WIGGLES

WIGGLES

8.4

Recenzia na PC verziu

Stovky malých škriatkov žijú od úsvitu vekov v hlbokých podzemných jaskyniach, do ktorých sa vás práve chystajú stiahnuť a už vás nepustia!

Je to už dávno, čo boh Odin stvoril zem, ľudí, obrov, elfov a aj malých škriatkov. Teraz potrebuje pomoc týchto malých stvorení, aby mu pomohli priviesť späť strašného psa Ferrisa, ktorý sa utrhol z reťaze a momentálne terorizuje okolie v hlbokom podzemí. Konkrétne to bude rodina Wigglesov, ktorá dostane túto ťažkú úlohu a vy ich budete ovládať. Budete stavať tábory, zbierať huby, vyvíjať nové veci, bojovať proti nepriateľom a poriešite si aj jednoduché logické hádanky.

Wiggles
Wiggles
Wiggles

Celá hra je niečo ako kombinácia adventúry, logickej hry, RPGéčky a stratégie.  Pripomína trochu Simsov skombinovaných s managementovými a bojovými prvkami. Teda Budete sa o pohodlie svojej trpasličej rodiny, jej rozvoj a prežitie. Vaši škriatkovia sú ako každá obyčajná família, musia jesť, spať oddychovať, nadväzujú známosti, nenávidia sa, zabávajú sa. Toto všetko budete musieť rešpektovať popri tom, ako ich budete viesť k cieľu do hlbokého podzemia. Každý z nich má svoj denný a nočný režim, kedy pracuje a oddychuje, každý je vhodný na iné práce a má aj inú silu a postupne si získava vlastnú špecializáciu. Teda majú množstvo rozličných parametrov, ktoré sa im budú podľa vášho prístupu k nim zvyšovať alebo znižovať. Napríklad vedia bojovať (karate, taekwon do, boj s mečom...) a body za skúsenosti im budú pribúdať tréningom alebo priamym bojom, podobne ako sa im budú zvyšovať  schopnosti pri zbieraní húb, dreva, varení jedla, stavaní vecí. Zozbierané skúsenosti potom škriatkovi vydržia až do konca života a odrazia sa aj na jeho potomstve, ktoré sa už narodí so zvýšenými parametrami podľa  parametrov  oboch  rodičov.  A keďže sa rodia noví trpaslíci, starí  postupne umierajú a vy sa s nimi budete musieť  rozlúčiť (a prípadne im môžete postaviť aj náhrobný kameň).  Síce  sa dá  raz za čas nájsť fľaštička s Prameňom života, ktorá omladí vášho  škriatka a zanechá mu pritom všetky získané schopnosti.

 

Keďže škriatkovia žijú pod zemou, jednou z ich hlavných náplní práce je kopanie a verte tomu, nakopete sa tu hliny až dosť. Budete musieť vytvárať tunely a šachty, budovať jaskyne. Jaskyne hlavne preto, aby ste mali kde stavať  vaše ďalšie budovy a tunely a šachty preto, aby ste sa dostali  do ďalších zabudnutých alebo  zasypaných priestorov, v ktorých nájdete  buď priateľov, ktorí  vám pomôžu ďalej  v ceste k Ferrisovi, nepriateľov, opustené tábory alebo aj niekoľko sudov s prekvapeniami. Ale pozor! Ak napríklad budete svojich škriatkov veľmi prevetrávať a rozkazovať im, aj keď majú oddych, začnú vás ohovárať a neskôr ignorovať. Preto je dobré sledovať,  o čom sa wigglesovia v čase svojho voľna rozprávajú, tam nájdete informácie o problémoch, ktoré malých škriatkov trápia. Napríklad  jeden sa bude vystatovať, aký je frajer, že pracoval v čase svojho voľna a druhý mu na to odpovie, že z toľkej práce môže dostať zápal čreva a že môže zomrieť (skúste to povedať šéfovi,pozn.B007). Preto teda treba sledovať ich spokojnosť, hlad, zdravie a zbytočne ich nepreťažovať. Postupne, ako sa vaša família rozrastá, treba sa aj viac starať o stravu. Už nebudú stačiť surové huby,  po ťažkej práci si škriatkovia radšej dajú pivo a pečeného škrečka alebo aspoň vyprážanú  hubu.

 

Wiggles
Wiggles
Wiggles

 

Vašimi základnými úlohami v každej misii bude postaviť svojim škriatkom ohnisko, ktoré vždy nájdete zabalené v krabici. Ostatné už musíte postaviť sami, musíte zozbierať dostatok húb na stavby a aj na jedlo. Zo začiatku vám bude stačiť len pár hríbových stopiek a pár kúskov huby, aby ste spravili stan a základné budovy ako dreváreň a kamenárstvo pre ďalší rozvoj a nové budovy v týchto oblastiach. Teda vám pribudnú  ďalšie potrebné suroviny,  kamene a drevo, z ktorých  už postavíte väčšie budovy ako dôležitý pivovar, farmu, cvičisko, bar a školu. Vyviniete nové zbrane, od palice a  sekery sa dostanete k luku a rôznym strelným zbraniam. Zbrane budú vo vyšších leveloch stále potrebnejšie, lebo  okrem slabých podzemných vlkov vás začnú otravovať jedovaté  pavúky, znepriatelené rodiny a nájdu sa aj najväčší nepriateľa škriatkov Trolovia a hnusácki draci, ktorí majú najradšej na večeru  vlastnoručne pečeného škriatka (alebo vlastnodychovo, hehe). Ak toto všetko  prejdete a po mnohých hodinách snaženia sa prejdete cez 4 rozličné svety (lesný, metalický, kryštálový, lávový), zozbierate prstene obojku a dostanete sa až k Ferrisovi  a ukujete mu pevný obojok, máte vyhrané.

 

Okrem kampane je v hre aj  možnosť hry nazvaná Šarvátky, kde si môžete v bojovom móde zahrať proti iným rodinám škriatkov na vybranom scenáriu alebo v móde Pískoviště (Pieskovisko) len budovať, vyvíjať a starať sa o svoju rodinu.  V bojovom móde si môžete vybrať scenária pre dve až štyri rodiny, z ktorých vy ovládate len jednu a ostatné počítač. Ak máte radšej teamovú hru, môžete si rodiny rozdeliť do skupín, ktoré sa budú navzájom podporovať.

 

Grafika v hre je plne 3D, no váš pohľad je upriamený na  2D prierez podzemným svetom a len s miernou možnosťou náklonu  kamery. Ale aj tak nevyzerá zle,  užijete si množstvo animácií postáv a rozličné prostredia. Animácie škriatkov  sú niekedy  celkom  cool, vždy pri zmene roboty  si zmenia čiapku. Ak napríklad idú rúbať alebo kopať, nasadia  si prilbu. A nakoniec sú tu aj kvalitné medzilevelové scény, na ktorých sa často dosť nasmejete. Napríklad už po prvej misii je tu súboj s mečmi, ktorý je nastrihaný na štýl Matrixu.  Celkom  ma potešil aj fakt, že môžete v podstate  prevŕtať  celú  hernú mapu krížom krážom a postaviť si tam rozľahlé mesto.  Takisto poteší aj  pohyb prostredia, v ktorom vám napríklad huby s trpaslíkmi stále rastú.  Musím však dodať, že hra je trochu náročnejšia na hardware. Na Geforce 2 Mx alebo ATI 7500 to už v 1024x768 môže začať trhať. Čo je trochu škoda, ale dá sa to dobre hrať aj v rozlíšení 800x600.

 

Wiggles
Wiggles
Wiggles

 

Čo sa týka ozvučenia hry, celou hrou vás v podmaze sprevádza veľmi slušný soundtrack a zo začiatku  aj veľmi ukecaná mladá lietajúca elfka, ktorá vám všetko vysvetľuje.  Animácie zase podfarbujú kvalitne nadabované hlasy. Cez misie si už veľa hlasov neužijete a budete si akurát čítať, čo si ktorý wiggles myslí, prípadne o čom sa s druhým rozpráva.

 

Celkovo by som povedal, že je to veľmi zaujímavá záležitosť na množstvo hodín hrania s netradičným námetom a zaujímavo riešenou hrateľnosťou. Síce hra môže  po čase začať  nudiť, no ak si  zvyknete na systém, určite si prejdite aspoň celú príbehovú časť.

Plne preloženú hru už predáva u nás aj v Čechách Cdprojekt. A dostanete ju za 1599 Sk. Vo veľmi peknej krabici nájdete dve CD a obsiahlu preloženú príručku, ktorá vám určite pomôže. Jedno CD obsahuje čisto hru a druhé je  bonusové, na ktorom nájdete artworky, pozadia a ikonky a aj  veľmi pekný soundtrack z hry.  


Plusy:
-zaujímavý štýl hry
-množstvo humoru
-slušná grafika
-množstvo úkonov, budov, vývojov

Mínusy:
-zdĺhavé
-časom môže začať nudiť
-multiplayer (aj keď veľmi nechýba)

     



napísal saver 7.8.2002
Páči sa mi!
8.4
Používatelia
7.8
WIGGLES


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20067)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk