SPORE TVOŘENÍ PŘÍŠEREK

SPORE TVOŘENÍ PŘÍŠEREK

8.5

Spore sa blíži a ešte pred svojim vydaním vyhadzuje malú návnadu ukazujúc, čo všetko dokáže editor príšeriek.

Recenzia na PC verziu

Spore - dlho vyvíjaná a dlho očakávaná hra od Willa Wrighta, tvorcu hitov ako Sim City a The Sims sa nemilosrdne blíži a ešte pred svojim príchodom pozdravuje malou komerčnou ukážkou Spore: Tvoření příšerek. Je síce pravda, že ukážky väčšinou bývajú zadarmo, ale nájdu sa aj výnimky, kde distribútori vedia, že sa na tom dá zarobiť a ponúknu titul ako komerčný produkt. Spore: Creature Creator, teda Tvoření Příšerek, je jedným z tých, ktoré sa predať vedia a dokonca paradoxne táto minihra má šancu osloviť oveľa rozsiahlejšiu skupinu ľudí ako očakávaná plná hra. 

Prečo? Jednoducho pre jej triviálnosť. Totiž kompletné Spore bude rozsiahle a bude siahať od života planktónu, cez vývoj príšer na súši, dobýjanie miest, ovládnutie planéty, cez prvé lety do vesmíru, až po kolonizáciu planét. Čo už môže byť na určitú časť hráčov až príliš dlhé a náročné. Naproti tomu Tvoření příšerek ponúkne len jednoduchú a rýchlu zábavku pri tvorení vlastnej rasy. Chytiť to môže mladé aj staré ročníky. Žiadne komplikácie, žiadne dlhé hodiny hry ani žiadne problémy s komplikovanou hrateľnosťou, len čistá tvorba vlastných kreácií.

Spore Tvoření příšerek
Spore Tvoření příšerek Tvorenie príšery začínate formovaním chrbtice a pripájaním dielov.
Tvorenie príšery začínate formovaním chrbtice a pripájaním dielov.


Spore Tvoření příšerek Nasledujú mierne obmedzené možnosti farbenia.
Nasledujú mierne obmedzené možnosti farbenia.


Spore Tvoření příšerek A nakoniec už samotná predvádzačka v kruhu.
A nakoniec už samotná predvádzačka v kruhu.





Bude na hráčovi, čo si vytvorí. Či jeho kreatúra bude škaredá, pekná, bylinožravec alebo mäsožravec. Môže sa plaziť, lietať, chodiť po dvoch, štyroch alebo aj desiatich nohách. Môže mať dve alebo desať rúk. Hráči jej vytvoria vzhľad, charakteristiku a možnosti. Všetko bude len na nich a výsledok bude vždy zábavný. Rozsiahla ponuka jednotlivých dielov umožní vytvoriť miliardy kreácií, jediným obmedzením je celkový počet použitých dielov na jednu kreatúru.

Hráči kreatúru vytvárajú od základov a to od chrbtice, ktorú si naformujú ako len chcú a začnú k nej pripájať ďalšie časti. Vyberú si typ hlavy, ruky, nohy, pazúry, oči, nos, uši, prípadne si vyberú z rozsiahlej ponuky tykadiel. Každá časť sa môže umiestniť na ľubovolné miesto, nastaviť jej veľkosť, uhol a počet. Nasledujú rôzne ozdoby, rohy, ostne, plutvy a množstvo detailov, ktoré chcete, aby vašu kreatúru zdobili. Nakoniec nechýba namaľovanie a zafarbenie kreatúry, ktoré je mierne obmedzené a dá sa vybrať len zo série preddefinovaných štýlov.

Po vytvorení kreatúry si ju hráči môžu uložiť do niektorého z prostredí, sledovať jej chovanie, rozkazovať jej, čo má robiť, prípadne jej ešte vytvoriť malé deti behajúce okolo. Trochu škoda, že interakcia kreatúry je obmedzená len na deti a pohyb je ohraničený malým kruhom. Tu by nebolo zlou možnosťou sledovať príšery v rozľahlejšom prostredí, nech je aspoň aké-také zadosťučinenie z náročnej roboty. Našťastie svoje výtvory môžete exportovať do sporepedie, kde si ich všetci môžu pozrieť a kde je momentálne uložený cez milión a pol kreatúr. Ak však chcete viac ako len archiváciu, môžete si kreatúru nahrať aj na youtube vo video podobe. Týmito možnosťami hra nekončí a ak si len chcete zistiť, ako je zložená, alebo ako sa chová hociktorá iná kreatúra v sporepedii, môžete si ju kľudne nahrať a pozrieť. Prípadne aj upraviť a vylepšiť.

Spore Tvoření příšerek
Vytvoríme si ultimatívne monštrum, alebo milého domáceho maznáčika?

Vzhľadom na takmer neobmedzené možnosti tvorenia má EA momentálne plné ruky práce s odstraňovaním rôznych sexuálne založených výtvorov aspoň zo sporepedie, keď ich už z internetu dostať nemôžu. Na druhej strane nájde sa aj kopa slušných a zaujímavých výtvorov od fantasy príšer ako drakov, škriatkov, nebezpečných pavúkov, alebo tvory pripomínajúce známe herné postavičky od Maria, cez Master Chiefa, až po Metal Geara. Odboby mechanických zariadení nie sú výnimkou a nájsť sa dajú aj ovládače všetkých troch konzol.

Hra je technologicky dokonale prepracovaná. Takmer celá je postavené na procedurálnom generovaní, automatickom detekovaní jednotlivých častí kreatúry a umelej inteligencie, ktorá automaticky zistí, ako sa má daná príšera pohybovať, správať a komunikovať. Absentuje však reálna fyzika, detekujúca  preváženie, respektíve nefungujúce pospájanie kreatúry.

Spore: Tvoření Příšerek sa ťažko hodnotí, keďže je to len veľmi malá časť Spore a je navyše platená. Napriek tomu funguje aj ako samostatný produkt a to veľmi dobre. Ak si chcete tvorenie len vyskúšať, môžete si stiahnuť demo, ktoré vám ponúkne 25 % častí z plnej hry a ak sa vám zapáči, môžete si za 199 korún zakúpiť celú minihru, ktorá vás zabaví na dlhé hodiny. 

Môžeme však zhodnotiť, že Tvoření Přišerek je veľmi dobrou návnadou pre plné Spore a vyzerá, že nás čaka naozajstný hit. Ak sa vám tvorenie kreatúry páči, v plnej hre budete tvoriť aj vlastné domy, továrne, vozidlá, a aj vesmírne lode.

Spore Tvoření příšerek
Spore Tvoření příšerek V hre máte aj tridsiatku predpripravených kreatúr. Ďalší milión na nete.
V hre máte aj tridsiatku predpripravených kreatúr. Ďalší milión na nete.


Spore Tvoření příšerek Parametre každej z nich si môžete pozrieť.
Parametre každej z nich si môžete pozrieť.


Spore Tvoření příšerek A následné upraviť a poslať hoc aj do pekla.
A následné upraviť a poslať hoc aj do pekla.






napísal saver 2.7.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
SPORE TVOŘENÍ PŘÍŠEREK
+ sporepedia
+ absolútna voľnosť tvorby
+ jednoduchosť a nenáročnosť
+ cena
- celý creator bude aj vo final hre
- obmedzené farbenie kreatúry
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Procesor 2.0 GHz, 512MB RAM, 128 MB DX9 videokarta


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: EA / EA Czech / Maxis
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 17. jún 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk