BUZZ! MASTER QUIZ

BUZZ! MASTER QUIZ

7.0

Séria Buzz otvára dvere televízneho štúdia a kráča von medzi ľudí, do podnikov, do mestskej hromadnej dopravy.

Recenzia na PSP verziu

Kvízy o prachy a prestíž majú svoje miesto na televíznych obrazovkách. Neberiete si ich so sebou do terénu podobne ako spoločenské či stolové hry. Séria Buzz sa po dlhé roky pôsobenia na platforme PS2 tak spopularizovala, že bolo len otázkou času, kedy dôjde k evolučnému skoku. Na PS3 rozvinula koncept vytváraním vlastných kvízov, ale aj otvorila dvere televízneho štúdia a kráča von medzi ľudí, do mestskej hromadnej dobpravy, do podnikov a všade tam, kde sa stretáte s kamarátmi. Buzz odhadzuje kotvy. Prenosnosť PSP dovolila hre zbaviť sa všetkých reťazí v podobe štyroch ovládačov – buzzerov a priniesť rovnako napínavý zážitok z kvízovej hry nech sa nachádzate kdekoľvek.

Ani po prekopaní celého systému hry sa nezmenila atmosféra v horúcom kresle s otázkami za milión. V prvom rade je to koncentrácia aj na jediného hráča. Vytvorená reťaz súťaží sa postupne víťazstvami rozširuje a systém medailí a trofejí vás každý jeden okruh otázok (ladených do iného herného režimu) donúti opakovať, kým sa vám na konte nebude všetko blyšťať zlatom. Obtiažnosť sa súťaž od súťaže postupne zvyšuje, ako aj nároky na vaše odpovede, čo priamo ovplyvňuje dĺžku trvania kvízu.

Singleplayer je výdatný, no postráda náväznosť jednotlivých súťaží v rámci jedného kvízu. Tento handicap dáva do rúk hráča väčšiu slobodu nad výberom minikvízov, zároveň však utláča do pozadia typickú štruktúru televíznej hry. Z tohto dôvodu ani v Buzz: Master Quiz hostiteľ show neodmeňuje hráča šialenými cenami. Nahrádza ich medailami a trofejami. Vaša úspešnosť počas hry je meraná teplomerom, ktorý pri správnych odpovediach narastá. Získané body vás posúvajú čoraz bližšie k bronzovej, striebornej a nakoniec aj zlatej méte.

Ktorá z celebrít bola v roku 1993 vyhlásená ázijskými agentúrami za mŕtvu?*

Vždy tak máte prehľad o tom, koľko vám chýba správnych odpovedí a koľko otázok vám moderátor ešte položí. Absolútnym zlatokopom bude chýbať okamžitý reštart kvízu, vždy sa budú musieť vracať do hlavného menu a odtiaľ ho znovu spustiť. Otázky opäť pokrývajú všetky možné oblasti od televízie, cez celebrity, šport, ríšu zvierat, najslávnejšie pamiatky, až po škandály, filmy či lifestyle. Ani po troch opakovaniach rovnakého kvízu za sebou sa nestretnete s rovnakou otázkou. Dokonca hra mení aj pozície odpovedí namapované na tlačítkach so symbolmi, čiže nie je možné sa naučiť kvíz naspamäť.

Buzz! Master Quiz
Buzz! Master Quiz Otázky miešajú text, videoklipy, ukážky z filmov a všetky sú nahovorené.
Otázky miešajú text, videoklipy, ukážky z filmov a všetky sú nahovorené.


Buzz! Master Quiz Vyberte ten najhorší výrez a nechajte kamaráta trápiť čo asi znázorňuje. Aj taký je multiplayer.
Vyberte ten najhorší výrez a nechajte kamaráta trápiť čo asi znázorňuje. Aj taký je multiplayer.


Buzz! Master Quiz Hádanie obrázkov je jedným z nových módov. Ďalším je boj proti vírusu, ktorý vám požiera body.
Hádanie obrázkov je jedným z nových módov. Ďalším je boj proti vírusu, ktorý vám požiera body.





A práve vďaka zaujímavým otázkam, prenositeľnosti a trofejám, budete kvízy hrať do odpadnutia. Na hre sa dá vypestovať solídna závislosť, ktorá zachádza až do takých krajností (teda aspoň v mojom prípade), že pokiaľ som nezískal trofej za 10 správnych odpovedí idúcich za sebou, tak som PSP neodložil. Ďalšie odmeny môžete získať napríklad za bleskovú odpoveď (pod 1 sekundu), alebo zodpovedať všetky otázky v rámci jedného kvízu a dosiahnuť zlato. Zostava singleplayeru vás na prvé hranie zamestná na nie viac ako dve hodiny. Čaro hry však spočíva v skupinovom hraní.

Pri jednom ovládači (v prípade Master Quiz je ním PSP) sa multiplayer nedá hrať inak ako v hot seat režime. Jednej hry sa môže zúčastniť naraz až osem hráčov, z ktorých každý má možnosť výberu svojho avatara a jeho mena. Keďže sa hrá ťahovo, museli byť zákonite zmenené aj pravidlá herných režimov. Pri hádaní obrázkov, jeden hráč vyberá výrez fotografie, z ktorej bude druhý hádať, čo tam asi môže byť. Veľmi zákerné! Výborným režimom je Photo Challenge, ktorý má svoju verziu aj v singleplayeri. Za každú správnu odpoveď máte možnosť odokryť jedno políčko z veľkej mozaiky, ak si trúfate na odpoveď, môžete to risknúť a zhrabnúť tučný bonus, v opačnom prípade posúvate PSP ďalej a nahrávate do karát súperovi. Trik pri tomto režime spočíva v tom, že nikdy nehádate, čo je na obrázku. Môže sa stať, že po vzhliadnutí veží Notre Dame vás zaskočí otázka: V akom slohu je katedrála postavená?

Ktoré mlieko obsahuje 10x viac železa ako kravské?**

Multiplayer umožňuje nastaviť dĺžku hry pred začatím kvízu, ako aj výber obtiažnosti otázok. Do hry sa dostane každý bez najmenších problémov a bez dlhého vysvetľovania, problémom sú samotné otázky. Na absenciu lokalizácie sme si už u titulov Buzz zvykli, ak sa nechcete učiť slovíčka hraním, tak musíte zvládať angličtinu na pokročilej úrovni, aby zábava nekrivkala. Buzz: Master Quiz má však drvivú väčšinu otázok zostavenú pre trh v UK. Či už sa jedná o fotografie ulíc, výroky známych, celebrity, všetko sa točí okolo života na ostrovoch. Človek aby čítal denne Sun a Daily Mirror.

Relentless Software ku klasickému podávaniu PSP pridáva ešte jeden zaujímavý multiplayer mód, v ktorom sa jeden hráč stane hostiteľom a zvyšok hráčov súťažiacimi. Hostiteľ predčítava otázky, ukazuje obrázky na displeji, rozhoduje, kto bude odpovedať a podľa toho body pridáva, alebo naopak, strháva. Tento režim bude žať úspechy hlavne medzi mladšími, starší oveľa viac ocenia zákernosť hot seatu. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že Buzz: Master Quiz vie poriadne rozprúdiť náladu a to aj pri nastavení najkratšej hry. Za 20 minút sa dá odohrať kvíz rozdelený do troch kôl, pričom môžete nadviazať kontakt s príjemnou spolusediacou v autobuse. Druhýkrát už nemusí ísť o takúto rýchlovku.

Buzz! Master Quiz

Buzz Master Quiz postráda veľkoleposť televíznej show a to, čo stráca v singleplayeri, doháňa pri skupinovom hraní. Autori vsadili hlavne na funkčnosť, na prezentácii sa ušetrilo, no na druhej strane, na uvádzaní nového herného režimu sa nič nové vymyslieť nedá a hru nesmie nič zdržovať. Obrazovky s otázkami sú prehľadné, aj úplný nováčik vie presne identifikovať, na ktoré tlačítka sú napamované odpovede a koľko mu zostáva do konca času. Všetky texty v hre sú nahovorené, čo hre dodáva kredit. Hostiteľ Buzz súťažiach opäť výbornými hláškami povzbudzuje, robí si z nich posmech a celé dianie vtipne komentuje.

Zdalo sa to nezrealizovateľné. Relentless Software však dokázali atmosféru hry vybudovanú okolo štyroch ovládačov-bzučiakov dokonale preniesť aj na PSP. Bleskové reakcie a mlátenie do buzzerov vystriedalo pomalšie, no o to zákernejšie tempo. Nové režimy osviežili hernú ponuku Buzz Master Quiz a hot seat multiplayer sa má šancu v malých dávkach stať nesmrteľným. Obrovská škoda, že autori neumožnili hráčom vytvárať vlastné kvízy a sťahovať ich priamo do PSP. To by odbúralo najväčší problém hry a tým je absencia lokalizácie a otázky prevažne pre britské publikum.

* sir Sean Connery
** pozn. ťavie


napísal spacejunker 4.8.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
BUZZ! MASTER QUIZ
+ hot seat multiplayer
+ tona otázok
+ trofeje a medaily
+ výborný prepis hry s viacerými ovládačmi pre PSP
- citeľne chýba lokalizácia
- otázky prevažne pre britské publikum
- krátka singleplayer časť
- žiadne trofeje pre MP


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: SCEE / SONY Czech / Relentless Software
Štýl: Párty hra
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19869)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk