DUKE NUKEM: MANHATTAN PROJECT

DUKE NUKEM: MANHATTAN PROJECT

8.0

Recenzia na PC verziu

Duke je späť, len nedávno zastavil útok mutantov na zem a teraz prichádza ďalší. Nepriatelia útočia na Manhattan a Duke už vie že toto sa môže skončiť len dvomi spôsobmi, na konci oboch nezostanú haldy mŕtvych nepriateľov.

Duke Nukem: Manhattan Project je po dlhej dobe prvé pokračovanie pôvodného Duke Nukema na PC. Tentoraz čakajte niečo ako konverziu jeho prvých 2D arkádových častí, len prerobené do 3D grafiky, značne vylepšené a ešte krvavejšie brutálne. Prejdete 8 rozľahlých levelov, zložených z troch úrovní a ukončených vždy silným nepriateľom. Dostanete 9 zbraní s ktorými budete likvidovať cez 20 typov nepriateľov a popritom si šomrať nad ich pozostatkami sarkastické poznámky. V podstate niečo ako postarší Duke 3D len v pôvodnom skákačokom prevedení.

Duke Nukem: Manhattan Project
Duke Nukem: Manhattan Project
Duke Nukem: Manhattan Project

V hre nečakajte nejaký veľmi rozbabraný príbeh, jednoducho zmutovaný nepriatelia sú tu a treba ich zničiť. Mutanti sa vytvorili za pomoci zelenej humusoidnej látky GLOPP, ktorá premenila potkanov, aligátorov, prasce a rôzne iné hlodavce na všetko ohrozujúcich mutantov (ala Ninja Turtles :-). Tak idete do akcie a musíte eliminovať všetkých nepriateľov, zistiť a zneškodniť zdroj látky, a popritom zachraňovať zajaté polonahé baby. Záležitosť ako stvorená úloha pre egoistického Dukeho. Budete skákať po strechách domov, prejdete čínskou štvrťou, navštívite diskotéku, v metre budete hľadať Maxa Payneho, ďalej sa ešte dostanete do továrne, na ropný tanker a na konci vás čaká finálny nepriateľ vo vesmíre.

Levely sú  zo začiatku jednoduché, iba skáčete po strechách kde tu stretnete nepriateľa ktorého môžete odstreliť a zašomrať si ako neznášate prasatá, no neskôr sa to komplikuje pribúdajú rebríky, odbočky do domov, sublevely v ktorých musíte nájsť kľúč, aby ste si mohli otvoriť dvere (podľa Dukeho sú to fu**ed doors) a pokračovali ďalej. Samozrejme čakajte aj rôzne tajné miestnosti v ktorých nájdete nové zbrane, alebo upgrady. Ako v správne arkádovke aj tu zbierate rôzne veci porozhadzované naokolo dôležitá je  hlavne energia a potešia aj náboje ktoré ostávajú po nepriateľoch. Ale napríklad energiu nedostávate len po zobraní lekárničky, ale aj po zabití nepriateľa, keďže Dukeho EGO spojené rovno z jeho energiou, po zabití nepriateľa sa cíti tak dobre, že sa mu pridá pár čísel :) Zo špeciálnych  vecí tu je tu Shield, ktorý vás určitý čas ochráni pred streľbou, Double Damage, ktorý vás a vaše strely dva krát posilní a Jetpack s ktorým budete prelietavať väčšie diery, alebo stúpať niekam do výšin. Samozrejme nemôžeme zabúdať ani na Dukeho arzenál a iskričky v jeho očiach vždy keď nájde novú zničujúcu zbraň,  užijete sa Dukeho obľúbenú Eagle pištoľ, Shotgun, celkom slušný samopal, Glopp Ray kanón ktorý vašich nepriateľov znovu premení do ich pôvodnej formy, dosť nepraktický Pulzný kanón, a samozrejme všetko trhajúci raketomet s ktorým si Duke vždy užije najviac zábavy.

Duke Nukem: Manhattan Project
Duke Nukem: Manhattan Project
Duke Nukem: Manhattan Project

Grafika v hre je veľmi pekná, väčšinou postavu aj prostredie vidíte z väčšej diaľky a tak sa zadajú relatívne kvalitné a dynamické. Síce niekedy keď pohyblivá kamera príde bližšie vidíte že postavy nie sú hi-polygónove, ale hre to na kvalite neuberá. Prostredia sú slušne prepracované a dosť rozmanité, od jednoduchých striech, cez detailné továrne, metro, útok na helikoptéru. Kamera sa často pohybuje, natáča a sú tam aj  pasáže kedy hráte z pohľadom skoro z hora, takže vám to ani nepripadá že hráte arkádovku. Užijete si aj množstvo efektov, ktoré vypotí vylepšený  Prism3D engine od SCSsoftu (bežali na ňom hlavne lovecké hry ako Hunting Unlimited, Trophy Hunter, Deer Hunter séria atď..) Čo sa týka rýchlosti minimum čo na to potrebujete je P2 350 s aspoň nejakou 3D kartou, odporúča sa však aspoň 500mhz. Na 1ghz procesore si to v pohode z Geforce 2 mx zahráte aj v rozlíšení 1024x768.

Ovládanie je jednoduché máte v podstate na výber vždy len dva smery, dopredu a dozadu, plus niekedy plus samozrejme leziete hore, alebo dole, alebo si zalietate na jetpacku, všetko však iba v dvojrozmernom svete. Plus z ovládania by som ešte spomenul full kontakt s nepriateľom ktorého môžete kľudne nakopať ak vám dôjdu náboje. Zo špeciálnych pohybov je tu zachytávanie sa na okrajoch plošín na štýl Princa, alebo dvojité výskoky a saltá niekedy dosť pomôžu ak na prvý krát nedosiahnete na plošiny.

Duke Nukem: Manhattan Project
Duke Nukem: Manhattan Project
Duke Nukem: Manhattan Project

Čo sa týka hudby a zvukov sú kvalitné, geniálna hudba vás síce zo začiatku prekvapí, ale neskôr to už pominie a budete sa sústreďovať sa na hru a zabávať vás budú hlavne Dukeho hlášky, ako I hate Pigs, alebo keď zomrie a znovu ožije, So there is Life after Death, alebo Now I am really pissed off a najlepšie je keď Bossom pripomenie že There are two ways to end this - in both you die.

Všetci kto si chcete oddýchnuť od stále náročnejších stratégií a zložitých RPGéčiek zahrajte si to. Dostanete sa to sveta starých arkád v novom modernom prevedení.  Mimochodom Manhattan Project smi trochu pripomína aj štýl nových Disneyoviek, kde už dávnejšie začali robiť svoje arkádovky do 3D enginov. Hra však nie je zlá a určite fanúšikov Dukeho poteší, alebo aspoň skráti čakanie na Duke Nukem Forever. Niektorých možno sklame absencia 3d voľnosti z Dukeho 3d, ale treba si uvedomiť že Duke bol od začiatku myslený ako 2D arkádová plošinovka.

Mínusy:
- niekoľko bugov
- niekedy dosť prepletené

Plusy:
- Duke
- slušná grafika
- zábava

     


napísal saver 22.5.2002
Páči sa mi!
8.0
Používatelia
7.5
DUKE NUKEM: MANHATTAN PROJECT


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19462)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk