EVERYBODY'S GOLF 2

EVERYBODY'S GOLF 2

8.0

V športoch toho veľa nevymyslíte, keď vás limitujú pravidlá. Čo ak existuje golf, ktorý si vie aj s nimi poradiť?

Recenzia na PSP verziu

Stalo sa to zopár krát. Dosiahnuté rekordy v Everybody's Golf boli odfotené mobilom a provokačne poslané obrazovou správou oponentovi niekde na druhom konci republiky. Odpoveď nenechala na seba dlho čakať a v kombinácii s mailami sme sa naťahovali o to, kto má vyššie skóre. Neskôr sme sa stretli na letiskovom termináli a podrobne študovali jednotlivé položky v osobných rekordoch a porovnávali. No a potom prišiel Everybody's Golf 2 s podporou online multiplayeru a kľukaté výmeny rekordov sa stali bezpredmetné. Účasť na turnaji medzi 16 najlepšími hráčmi bola bolestná, ale o to poučná – treba mi viac trénovať.

Ukážkové pokračovanie

Raz je to už tak. Potreba spájať sa a merať si sily je dnešnými hrami už vyžadovaná. Online multiplayer je v povinnej výbave v niektorých prípadoch ospravedlnením chabej kampane pre jedného hráča, prehliadanou súčasťou pre jej chabý obsah, alebo výborným doplnkom predlžujúcim životnosť už tak vysoko hrateľného celku. V Everybody's Golf 2 je online multiplayer preto, aby si konečne najlepší golfisti sveta mohli v turnajoch ukázať, kto dokáže na jednej jamke nastrieľať najlepšie skóre. Ak chcete poznať presnosť Japoncov a ich dominanciu na domácej pôde, nie je lepšej alternatívy ako sa pripojiť. Ideálna je však účasť v lokálnych turnajoch proti kamarátom, kde reálne hrozí, že nebudete potupení prehrou.

Everybody's Golf 2 je malým evolučným krokom v PSP sérii. Od predchodcov (tak ako to býva zvykom) sa na prvý pohľad výrazne neodlišuje. Rovnaká úvodná obrazovka, rovnaké zvuky, muzika, ponuka herných módov. Je to obsah, čo robí z tejto hry kandidáta na ukážkové pokračovanie, alebo geniálny remix pôvodného dielu ak chete. Skrátka, ak vám online nevonia, tak pripravené turnaje, ich odstupňovaná obtiažnosť a tona predmetov na odomknutie vás zamestná na dlhé mesiace. Everybody's Golf patrí medzi ten typ hier, ku ktorým sa vždy vrátite. Nech je to o týždeň, mesiac, rok. A keď sa vám po oprášení sejvu podarí zdolať neprekonateľného oponenta v turnaji jeden na jedného, ste v tom znovu až po uši.

Everybody's Golf 2
Everybody's Golf 2 Nový systém odpalu nie je presný, no zakaždým loptičku pošlete tam, kam treba.
Nový systém odpalu nie je presný, no zakaždým loptičku pošlete tam, kam treba.


Everybody's Golf 2 Vždy je dobré vrátiť sa na ihriská s nadupanou postavičkou a zahrať aj takýto Eagle.
Vždy je dobré vrátiť sa na ihriská s nadupanou postavičkou a zahrať aj takýto Eagle.


Everybody's Golf 2 Ihriská sú členité a potrápia aj skúseného golfistu.
Ihriská sú členité a potrápia aj skúseného golfistu.






Golf pre všetkých

Charakteristickým znakom je otvorenosť hry. Absencia strach vyvolávajúcich licencií, ktoré môžu falošne vzbudzovať pocit z nezvládnuteľného „realistického“ ovládania, robí hru prístupnejšiu aj pre športových antitalentov a príležitostných fotelkových divákov. Roztomilá grafika, bohato animované postavičky a strelené doplnky ako čivava, či oblek v tvare autíčka, mažú vekovú hranicu. Presné simulovanie poveternostných podmienok, členitosť terénu, rôzne povrchy ovplyvňujúce chovanie loptičky a bohatá golfová výbava zase osloví vyznávačov športu, pri ktorom sa dohadujú miliónové obchody.

K dokonalosti snáď už len chýba poriadny tutoriál simulujúci rôzne podmienky pri turnajoch. Na tréning sa nezabudlo, no znovu ide len o skúšanie bez asistencie trénera s možnosťou anulovať svoj posledný úder a dosiahnuť tak lepšie skóre. Z hry vypadol aj tréning putovania na greene, ktorý nahradila zábavná minihra na špeciálne upravených ihriskách s tromi jamkami. Každá má iné bodové ohodnotenie a vaším cieľom je trafiť sa na jeden úder do jednej z nich. Situácia je uľahčená terénom vytvarovaným do ihlanu okolo jamiek a sťažená veľmi zlým, nepredvídateľným počasím a faktom, že neviete, ako ďaleko sú jamky od vás (silu úderu musíte odhadnúť).

Clap Hanz znovu experimentovali trochu s nosnou sériou turnajov pre jedného hráča. Teraz za výhry hromadíte kartičky, ktoré vám pri dosiahnutí predvoleného počtu zvýšia úroveň falšu, kontroly a sily pre všetky postavičky. Znovu platí, čím viac hráte s jednou postavičkou, tým sa zvyšuje lojalita a odomykajú sa aj kľúčové schopnosti ako zvýšený počet power úderov, full power úder či korekcia sily úderu tesne pred odpalom. Získané kartičky sa rovno premieňajú na časti oblečenia, doplnkov a extravagantnej výbavy. Tieto drobnosti nie sú len na okrasu, niektoré pridávajú bodík k tej ktorej vlastnosti, takže sa oplatí zájsť občas aj do šatníka.

Everybody's Golf 2


Trénovať, trénovať, trénovať

Stavba turnajov sa nezmenila. Opäť sú tu klasické masívne turnaje a duely, v ktorých (za predpokladu, že súpera položíte na lopatky) sa vám zvýši úroveň a postupujete do vyšších súťaží, čím si odomknete nové ihriská a postavičky. Počas turnajov sa pravidelne striedajú ihriská z predchodcu s tými novými, menia sa pravidlá (+2 body, ak trafíte piesok a pod.) a vy sa ani nenazdáte a budete svedkami skoku v obtiažnosti. Postavičky zrazu budú puttovať bez problémov aj z takmer nemožných pozícií na greene, čoraz častejšie budete svedkami ideálneho úderu a vy sa budete potiť na nových ihriskách, aby ste uhrali aspoň Par.

Kvalita hry počítačom ovládaných golfistov vie prekvapiť a to ako v dobrom, aj v zlom zmysle. Raz robia zbytočné chyby nehodné ich kvalít, inokedy vám nedajú absolútne šancu a do konca turnaja vás udržujú v napätí. V druhej polovici hry sa už nemôžete spoliehať na to, že ku koncu im zlyhá drive. Treba hrať jednoducho na istotu a to platí dvakrát na nových ihriskách, ktoré svojou členitosťou môžu zaskočiť aj skúsených hráčov. V počiatkoch vás potrápi park posiaty pieskovými jazierkami a sakurami, neskôr to bude vyprahnutá púšť s malými kúskami trávy. Najobávanejší Dino Park tu má dokonca svoju ešte ťažšiu konkurenciu! A preto netreba podceňovať tréning, či opakovanie niektorých turnajov.

Zásadný diel?

Bolo to už povedané v recenzii Everybody's Golf: World Tour, poviem to znovu – séria potrebuje oveľa zásadnejšie inovácie ako poloautomatický odpal, ktorý síce postráda presnosť, ale zato loptičku na istotu trafíte. Čo by sme dali za reštart turnaju s malou penalizáciou alebo jeho predčasné ukončenie? Nehovoriac o ucelenom turnaji (kampani), či sérii malých turnajíkov, ktoré by nepredvídateľne navzájom mixovali ihriská. Prečo do hry nebol integrovaný nový systém odpalu z World Tour, kde musíte pozorne sledovať pohyb golfistu, to sa už nedozvieme.

Everybody's Golf 2
Everybody's Golf 2 Obtiažnosť Dino Parku bola prekonaná.
Obtiažnosť Dino Parku bola prekonaná.


Everybody's Golf 2 Bez tréningu a pozornej hry sa stáva hra v druhej polovici veľmi obtiažna.
Bez tréningu a pozornej hry sa stáva hra v druhej polovici veľmi obtiažna.


Everybody's Golf 2 Na každom ihrisku čaká na vás darček, stačí ho len nájsť.
Na každom ihrisku čaká na vás darček, stačí ho len nájsť.





S určitosťou však môžeme povedať, že Everybody's Golf 2 je kompletné pokračovanie a vôbec by som sa nedivil, keby bolo aj posledné na PSP. Súdiac podľa možností a vývoja celej série, autori môžu prihodiť viac ihrísk a viac postavičiek, to by však už UMD od toľkého obsahu aj prasklo. Clap Hanz do Everybody's Golf 2 prepašovali všetky ihriská a postavičky z predchodcu, prihodili kvalitnejšiu grafiku a množstvo odomykateľných predmetov, ktoré budete zbierať mesiace. Tým najväčším prídavkom je však online multiplayer, už nebudete pátrať po najlepších hráčoch na fórach, či posielať si MMS, teraz sa stačí len pripojiť a vychutnávať najprístupnejší a najmobilnejší golf na svete. Bodka.


napísal spacejunker 11.6.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
EVERYBODY'S GOLF 2
+ online
+ celý obsah predchodcu
+ obrovská životnosť
+ návyková hrateľnosť
- skok v obtiažnosti
- citeľne chýba tutorial a ucelená kampaň
- absencia tréningu puttovania


RECENZIE HRÁČOV
Everybody's Golf 2
7.8
DICKIE    9.1.2009
Po dlhšej dobe sa mi do rúk dostalo UMDčko s názvom Everybody’s Golf 2. Hneď na úvod sa priznám, že ...prečítať celé
PSP

Vývoj: SCEE / SONY Czech / Clap Hanz
Štýl: Šport
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk