POLDA 4

POLDA 4

7.5

Recenzia na PC verziu

Už sa Vám niekedy stalo, že ste si kládli otázku: „čo by sa stalo keby ...?“ a predstavovali si všetky možné situácie, ktoré vznikli rozdielnym konaním v danej situácii. V predstavách takto vznikali rôzne komické situácie, kúpim si len krabičku cigariet a zmiznem, alebo pozvem trafikantku na kávu ? Takto to nejako môže vyzerať v našom bežnom dni, ale čo sa stane ak Vás niekto pošle do budúcnosti skontrolovať skutky niekoho iného ?

 

Hlavné postavy alebo kto je hladný vymýšľa

 

Opäť po roku sa k nám prihovára česká firma Zima Software s v poradí už štvrtým dielom so série Polda, s neohrozeným Pankrácom v hlavnej úlohe. Čo bude s tou kontrolou časopriestoru ?

Váš veľmi známy človek, z minulej časti, profesor Santusov trpí zvláštnym darom (ak sa to tak dá nazvať), keď je hladný tak jednoducho vymýšľa. Toho využili po moci prahnúci Rusi a umiestnili ho do tábora na Sibíri. On jedného pekného dňa vymyslel prístroj, ktorý dokáže zablokovať rečový systém v mozgu tak, že človek je potom schopný naučiť sa iba jeden jediný jazyk, a tým je ruština. Ovládnuť svet už nebude problém. Profesor si je ale vedomí nebezpečenstva celého vynálezu a zostrojí ešte jeden, stroj času. Vám, teda Pankrácovi, najschopnejšiemu detektívovi, zverí do rúk nebezpečnú misiu, presvedčiť sa ako to bude vyzerať o 10 rokov na zemi. Pankrácovi sa práve začína dariť, trávi medové týždne s atraktívnou agentkou Mucovou na Havaji, práve vyhral peniaze v kasíne, a chystá sa na posteľovú scénu (v hre samozrejme chýba :-( ). To by nemohol byť Pankrác keby sa nič nestalo, zazvoní telefón a v ňom ho profesor Santusov prosí aby ho súrne vyhľadal v Paríži.

Pankrác neváha ani sekundu povie drahej zbohom a už je v Paríži. Prvé oťukanie s interfejsom, ktoré je plne myšoidné a pátranie môže začať. 

 

Polda 4
Polda 4
Polda 4

  

Drôt do oka alebo grafika nie je jediným rozdielom

 

Každý , kto hral alebo videl predchádzajúce dieli Poldov v akcii, si všimol, že všetky tri sprevádza ručne kreslená grafika. Chlapíci v Zima Soft si povedali dosť a rozhodli sa pre radikálnu zmenu, vytvoriť grafiku, ktorá nakopne prdel českým adventúram. A tak uzrel svetlo sveta hybridný engine kombinujúci v 3d renderované backgroundy a polygónové postavičky (Casanova, Mystery of Druids). Prechod od ručne kreslenej k renderovanej grafike viditeľne prospel, čo môžete posúdiť podľa obrázkov, povaľujúcich sa niekde okolo.

Grafické spracovanie je naozaj na úrovni, čo mi však vadilo boli animácie postáv, konkrétne Pankráca. Chôdza, gestikulácia, to by bolo všetko v naprostom poriadku, ale napr. používanie predmetov, manipulácia s nimi, mi pripadala ako krok späť oproti predošlým dielom, napr. nabratie vody do striekacej pištole sa deje tak, že Pankrác sa postaví pred fontánu a asi meter pred ňou naberie vodu. Ako keby 3D postavičky nezapadli celkom do prostredia. Aj keď grafické spracovanie ušlo míľovými krokmi, animácie považujem za krok späť.

Keď som už u tých výhrad, nemôžem nespomenúť absenciu intra a outra, to by ešte nevadilo, ale absencia ingame animácii, mi chýbala najviac. Hlavná sila hry spočíva v rozhovoroch, ale s pridaním animácií by dostal Polda 4 iný rozmer. Možno boli povodne naplánovane, a kvôli časovému sklzu boli nakoniec vypustené.

Ďalšou vecou ktorá mi v niektorých chvíľach znepríjemňovala život bol inventár, nachádza sa v hornej časti obrazovky a objaví sa ak myšou pohnete úplne hore. Osobne preferujem vyvolanie inventára pravým myšítkom ako samovoľné objavovanie sa. Inventár je obmedzený, ale nikdy sa vám nenaplní.

Polda 4
Polda 4
Polda 4

 

Všetko ostatné alebo latka kvality sa zase posunula

 

Profesor Santusov Pankráca zasvätí do udalostí, a dohode ho vysiela za pomoci stroja času do 10 rokov vzdialenej budúcnosti. Budete zhrozený, Rusi sa zmocnili stroja na zablokovanie rečového systému, a teraz svet vyzerá ako za totality. Svet ovládli Rusi a s nimi aj ich pochybné teórie, v kníhkupectve nenájdete jeden normálny titul okrem Leninových spisov, v stánku kde ste si mohli kúpiť chrumkavý croisant, teraz kúpite iba pirohy. Svet sa zmenil. A vy tomu musíte zabrániť. Vzhľadom nato, že každý vynález môže mať svoje muchy, sa presvedčíte na vlastnej koži, takto budete mať možnosť navštíviť niekoľko časových období ako pravek, Paríž a Egypt v 18 storočí, rok 1996 a samozrejme rok 2011 ochutnáte hneď na začiatku. Každé časové obdobie je vybavené inými úlohami, predmetmi, aj Pankrác sa musel prispôsobiť a tak ho uvidíte v niekoľkých prevlečeniach. Najsexi je asi v praveku sledujte obrázky ;-)

Na mňa zapôsobilo najviac 18 storočie, ktoré excelovalo hlavne hudobným doprovodom, ktorý je mimochodom na úrovni, dokonca som si niektoré pasáže počas hry prespevoval (mal by som ísť asi k doktorovi ). Zdanlivo jednoduché úlohy končia v niekoľko hodinové pátranie. Predmetov je veľa a užijete si ich hlavne kombinovaním medzi sebou, neraz sa mi stalo, že som používal všetko na všetko, ale napriek tomu sú všetky problémy prísne logické. Predchádzajúce časti boli plné humoru a narážiek ako je na tom Polda 4 ? Kto čakal pikantné vtipy a humor o policajtoch bude sklamaný, Polda 4 je vážne pojatá adventúra, nieže by ste na humor nenarazili, naopak, zasmiať sa zasmejete, ale humor je podaný intelektuálnejšie, ako v predchádzajúcich častiach. Zmizlo parodovanie a aj dabing je oveľa vážnejší. Hlavnej úlohy sa opäť zhostil Luděk Sobota, vo vedľajších sa objavili nemenej známe osobnosti ako napr. pán Kaiser, pán Lábus ... Dabing sa zase vydaril.

Podobne ako hudba sú na tom aj zvukové efekty, nenápadné, ale niekedy výrazné. Pankrác vydáva zvuky naozaj podľa toho po akom povrchu sa pohybuje.

Niekoľko krát sa stretnete  so známymi osobami v rôznych časových paralelách , predavač croisantov, agentku Mucovú stretnete za barom. Pankrác objaví po 10 rokoch žetóny, ktoré mu nechtiac vkĺzli pod skrinku.

Čo dodať na záver ? Kto odohral predchádzajúce tituly, nemôže váhať, myslím, že každý si nájde niečo na tejto hre. Jednoducho česká adventúra, ktorá nastavila myslenú latku kvality zase o nejaký kus smerom hore.

Len tak ďalej.

 

Polda 4
Polda 4
Polda 4

 

Plusy :

- dabing

- grafické spracovanie

- vážne pojatie celej hry, dosť bolo paródií

- česká adventúra

 

Mínusy :

- baviť sa budete báječne ale bohužiaľ krátko (z pohľadu skúseného hráča)

- animácie Pankráca

- absencia intra, outra, ingame animácií

- neposlušný inventár

Update: návody na hru nájdete tu tiscali.cz a tu pc.sk

napísal SpaceJunker 11.3.2002
Páči sa mi!
7.5
Používatelia
7.3
POLDA 4


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19429)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk