DEFENDER OF THE CROWN

DEFENDER OF THE CROWN

8.9

Recenzia na PC verziu

Toto leto, akokoľvek suché na hry, spestrila spoločnosť Cinemaware absolútnou klasikou medzi PC stratégiami. "Hra, ktorá to všetko začala", ako tvrdia autori v príhovore. Nejde o nič menšie ako o Defender of the Crown s podtitulom Digitally Remastered Edition.
 Pozrime sa tejto udalosti bližšie na zúbky. O čo vlastne ide a prečo taký starý vlk ako ja zavýjal celú noc na mesiac?

Hra Defender of the Crown (ďalej DotC) vyšla ešte v roku 1986, v čase MS-DOSu verzie 3 na pécéčkách, ktoré mali menej megaherzov ako moja kalkulačka, zobrazovali v štyroch farbách (tie fakt nadupané stroje zvládali 16 farieb), 20 megabytový pevný disk stačil až-až a nechcite vedieť, aké kapacity mali prenosné média (diskety). Veru, vtedy ešte svet veril Billovi, že 640Kb RAM bude navždy stačiť. A pre túto hru pamäť aj bohato stačila, veď samotná hra mala tak 400Kb.

Prenesiete sa do doby, ktorá čaká na hrdinu. Británia v 12.storočí, ostrov zmietaný chaosom po úmrtí kráľa, ktorý nezanechal potomka a dediča, o moc tu bojujú Sasi zo severu a Normania, privandrovaní  a usadení v južnej časti (Saxons and Normans) a v lesoch Sherwoodu sa skrýva Robin Hood. Podarí sa vám zjednotiť Sasov, vyhnať Normanov a spojiť Britániu pod jednou korunou?

V hre účinkujú štyria rytieri, z ktorých si môžte vybrať toho svojho. Každý má okrem mena a tváre iné schopnosti - vedenie ľudí (leadership), jazda na koni s kópiou (jousting) a šerm (swordplay) v stupňoch slabý, priemerný, dobrý a silný. Tieto si treba vybrať podľa štýlu hry, ktorý uprednostňujete. S hrdinom sa objavíte vo svojom domácom hrade na mape Británie, ktorá je rozdelená na 18 teritórií, z nich získavate každý mesiac dane rôznej veľkosti (bohatší je juh). Domáci hrad musíte brániť za každú cenu, jeho strata sa rovná totálnej prehre. Stratégia prebieha na ťahy (mesiace) a v rámci ťahu máte možnosti nakúpiť vojsko na domáci hrad, presúvať svoju armádu (campaign) na iné územie, zaútočiť na nepriateľa, usporiadať rytiersky turnaj, vydať sa pod rúškom noci na lúpežnú výpravu do nepriateľského hradu alebo hľadať pomoc u Robina Hooda v Sherwoode (prípadne môžte posunúť mesiac bez akcie).

Defender of the Crown
Defender of the Crown
Defender of the Crown

Armáda sa skladá z pešiakov, jazdcov a katapultov. Pešiaci sú kľúčoví pri obrane a útoku na hrad a pri každom boji, jazdci rytieri sú účinní pri boji na otvorenom poli a bez katapultu nemá ani význam obliehať nejaký hrad (ani to hra nedovolí). Veľmi, veľmi sú dôležití pešiaci a sú aj lacní, jeden vojak stojí 1 zlatku, rytier 6 a katapult 15. Počas boja máte možnosť určiť taktiku - zúrivý útok, stáť a bojovať, obchvat, bombardovanie katapultami (len ak máte katapult) a zbesilý útek (nie, ak sa bránite na hrade). Pri úteku síce schytáte posmech, ale často zachránite dôležitých mužov pre ďalší boj a preto sa nebojte vziať nohy na plecia, ak sa veci zle vyvíjajú! Odporúčam spočiatku taktiku stand and fight, pretože zúrivý útok (akokoľvek príťažlivo to znie, je na figu, je to ako ruská ruleta a použil som to len v najhoršom beznádejnom boji, keď sa nedalo ujsť - straty sú tu totiž veľmi vysoké a bežne sa neoplatí), útok katapultami je úplne naprd, najprv pokapú všetci rytieri, aj keby ich bolo hneď sto na 20 vojakov a potom aj ostatní, útok obchvat pracuje so schopnosťou hrdinu viesť ľudí a často zlepší výsledok boja a zníži straty.

Máte k dispozícii len jednu pohyblivú armádu, takže musíte poriadne plánovať každý krok, pretože nepriateľskí Normania vás chcú zničiť a teoreticky priateľskí Sasi tiež prahnú po korune a zničia vás takisto. Ich spojenectvo má výhodu len na začiatku, ak ešte ani jeden Sas nenapadol iného, tak umožnia prechod vašej armáde cez svoje územie a tak môžte napadnúť Normanov. Ďruhý význam má ku koncu hry, pretože ak zlikvidujete posledného Normana, tak zostávajúci Sasi sa podriadia a korunujú vás za kráľa.

Takže presúvate svoje vojsko, obsadzujete územia a aj obliehate hrady, vtedy sa natiahne zvlášť obrazovka, na ktorej vidíte hrad, počet obrancov a svoj katapult s muníciou - balvany, grécky oheň (čosi ako stredoveký napalm) a nákazu. Na obliehanie máte šesť dní, najprv treba do hradby vybúrať dieru, každý úder balvana ju zväčší. Až keď je hradba načatá, má zmysel katapultovať zmienené špecialitky, nákazu čo najskôr, lebo každý deň mor zabije viac obrancov. Na siedmy deň prebehne klasický útok. Ak ste hradby nenačali vôbec, čakajte veľké straty, pretože dávajú obrancom silný defenzívny bonus.

Defender of the Crown
Defender of the Crown
Defender of the Crown

Turnaje - buď nejaký usporiadate, čo stojí 5 zlatých alebo dostanete pozvánku (prijať musíte). Stretnú sa všetci Sasi aj Normania a bojujete o slávu alebo o územie vyraďovacím systémom, takže treba poraziť všetkých. Ak chcete získať územie v turnaji, rátajte s rizikom, že ak súboj prehráte, súper si vezme jedno vaše vazalské územie. Súboj prebieha v "akčnom móde", vidíte z pohľadu rytiera na koni svoju kópiu a treba mieriť na stred súperovho štítu. Jednoduché to nie je, kôň nemá kolesá a tak sa všetko trasie a máte čo robiť (pomáha tu hrdina so silným jousting skillom).

Nočná lúpež (raiding) - vyberiete sa ukradnúť potrebné zlato z pokladnice súperovho hradu, vyberiete si hrad a natiahne sa ďalšia akčná scéna, v ktorej sa s vojakom musíte prešermovať cez dve 2D obrazovky pred hradom a v hrade. Ak sa podarí, zlato je vaše. V ideálnom prípade bude stačiť zabiť dvoch strážcov, treba však stále postupovať čo najrýchlejšie vpred, aby nestihli prísť ďalší. Takýto útok si dobre načasujte, nemá veľký efekt, ak v ťahu pred ním nepriateľ nakúpil armádu a minul prašule.

Robin Hood v Sherwoode - tu môžte získať 3 krát za hru pomoc Kráľa zbojníkov v podobe vojakov a rytierov, veľa však nečakajte. O skutočnom Robinovi sa môžte dozvedieť pár historických faktov z manuálu, zrejme sa volal Robert a takmer všetko, čo o ňom vieme z filmu, si vymysleli spisovatelia. Len fráter Tuck bol skutočný a naozaj viedol bandu rebelov a zbojníkov v tom čase. Dočítate sa aj niečo o filmoch s Robinom Hoodom.

Keď som písal, že v hre nie je vôbec nič nové, trošku som klamal. Jednu vec pridali, to je možnosť na začiatku hry prijať úlohu, quest, od Robina, ktorú ak splníte, dostanete špeciálnu odmenu (napr.úloha zverbovať 200 vojakov vás odmení zlepšeným skillom leadership, úloha nazbierať 300 zlatých zase zjednotí Sasov, úspešné vylúpenie všetkých hradov dá ďalšie tri Robinove pomoci, výhra v turnaji nad všetkými aspoň raz zníži cenu rytierov na 6 zlatých atď. Ulohy sa oplatia, stratiť nie je čo.

Niekde hore som spomenul štyri dámy, ktoré tiež v hre figurujú - občas sa vyskytne príležitosť pomôcť dáme v núdzi, t.j. musíte šermovať podobne ako pri lúpeži a dámu zachrániť, vtedy môžte skončiť aj na vlastnej svadbe (a niektoré su naozaj kočky :-).

V hre sú ešte také "spestrováky" - napr. vám prídu na pomoc rytieri z Nemecka, prípadne banditi okradnú vyberača daní a prídete o prachy...

Defender of the Crown
Defender of the Crown
Defender of the Crown

Na kúpenom CD nájdete aj pôvodné verzie pre PC CGA aj EGA, klony pre mašinky na dôchodku (Amiga, Amstrad, Commodore64, Apple //GS) a nové edície pre PC a Mac. Čo nové vlastne táto edícia prináša? Tak rátajme spolu 1,prekreslenú starú grafiku do dnešnej podoby (ja som to hral v 1024*768, čo je zároveň aj moje rozlíšenie desktopu) 2,pôvodnú hudbu a zvuky prerobené s ohľadom na možnosti dnešných zvukoviek 3,myší spôsob ovládania... a to je všetko. Ide presne o to, že autori chceli zachovať originál, len ho upraviť, aby si to hráči mohli zahrať aj na dnešných OS a neutiekli preč. Zároveň Cinemaware pustila hlášku, že toto je len prvá z "remastered" lastovičiek a teda sa dočkáme ďalších klasík. Tiež pripravujú pokračovanie DotC, v ktorom snáď nájdeme inovácie, vylepšenia a iné nepodarky :-). Na CD je aj prehľadný html manuál k novej aj k pôvodnej verzii (kto už číta manuál, však?).

Ak to mám zhodnotiť, hra naozaj zodpovedá originálu, ktorý som tak veľa hrával, funguje bez problémov pod windowsami (odskúšané XP), grafika vo svojej jednoduchosti postačí a hudba je príjemná (skúsili ste počúvať piskot z PC speakera?). Jedine hre a autorom vytknem fakt, že aj pri tejto jednoduchosti sa hra dlho nahráva v úvode aj medzi akčnými scénami (iba ak by autori simulovali čítanie zo starej floppy mechaniky, hmm). Ďalej, ak našetríte 999 zlatých, tak už viac jednoducho do pokladnice nevojde a dane zrejme idú všetky na dobročinnosť! (hra jednoducho viac nepridá) Ak máte v armáde viac ako tisíc vojakov, tak poslednú číslicu neuvidíte celú, okienko sa nenafúkne). Tiež sa mi stalo, že sa mi "zasekla" armáda a nedalo sa s ňou hýbať, na mape ju ukazovalo v inom území ako bola a napravilo sa to až v ďalšom ťahu.

Veľmi nelogické sa mi zdalo aj to, že hoci som nakúpil asi 200 katapultov, tak ich účinok pri útoku bombardovaním bol nulový a celá moja armáda v počte cez tisíc pokapala v boji proti 20 vojakom a trom rytierom!? To isté spraví armáda pri zúrivom útoku - v boji mojich 230 vojakov a 30 rytierov podľahlo 25 nepriateľom na otvorenom poli. Čo už, ak si dobre spomínam, pôvodná hra to mala takisto pokafrané, takže to hodnoverne zachovali :-).

Obrázky nájdete aj na druhej strane, usmieva sa tam aj jedna kočka...

Plusy:
+klasika! klasika! klasika!
+pripravujú pokračovanie

Mínusy:
-bez inovácií začne predsa len nudiť, je už iná doba
-drobné chybičky kazia "remastered" image
-nezmyselne dlhé load časy


napísal beholder007 9.8.2002
Páči sa mi!
8.9
Používatelia
6.2
DEFENDER OF THE CROWN


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20937)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk