DUNGEON SIEGE

DUNGEON SIEGE

9.0

Recenzia na PC verziu

 Keď som inštaloval Dungeon siege na pevný disk, robil som to s nádejou, že si po dlhšej dobe konečne zahrám kvalitnú RPG, ako to sľubovali články v herných časopisoch pred niekoľkými mesiacmi. Mal som však aj obavy, veď realita býva často iná ako sľuby na papieri. Našťastie Dungeon siege nesklamal. Skôr naopak. Ale poďme pekne po poriadku.

Po úvodnej fáze, keď si v estetickom menu nastavíte potrebné parametre, ste pripravení vstúpiť do deja rozsiahleho príbehu o odvahe a statočnosti.


V úvode hry sa môžete do sýtosti pozabávať s výzorom hlavnej postavy. Vyberiete vhodnú tvár zvolíte farbu vlasov, účes a oblečenie a keď budete spokojný s výsledným zjavom, začne sa odvíjať veľkolepá hrdinská sága... Jedného krásneho dňa, keď sa babrete so zeleninou na svojom skromnom políčku, dotacká sa k vám doráňaný muž s prosbou o pomoc. Potom, čo zazriete nevítaných návštevníkov, ktorí šliapu po krvopotne dopestovanej kapuste, pochopíte, že úbožiak nie je v delíriu po včerajšej oslave a jeho slová o útočiacich monštrách sú pravdivé. Pochytí vás  hnev a v mene spravodlivosti (a pošliapanej záhradky) sa s vidlami, či motykou v ruke  vrháte  na škaredých mužíkov aby ste im ukázali, kto je tu pánom. Keď úspešne vyčistíte pozemok, s konštatovaním, že z tohtoročnej úrody už  nič nebude, zanechávate skromný majetok a vydávate sa do sveta, aby ste nakopali do zadku toho, čo to všetko spískal a  splnili sľub, ktorý ste dali umierajúcemu chudákovi. Takto, alebo nejako podobne  začína strastiplná cesta, počas ktorej sa z obyčajného sedliaka stane udatný bohatier a spasiteľ krajiny.


Dungeon Siege
Dungeon Siege
Dungeon Siege


Na svojich potulkách narazíte na polozničené  mestečká a dedinky, budete prechádzať nespočetnými jaskyňami a bludiskami, s drkotajúcimi zubami zdoláte ľadovú krajinu, zablúdite v lesoch plných zbojníkov. Stretnete veľa priateľov a ešte viac nepriateľov - škriatkov, lúpežníkov a rôzne obludy. Cestu vám skrížia svorky vlkov, alebo na severe snežní muži,v podzemí vás budú ohrozovať obrovské pavúky a zemskí obri. Našťastie, ako som už naznačil, váš hrdina nebude na to všetko sám. Počas putovania narazíte na rôznych dobrodruhov, ktorí vás budú ochotne nasledovať- aj keď nie vždy zadarmo. Vaša skupinka môže mať úctyhodný rozsah. Napríklad moju zostavu tvorilo šesť postáv plus somárik, ktorý slúži ako nosič batožiny. Podobne ako v iných RPG aj v Dungeon siege získava vaša družina výzbroj a výstroj zo zabitých nepriateľov alebo kúpou u rôznych obchodníkov .Takto si môžete zaobstarať aj spomínaného somárika. Alebo aj viacerých, ak chcete predísť problémom s preplneným inventárom (alebo ak chcete založiť osliu farmu...).


Významné zmeny sa týkajú samotných charakterov. Na rozdiel od iných  hier založených  na podobnom princípe v DS nemáte prísne určené bojové zameranie hrdinov. To si určujete sami  a závisí to od toho ,aký druh a štýl boja uprednostníte s danou postavou. Každý člen skupiny môže využívať kúzla prírodnej a bojovej mágie, strieľať z lukov a kuší alebo sa uplatní v boji na blízko. Princíp je jednoduchý a geniálny- úroveň jednotlivých zručností sa zlepšuje v závislosti na tom, ako často ich používate. Napríklad z postavy, ktorá sa sústredí na boj na diaľku sa čoskoro stane dominantný lukostrelec ,charakter preferujúci prírodné kúzla  sa vypracuje na zručného prírodného mága a pod. Popri bojových zručnostiach sa zlepšujú aj  základné vlastnosti - sila, obratnosť a inteligencia, a to opäť v závislosti od preferovaného spôsobu boja. Lukostrelcovi sa bude zvyšovať predovšetkým obratnosť, bojovníkovi vzrastie sila a mágom inteligencia. Ale popri tom sa rozvíjajú aj ostatné vlastnosti ,ibaže ich nárast prebieha pomalšie. Atribúty sa dajú vylepšovať čarovnými predmetmi - prsteňmi, náhrdelníkmi, unikátnymi zbraňami atď.

Dungeon Siege
Dungeon Siege
Dungeon Siege


Družinu môžete zoskupovať do viacerých formácií. Každému členovi určujete správanie počas boja a mieru agresivity. Môžete ovládať ktorúkoľvek postavu jednotlivo (ostatné riadi PC podľa zadaných kritérií),alebo označíte viacerých členov, hoci aj všetkých. Potom ich správanie závisí len od vás. Skvelým vylepšením v hre je automatické zbieranie vecí. Keď rozprášite hordu nepriateľov, nemusíte pracne pobiehať od predmetu k predmetu. Použijete ,,autozbieranie“ a členovia spoločenstva  postupne vyzbierajú všetko na okolí. Užitočnou inováciou je aj skupinové dopĺňanie života a magickej energie. V priebehu boja by ste ťažko ustrážili tieto atribúty u všetkých hrdinov. Našťastie stačí kliknutie na na ikonu s červenou či modrou nádobkou. Postavy  s nízkym zostatkom hitpointov alebo many použijú príslušné fľaštičky a pokračujú v boji s plným nasadením. Mnohopočetné súboje sa odohrávajú v pôvabnom 3D prostredí.(Dojemne pôsobia nevinné scény, napríklad keď sa na čistinke so žblnkajúcim potôčikom objaví srnka.)



Napriek tomu, že na obrazovke býva mnohokrát husto, s potešením som pozoroval, že hra aj v takýchto chvíľach beží plynule, alebo len občas trhane. A to na dnes už dýchavičnom P450 -aj keď je pravdou ,že s 352Mb Ram!  Zdá sa, že výrobcovia nepodľahli tlaku hardwarových priemyselníkov a mysleli predovšetkým na hráča.(Dnes je smutným zvykom, že nový software je vyrobený tak, aby vyžadoval najnovšie produkty a výdobytky z oblasti PC.)  Za toto gesto autorom Dungeon siege úprimne ďakujem! Sprievodné zvuky sú na vysokej úrovni a ani hudba iste nikoho neurazí.

Dungeon Siege
Dungeon Siege
Dungeon Siege
 


Čo dodať na záver? Dungeon siege je jednoducho bomba! Ak máte radi RPG, ktoré inklinujú hlavne k akcii, táto hra je tým najlepším, čo bolo vytvorené od čias Diabla. Porovnanie s touto legendou nie je náhodné. Dungeon siege sa určite vyrovná Diablovi či jeho úspešnému pokračovaniu a – hoci ma za tento výrok budú skalní ,,diablovci“ odcudzovať - myslím,  že dokonca prekonáva  tento roky nepokorený mýtus. Takže neváhajte a vyskúšajte. Verte mi, keď ochutnáte Dungeon siege, hra si vás rýchlo  získa a strávite pri nej veľmi veľa času.


Plusy:

+ hrateľnosť
+ rozsiahlosť
+ grafika
+ hardwarová nenáročnosť (vzhľadom k úžasnému výsledku)

+ somárik


Mínusy:

- nevýrazný príbeh

- chvíľami neprehľadná situácia




napísal Uni 3.6.2002
Páči sa mi!
9.0
Používatelia
7.8
DUNGEON SIEGE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk