CRAYON PHYSICS DELUXE

CRAYON PHYSICS DELUXE

8.5

Vylepšená verzia pôvodne freeware titulu sa pokúša osloviť hráčov v deluxe edícii. Podarilo sa jej to?

Recenzia na PC verziu

V roku 2007 sme v sekcii plných hier zverejnili odkaz na titul Crayon Physics. Hra zaujala svojim konceptom aj grafikou, len bola trochu krátka. Potenciál tejto logickej zábavky sa tvorcovia pokúsili naplno rozvinúť v  zdokonalenej edícii, hoci táto už nie je freeware. Deluxe verziu sme skrátka nemohli minúť a s chuťou sme sa jej pozreli na zúbky. 

Princíp hry je úplne jednoduchý a práve v tom spočíva jeho genialita. Hráč ceruzou kreslí na plochu ľubovoľné útvary a pomocou nich vytvára cestu pre guľu, ktorú je nutné dopraviť k hviezdičkám. Po získaní hviezd je úloha splnená. Guľu je možné jemne postrkovať, to samo o sebe však nestačí na to, aby ste ju dostali na určené miesta. Do hry treba zapojiť rozum a predstavivosť, ktoré s pomocou fyzikálnych zákonov ponúkajú ukryté riešenie.

Crayon Physics Deluxe

Niekedy je riešenie úplne jednoduché, aj keď úroveň vyzerá zložito.
Crayon Physics Deluxe

Občas vám tvorcovia nákreslia návod na používanie.
Crayon Physics Deluxe

Aj výber úrovní je pastelkový.

Prvé úrovne sú „oťukávacie“ a ponúkajú nenáročné situácie, kde sú hviezdy na rovnakej, alebo nižšej
úrovni, ako guľa, takže stačí vytvoriť nejaké mostíky. Posunutá guľa v zotrvačnom pohybe už urobí zvyšok. Neskôr sa ale obtiažnosť stupňuje, hviezdy už sú umiestnené na plošinách nad úrovňou gule a situáciu komplikujú aj prekážky v priestore, ktoré obmedzujú možnosti pohybu gule. Navyše, môžete síce kresliť ľubovoľné objekty a dávať im absurdné tvary, lenže ak ich umiestnite do prázdneho priestoru, jednoducho spadnú. To znamená, že vždy musíte brať do úvahy aj pevné podklady a plošiny rozvrhnuté na začiatku úrovne, ktorých je väčšinou poskromne a to opäť situáciu o čosi viac komplikuje. Keď však použijete fantáziu a logiku, prídete na to, ako nové tvary spojíte s podkladom a vytvoríte ďalšie pevné plošiny tam, kde potrebujete.

Stále je tu však problém, ako dostať guľu na vyvýšené priestranstvá, keďže jej pohyb, s výnimkou malých postrčení, nedokážete kontrolovať a nemôžete ju svojpomocne ťahať ani posúvať? A už vonkoncom nie smerom hore. Tu opäť prichádza na rad ceruzka a prím zohráva fyzika. Hra vám občas dáva tipy, ako na to a poskytne aj návod na výrobu praktických pomôcok. Takto sa naučíte vytvárať jednoduché kladky, spojnice a laná, ktoré sa dobre posúvajú po rotujúcich kolesách. Tie sa tiež dajú nakresliť... Spestrením sú raketky v niektorých miestnostiach. Keď na ne hodíte závažie, odpálite ich. To sa samozrejme dá použiť pri hľadaní riešení.
 
Vhodne sa uplatnia napríklad „hojdačky“. Na plochu umiestnite objekt, na ktorý „položíte“ lištu. Najlepšie ak ju ešte zabezpečíte spojom, teda krúžkom v ťažisku podkladu. Na nižšie položené rameno posuniete guľu a na druhé rameno umiestnite záťaž. Tak sa guľa presunie do výšky, alebo pri „hodení“ závažia ju dokonca môžete vystreliť ako z katapultu. Pri tom zohráva úlohu aj veľkosť závažia aj výška, z akej ho pustíte. Ale sú aj iné možnosti. Fantázii sa nekladú skutočne žiadne medze ani počet nakreslených objektov nie je limitovaný a to, čo ste nakreslili, môžete kedykoľvek zmazať. Ak vám náhodou guľa spadne do prázdneho priestoru, znovu sa objaví v polohe, kde bola na začiatku úrovne. Takže vlastne nemôžete urobiť fatálnu chybu. Ak aj áno, je tu možnosť reštartu.

Crayon Physics Deluxe
Ako uloviť hviezdičku na veži? Napríklad takto...

Celkovo sa „prekreslíte“ cez osemdesiat úrovní plus jednu finálnu, ktorá ale nie je zvlášť veľkolepá. Úrovne sú rozvrhnuté na niekoľkých ostrovoch, po ktorých sa postupne presúvate symbolickou lodičkou. Sú rozvetvené, takže keď splníte ďalšiu úlohu, zvyčajne sa vám odomkne hneď niekoľko nových. Napriek slušnému počtu miestností väčšina zadaní má pomerne jednoduché riešenie, hoci pri prvom pohľade vec vyzerá zložito. Najmä keď sa už trochu ostrieľate a osvojíte si rôzne finty, ktoré sa dajú opakovane použiť. Situácie zjednodušujú aj samotní tvorcovia, ktorí sa nesústredili na niektoré detaily, vďaka ktorým by hra dala viac zabrať. Napríklad vo väčšine úrovní treba vyzdvihnúť len jednu hviezdu. A keď už sú náhodou dve, netreba ich pozbierať na jeden šup. Teda dá sa to tak, že guľa dorazí k jednej hviezde a spadne, obnoví sa na štarte a vy môžete vytvoriť úplne novú cestu a sústrediť sa na posledný cieľ. Pozbierať niekoľko hviezd v určitom poradí a na „jeden život“ by bol rozhodne väčší kumšt. Obtiažnosť by bola vyššia aj stanovením maximálneho počtu nakreslených objektov  v úrovni.

Ďalej si môžete čiastočne pomôcť aj kreslením objektov tak, aby tvorili podklad pod guľou. Možno je to zámer, možno len drobná závada, ktorú môžete zúročiť vo váš prospech. Okrem toho sú tu však aj nejaké skutočné chybičky vo fungovaní fyziky. Nič zásadné, ale určite uľahčujú cestu k cieľu. Z ôsmych desiatok misií tak skutočnú výzvu predstavuje možno päť či sedem a trochu sklamaním je lacná finálová úroveň.

To sa však dá napraviť prostredníctvom priloženého editoru. Tam si môžete vytvoriť úplne nové levely, alebo si len tak z recesie kresliť. Umiestnite guľu a hviezdičky, pomyselnými špendlíkmi ukotvíte objekty, ktoré budú tvoriť pevný podklad v úvode miestnosti, otestujete, uložíte. Jednoduché. Zdieľanie a rozšírené možnosti ponúka hra v online režime.

Crayon Physics Deluxe

V tejto úrovni poletíte raketou na mesiac...
Crayon Physics Deluxe

Podobne, ako ostatné, aj tento rébus sa da výriešiť viacerými spôsobmi.
Crayon Physics Deluxe

V editore sa dá nakresliť a vyrobiť čokoľvek...

Grafika  je veľmi originálna (hoci sa dá vidieť aj u niekoľkých  ďalších hier), len rozlíšenie mohlo byť vyššie. Podklad vyzerá ako papier a predmety a čiary sa javia ako jednoduché pastelkové animácie. Celkový dizajn je nápaditý. Dobrý dojem dotvára pekná atmosferická hudba. K pohode prispieva aj jednoduché ovládanie myšou. Trochu zamrzí absencia akéhokoľvek príbehu.

Crayon Physics Deluxe je osviežujúce dielko, ktoré je hodné peňazí tých, čo majú radí kvalitné logické hry, navyše podporujúce predstavivosť. A cena nie je prehnaná. Stále sú tu však isté rezervy a nevyužité možnosti, ako urobiť produkt ešte lepším a atraktívnejším. Možno by sa dali zrealizovať v druhej časti, ktorú by určite mnohí  uvítali.

Demo a aj plnú hru nájdete na oficiálnej stránke www.crayonphysics.com.


napísal uni 11.2.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
CRAYON PHYSICS DELUXE
+ osobitý dizajn a grafický štýl
+ originálny koncept hry
+ podporuje tvorivé myslenie
+ editor
- pomerne ľahké rébusy, bez gradovania obtiažnosti
- nevyužité rezervy a nedomyslené detaily
- nízke a obmedzené grafické rozlíšenia
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1 GHz, 512 MB RAM,128 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Kloonigames / Petri Purho/ Kloonigames
Štýl: Logická
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk