COMMANDOS II: MEN OF COURAGE

COMMANDOS II: MEN OF COURAGE

9.3

Recenzia na PC verziu

Tak konečne po trištvrte roku odkladania sa k nám dostáva druhé pokračovanie taktickej stratégie Commandos 2. V hre sa znova dostanete do obdobia druhej svetovej vojny, a znova budete prenikať hlboko za nepriateľskú líniu, aby ste splnili náročné misie.

Tentoraz čakajte, lepšiu grafiku, úplne prerobený engine s 3D prvkami, plus do vášho komanda sa pridá teraz pár nových ľudí a pes. V hre síce nájdete len 10 misií plus dve cvičné, ale čakajte že misie budú extrémne zložité a nad každou budete dumať aspoň dve až štyri hodiny čistého času, čo v reále môže znamenať aj dva tri dni pretože často budete taký deprimovaný že si budete musieť dať pauzu a odreagovať sa na nejakej inej hre napríklad F1 2001 alebo Red Faction. Teda ak vám môžem poradiť nesnažte sa prejsť všetky misie naraz, rozvrhnite si to do častí ako vyhladenie nepriateľov vonku, vyčistenie niektorých budov, splnenie primárnych cieľov a splnenie sekundárnych cieľov. Takýto postup vám spôsobí že niektoré misie budete prechádzať aj týždeň, ale zase hra vás aspoň neomrzí a nebudete mať z toho depresiu. Depresie sa budú týkať hlavne nováčikov ktorí nehrali jednotku ani addon a ani nezakopli o Desperados, toto je totižto ťažšie ako všetko ostatné dokopy.

Poďme sa trochu pozrieť na princíp hry. V hre postupne prechádzate rôzne misie v rôznych prostrediach s rôznym zameraním a úlohami misie, od vyslobodenia väzňov, cez záchranu nejakých vojakov čo sú pod paľbou, po ukradnutie dokumentov, alebo kompletné vyčistenie nepriateľov z daného sektoru. K tomuto všetkému máte len pár vojakov, z ktorých každý môže robiť len určité veci a vždy je vhodný na niečo iné. Napríklad mariňák sa vie potápať, zlodej potichu kradne a otvára trezory, špión sa vie prezliecť do uniforiem rôznych hodností a upútavať pozornosť nepriateľov. Nie v každej misií však dostanete celý team a preto si budete musieť vystačiť s tým čo máte, čiže taktizovať a plánovať tak aby ste splnili všetky úlohy misie. V niektorých misiách musíte byť veľmi potichu aby ste nevyvolali poplach skôr ako treba, a v niektorých musíte zase previesť veľmi koordinovanú vražednú akciu. Pozor lebo nepriateľov je veľa a vás je len pár.

Commandos II: Men of Courage
Commandos II: Men of Courage
Commandos II: Men of Courage

Tu je malý popis postáv:

1- Green Beret  - zelený bareťák postava známa z minulých dielov. Pracuje veľmi dobre z nožom na blízku. Má rádio na odvádzanie pozornosti nepriateľa.
2- Sniper - odstrelovač, tiež účinkoval už v jednotke a jeho hlavnou zbraňou je sniperka s ktorou trafí aj muchu na sto metrov.
3- Mariňák - špeciálne vycvičený potápač z prvej časti, odstráni všetky prekážky z vody, plus má nôž ktorý dokáže veľmi dobre hádzať.
4- Sapper - dokáže ovládať všetky ťažké zbrane.
5- Šofér - odšoférujete s ním každé vozidlo alebo tank
6- Špión - vhodný na odvádzanie pozornosti nepriateľa, môže si obliecť uniformu hocikoho mŕtveho.
7- Natasha - ruská špiónka pracujúca momentálne v prestrojení u nemcov. Dokáže ukecať nepriateľov a odviesť ich pozornosť.
8- Zlodej - mladý vojak vycvičený v kradnutí a ovládaní trezorov, a dverí..
9- Whiskey - pes - odvracia pozornosť a donáša tajné dokumenty.

Z použitia ľudí, najviac využijete  kombináciu Špióna ktorý zaujme nepriateľa kecami a Green Beret sa k nemu nenápadne priblíži a podreže ho. Ďalej ak sa nedá priblížiť k nepriateľov výborná postava je aj Mariňák, ktorý môže hádzať nôž. Toto sú v podstate jediné  tiché možsti v hre. Celkovo by sa na odvábenie dali použiť aj cigarety, ale v celej hre som ich ešte nepoužil, takisto málo účinná je aj päsť na omráčenie po ktorej sú nepriatelia veľmi krátko v bezvedomí, ale použiť ju musíte ak nemáte nič iné po ruke. Na väčšiu deštrukciu budete používať Sappera, ktorý je naozaj dobrý vo všetkých trhavinách a ťažkých zbraniach. Používať ho budete hlavne na deštrukciu tankov, diel, palivových nádrží. Dobrý na tiché a rýchle akcie je ešte zlodej, ale to iba tam kde treba otvoriť nejaké trezory. K dôležitým činnostiam bude patriť presúvanie a ukrývanie mŕtvol, aby ich nezbadali nepriatelia a nevyvolali poplach. Totižto všetci nepriatelia sa prechádzajú, rozhliadajú a musíte si dávať pozor, aby ste sa nedostali do ich zorného poľa (zorné pole sa rozdeľuje na dve časti to kde vás vidia keď stojíte a to kde vás uvidia aj keď sa plazíte). Akonáhle vás nepriateľ zbadá zamerá sa na vás vidíte najskôr modrú čiaru smerujúcu na vás a keď vás po chvíli spozná, že ste nepriateľ smeruje k vám červená čiara a hneď môžete čakať aj vyvolanie poplachu. Toto bol vizuálny kontakt, ale v hre je ešte aj zvukový kontakt kde vás nepriateľ na určitú vzdialenosť bude počuť ak bežíte, alebo strieľate prípadne robíte nejaký iný bordel. Grafické znázornenie zvukových vĺn ktoré vyvolávate si môžete zapnúť, a vtedy sa vám okolo posavy vytvára pekný plastický vlnovitý efekt.

Novinkou v dvojke je aj to že už nebudete používať a ovládať len svojich vojakov, ale ako náhle dôjdete k skupinke spojencov môžete ukladať príkazy aj im, prípadne ich úplne ovládať a niekam premiestniť. Niekedy to poteší, ale radšej sa spoliehajte na svojich profesionálov.

Commandos II: Men of Courage
Commandos II: Men of Courage
Commandos II: Men of Courage

Čo sa týka grafiky, je super, kombinácia renderovanej 2D a 3D grafiky vyzerá geniálne. Hru môžete hrať v rozlíšeniach od 640x480 cez 800x600 po 1024x768. Odporúčam však 800x600 alebo 640 ak máte menší monitor, lebo niekedy budete mať problém sa trafiť presne na objekty ktoré potrebujete zobrať alebo zlikvidovať. A čo sa týka zoomingu, je tam síce, ale nie je veľmi pekný veľmi to totižto skockatie a vyzerá to ako z lega, keď ste blízko a zase keď si zoomnete out, aby ste videli celú plochu tak vám to poslúži len na prehľad územia. 

Prostredia sú v hre premakané, od malých mestečiek cez džungľu, gigantické ponorkové základne až arktické ľadovce. Všetko dokonale prepracované, vyrenderované a na mapách nezabudli ani na detaily ako vtáky, nejaké zvieratá atď. Najvýznamnejším počinom v grafike sú pohyby postáv, sú úplne detailné a dokonalé, všetko od líhania, cez podrezávanie, strieľanie, prikrčenie sa ku stene je prepracované k tomu sa dajú ešte pripočítať činnosti ako odmínovanie, rozväzovanie alebo zväzovanie nepriateľov, až po nakláňanie sa nepriateľov cez zábradlia, nakúkanie do okien, vyskakovanie von oknami, šplhanie sa po vedení atď....

Ďalší významný grafický počin je pridanie vnútorných priestorov do hry, kde sa teraz môžete dostať do všetkých budov, kancelárií a kumbálov v hre, tam si môžete poprezerať skrine vyrabovať ich. Ale hlavne môžete si priestor rotovať o 360 stupňov, čo je veľmi pozitívne hlavne preto aby ste získali aký taký prehľad. Vo vonkajších priestoroch môžete tiež rotovať no tam už len po 90 stupňov, vonku však nepotrebujete rotovanie kôli prehľadu ale kôli prežitiu, tu totižto môže čakať smrť za každým rohom.  Tieto rotácie budú pre vás spočiatku veľmi chaotické a dezorientujúce hlavne ak ste hrali predošlé dieli Commandos, no neskôr si na to zvyknete a zoberiete to ako nutnosť.

Commandos II: Men of Courage
Commandos II: Men of Courage
Commandos II: Men of Courage

Na pár slov by som sa zastavil aj pri hudbe, je jednoducho úchvatná, pri každej mape sa mení a vždy tvorí dobrý podmaz spolu z dokonalou zvukovou kulisou miesta na ktorom práve ste (Džungľa má svoj zvuk, more má svoj, atď...) a kedy tedy sa ozvýva aj nemecký krik. Najviac ma zaujala asi hudba v prvých cvičných misiách, také pekné choráli boli v pozadí.

Podobne ako jednotka aj Commandos dvojka má multiplayer, konkrétne je to kooperatívne multiplayerové prechádzanie misií čo je veľmi potešujúce keď je vás dostatok a každý si zoberie jednu postavu a hrá s ňou. Prípadne môžete vo svojej rozohratej hre hocikedy pokračovať s priateľmi.

Z mínosv v hre by som hlavne spomenul to približovanie 3d priestorov v budovách kde vám to všetko skockatie, ďalej stále nedokonalá inteligencia vojakov aj keď už oproti jednotke vylepšená. Možno sa mi nepáči ani tých 10 scenárií, čo je dosť málo, jednotka bola v tomto geniálna prešli ste ich tam skoro 20 a každé bolo iné. Tu už len prvé dve misie sa odohrávajú na tom istom scenáriu, čo vás hneď môže omrzieť. A to už nehovorím o veľmi vysokej obtiažnosti ktorá začiatočníkov odradí možno už v tréningových misiách, ale zase ako náhle sa do toho dostanete už to neprestanete hrať pokým to neprejdete celé. Plusy hry nejdem ani spomínať, je ich veľmi veľa ako aj veľmi veľa nových vylepšení. Ak ste to ešte nehrali najlepšie bude ak si počkáte na demo ktoré asi čo nevidieť vyjde a potom sa rozhodnete či si tento troj cdéčkový kolos kúpite a dovolíte mu aby vám na disku zabral 1.2gb.

Myslím že Pyro urobilo ďalší veľký skok vo svojom takticko strategickom žánry, ktoré sami vytvorili v hrách Commandos Behind enemy lines  a Commandos: Beyond the call of duty . Systém potom od nich odkopírovala konkurencia v dosť biednom Star Trek: Away Team  ale hlavne v tiež geniálnom Desperados – Wanted Dead or Alive ktoré bolo asi aj lepšie ako pôvodné commandos. V Deperados bolo veľmi dobré vyriešené plánovanie akcií z viacerými ľudmi naraz, čo sa nedá ani v Commandos 2.

Viac shotov na Commandos 2 nádete v našich predošlých preview


napísal saver 8.10.2001
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
9.3
Ohodnotiť
COMMANDOS II: MEN OF COURAGE


RECENZIE HRÁČOV
Commandos II: Men of Courage
9.4
MCROSS    8.5.2006
Ťažko povedať, či naozaj všetko zlé je na niečo dobré. V každodenných situáciách sa takmer vždy dá n...prečítať celé
Commandos II: Men of Courage
8.0
LIAM GALLAGHER    7.7.2005
Ked som ako male diťa hrával stary dobry "Commandos:Behind Enemy Lines" a neskor aj datadisk s podti...prečítať celé
Commandos II: Men of Courage

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20133)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk