EUROPA UNIVERSALIS II

EUROPA UNIVERSALIS II

7.7

Recenzia na PC verziu

Stratégie sú mojím obľúbeným žánrom na poli počítačových hier. Od istého času ich nevychádza veľa a tie, čo sa dostanú na trh, nie vždy patria k originálnym a kvalitným titulom. Medzi  posledné prírastky v tejto oblasti patrí aj EUROPA  UNIVERSALIS  II, ktorá ponúka hráčovi možnosť prežiť búrlivé európske obdobie v rokoch 1419-1820. A čo je potešiteľné, vďaka firme CDprojekt si ju môžeme zahrať v českom jazyku.

Europa Universalis II
Europa Universalis II
Europa Universalis II


 
Po nenáročnej inštalácii a symbolickom intre je vhodné začať tutoriálom, pretože hra je komplexne prepracovaná a tvorí ju mnoho zložiek, s ktorými je vhodné zoznámiť sa ešte
 pred začatím samotnej hry. Výukový program je delený do deviatich častí - ovládanie, jednotky, boj, diplomacia, náboženstvo, kolonizácia, ekonomika, rozvoj a informácie.

Najskôr sa dozviete, čo a kde môžete nájsť na hernej obrazovke, ako meniť atribúty a akým spôsobom sa veci dávajú do pohybu. Niekoho možno poteší  a iného zarmúti, že celá hra sa odohráva v real-time móde, pričom si nastavujete rýchlosť postupujúceho času v hre (napr. 1 minúta = 1 mesiac, 1 rok atď). Je  tu aj možnosť zastaviť plynutie času a v pokoji vykonať potrebné zmeny. Napriek tomu si myslím, že by bolo vhodnejšie, keby hra prebiehala na kolá (ťahy).


 
V EU II sa nachádzajú pozemné a námorné vojenské jednotky. Pozemné jednotky tvorí pechota, kavaléria a delostrelectvo. Môžete ich naverbovať v barakoch, ktoré sa zobrazia na okrajovej lište v ľavej časti obrazovky spolu s ďalšími úžitkovými budovami po kliknutí
na váš štát alebo kolóniu. Spôsob najímania je jednoduchý. Pomocou šípok určíte počet požadovaných jednotiek (muži v tisícoch, delá po desiatkach) a v prípade, že máte dostatok dukátov, čo je v hre univerzálna mena, potvrdíte rozhodnutie. V priebehu niekoľkých minút sa na hernej mape sveta zobrazí ikona vojačika s číslom označujúcim príslušný počet ozbrojencov. Po kliknutí na ikonu sa na lište zobrazí meno veliaceho dôstojníka, morálka, útočná sila, bojaschopnosť armády. V prípade potreby môžete najmúť pomerne drahých žoldnierov, ktorí majú vysokú morálku, tak dôležitú v boji.

Europa Universalis II
Europa Universalis II
Europa Universalis II

  Jednotky presúvate tak, že kliknete na určené miesto. Zobrazí sa  červená šípka a tá sa postupne mení na zelenú. Symbolizuje postup vojska a rýchlosť postupu v závislosti na prítomných jednotkách (s delami sa napreduje pomalšie) a určenom hernom čase. Podobným spôsobom prebieha aj výroba a presun námorných jednotiek (galéra, vojnová loď,  prepravná loď). Na mori zase môžete najímať korzárov.

  Keď dôjde k boju, na okrajovej lište sa ukáže počet vašich a nepriateľských jednotiek, morálka jednotlivých armád a ručička, ktorá sa prikláňa na jednu alebo druhú stranu v závislosti na úspechu či neúspechu daného vojska. Ak uvidíte, že proti súperovi nemáte šancu, môžete ustúpiť. Zostávajúce jednotky sa presunú na najbližšie domáce územie. Ak zvíťazíte,  zvyčajne nasleduje rozhodnutie, ako sa vysporiadať s nepriateľským sídlom. Môžete urobiť rázny útok, obliehať ho alebo vyhladovať. Potom je územie vaše.


 
Ale EU  II nie je iba o boji a obliehaní. Vojny  nasledujú až v krajnom prípade, keď zlyhá DIPLOMACIA. Diplomatické menu obsahuje mnoho možností ako vyjadrovať a upravovať vzťahy s inými štátmi. Ak si chcete niekoho nakloniť, pošlete mu telegram alebo dar, nenávideného soka môžete provokovať urážkami alebo výhražným listom. Samozrejme môžete vyvolávať vojny alebo vyjednávať mier, pričom sa kalkuluje s dukátmi a územiami, ponúkať a prijímať rôznorodé návrhy, napríklad ponuka na sobáš prinesie vhodného spojenca a zabezpečí nové územia. V každom prípade je nevyhnutné mať nejakých priateľov a spojencov. Jednotlivec v hre nemá šancu na dlhodobé prežitie.

  Aby ste mali dobrú reputáciu a uznávané postavenie, musíte vo svojich krajinách zabezpečiť stabilitu a hospodársky rast. Je treba vytvárať produkty, zaistiť a udržiavať obchodné styky, vyberať dane a vhodným spôsobom ich deliť na modernizáciu, najímanie a vydržiavanie armád, výstavbu nových kolónií a mestských opevnení atď. Stoja pred vami dôležité politické rozhodnutia. Štát sa bude vyvíjať inak, ak budete podporovať bohaté stredné vrstvy a inak, ak jeho základom budú menej majetné tradičné vrstvy. Dáte prednosť voľnému trhu alebo merkantilizmu? Zvolíte obrannú či útočnú doktrínu? Plutokraciu alebo aristokraciu? Jednotlivé položky (a nie je ich málo) vzájomne súvisia a ich miera a hodnoty majú výrazný vplyv  na dlhodobý vývoj štátu a spoločnosti.

Europa Universalis II
Europa Universalis II
Europa Universalis II


 
Dôležité je aj  štátne NÁBOŽENSTVO a miera tolerantnosti voči menšinovým náboženstvám. Vzťahy katolíckych a protestantských štátov nebudú práve ružové a ak nebudete akceptovať moslimov, ťažko vytvoríte alianciu s Tureckom. Dokonca vaši obyvatelia  môžu na náboženský útlak reagovať vzburou, podobne ako v prípade vysokých daní.
 Aj úspešná KOLONIZÁCIA území, ktoré neboli podriadené iným štátom, je vhodná forma, ako zveľaďovať štát. A za všetko, za úspechy aj neúspechy,  získavate body alebo o ne prichádzate. Tie sa na konci scenára po uplynutí stanoveného času  spočítajú a víťazí ten, kto má ich najväčší počet.  V hre nájdete  aj niektoré ďalšie veci, o ktorých som sa nezmienil. Ak ich chcete poznať  na vlastnej koži, kúpte si EU  II alebo sa ju pokúste vyhrať v pripravovanej súťaži usporiadanej v spolupráci s CDprojektom. Plus v krabici ešte nájdete aj pekný darček - mapu stredovekej Európy.


Čo sa týka hardwarových požiadaviek, v pohode vám stačí slabšie pentium. Ak máte P400,128Mb RAM, pôjde vám hra ako po masle. Takisto ani graficky hra nie je náročná a nevyžaduje žiadnu super rýchlu 3D kartu.

 

Okrem rozsiahlych single playerových kampaní, v ktorých si zahráte za ľubovoľný z 200 národov a povediete vojny od japonska, cez revolúciu vo francúzsku až po osídlovanie Ameriky, si môžete zvoliť aj hru viacerých hráčov cez sieť na niekoľkých špeciálne upravených scenáriách.

 
A môj celkový dojem? Hra je dobrá a prepracovaná, ale tých charakteristík a atribútov je tuším priveľa. Inak povedané, je náročné dozerať na všetko a aj preto by som tu uprednostnil pokojný kolový systém. Jedno je však isté, EU  II má svoje kvality a určite sa nestratí na poli PC hier. Ak patríte medzi fanúšikov prepracovaných stratégií, mali by ste ju vyskúšať.

 Plusy:
+ čeština   
+ prepracovaný hospodársky systém 
+ hardwarová nenáročnosť
M
ínusy                                                                
- Real-time mód (hra na kolá by bola
vhodnejšia)
- prekombinované


napísal Uni 3.9.2002
Páči sa mi!
7.7
Používatelia
5.8
EUROPA UNIVERSALIS II


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19618)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk