GRAND PRIX 4

GRAND PRIX 4

8.8

Recenzia na PC verziu

Interplay sa pokúša znovu konkurovať Electronic Artsu, konkrétne ich športovej divízií a produktu F1 2002, svojou najnovšou simuláciou od Microprose Grand Prix 4. Síce obe hry sú top kvality, Grand Prix má podľa mňa niečo navrch, z EAsportsu sa už stáva len taká dielnička na každoročné updaty a vždy sa ich hry menia len mierne, zato keď si zoberieme nové verzie Grand prixu vždy sa máme na čo tešiť.

V hre sa môžete dostať rovno do života pretekára F1 a pokúsiť sa vyhrať všetky veľké ceny a stať sa majstrom sveta. Ale nebude to také jednoduché, toto nie sú žiadne rally preteky ale F1. Neskúšajte do niekoho búrať, nesnažte sa zákruty prechádzať hodinami a ani skúšať nejaké šialené kúsky, všetko vás to môže stáť odtrhnuté koleso, spojler, alebo vyhodenie z trate, ktoré vás spomalí a to sa už potom ťažko doháňa. Podobne budete musieť sledovať ideálnu stopu, nemôžete predbiehať hocikde ale počkať si na vhodné rovinky alebo zákruty.  Musíte poznať každú zákrutu vedieť akou rýchlosťou do nej ísť a na akom prevodovom stupni, ak toto všetko zvládnete máte určitú šancu zvíťaziť. V tomto vám okrem skúšania pomôžu aj prenosy  F1 v TV na Markíze, tam zvyčajne popisujú každú zákrutu na každom okruhu a povedia, na ktorý prevodový stupeň sa jazdí. Ďalej čakajte aj reálny život v boxoch, technikov ktorý sa o vás postarajú po každom príjazde, doplnia vám palivo, vymenia pneumatiky a pozrú poškodené časti monopostu zatiaľ čo vy si máte chvíľu čas oddýchnuť.

Grand Prix 4
Grand Prix 4
Grand Prix 4

Grand Prix ponúka niekoľkých klasických herných módoch a to buď voľné jazdy Quick Race v ktorých si vyberiete formulu, pilota nastavíte všetko od počasia až po pneumatiky a idete si zajazdiť. Ďalej je tam Quick Laps, čo je pokus o prekonanie najrýchlejšieho času na trati. A nakoniec najzaujímavejšie šampionát alebo len voľná Veľká cena v ktorej si môžete vybrať ľubovoľnú trať a idete na nej prechádzať postupne všetkými zahrievacími disciplínami a to v tréning v štvrtok, tréning v piatok, kvalifikácia v sobotu a nakoniec závody v nedeľu. Tu si môžete všetko natrénovať a nakoniec si to zahrať v plnom šampionáte kde na vás čakajú všetky trate a protivníci. Plus ak neviete kudy-kam s formulou je tu pre vás pripravená kompletná Gpaedia, čiže podrobne rozpracované predstavenie a popísanie F1 od formúl nastavení, cez teamy, trate, a pravidlá. Táto časť toho más v sebe dosť nechýbajú tam obrázky a videá.

Autori síce do hry nedali aktuálnu sezónu ale čakajte plne prepracovanú sezónu 2001 so všetkými teamami a traťami, sponzormi a aj pilotmi. Uvidíte teamy Ferrari, McLaren, Williams,Benetton,BAR, Jordan, Arrows, Sauber, Jaguar, Minardi a Prost a samozrejme všetkých 17 tratí šampionátu Austrália, Malajzia, Brazília, San Marino, Španielsko, Rakúsko, Monako, Kanada, Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia, Nemecko, Maďarsko, Belgicko, Taliansko, USA, Japonsko a to všetko na 9 rôznych typoch monopostov s množstvom nastavení a prestavení.

Grafika v hre je veľmi pekná, zatiaľ asi najdokonalejšia zo všetkých F1. Detailne prepracované monoposty, GPS scanované trate prepracované okolie polepené reklamami, rôzne počasia, diváci v hľadisku a samozrejme aj množstvo rôznych kamier plus možnosť prepínať si pohľad do ľubovolného monopostu na trati. A na formulu sa môžete pozerať a riadiť z vlastného pohľadu dokonca aj s prilbou. Pri zrážkach sa môžete tešiť na odbité časti, lietajúce kolesá, spojlery. Engine ponúka aj reflekcie na monopostoch a prostredí, na zadaždenej dráhe a množstvo iných grafických detailov, ktoré potešia.  Čo sa týka náročnosti, teoreticky by hra chodila aj na starých TNT kartách a 500mhz procesoroch ale to len s malým rozlíšením a malými detailmi a to sa veľmi neoplatí, viac odporúčam aspoň GeforceMx a 1ghz procesor kde si to môžete vyžhaviť na maximum. V niektorých častiach trate prejdete aj okolo obrovských obrazoviek na ktorých engine premieta niektorú z kamier na trati. Podobne vidíte aj zábery pri kvalifikácií kedy vám v boxe mechanik strká pred nos malý monitor aby ste mohli sledovať trať a rozhodnúť sa kedy vyjdete, alebo aký čas potrebujete. 

Grand Prix 4
Grand Prix 4
Grand Prix 4

Ale hra ešte nie stále je dokonalá, napríklad mechanici v boxoch sa pohybujú veľmi divne a sú slabo prepracovaný, dosť ma zarazilo že keď som stratil koleso mechanici ho odtiaľ ešte aj tak dokázali zobrať a až potom nasadili nové. Raz keď som monopost asi úplne rozbil pár minút maturovali nad kolesami až nakoniec mi ich tam nedali a zastali a čakal by som doteraz ak by som to nevypol. Ale mali aj celkom peknú vlastnosť, raz som prišiel do boxov hneď po svojom kolegovi a zastihol som tých šmejdov nepripravených, a kým ku mne prišli strácal som drahocenné sekundy :) Mimochodom odtrhnuté koleso nie je žiadny problém, aj s tromi kolesami sa v pohode dokážete dostať do boxov alebo dokonca odjazdiť celé preteky :) síce trochu škrípe ale v pohode som jazdil aj okolo 200kmh s tým.

Čo sa týka multiplayeru síce si tu nezahráte cez internet, ale hra 8 hráčov cez LAN proti sebe na jednom okruhu celkom poteší. Prípadne si môžete zahrať mód Hotseat kde sa budete striedať na jednom počítači a snažiť sa s tým istým autom zajazdiť čo najrýchlejší čas.

Celkovo je však Grand Prix 4 asi najlepšou formulovou simuláciou. Netuším ako sa v skutočnosti taká formula riadi, a aké sú rozdiely za dažďa alebo za sucha, ale čo som si všimol nejako zvlášť ma to na mokrej vozovke nešmýkalo a držalo to celkom dobre aj v zákrutách . Možno je to aj pneumatikami. Samozrejme toto nie je rally a do zákrut tu musíte dosť spomaľovať niekedy až na druhý prevodový stupeň, aby ste nevybehli von, alebo neprebehli cez šikanu za čo dostanete trestné sekundy v podobe spomalenia na pomalú rýchlosť na niekoľko desiatok sekúnd. 

Hru u nás distribuuje Logus za 1999Sk. (F1 2002 distribuuje  Cenega za 1699Sk)

Grand Prix 4
Grand Prix 4
Grand Prix 4

Plusy:
- Grafika, detaily
- dobré ovládanie a reálnosť prostredí
Mínusy:
- niektoré veci nedotiahnuté
- ovládanie na klávesnici dosť slabé, je to zamerané hlavne na volanty.


napísal saver 21.6.2002
Páči sa mi!
8.8
Používatelia
7.7
GRAND PRIX 4


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20953)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk