WORLDSHIFT

WORLDSHIFT

6.5

Jedinečná stratégia alebo len nafúknutá bublina, ktorá rýchlo praskne? Aká je RTS WorldShift?

Recenzia na PC verziu

Jedinečná stratégia, ktorá prinesie do žánru RTS nový vietor, alebo len nafúknutá bublina, ktorá rýchlo praskne? Hovoríme o titule WorldShift a hneď vám dáme aj uspokojivú odpoveď. Prosím, nasledujte ma, ale dávajte si pozor, nikdy neviete, čo na vás vyskočí z húštiny. To viete, Zem po katastrofe v 21. storočí už nie je to, čo bývala.

Čo sa vlastne stalo? Vtedy dopadol na povrch planéty ničivý úlomok a v dôsledku rozšírenej nákazy a zmenených podmienok sa po 1000 rokoch Zem zmenila na nepoznanie. Príroda sa spamätala a okrem púští sa zachovala aj zeleň a husté pralesy, avšak tí, čo prežili, sa museli naučiť žiť inak. „Nepošpinení“ ľudia založili päť megalomanských miest a monarchiu so zvrchovaným vládcom, zmutovaní a nakazení jedinci sa naučili žiť skromnejšie v kmeňoch uprostred džungle. A novými obyvateľmi sa stali cudzopasné kreatúry zoskupené v kulte.
 
Vzájomné konflikty spomínaných troch rás budete riešiť v bezmála 20 scenároch pre jednotlivca. O tom, že misie hrajú len vedľajšiu úlohu, svedčí aj fakt, že sú zahrabané v sekcii multiplayeru pre lokálnu sieť. Bohužiaľ, hra pre jednotlivca je skutočne na vedľajšej koľaji a hoci máp je tu dosť, dej je neskutočne plytký a obsah misií brutálna nuda. V podstate stále vás čaká len pobiehanie po krajine so skupinou hrdinov a bojovníkov a ničenie doslova všetkého, čo vám skríži cestu. Navyše pozície, kam sa máte dostať, sú  často označené dosť nejasne, aj keď čiastočne pri navigácii pomáhajú nenápadné zelenkasté šípky priamo v teréne. V hre máte jedného hlavného hrdinu pre každú stranu a spravidla štyroch pobočníkov - oficierov. Všetci disponujú pár špeciálnymi schopnosťami, čo môže byť liečenie, ochromenie nepriateľov alebo ich upútanie a rôzne útočné kúzla. Vyžadujú energiu a ich účinok je často mizivý. Hlavné postavy v misii musia prežiť, pobočníci môžu aj zahynúť. Po neúspechu misie hráč so svojou družinou pokračuje pri posledne aktivovanom kontrolnom bode, ktoré sú v teréne označené farebnými bleskami.

WorldShift
WorldShift Chodíme, chodíme hore po dedine...
Chodíme, chodíme hore po dedine...


WorldShift Útok na sídlo nepriateľa.
Útok na sídlo nepriateľa.


WorldShift Toto nie je chybný záber, ale momentka z búrky, ktorá ale vyzerá oveľa pôsobivejšie v pohybe.
Toto nie je chybný záber, ale momentka z búrky, ktorá ale vyzerá oveľa pôsobivejšie v pohybe.





Po úspešnej misii vidíte štatistiky a môžete si vybrať jeden z troch bonusových predmetov. Nezmyselné je, že za každých okolností, bez ohľadu na to, za koho ste hrali, je vždy odmenou jeden predmet pre každú frakciu. Vyberiete si, ktorý chcete a vložíte ho do okna pre zodpovedajúcu frakciu. Bonus, v podobe vyššieho počtu energie, silnejšej obrany či inak zlepšeného efektu sa potom aplikuje na patričný typ jednotky v nasledujúcich hrách. Okrem toho dostávate ďalšie bodíky, respektíve hviezdičky  na vylepšenie špecializácií, napríklad zvýšená odolnosť bojovníkov. Mimo ťaženia dostávate aj body za víťazstvo a za ne môžete nakupovať bonusy s najvyšším efektom.

Mimo ťaženia, tým mám na mysli voľnú hru a samozrejme multiplayer. Voľná hra je rozhodne zaujímavejšia, ako kampaň a slúži vlastne ako príprava do multiplayeru. Bojuje sa jeden na jedného, alebo v tímoch, kde stoja proti sebe dve dvojice alebo trojice. Chýbajúcich hráčov nahradíte počítačom s nízkou alebo vysokou zručnosťou. Samozrejme si vyberiete frakciu a k tomu niekoľko počiatočných jednotiek, na ktoré máte vymedzené body - hviezdičky.

V hre začínate s hlavnou budovou, kde sa od začiatku produkujú všetky dostupné jednotky (nie je ich mnoho) a k tomu pár technických vymožeností a tri supersily. Samozrejme sortiment a dizajn závisí od frakcie, sú zreteľné aj rozdiely vo fungovaní jednotiek a manažmente. Napríklad ľudia môžu postaviť pri  svojom centre tri obranné veže, ale kult má namiesto toho infikované vajcia (no to by som teda nechcel mať). To je ale, s výnimkou nových centrálnych budov na predurčených miestach, jediné, čo sa dá vybudovať. Nové budovy zvyčajne stavia hlavný hrdina. Môže zahynúť, ale len keď je práve medzi živými, dokážete si privolať aj pobočníkov. Samozrejme, aj za tých sa platí a to kreditom, ktorý pomaly pribúda samovoľne alebo rýchlejšie za úspechy v bojoch.

Väčšinu času budete pobehovať po mape so svojimi jednotkami, ktorých počet spravidla neprekročí jednu - dve dvadsiatky a útočiť na nepriateľov a ich budovy. Hráč prehrá, keď stratí všetky budovy aj jednotky. Je to dosť nepraktické, pretože neraz hľadáte posledného vojačika, ktorý si drnká niekde pod palmou. Vítaným spestrením okrem klasického režimu “vyvraždi všetkých nepriateľov“, je kooperatívny multiplayer, kde traja hráči spoja svoje sily, plnia úlohy a bojujú bok po boku. Postupujú na deviatich mapách, čo sa postupne odomykajú a samozrejme, na konci misií získavajú permanentné bonusové predmety, podobne ako v hre pre jednotlivca. Dá sa povedať, že voľná hra a multiplayer po lokálnej sieti alebo online je pomerne zábavný a možno pri ňom vydržíte aj pár týždňov.

WorldShift
Boje v multiplayeri a voľnej hre sú rýchle a dynamické...

 
Inteligencia nepriateľských jednotiek je nízka, sú to tupci, čo pri prepadnutí zaútočia len, keď ste v dostatočnej blízkosti. Aj vaše jednotky sú nesamostatné a nemajú režimy útokov a už vôbec nie zoskupenia. Takže ich skrátka len označíte a pošlete do útoku a sem-tam aktivujete nejakú schopnosť. O nejakej taktike nemôže byť ani reči. Zaujme rozdielny efekt zbraní podľa vzdialenosti od cieľa. Na druhej strane však odpudzuje to, že jednotky často prechádzajú a strieľajú aj cez objekty ako sú stromy a budovy.

Grafika hry je veľmi príjemná, prostredia čarovné a objekty dobre navrhnuté. Intro na vysokej úrovni. Efektov v boji je málo a v podstate sa ukážu len pri použití supersíl, ako je napríklad ničivý výboj zoslaný kdekoľvek na mape. Veľmi zaujímavá je búrka, kde sa pri blesku nakrátko zmení farebná krajina na pôsobivý čierno-biely výjav. Zvuky sú na tom poslabšie, hudba je ale na úrovni. Celkovo však môžeme hovoriť o vydarenom technickom spracovaní. Lenže nie len grafika robí dobrú hru.

WorldShift je sklamaním. Síce pekne vyzerá, ale s hrou je to ako so ženou. Pokiaľ ju nechcete len na jednu – dve noci, neuspokojíte sa s tým, že je len pekná, ale čakáte od nej viac. WorldShift okrem „peknej tváričky“ a prijateľného multiplayeru s kooperatívnym režimom neponúka zhola nič. Nie je to vyslovene zlá hra, ale po niekoľkých dňoch nudná. Ale za tých približne 300 Sk, čo by mala byť cena v obchodoch, určite stojí (i keď sa objavili zmienky, že TOP CD bude hru predávať za približne dvojnásobnú cenu).

WorldShift
WorldShift Zlí, škaredí a jedovatí zerg...ehm, teda mimozemšťania.
Zlí, škaredí a jedovatí zerg...ehm, teda mimozemšťania.


WorldShift Hrdinovia a oficieri v boji používajú rôzne schopnosti.
Hrdinovia a oficieri v boji používajú rôzne schopnosti.


WorldShift Je dobojované. Pozrieme sa, ako na tom sme a vyberieme si nejaký pekný bonus.
Je dobojované. Pozrieme sa, ako na tom sme a vyberieme si nejaký pekný bonus.






napísal uni 24.10.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Ohodnotiť
WORLDSHIFT
+ kooperatívny multiplayer
+ vydarená grafika, efekty a hudba
+ dobre vyvážené frakcie
+ za symbolickú cenu
- odfláknuté misie pre jednotlivca
- slabá AI, nie sú režimy útokov a povely jednotiek
- jednotky prechádzajú a strieľajú cez objekty v teréne
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2GHz, 512 MB RAM, 128 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Black Sea Studios
Štýl: stratégia / realtime
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19996)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk