TOM CLANCY’S HAWX

TOM CLANCY’S HAWX

7.0

Báječní muži na lietajúcich strojoch alebo iný pohľad na bojiská blízkej budúcnosti.

Recenzia na Xbox360 verziu

HAWX znamená High Altitude Warfare eXperimental squadron a v roku 2014 sa tieto jednotky stávajú chrbticou privátnych vojenských firiem, ktoré za peniaze pomáhajú vládam po celom svete s vnútroštátnymi prevratmi alebo zabezpečením. Voláte sa David Crenshaw a práve ste boli naverbovaní do jednej takejto spoločnosti menom Artemis. Ako však s jedlom rastie chuť, tak aj mocná spoločnosť Artemis chce ešte viac moci a neváha pri tom obrátiť svoje zbrane proti vlastným.

Série od renomovaného spisovateľa sú pomerne populárne a s novou hrou sa tento raz vydáte do oblakov. Arkádový simulátor je pri tom úzko spojený s nedávnymi hrami a tak ponúka nový pohľad a skutočnosti do sveta blízkej budúcnosti. Prim však nebudú hrať osamotení agenti a ani špeciálna taktická jednotka vojakov, ale samozrejme báječní muži na lietajúcich strojoch.

Letecká podpora

Po každej úspešne zakončenej misii a po takmer každom zvýšení hodnosti dostanete do vienka aj nové lietadlo. Samozrejme sa začína od tých najhorších, rozumej najstarších až k výdobytkom, ktoré len nedávno zostúpili z rysovacích dosák. Na úvod sa teda preletíte napríklad v A6 Intruder, F4, A7B Corsair, MIG 25 Foxbat, SU 25 Frogfoot, SU27 alebo podľa mňa najkrajšom lietadle ever MIG 21. Postupom v hre sa dostaneme aj k modernejšiemu arzenálu ako „prasačí“ A10 Thunderbolt, klasická Top Gunovská F14, východný blok zahŕňa Mig 29 Fulcurm a Mig 33 a príde aj na západnú Európu a niekoľko typov Mirage. Moderné stíhačky dopĺňajú F15, F16, F18, F22 a samozrejme aj tie najmodernejšie EF2000, F35 JSF a neviditeľný viacúčelový stíhač F117 Nighthawk. Všetko by sme mohli uzavrieť exotikou ako EF111A, F20, Blackbird alebo „Migmi“ z filmu Top Gun, čiže F5. Dokopy sa teda môžete tešiť na vyše tridsiatku tých najlepších stíhačiek a taktických bombardérov z celého sveta, ešte tak B2 keby sa tu objavila a som spokojný vrchovatou mierou.

Tom Clancy’s HAWX
Tom Clancy’s HAWX Na obrazovke je vždy čo sledovať.
Na obrazovke je vždy čo sledovať.


Tom Clancy’s HAWX Bandit down!
Bandit down!


Tom Clancy’s HAWX Hroziaca kolízia.
Hroziaca kolízia.





GeoEye

Na realistické a presné vykreslenie terénu používa HAWX systém GeoEye satelitného systému IKONOS, ktorý sa dá jednoducho predstaviť ako Google Earth, len oveľa podrobnejší, s vyšším rozlíšením textúr a samozrejme viac polygónovým 3D svetom ako budovy, elektrárne, prístavy, mestá atď. Tie už však museli dopracovať samozrejme programátori. Pri bližšom pohľade pri mestách však toto zobrazenie škrípe viac ako pri zobrazení prírody a kopcov, pretože z dôvodu ušetrenia času a výpočtového výkonu sú zobrazené len dôležité budovy a ostatné, ako autá, mosty, obytné bloky sú v podobe 2D placky. Pri kampani si to však pravdepodobne vôbec nevšimnete, pretože budete mať viac starostí s nepriateľmi, no pri móde Free Flight je prelet nad Washingtonom celkom komický. Taktiež let vo veľmi nízkych výškach sa nedoporučuje z hľadiska veľkej pixelovatosti.

Spracovanie ostatných prostredí okrem miest ale dopadlo na druhej strane veľmi dobre a aj keď spočiatku začínate na Strednom Východe a Mexiku, kde stretnete kopec, strom alebo stavbu vo veľmi obmedzenom počte a tieto scenáre sú v podstate ploché ako predvolebné reči, postupom času zavítate aj do centrálnej Afriky, Amazonskej džungle, Karibiku, Afganistanu a neminú vás ani Rio De Janeiro, Chicago, Tokio alebo nočné Los Angeles.

Spolu 19 misií vás teda prevedie takmer celým svetom, možno by som ešte uvítal nejaké európske metropoly alebo Alpy (ale kľudne aj Tatry :-)). V každej misii nedostanete len jednu úlohu, ale ciele a priority sa často krát menia. Ochrana konvoja, ničenie pozemných a vzdušných vojenských, ale aj civilných cieľov patri len medzi základné. Ochrana štartujúceho raketoplánu z Cape Canaveral alebo let pod radarmi zasa medzi tie zaujímavejšie.

Tom Clancy’s HAWX

Arzenál

K aktívnym obranným prvkom patria samozrejme zbrane a keďže je HAWX viac arkáda ako simulátor, nemôžete čakať dvadsať druhov rakiet a tridsať druhov bômb. Vystačiť si musíte s jedným základným univerzálnym tipom rakiet vzduch-zem/vzduch, ktorých sa do stroja naskladá neuveriteľných 150 kúskov, ďalej tzv. All aspect misile, ktorá zameria viac cieľov naraz a posledným druhom je laserom navádzaná raketa, pri ktorej treba mať cieľ stále v zameriavači až do zásahu. Pozemné zbrane predstavuje taktiež All aspect misile, jeden druh bomby s plošným zameraním a nenavádzané rakety. Tu by som prijal trocha väčšie možnosti výberu a keď už stíhačka odnesie 150 striel, prečo neodnesie aj 150 bômb na kobercové bombardovanie alebo trebárs aj jednu nukleárnu, či inú mega strelu či bombu? Výber vás bude obmedzovať už v hangári, kde sú všetky zbrane dopredu implicitne určené a aký taký výber môžete robiť až po dohraní celej kampane a odomknutí nových setov pre lietadlá. Ale prečo? Každá zbraň ma predsa popis a tak nemôže dôjsť k omylu, akú si vyberiem. A keď chcem raz ďalekonosné navádzané strely, prečo mi hra stále strká pod nos len štandardné?

Pasívny arzenál predstavujú hlavne rušiace svetlice a dokonalý elektronický systém každého lietadla. Na výpočet vzdušného, ale aj pozemného útoku, resp. úhybné manévre dokáže vypočítať „najoptimálnejšiu“ trajektóriu, cez ktorú treba letieť, no vo väčšine prípadov to vyriešite sami lepšie a rýchlejšie. Jediný prípad, kedy treba ERS použiť, je navádzanie pri nočnom bombardovaní s F117. Zaujímavou novinkou, ktorá sa objavila nedávno a taktiež v hre podľa Toma Clancyho, sú hlasové povely. Ak teda disponujete headsetom, tak môžete revať do mikrofónu „Dikoj“, „šút“, „uepn“ či „rejdar“ a hra bude takmer na slovo počúvať, páliť rakety, odrušovať alebo meniť zbrane.

Versus

Čo by to bolo za lietadlá, keby ste si nemohli rozbiť držky medzi kamarátmi. HAWX nie je samozrejme výnimkou a okrem rankovaných zápasov, kde sú vybraní súperi podľa rovnocenných schopností, môžete vletieť aj do unranked rýchlej hry alebo vyfiltrovať zoznam podľa zadaných kritérií, no v unranked hrách sa vám nepripočítava žiadna skúsenosť a nepostupujete na novšie hodnosti. Pri hre môžete kamarátom robiť rôznu zlobu s EMP útokom, spôsobí na pár sekúnd nekontrolovateľný pád lietadla, Missile Restriction ich zasa obmedzí v používaní navádzaných striel, Jamming pre zmenu zťažuje zameranie. Na defenzívu tu máme Repair, okolo lietadla sa vyroja sondy, ktoré ho opravujú, AWACS Support vylepší presnosť a dosah rakiet všetkých v tíme a Cannon Upgrade kolegom zvýši poškodenie guľometom.

Tom Clancy’s HAWX
Tom Clancy’s HAWX Pentagon je odteraz v dobrých rukách.
Pentagon je odteraz v dobrých rukách.


Tom Clancy’s HAWX Vypustenie návnady.
Vypustenie návnady.


Tom Clancy’s HAWX Hlásim, že počas mojej služby sa nič zvláštne nestalo.
Hlásim, že počas mojej služby sa nič zvláštne nestalo.





Ako to spackať

Doposiaľ sme sa pozerali takmer len na pozitívne stránky, no treba byť trocha aj kritický. Prvú vec, ktorú som nemusel, je kvázi letecká asistencia. So zapnutou asistenciou lietadlo neumožňuje robiť ostré obraty a ani znížiť rýchlosť pod určitú hranicu, aby ste sa nedostali do Stallu (pozn: voľný pád z dôvodu nedostatočného vztlaku, pozn. Junker). Ak asistenciu vypnete, tak tieto možnosti máte, ale hra nepochopiteľne prepne pohľad poza lietadlo, no kamera zostane nehybná. Prečo nemôžem lietať s vypnutou asistenciou v kokpite? Bolo by to príliš jednoduché a tak teraz neviem, ani kam vlastne lietadlo letí?

Druhou vecou sú vaši wingmani. Lietajú pravdepodobne so zapnutým ERS a dvaja ničia jeden cieľ aj pol hodinu. V prípade, ak im prikážete vás chrániť, tak jediné, čo robia je, že letia za vami. Žiadne používanie rušiacich svetlíc a žiadna ochrana proti stíhačom. Jediné, čo dokážu, je vrhať na nepriateľov nadávky a ešte možno tieň.

Posledným väčším mínusom je pre mňa zakomponovanie hlavného deja počas misie. Uprostred najväčších bojov oznamujú ostatné hlavné postavy dôležité veci v 3x3 cm okne, navyše ich nie je dobre rozumieť, čomu nepomáha ani hlasný hudobný podmaz, zvuk motora a do toho všetkého sa musíte sústrediť na boj proti presile a kričať do mikrofónu „šút, šút“ a nie ešte sledovať, čo dôležité vraví niekto v malom okne, navyše podstatné pre pochopenie deja. Naproti tomu sú brífingy pred misiou zasa spracované nudne a vyskakuje na vás dvesto renderovaných máp terénu, stíhačiek a taktík za sekundu v štýle amerických filmov, takže to hlavné pochopíte až počas letu. Niekedy je menej viac.

Next gen air combat

HAWX sa môže smelo zaradiť za populárny Ace Combat. Neprevyšuje ho síce ničím, no dopĺňa pekne príbeh medzi inými hrami Toma Clancyho, Advanced Warfighter a EndWar. Leteckých arkádových simulátorov však nie je toľko, aby ho fanúšikovia žánru mohli jednoducho ignorovať a ponúka príjemných desať hodín hrateľnosti, zaujímavé prostredia a množstvo lietadiel na prevetranie.

Návštevu hangáru Tom Clancy's HAWX zabezpečil Brloh.

Tom Clancy’s HAWX
Tom Clancy’s HAWX Mig zameraný.
Mig zameraný.


Tom Clancy’s HAWX Ochrana Air Force One.
Ochrana Air Force One.


Tom Clancy’s HAWX Niet nad dovolenku v Riu.
Niet nad dovolenku v Riu.





napísal fendi 24.3.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
H.A.W.X.: They Are Hawx
HAWX: XP system
| HAWX: XP SYSTEM
[7.2.2009]
Tom Clancy's HAWX
| TOM CLANCY'S HAWX
[2.10.2008]
HAWX -DLC Planes
| HAWX -DLC PLANES
[12.6.2009]
HAWX: Air Attack
| HAWX: AIR ATTACK
[7.2.2009]
Tom Clancy's HAWX
| TOM CLANCY'S HAWX
[3.4.2008]
HAWX: Gameplay 1
| HAWX: GAMEPLAY 1
[7.2.2009]
7.0
Ohodnotiť
TOM CLANCY’S HAWX
+ rôznorodé úlohy
+ zaujímavé prostredia
+ množstvo lietadiel
+ hlasové príkazy
- letecká asistencia
- čajoví wingmani
- málo zbraní na výber
- zakomponovanie príbehu počas letu


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Ubisoft Romania / Ubisoft
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk