RED FACTION

RED FACTION

8.3

Recenzia na PC verziu

Po dlhej dobe nudných strieľačiek ku nám konečne prichádza niečo interaktívne hra Red Faction. Pred rokom aj niečo kedy som o hre prvý krát počul sa hovorilo, že by mala prekonať legendárneho Half Lifeho... dokázala to?

Poďme si však hru najskôr priblížiť, až potom budeme porovnávať. V Red Faction sa dostanete ako banník na Mars, ale rýchlo zistíte, že to nie je to čo ste čakali, nie je to nová príležitosť, je to presný opak, horšie ako väzenie. Banníci tu pracujú cez 12 hodín v kuse, sú buzerovaní ozbrojenými strážnikmi a ešte k tomu tu prepukol záhadný mor, ktorý postupne zabíja banníkov. Po pár mesiacoch úpornej driny, kedy by ste už najradšej z Marsu vypadli, vtedy sa to stane. Vznikne vzbura, pri ktorej sa dozviete o tajnej skupine Red Faction, ktorá práve začala boj proti korporácií. Vy sa náhodou dostanete do stredu bojov, v záujme ochrany vlastného života sa chopíte zbrane a od vtedy už nie je cesty späť. Zo začiatku len bojujete a hľadáte nejaký čo najrýchlejší útek z planéty, no postupne ako vás kontaktujú vedúce osobnosti červenej frakcie dostávate sa do toho stále hlbšie a začínate zohrávať kľúčovú úlohu. S pomocou vášho koorinátora, ktorý vám určuje cestu komunikuje s vami a ukladá vám úlohy sa dostane na kĺb tomu čo sa tu vlastne deje. Zistíte umelý pôvod moru, nájdete šialeného vedca a nakoniec budete musieť zastaviť zničenie planéty.... 

Red Faction
Red Faction
Red Faction

Ja som hral hru okolo 4 hod 28 min, podľa sejvov, ale celkovo aj z loadmi sa to vyšplhalo asi na tých 5-6 hodín. Čo síce nie je veľa, ale hra je slušne rozsiahla. Možno trochu menej pôvodný Half Life, ale dejová línia je pekne poprepletaná a celkom zaujme. Dostanete sa totižto od marťanskej bane, do asi troch rôznych základní na marse, zalietate na vznášadle, zaplávate si na ponorke, zajazdíte na transportéry, na baníckom rýpači ak budete chcieť a dva krát sa prejdete na  jeepe raz ako jazdec a strelec a druhý krát na vás už bude čakať človek z red faction za volantom tak si len zastrieľate a budete mu čistiť cestu. A nakoniec si na vesmírnej lodi zaletíte na stanicu okolo marsu, ktorú budete musieť zneškodniť. Každé priestory majú iný design, všetky vozidlá vlastné ovládanie a fyzické závislosti a samozrejme všetky sú ozbrojené a to už raketami, alebo aspoň laserom. Poďme sa pozrieť však aj na vaše zbrane ktoré postupne zbierate od strážnikov, a ktoré sú postupne silnejšie ako sa dostávate k stále lepším opevneniam nepriateľa. A musím povedať že zbraní je veľa a patria k najlepším aké som v hrách videl. Máte tam plameňomet, elektrizujúci tyč, pištoľ, brokovnicu, dva druhy sniperky, pulznú zbraň, pár druhov samopalov, diaľkovo odpaľované nálože, dva druhy raketometov a samozrejme niektoré zbrane majú dva strelné módy. Prepínanie zbraní je tiež zoskupené do typov podobne ako v Half Life, alebo Maxovi Paynem.

V hre stretnete množstvo nepriateľov, od jednoduchých strážnikov, cez stále viac obrnenej ochranky po špeciálnych agentov ozbrojených všetkým možným až po robotom od malých skoro neškodných po gigantické ktoré ani vaše zbrane nedokážu zničiť. Nepriatelia na vás budú kričať, niekoľko replík, budú sa zákerne vzdávať a bežať preč s krikom že ich nemáte zabíjať a potom sa zákerne otočia a strelia vám priamo do hlavy. Alebo budú žiadať o posily.  Samozrejme okolo bude množstvo civilistov , inžinierov lekárov, úradníkov. Ktorých síce nemáte zabíjať, ale nič sa nestane keď ich eliminujete, lebo niekedy sa dosť nepríjemne pletú pod nohy a nedá sa cez nich prejsť... vtedy  vám nič iné neostáva. Ale je zaujímavé že cez krčiacich sa civilistov neprejdete ale cez vašich mužov z červenej frakcie v pohode, ako keby ani neexistovali. Divné. Keď som už pritom všimol som si viac takých nedokončených vecí v hre, ako niektoré dosť ostro seknuté animácie, nedokončené detaily ako tlačídka na dverách zo začiatku. Dokonca som mal taký dojem, že začiatok bol oveľa menej prepracovaný ako ďalšie časti.

Red Faction
Red Faction
Red Faction

 Čo sa týka levelov, sú pekne navrhnuté, celkovo to však pôsobí ako jeden veľký level takže jedine na čo to môžeme rozdeľovať je niekoľko základní na marse a vesmírna stanica.  V hre je vždy niekoľko ciest ako sa dostať z jedného miesta na druhé, nájde sa jedna jednoduchšia cesta a jedna zložitejšia. 

Najvýznamnejším ťahačom hry je Geomod engine, čo je nový skoro plne deštrukčný engine kde môžete raketometmi a granátmi ničiť steny budovy, rozstreľovať sklá, konštrukcie sa hýbu podtlakovými lanami atď. Tie nové funkcie majú veľmi pekne prepracované, škoda že niektoré základné veci až tak dobre nie ale je to prvá verzia enginu tak sa postupne asi zlepšia. Teraz nám ide o to že engine vyzerá v pohybe pekne a je rýchly, a pekne dopracuváva atmosféru hry.

Si predstavte že strelíte raketometom do nejakom strážnikovi a on nie len, že sa vyparí, ale aj po ňom ostane diera. Prípadne ak máte vznášadlo môžete raketou odstreliť  aj pol strážnej veže. Medzi dosť nepekné veci patrí aj miznutie mŕtvol, kde sa vám človek ktorého ste zabili, rozplynie za pár sekúnd pred očami... hmmm záhada, skôr by som bral jeden veľký kopec mŕtvo :) Mimochodom v hre môžete mŕtvoly aj odnášať a skrývať, ale to asi len tie ktoré nezmiznú... majú v tom dosť chaos.

Mimochodom zvuková stránka hry je super, kvalitné rozhovory cez vysielačku, super zvuky každej zbrane a do podmazu pekná postupne odmeňujúca sa hudbička.

Red Faction
Red Faction
Red Faction

Ako každá akcia aj táto má integrovaný mutliplayer, a to cez lan alebo cez internet. Základné módy v hre sú Deathmatch, CTF a team deatchmatch. Trochu som to zahral cez internet a musím povedať že je to veľmi pekné,  množstvo zbraní sa dá geniálne využívať od nastraženia diaľkovo odpaľovnaých mín, cez raketomet, sniperku a samopal no užijete veľa zábavy a taktiky. Pripojenie na serveri je jednoduché a stačí si nechať načítať zoznam serverov a potom už len jeden vybrať. Čo sa týka pingov, doporučujem mať tak pod 200ms potom už postavy v hre dosť trhá. Ale ináč výber levelov je slušný a dá sa s tým zabaviť pokiaľ nevyjde nejaký level pack alebo addon s novými módmi.

Celkovo je hra veľmi kvalitná, síce s pár mínusmi v engine, zo strany dĺžky hry a to som nespomenul aj veľmi jednoduchý koniec, dosť podobný Half lifeovi tiež iba vyhráte pokecáte si zo ženskou ktorú asi aj zbalíte a už letíte preč z Marsu... toť vsjo.


napísal saver 30.9.2001
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.3
Ohodnotiť
RED FACTION


RECENZIE HRÁČOV
Red Faction
8.8
SHEOGHORAD    6.2.2006
RED FACTIONKeď v roku 1998 vyššiel prvý diel legendárnej hry Half-life nikto nepochyboval a ...prečítať celé
Red Faction

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20041)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk