ATV OFFROAD FURY PRO

ATV OFFROAD FURY PRO

8.5

Pokračovanie úspešnej série z PS2 pridáva plyn a stavia sa na štartovaciu čiaru PSP.

Recenzia na PSP verziu

3..2..1.. Štart. Z mraku prachu, ktorý sa zdvihol sekundu po naskočení zelenej farby na semafore, sa vyrútili prví pretekári a ženú sa na prvý zvýšený nájazd. Pretekár s číslom 13 si neodpustil menší trik pre divákov, myslím, že to bol Hollowman, pekne sa mu podaril a aj dopad zvládol. Posledný pretekár si tiež neodpustil trik, ale začal ho príliš neskoro a jeho Deadbody mu až tak nevyšiel, naviac sa už nestihol vrátiť do optimálnej polohy a teraz sa váľa v prachu mimo trať. Záchranári už vybehli na trať a závod bol prerušený. Vrátime sa po reklamnej prestávke.

PSP MotorStorm

Už skratka ATV by mohla napovedať, o čom je nasledujúca hra. ATV znamená All Terain Vehicle, čiže vozidlo do každého terénu, čo značí veľa prachu, hliny, blata, potu, skokov a nadľudských výkonov. Konkrétne osedláte motorky, buginy, terénne autá (trucky), štvorkolky, rally špeciály a tí najúspešnejší možno aj snežné skútre. Niečo mi to pripomína, čo by to mohlo byť? Áno hádate správne, niečo podobné sa pred nedávnom urodilo aj na väčšej sestre PSP-čka, MotorStorm. Znalci a starí harcovníci ale určite vedia, že na PS2 nedávno vyšiel už štvrtý diel ATV racingovej ságy a hra na handheld si berie za vzor práve ju.

ATV Offroad Fury Pro
ATV Offroad Fury Pro Smradľavé kvetiny, lúka a do toho vôňa benzínu.
Smradľavé kvetiny, lúka a do toho vôňa benzínu.


ATV Offroad Fury Pro A nepustí ma dopredu a nepustí.
A nepustí ma dopredu a nepustí.


ATV Offroad Fury Pro Pozor, zákruta!
Pozor, zákruta!





Fešák, ukáž, čo máš pod kapotou!

Ponuka ATV Offroad Fury Pro (OFP) je od začiatku veľmi pestrá, až nebudete vedieť, do čoho sa skôr pustiť. Po odklepnutí jedného menu sa zobrazujú vnorené ďalšie a ďalšie až sa v tom môžete celkom ľahko stratiť, no chce to len trocha času. Klasická ponuka single/multi/tréning možností je zaužívaná, no ďalšie možnosti príjemne prekvapia. Výber z takmer troch tuctov vozidiel, odomykateľné skryté trate a šampionáty, tuning, garáž, sponzori a hracie karty, to všetko zabaví na dlhé hodiny.

Na začiatku máte k dispozícií len základné verzie všetkých ATV vozidiel, no peniaze samozrejme hýbu svetom a aj tu hrajú prim. Vylepšovať svoje stroje môžete v niekoľkých kategóriách, záleží len na tom, koľko máte našporené. Každý vyhraný pretek prináša zlatky a čisté hracie karty, za ktoré si v obchode môžete kúpiť vzácne zberateľské kartičky s bonusovým obsahom. Viacej zlatiek a rôzne vylepšenia ale môžu priniesť aj sponzori, ktorých môžete rôzne meniť a naraz môžete mať aktívnych až troch. Jeden dodá za vyhraný závod novú prevodovku, ďalší poskytne nový stroj alebo finančný bonus za predvedené triky.

Pimp my ATV

Presne tak, pimpovať svoj vehikel môžete inštalovaním lepších tlmičov, bŕzd, ladením motora a prevodovky, ale netreba zabúdať aj na pneumatiky, ktoré treba meniť od závodu k závodu. V prípade, že neviete čo s peniazmi, môžete ich investovať aj do seba samého a nakupovať nové oblečenie alebo vypimpovať obľúbenú mašinu lepším lookom pridaním reflektorov, kapotážovaním odhalených častí, či chromovanými časťami a prestriekaním obľúbenou farbou.

ATV Offroad Fury Pro

How am I driving? Call 0904...

To najpodstatnejšie je samozrejme to, ako sa všetky stroje ovládajú. Jedným slovom by sa to dalo zhrnúť takto - vynikajúco. S motorkou a štvorkolkou sa dokážete otočiť takmer na mieste, no sú náchylnejšie na zhodenie neskúseného pretekára. Treba si tiež dávať pozor na odrazenie a pristávanie pri skokoch, pretože stačí trocha horší dopad a razom ste hubou v blate. Iba na týchto strojoch sa dajú predvádzať triky ako pustenie riadidiel, predkopávať a zakopávať nohami a príde aj na ťažké a smrtiace kúsky, kedy stratíte na pár chvíľ úplne kontrolu nad strojom, no sú aj náležite ohodnotené.

Buginy, trucky a rally vozy takéto možnosti samozrejme nemajú, no body sa pripočítavajú za driftovanie a pobyt vozidla vo vzduchu. Buginy sú o dosť neposednejšie ako trucky a udržať ich na ceste dá fúru práce, také závodné rally autá vo vysokých rýchlostiach neudržíte rovno takmer nikdy, čo je dané hlavne profilom tratí, kedy sa po spevnenej komunikácií jazdí len minimálne a je to stále samý výmoľ a hrboľ, poprípade blato či piesok, zákruta a výskok.

Grafika na PSP dosahuje vyšší štandard a je rýchla a prehľadná na úkor objektov okolo trate. Variabilita prostredí je presne taká, akú by sme čakali. Od indoor pretekov v hangáre či dóme zoderiete gumy aj v púšti, sekvojovom lese, rally časovkách vo Švajčiarsku, zablatenom americkom Texase, zalesnenej scenérii s viaduktmi alebo zasnežených Ardenách.

Guitar Hero I am

Ku tvrdému športu musí samozrejme patriť aj tvrdá hudba. OST k OFP môžeme kľudne označiť ako nabúchaný až po povalu. Soundtrack obsahuje 34 rockových piesní od známych, ale aj nie až tak známych kapiel ako Saosin, The Scanners, Lost Prophets alebo populárny lámač gitár Dragonforce. Za takýto tracklist, ktorý sa dá v menu cez Jukebox rôzne upravovať, by sa nemusel hanbiť ani nový Guitar Hero.

ATV Offroad Fury Pro
ATV Offroad Fury Pro Ups, slajd to zlej strany.
Ups, slajd to zlej strany.


ATV Offroad Fury Pro Trik Tsunami v podaní štvorkolky...
Trik Tsunami v podaní štvorkolky...


ATV Offroad Fury Pro ...a v podaní endura.
...a v podaní endura.





Pomsta kamarátom

Nič nepoteší viac ako škodoradosť. Preto si v menu môžete zvoliť položku Track Editor, kde sa môžete do sýtosti vyblázniť v stavaní tratí a cez multiplayer ich ponúknuť kamarátom, aby si ich s vami zahrali. Vy svoj výtvor samozrejme poznáte najlepšie a viete, kde ste si pripravili rôzne prekvapenia v podobe skokov a neprehľadných zákrut. Editor ponúka širokú paletu dielov, presne takú, akú nájdete aj v originálnych tratiach v hre. Celá tvorba pritom môže zabrať len pár sekúnd, ale kľudne nad ňou môžete špekulovaním stráviť hodiny. Každý diel štvorcového tvaru vkladáte do matrice, jedným tlačidlom ho otáčate, ďalším meníte medzi rovinkami, skokmi, križovatkami alebo zákrutami. Unifikované tvary do seba pekne zapadajú a nehrozí dezorientácia alebo nenadväznosť. Po skonštruovaní si váš výtvor môžete zahrať a hneď ponúknuť kamarátom. Škoda len, že vytvorené trate sa dajú hrať len v multiplayeri a nemôžete si vytvoriť vlastný šampionát niekoľkých tratí proti umelej inteligencii.

Niečo málo chýb sa nájde

Výtku by som mal k umelej inteligencii, ktorá jazdila veľmi strojovo a takmer bez chyby. Taktiež pri opustení trate hra veľakrát nezareagovala, že vozidlo sa už dávno vrátilo naspäť a nekompromisne ma respawnovala niekoľko desiatok metrov vzad, čo ma väčšinou odsunulo vďaka bezchybnej AI až na posledné miesto. Výpočet kolízii je dosť podivný, pretože v 99 % prípadov spadnete zo stroja vy a nie kolega a je jedno, či on skočí s motorkou na vás alebo opačne.

Alle zusammen

Po odohraní niekoľkých desiatok hodín sa stále nedoberiete konca a stále bude čo odomykať a nakupovať. Výborné variabilné prostredia, prepracovaná fyzika každého stroja, desiatky trikov na motorkách a štvorkolkách, fantastický rockový soundtrack a výborný multiplayer cez ad hoc, to všetko sú prednosti, ktoré robia z OFP závodnú záležitosť, ktorú by ste si na PSP nemali nechať ujsť.


napísal fendi 23.6.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
ATV OFFROAD FURY PRO
+ prepracované ovládanie strojov
+ editor tratí
+ multiplayer
+ variabilita a bonusový obsah
- strojová AI
- kolízie s pretekármi


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: SCEE / SCEE / Black Rock Studio
Štýl: Racing
Dátum vydania: 20. jún 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19750)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk