DARKENED SKYE

DARKENED SKYE

8.0

Recenzia na PC verziu

V novom kúzelnom dobrodružstve od Boston Animation nie ste nikým iným ako sirotou, ktorá pasie čudné prasomamuty, bez klov, ktorá nepoznala otca a matka sa vydala na ďalekú cestu, ale z nej sa bohužiaľ nevrátila. Jedného krásneho dňa si náš hrdina pozerá talizman, ktorý dostal od svojej matky, a na ktorom viditeľne niečo chýba. Je tu až príliš veľa otázok, ale na to sa už náš hrdina nemôže sústrediť, uteká za splašeným prasomamutom. V lese nachádza skittles (alebo lentilku ako chcete), cesta ktorou sa predral na čistinku veľmi rýchlo zarástla nebezpečnými tŕňmi. Jediná cesta vedie hlbšie do lesa. A tak začína príbeh našej Skye(ja som nepovedal, že náš hrdina je ženského pohlavia ?), hrdzavej dospievajúcej teeneagerky, so širokými bokmi, dlhými nohami, zmyselnými perami ale hlavne s veľkými pr..., navlečená do koženého oblečku. Ale už dosť. Sústreďme sa viacej na hru, ale keď ona tak krásne vlní bokmi keď s ňou pobehujem okolo :).

Nie je to tak dávno čo celý svet a domov Skye, prekvital a prosperoval. Nad všetkým žiarila nádherná dúha, z ktorej na zem padali skittles nabité magickou energiou. Nič však netrvá večne a tak jedného dňa sa objavil odporný Necroth a dúhu urkadol. Ukradol si teda celú mágiu sveta len pre seba a odmieta sa deliť. Kde nie sú skittles tam nie je mágia, lenže je tu Skye a magický amulet.

Som super hrdina z pomedzi smrteľných, vládnem mágiou, nepoznám strach a ... a neviem plávať.

Je tu ďalšia z radu akčných adventúr so ženskou v hlavnej úlohe. Na začiatku nevie Skye prakticky nič, na mágiu je pri skoro, musíte sa uskromniť s dlhou palicou, pomocou ktorej budete zosielať kúziel po pripade ju použiť na výpad. Na Skye sa pozeráte krásne odzadu (3rd person), môžete si vychutnávať ladné krivky, to vám bude vzápätí prekazené niektorým z roztomilých nepriateľov, a že ich bude dosť ! Nevýhodou je ich sleposť, keď vás nevidia alebo sa k nim príliš nepriblížite môžete ich trochu pokropiť. Keď vás už zbadajú okamžite prechádzajú v útok. Tejto sleposti sa dá ešte pred samotným útokom elegantne využiť. Váša úloha je rozdelená do 15-tich levelov, ktoré na seba nadväzujú. Na svojej ceste stretnete množstvo NPC, s ktorými môžete prehovoriť, dialógy sú veľmi stručné, ale na druhej strane nič netreba preháňať. Väčšinou sa pýtate na konkrétnu vec alebo osobu, do dialógu nie je možné zasahovať, alebo klásť otázky. Vzhľadom na akčnosť titulu by to bolo aj zbytočné.
Aby ste sa netúlali po svetoch sami, tak vám autori pridelili do partie malého lietajúceho gargoyla, ktorý si necháva hovoriť Draak. Z týmto roztomilým tvorom sa budete deliť s vašimi problémami pomocou cutscén vytvorených priamo v engine hry. Tieto rozhovory sú plné humoru (niekedy tvrdého), narážiek, dokonca aj na samých autorov a výsmechu neušla ani Skye, ktorá nevie plávať ? (ako môže neskutočný hrdina, ktorý má zachrániť svet nevedieť plávať ?)

Darkened Skye
Darkened Skye
Darkened Skye

Beštiár alebo kúzlami Vás pošteklím

Každý svet má svoje potvory, niektoré sú modifikované, odlíšené iba farbou, hlavne na začiatku, akísi ľudoop s obuškom, lukom, veľkým obuškom ... Iné lietajú (tie sú dosť tuhé, keď sa objavia vo väčšom počte), vstávajú z mŕtvych (vampíri), teleportujú sa ... Na každú príšerku platí iná stratégia, iné kúzla obzvlášť pri bossoch, ktorých je tu požehnane:) Niekedy stačí útok palicou, inokedy je potrebné použiť mágiu. Niektorým stačí pár úderov z palice, na niektoré zase len mágia.

Kúzla sa skladajú zo skittles, čím je kúzlo silnejšie tým viacej skittles budete potrebovať. Tie je možné nájsť v piatich farbách : fialová, červená, oranžová, žltá, zelená. Samozrejme je nutné kombinovať jednotlivé skittles medzi sebou. Na jednoduché kúzla ako Prismatic Pulse, True Sight vám postačia dve skittles pre každé kúzlo. Avšak pri takom Create wizard už budete potrebovať šesť kúskov. Skittles sa vo svete náchadzajú len veľmi zriedkavo, takže treba zvážiť aké kúzla si zostavíte a hlavne aké príšery chcete štekliť. Každé kúzlo má svoju zásobu many, tá sa čerpá z lentiliek. Takže ak strieľate firebally a mana klesne na nulu, môžete si prepnúť na ďalšie útočné kúzlo a kropiť ďalej, alebo jednoducho si počkať kým sa mana nedoplní sama, alebo jej pomôcť magickým roztokom z fľaštičky. Avšak pozor, ak vám klesne mana na spomínaných fireballoch skladajúcich  sa z jednej oranžovej a dvoch žltých lentiliek a chcete niektorú z nich použiť na vytvorenie ďalšieho kúzla, novo vytvorené kúzlo bude mať slabšiu zásobu many kedže ste jednu zo skittles vyšťavili. Kúziel je dokopy 23, a niektoré sú aj zbytočné napríklad Heart of the rainbow, ktoré som použil len jediný krát !
Nájdete tu útočné, obranné, podporné kúzla, autori nemohli vynechať klasiky : štít, fireball, lightning ...
Sú perfektne vyvážené, niektoré sa dá použiť len raz a mana je fuč, iné sa dá použiť niekoľko krát za sebou, ale smrteľnému kombu : zdvojená mágia, štít, vysanie sily z nepriateľa podporené niektorým z útočných kúziel máloktorá príšera odolá. V boji je hlavné dobre sa uhýbať strelám, kúzliť a používať liečivé lektvary a neustále sledovať nepriateľov, že sa to nedá ? Trochu cviku,  šikovné prsty a ste za vodou.
Ku kúzlam mám jednu pripomienku, autori mohli použiť RPG prvky pri kúzlach pri častom používaní  by silnelo aj samotné kúzlo, napríklad ako v hrách Magic carpet II, Undying.
Obtiažnosť si nie je možné zvoliť čo je možno sa škodu, keď sa vám dostane niektoré z kúzelných komb do krvi nemá nepriateľ šancu, aj keď ku koncu prihorieva a to hodne.

Darkened Skye
Darkened Skye
Darkened Skye

Adventúrnu  časť hry zastupuje klasické hľadanie predmetu a následné použitie občasná hádanka. Puzzle, na ktoré natrafíte by vám nemali robiť problémy, iba ak neovládate angličtinu, titulkov sa pri rozhovoroch nedočkáte. Aj keď sa skoro všetky zapisujú do žurnálu, niektoré by ste hľadali zbytočne.  V zápisníku si môžete prečítať aké úlohy vás ešte čakajú, vlastné poznámky, preskúmať predmety a zostaviť si kúzla. Invertár sa Vám po dokončení levelu automaticky vyprázdni, čo iste uľahčuje postup v hre. Okrem všetkých predmetov Vám zmiznú aj liečivé a mana flaštičky, ktorých je ale našťastie pováľaných okolo dosť. Každý svet predstavuje iné prostredie čínsky svet, cintorín, potápajúce sa mesto, rodná Lynlora ... Pri hraní sa možno dostaví stereotyp, ale hra ma prekvapila ďalším levelom jazda na nejakom pravekom zvierati po jaskyniach, príjemné spestrenie. Čakal som viacej takýchto oddychových záležitostí, ale márne.

V krátkosti k technickému spracovaniu, dialógy sú pekne nahovorené, tak isto aj zvuky. Hudba nie je dynamická zato je rozmanitá a príjemne sa počúva. Síce kolíše jej hlasitosť pri rozhovoroch ale pri bojoch by som uvítal niečo adrenalínovejšie. Na grafiku sa dobre pozerá, v niektorých momentoch prekvapí, nevybočuje z bežného priemeru. Okolné obrázky napovedia viac. Príbeh je povedzme si to narovinu, klišé. Na druhú stranu sa dočkáte zopár zvratov a Skye sa dokonca zamiluje. Mohol byť trochu viac vetvený, istá nelineárnosť by prospela. (Posledné slová berte s rezervou :))

Dostávame sa ku koncu recenzie a musím prikročiť aj k nedostatkom : Prepadávajúce sa polygony do okolitých stien, čo by sa ešte dalo odpustiť, ale zasekávanie príšer do imaginárnych stien, sa síce nedeje pravidelne ale nemožno to prehliadnuť, ďalej je to akési vyhostenie zo sveta, jednoducho sa dostanete do volného priestranstva mimo svet a padáta, padáte, pokiaľ nájdete takéto miesto môžete neustále padať :) a pozrieť si design levelov zo spodu. Tento prepad nájdete v hre viacej krát, zrejme Boston Animation flákal betatesting. Dokonca som takéto niečo videl aj Medal Of Honour, len ste nepadali ale mohli ste sa pohybovať asi dva metre pod svetom. Keď už dali Skye do vienku palicu, mohli ju naučiť viac než dve kombá, (spomínate na skvelý Heavy Metal ?) síce je hra zameraná viacej na kúzlenie, ale keď mana klesne na nulu na radu prichádza hrubá sila. Dohrávanie levelov z cdrom, pri takej bitke, keď sa cd-čko netočí, sa hra nepríjemne zastaví, pokiaľ sa opätovne cd-čko neroztočí.

Darkened Skye
Darkened Skye
Darkened Skye

Plusy :  zábava ktorá vás ženie dopredu, systém kúziel, samotná zrzka ;), Draak, zosielanie kúzla je doprevádzané pekným efektom, dialógy a humor.

Mínusy : titulky, AI nepriateľov, čítanie počas hry z CD-čka (dočasné zaseknutie)

A tak som sa odobral do najbližšieho krámu doplniť lentilky.


napísal spacejunker 31.1.2002
Páči sa mi!
8.0
Používatelia
5.5
DARKENED SKYE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20065)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk