenie, čo však pekelne znižuje prísun surovín. Tým je myslený stav bataliónov, určených na boj na povrchu planéty, raketových veží, ktoré atakujú nepriateľské lode a napokon ochranných štítov. Boje sú doslova len symbolické a ich priebeh nijako neovplyvníte. Po kontakte s nepriateľom len obdržíte oznam o víťazstve, či prehre a konflikty v otvorenom vesmíre si môžete dodatočne pozrieť v krátkych záznamoch.

Čo sme ešte nespomenuli, je vplyv lídrov a mocenského zriadenia. Lídri sú osobnosti, ktoré sú vám priradené už na počiatku hry a je šanca, že pribudnú ďalší, najmä ak sa venujete výskumu v oblasti vodcovstva. Lídrov môžete ponechať v režime vzdelávania. V takom prípade im priebežne pribúdajú body, ktoré zvyšujú ich schopnosti v niektorej z manažérskych kategórií. Praktické využitie vodcov potom spočíva v priradení ku konkrétnemu odvetviu. Tým dosiahnete percentuálny nárast ziskov z ťažby, lepšie parametre a menšie náklady lodí a podobne. Podobný vplyv má aj výber jedného zo štyroch politických zriadení. Tie ale môžu priniesť popri bonusoch aj postihy.

Pokiaľ máte dobre rozvrhnuté funkcie planét a lídrov, optimálne nastavené výdaje a spotrebu surovín, väčšina ďalších kôl sa obmedzí na výrobu a presúvanie bojových a kolonizačných lodí. Malým spestrením je špionáž a diplomacia. Vaši agenti môžu byť vyslaní, aby poškodzovali nepriateľské lode a štruktúry, diplomaciou dosiahnete obchodné a mierové dohody a výmenu technológií. V kampani s povolenými dejovými úlohami navyše dostávate úlohy od dvoch nesmrteľných rás. Za to, že vynájdete konkrétny produkt, vyrobíte a darujete skupinu jednotiek, či podniknete útok na určený cieľ, vám prispejú cennými surovinami. Môžete sa však s nimi dostať aj do vojnového stavu.

Lost Empire: Immortals
Lost Empire: Immortals Čím viac planét vlastníte, tým viac surovín a väčší vplyv dosiahnete.
Čím viac planét vlastníte, tým viac surovín a väčší vplyv dosiahnete.


Lost Empire: Immortals Prehľad privlastnených  planét aj s ich funkciami.
Prehľad privlastnených planét aj s ich funkciami.


Lost Empire: Immortals Boje vidíte takto, ale len vo forme záznamu.
Boje vidíte takto, ale len vo forme záznamu.





Užívateľské rozhranie je trochu ťažkopádne, ale zvyknete si. Hra obsahuje aj multiplayer, takže si môžete zmerať sily so živými protivníkmi. Ani to vás však nevytrhne z letargie a nezabráni narastajúcej nude. Obsah hry síce nie je zlý, ale skutočne po úpravách v úvodných kolách čoskoro nebudete mať čo robiť. Darmo všetko funguje, ako má, ak sa pri tom nebavíte a namiesto úlohy hráča sa stávate skôr pozorovateľom mlčanlivého univerza.

Čo sa týka grafiky, je obstojná, ale bez možnosti rotácie mapy. Je však dosť frustrujúce, že takmer neustále pred sebou máte len nezáživnú mapu so zmenšeninami planét. Ozvučenie je veľmi slabé, po vypnutí hudby vlastne takmer žiadne. Hra ale nepredstavuje žiadnu prehnanú záťaž pre PC, napokon počet a kvalita objektov v hre nie je enormná, takže nie je dôvod.

Lost Empires je chudobným príbuzným strategických sérií Master of Orion či Galactic Civilizations. Neobsahuje žiadne kritické chyby, lenže zjednodušený manažment a prakticky úplná absencia bojov, rýchlo spôsobia príval nudy, ktorá tento projekt odsudzuje na zabudnutie.

Lost Empire: Immortals
Lost Empire: Immortals Okolo planét a lodí vidíte farebné polia, ktoré znázorňujú dosah scanerov a dohľad jednotiek.
Okolo planét a lodí vidíte farebné polia, ktoré znázorňujú dosah scanerov a dohľad jednotiek.


Lost Empire: Immortals Skúmať môžete množstvo technológií v rôznych odvetviach a to  hneď niekoľko súčasne.
Skúmať môžete množstvo technológií v rôznych odvetviach a to hneď niekoľko súčasne.


Lost Empire: Immortals Boje sú len automatické a ich priebeh nijako neovplyvníte.
Boje sú len automatické a ich priebeh nijako neovplyvníte.





napísal uni 15.4.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
LOST EMPIRE: IMMORTALS
+ 6 hrateľných rás
+ slušne vybalansovaná hra
- priveľmi zjednodušený manažment
- len automatické boje bez účasti hráča
- absencia inovácií
- rýchlo sa zunuje
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1200 MHz, 512 MB RAM, GeForce 4


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Paradox Interactive / Pollux Gamelabs
Štýl: stratégia / ťahová
Dátum vydania: 21. marec 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19784)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk