ANIMAL CROSSING: LETS GO TO THE CITY

ANIMAL CROSSING: LETS GO TO THE CITY

7.0

Simulátor pohodového života sa dostáva na Wii, aby ukázal, ako Nintendo rozumie casual hráčom.

Recenzia na Wii verziu

Ak chceš mať niečo urobené poriadne, sprav si to sám. Asi aj preto dominuje Nintendo v počte predaných videohier na Wii a ostatní zaostávajú. Materská firma pozná recept na úspech a vhodný prístup k svojim hráčom, o čom svedčí kvalita debutu Animal Crossing pre Wii. Tento titul sa stal jedným z kľúčových pre minulé Vianoce – rozširuje známu sériu a prináša akceptovateľnú a ľahko uchopiteľnú zábavu nielen pre široké publikum. Vzhľadom na princíp hry nie nepodobný The Sims či iným simulátorom života, je Animal Crossing veľmi prístupný k hráčom, ktorí doteraz Nintendo lahôdkam neholdovali.

Hneď po spustení novej hry sedíte v autobuse a zrazu sa vás vedľajšia postavička začne vypytovať, ako sa máte, kto ste (zadáte si meno), kam idete (zadáte si názov mestečka) a iné základné info. Potom vás vysadí na zastávke v mestečku, odkiaľ vaše kroky smerujú na radnicu, kde vám poradia, ktoré domy sú voľné. Omrknete ich lokality a keď sa pre jeden rozhodnete, hneď dorazí Tom Nook, aby vám ho predal a zároveň ponúkol part-time džob v obchode. Padne vám vhod, pretože splatiť takmer 20-tisícovú hypotéku nie je malina.

Najprv treba spoznať mesto – vyspovedať každého obyvateľa, aby ste sa mohli pustiť do roboty i oddychovania vo svojom novom živote. Čaká vás séria milých aktivít, ktorá zahŕňa zbieranie predmetov (ovocia, motýľov, rybičiek, artefaktov do múzea atď.), ich predávanie či odovzdávanie, prácu v obchode a zarábanie peniažkov. Tie môžete popri vyplácaní hypotéky míňať aj na výbavu svojho domčeka a kupovanie všakovakých predmetov alebo aj doplnkov pre seba. Neprehliadnete ani rôzne podujatia či oslavy, skrátka zžijete sa s mestečkom a jeho obyvateľmi naplno.

Pravda, neskôr vás čaká aj rozšírenie hernej náplne o samotné titulné mesto, ktoré ponúka väčšiu rozlohu a predovšetkým množstvo miest, kde sa dajú utrácať ťažko nahromadené peniažky. Napríklad na ďalšie oblečenie čí zmenu imidžu (vrátane nalepenia tváre z vášho Mii avatara). No väčšiu časť hry aj tak trávite vo svojom mestečku a jeho okolí, kam sa dostávate cez stráženú bránu.

Animal Crossing: Lets go to the City
Animal Crossing: Lets go to the City Rybačka nie je najpestrejšou aktivitou, no skvelým žrútom času (špeciálne v multiplayeri).
Rybačka nie je najpestrejšou aktivitou, no skvelým žrútom času (špeciálne v multiplayeri).


Animal Crossing: Lets go to the City Keď vás už nebaví zbieranie ovocia, prídete na ďalší spôsob príjmu - vlastnú záhradku s plodmi.
Keď vás už nebaví zbieranie ovocia, prídete na ďalší spôsob príjmu - vlastnú záhradku s plodmi.


Animal Crossing: Lets go to the City Zbieranie kopy predmetov do múzea je azda najlepším zadosťučinením z náročnejších úloh.
Zbieranie kopy predmetov do múzea je azda najlepším zadosťučinením z náročnejších úloh.





A to je všetko, čo sa tu dá robiť? Áno. Animal Crossing nie je, podobne ako iné hry tohto žánru, zameraný na príbeh či určité objektívne dianie z pera scenáristu. Nemusíte sa báť počiatočnej traumy (neutekáte odniekiaľ inam), ani rozvoja. Ani po 30 hodinách nepríde tornádo či iný nečakaný skript, ktorý vás vypľuje do iného mestečka či nezmení vaše smerovanie. Nie, dianie si stále určujete vy sami a hoci je tu takmer tucet repetitívnych aktivít, Animal Crossing je väčšinu času zábavný.

Tí, čo sa boja určitej monotónnosti, určite zistia aj fakt, že hra kopíruje kalendár reálneho času. Takže už vo štvrtej minúte hry sa vás dotkne otázka, či je dnes skutočne ten a ten deň a na základe neho sa dostanete do nočnej zimy ako ja pred pár dňami či slnečného popoludnia, ak si hru kúpite o pol roka. Animal Crossing rád strieda deň a noc, ročné obdobia, dbá o vybrané termíny (takže 25.12 očakávajte Vianoce a darčeky) a prispôsobuje náplň hry. Ak niektoré vzácne druhy chytíte len v daždivý večer, určite nemá zmysel naháňať sa so sieťkou na motýle po hernej ploche inokedy. Kopírovanie reálneho kalendára a zloženie hernej náplne navyše jasne smerujú k zisteniu, že na poriadne prejdenie hry treba približne celý jeden rok, no vzhľadom na činnosti sa nedá hrať len tak 5-6 hodín denne, lebo by ste týmto tempom 12 mesiacov v kuse pri hre nevydržali. Takže správna cesta je, hodinka denne, tu a tam.

To nie je nič nové pre milovníkov The Sims či nových hráčov, ale viem si predstaviť, že znalci série či celého žánru sa budú okúňať, pretože sa budú cítiť trošku limitovaní. Popri určitej sérii aktivít si Nintendo dovolili ďalšie drobné nedostatky ako napríklad malý inventár. Pätnásť slotov je skutočne málo, pretože až tu sa ukáže, že hoci náplň hry je občas jednotvárna, tvorcovia ju vynahradzujú pestrosťou predmetov – a pri malom inventári sa nabeháte po mestečku a okolí až-až. Nikdy neviete, či nestretnete vzácny zberateľský druh. Osobne ma mrzí aj fakt, že na udicu, sieťku a náčinie musíte spotrebovať drahocenné sloty inventára a nemôžu byť upratané niekde na inom mieste. To vedie k limitovaniu aktivít na jeden záťah – jednu-dve pomôcky si zoberiete, iné necháte doma.

Animal Crossing: Lets go to the City

Určitým neduhom Animal Crossing na Wii je aj minimálny rozvoj série. Osobne som hral iba verziu na GameCube a do veľkej miery sa zhodujú. Iste, pridanie mesta je fajn, no základná náplň a dokonca aj postup postavičky v hre sa veľmi nemenia. Milovníci série tak budú stať na križovatke – hrať to isté s malou variáciou znova alebo už nie?

Nintendo si určité rozšírenie pripravilo, ale pre multiplayer. V ňom sa môžete spájať s inými hráčmi, navštevovať sa vo vzájomne odlišných mestečkách s inými predmetmi, ktoré vzhľadom na netradičný pôvod majú aj vysokú hodnotu. Multiplayer funkcie sú vôbec bohato zastúpené aj na poli komunikácie – či už podporou Wii Speak alebo odkazom na klávesnicu hneď na základnej obrazovke hry.

Nie je nutné dlho premýšľať, pre koho je Animal Crossing určený. Milovníci žánru majú pred sebou japonskú verziu s milým prevedením (žiadne hlušenie nepriateľov, prakticky mierumilovná náplň – a dobrá zbraň proti všetkým odporcom hier, ktorí tvrdia, že je to tu samá strieľačka), akurát jazyková bariéra môže byť určitým problémom. Inak neexistuje dôvod, prečo by dievčatá od 10 do 16 rokov nemohli hre prepadnúť naplno. Alebo aj množstvo ďalších hráčov iného veku – koľko z nich ich už roky strávilo pri The Sims? Nie je ich málo...

Akurát milovníci hlbšej a pestrejšej zábavy zistia po 10 hodinách, že je to stále to isté, žiadny poriadny vývoj postavy a la RPG či naháňanie questov sa nekoná a voľná ruka sa im moc pozdávať nebude. No na poli casual hier ide o zaujímavý titul niekde uprostred – neobsahuje iba sériu nespojených minihier, ale do veľkej produkcie má ešte ďaleko. Výborný medzikrok pre hráčov-začiatočníkov, azda krok späť pre otrlých hráčov a akceptovateľný titul pre celý priemysel s miliónovým potenciálom. Ale ak sa má táto séria ďalej vyvíjať na Wii, bude potrebné do nového dielu zakomponovať podstatne viac zmien ako iba jedno veľké mesto.

Výlet do mestečka zabezpečil Brloh.


napísal korec 4.2.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
ANIMAL CROSSING: LETS GO TO THE CITY
+ ľahko prístupný, nenásilný titul
+ chytľavá hrateľnosť na celý rok
+ výborná alternatíva pre milovníkov Sims na konzolách
- málo zmien oproti minulým dielom
- opakujúce sa aktivity, malý inventár


RECENZIE HRÁČOV
Wii

Vývoj: Nintendo / LOGUS / Nintendo
Štýl: Simulácia
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19530)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk