VIVA PIŇATA: TROUBLE IN PARADISE

VIVA PIŇATA: TROUBLE IN PARADISE

8.0

Starostlivosť o zvery je snom nejedného z nás.

Recenzia na Xbox360 verziu

Nenáročné oddychové stratégie sa pomaly ale isto dostávajú do kurzu. Veď, stačí mi len spomenúť jesenný hit menom Spore a hneď vám musí byť jasné, ktora bije. Samozrejme, jeden titul casual radenia nemôže určiť smer nového trendu a tak je zákonite potrebné, aby na trhu existoval ešte niekto, kto ho v tom ťažení výdatne podporí. A tým nieje nik iný než roztomilé, pestrofarebné zvieratka, tiež nazývané ako Piňaty. Ich prvé herné dobrodružstvo si vďaka intuitívnemu ovládaniu a prekrásnej vizuálnej štylizácii získalo srdcia mnohých hráčov-nehráčov a preto bola len otázka času, kedy sa tieto zlatučké zvieratká opäť vrátia na naše obrazovky. Viva Piňata: Trouble in Paradise, ako sa pokračovanie populárnej jednotky volá, síce v závere neprináša bohvie ako veľa noviniek, ale vďaka svojmu ľahko pochopiteľnému konceptu aj naďalej púta pozornosť. Dokonca aj mňa, odvekého hard-core gamera, to staranie sa o milučké bytosti našej prírody pohltilo do takej miery, že som ostatné hry dal pekne stranou a venoval sa len a len virtuálnemu záhradkárčeniu. A to je myslím si že viac než pádnym argumentom, prečo je tento titul určený všetkým ľuďom, milujúcim nenáročnú zábavu. Akú formu ale táto zábava má, to sa dozviete na nasledujúcich riadkoch.

Viva Piňata: Trouble in Paradise

Sloník ako žívý... teda až na tie farby
Viva Piňata: Trouble in Paradise

Triceratops!? A vlastne, prečo nie?
Viva Piňata: Trouble in Paradise

Štýlový cintorín nesmie chýbať v žiadnej hre

Pred rozborom jednotlivých dielčich aspektov je dobré si v skratke zhrnúť, o čo vlastne vo svete Piňat ide. Vlastne, keď nad tým teraz uvažujem, nebude od veci ak si samotný koncept rozoberieme aj z trošku toho analytického hľadiska, keďže správne pochopenie herných mechanizmov bude vitálnym faktorom rozhodujúcim, či sa vás titul dokonale opantá, alebo či ho hodíte do prepadliska dejín. V zásade je váš kariérny postup z hľadiska návrhu a správy Piňatlandu možné rozdeliť do niekoľkých fáz, pričom každá z nich ponúka svoju osobitnú porciu smerov, v ktorých sa realizovať. Vhodné je mimo iného povedať, že čím ucelenejší a premyslenejší prístup budete k hre mať, tým budú aj plody vašej práce neporovnateľne atraktívnejšie. Dobre teda, ako sa stať špičkovým záhradkárom a vynikajúcim chovateľom zveri v jednom?

Vaša cesta za kariérou záhradníka (nie toho ex jeden „vraj“ superstár) začína doslova na zelenej lúke. Pre potreby realizácie vášho vysnívaného projektu totižto v úvode vyfasujete jeden striedmo rozľahlý pozemok, pričom nejaké tie drobné vám taktiež dozaista prídu vhod. Ako amatérsky milovník rastlín sa potom isto-iste potešíte aj niekoľkým málo rastlinám a plodinám, ktoré budete môcť na vašom „pieskovisku“ vypestovať. Vcelku bohaté podmienky na úvod, nemyslíte? Nuž, v porovnaní s tým, čo vás čaká a neminie, to zas až také terno nie je. Ale, nepredbiehajme. Už počas prvých minút vášho gazdovania, kedy si nesmelo ošahávate rozličné záhradné náradia a pomôcky (lopata na sadenie a kopanie, krhla na zalievanie rastlín, sáčok s trávnou zmeskou) sa o slovo prihlásia prví vážnejší záujemcovia o prenájom vášho pozemku. Sprvu to budú len drobné tvory ako červíky, lienky, vtáci či motýľe, pričom ale ani jeden z nich nebude mať o váš pozemok záujem, dokiaľ mu v ňom nevytvoríte požadované podmienky. Jasné, poviete si a po krátkych záhradných prácach vám už na políčku rastú prvé kvietky a plodiny. Ich vysadením a správnym vypestovaním sa tak vaša farma stane domovom prvých zvieratiek ako aj predzvesťou, že to najväčšie a najlepšie sa časom taktiež určite dostaví.

Dostaví, bez pochýb dostaví, len v prípade majestátnejších tvorov sa budete musieť predsa len viac posnažiť. Už to nebude len potreba nejakého toho domova, ale aj pestrej zmesi potravy či okrasných rastlín, takže pokiaľ si svoju záhradu koncepčne zle navrhnete, nebudete mať jednotlivé objekty požiadaviek kam umiestniť. Ak sa vám ale vrtošivé podmienky nových záujemcov o pobyt podarí splniť, tešiť sa môžete na bohatú zmes pestrofarebných zvieratiek, sľubujúcich ustálený tok peňazí. Totižto, väčšinu finančných zdrojov bude zabezpečovať predaj určitého druhu živočícha, pričom ale ten musí byť maximálne šťastný a vyrovnaný, pretože vám ho inak záujemca nekúpi. Vrámci biznisu so zvieracím mäsom je taktiež dôležité myslieť aj na budúcnosť, keďže nové jedince sa vám len tak z ničoho nič nezhmotnia a tak si ich budete musieť „vyrobiť“ klasickou prírodnou formou. Tá má vo svete Piňat podobu romantiky, kedy sa dvojica zhodných zvieratiek (nie, kríženie druhov pre potreby produkcie bastardov má pre tentokrát červenú) do seba zaľúbi a pokiaľ majú vo vašej záhrade domov, vydajú sa do jeho útrob vystrájať. Nebojte sa, žiadne animálne porno vás tu nečaká, pretože romantika je prezentovaná vo forme minihier, pok ktorých splnení sa už na vašej lúke objaví nové mláďatko. To si potom patrične vykŕmite a po čase dostanete ďalší kus z rady toho a toho živočícha.


Viva Piňata: Trouble in Paradise

Hovorili sme, že je to hra pre deti?
Viva Piňata: Trouble in Paradise

Škodcov typu líšky je dobre mať pod kontrolou... napríklad aj vo forme takejto ohrady
Viva Piňata: Trouble in Paradise

Dvojica opíc sa chystá na milostný akt... samozrejme vo forme minihry
 

Dobre, čo ďalej potrebujete vedieť o práci záhradníka? Tak predovšetkým možnosť výstavby rozličných ohrád a domovov, ktoré realizujete prostredníctvom herných postavičiek, svojimi maskami ale pôsobiacich skôr strašidelne, než úsmevne. Tieto persóny vám okrem spomínanej výstavby poskytnú aj služby v oblasti predaja rozmanitých rastlín či v oblasti starostlivosti o piňaty, keďže nie všetky sa navzájom znesú (napríklad líška a zajko) a častokrát tak budete donútení riešiť konflikty, neraz končiace zranením jedného zo zainteresovaných tvorov. Vrámci sféry manažmentu potom nemožno zabudnúť ani na rozličné menu možnosti ako encyklopédia či osobitný obchod pre záhradné doplnky, ktoré ale v dôsledku svojej odtrhnutosti od samotného herného diania veľmi nepekne narúšajú plynulosť samotnej hrateľnosti. Navyše, zvolením týchto položiek vás čaka bolestivo dlhý okamih loadingu, takže neraz sa budete snažiť vyťažiť z herného sveta maximum pred tým, než sa odhodláte pre túto bezosporu rušivú možnosť.  Aby som ale tejto schéme záhradkára dal aj nejaký koniec, určite neurobím zle ak vám pripomeniem, že čím väčší počet zvieratiek na vašom pozemu, tým viac bodov skúseností, tým pestrejšia zmes záhradných objektov a tým väčší váš pozemok. Skrátka cyklus, ktorý nemá počiatok ani koniec, iba húževnatý stred. Uff...

Čo sa týka v úvode zmienených noviniek, nečakajte žiadne prelomové veci. Azda najväčšou z nich sa javí prítomnosť dvojice nových prostredí (konkrétne ľadová pláň a púštna duna), ktoré síce nemôžete využiť pre potreby rozšírenia záhrady, ale viete v nich uloviť špecifické druhy tvorov (ťavy, tulene a pod.), v iných podnebných pásmach sa zväčša nevyskytujúce. Proces odchytu je pritom jednoduchý ako facka – na zvolené miesto umiestníte príslušnú pascu s návnadou a počkáte, až sa dotknutý tvor na „free“ pokrm ulakomí a nehľadiac na okolité podmienky ho príde zbaštiť. Následne, vo vhodnej chvíli pascu aktivujete a pokiaľ nebol tvor mazaný, máte ho v hrsi. Takto chytené zvieratko si potom prenesiete do vlastnej záhrady, kde mu pomocou príslušných nástrojov vytvoríte také podmienky, aby bolo šťastné. To znamená, trávnu plochu nahradíte či už snehom alebo pieskom, postavíte mu príslušný domov, vysadíte zdroje obživy a ono od radosti ani nebude vedieť, čo má robiť. V súvislosti s Piňatami určite poteší aj skutočnosť, že autori mierne zredukovali požiadavky niektorých zvierat a tak budete získavať nových a nových návštevníkov bez toho, aby ste sa museli niektorým z nich zdĺhavo venovať. Vďaka tomuto ústretovému kroku je hrateľnosť opäť o čosi kryštalickejšia, pričom o nejakej nude či stereotype nemôže byť ani len reč. Konieckoncov, tí čo máte záhrady dobre viete, že tam sa práca vždy nájde.

Kritizovaná absencia multiplayeru je v prípade Trouble in Paradise konečne zažehnaná, nakoľko autori do hry pridali nie len online kooperatívnu hru, ale taktiež aj coop vrámci jeden mašiny, aje keď v tomto prípade len vo dvojici hráčov (naproti štyrom cez Live). Nič to ale nenemí na tom, že spoločné zveľaďovanie záhradky je v kruhu rodiny neskutočne zábavne a pokiaľ ste čakali na nejaký ten casual titul pre platformu Xbox360, už nemusíte dlhšie čakať. Viva Piňata: Party Animals je totižto hrou do pohody, hrou, kde sa nemusíte hnať za nejakými questami či úlohami, hrou, v ktorej je zábava tým hlavným dôvodom, prečo sa o svoju záhradku a jej roztomilých obyvateľov oplatí starať.


Viva Piňata: Trouble in Paradise

Jednoduchý a prehľadný - taký je interface nových Piňat
Viva Piňata: Trouble in Paradise

Vábenie zveri v praxi - had to už má spočítané
Viva Piňata: Trouble in Paradise

Ťavu inde ako na púšti nezoženiete. Teda, ibaže by ste skočili do niektorej zoo
 

Nemalou mierou na atraktívnosti titulu sa potom bez diskusií podieľa aj špičkové technické spracovanie. Jednotlivé zvieratká su vyvedené doslova fantasticky, pričom ich úžasné animácie či pestré sfarbenie zabezpečujú, že od nich nebudete vedieť odtrhnúť oči. Autori navyše celý svet podriadili nanajvýš pozitívnemu feelingu, takže dokonca aj sup vyzerá tak rozkošne, že kľudne by ste si ho zobrali ako domáceho miláčika. Výborná muzika či zvukový doprovod už potom len podčiarkujú navýsosť pohodovú atmosféru, ktorá vás behom okamihu dostane do tej správnej nálady bez ohľadu na to, aké hrôzy ste za ten deň prežili. Vlastne, keď tak teraz uvažujem, nové Piňaty mi zo všetkého najviac ponúkli relax. Oddych v kruhu roztomilých bytostí, stabilizujúci moju duševnú rovnováhu tak, ako žiaden iný prostriedok, či už technický, alebo netechnický.

Aj keď toho veľa nepriniesli, Viva Piňata: Trouble in Paradise sú viac než dôstojným nástupcom jednotky a pokiaľ túžite po predsalen odlišnej forme zábavy, určite v prípade tohto titulu nespravíte chybu. Pre fanúšikov pôvodného titulu je ale dôležitou otázka, či im to málo noviniek stačí k tomu, aby sa do sveta pestrých farbičiek opäť raz podívali. Moja odpoveď by bola ale jednoznačne áno.


napísal blade 8.10.2008
Páči sa mi!
8.0
Ohodnotiť
VIVA PIŇATA: TROUBLE IN PARADISE
+ nenáročná a pútavá zábava
+ technické spracovanie
+ zlatučké zvieratká
+ prekvapivo prepracovaný manažment záhrady
- až na pár drobností nič nové
- pre hard-core hráčov až príliš povrchné


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Microsoft / Rare
Štýl: Managementová
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk