THE THING

THE THING

8.0

Recenzia na PC verziu

Keď pred dvadsiatimi rokmi John Carpenter uvádzal svoj film, jednoducho nazvaný The Thing (Vec), netušil, že uzrie svetlo sveta pokračovanie jeho Veci, avšak nie na plátnach kinosál, ale na monitoroch počítačov.

Nebude na škodu veci, keď si v rýchlosti priblížime, o čo sa jednalo vo filme.

Antarktída, tisícky kilometrov od civilizácie, obyvatelia americkej základne číslo 31 si spokojne robia svoju prácu, pokiaľ ich neprekvapí vrtuľník naháňajúci psa. Posádku tvorili dvaja Nóri a na psa sa nebáli použiť snajperku (hello Saver :)) ani granáty. Pes sa však zatúlal do americkej základne, jeden z Nórov si v zhone zabúda odistený granát vo vrtuľníku, ktorý v zapätí vyletí do vzduchu. S odhodlaním zabiť psa za každú cenu si razí cestu hlava nehlava, až jeho trápenie ukončí veliteľ základne guľkou do hlavy. Američania sa vracajú do svojich ubikácií aj so psom, ktorý si zrejme niečo so sebou priniesol. Skonštatovali, že Nórov postihla ponorková nemoc a zatvárajú dvere. Pravá nočná mora začína. Pes bol nakazený mimozemským vírusom, ktorý objavili Nóri pod ľadom. Toľko k hlavnej dejovej línii filmu, ešte môžem pripomenúť, že hlavnú úlohu si zahral Kurt Russel.

The Thing
The Thing
The Thing

20 rokov zostala jediná otázka nezodpovedaná,  čo prežilo ?

Budúcnosť nevyzerá ružovo ani v tomto titule a dvakrát nie pre Alpha tím, ktorý mal preskúmať základňu číslo 31 na Antarktíde. Po istom čase, veliteľstvo stráca so svojimi mužmi kontakt a tak prichádza na rad záloha v podobe Beta tímu, ktorej velí poručík Blake, teda Vy! Nehostinná krajina Vás vôbec nevíta s otvorenou náručou, 40 stupňov celzia pod nulou a k tomu neutíchajúca snežná búrka. Zábava môže začať.

Misia je jasná, nájsť alpha tím alebo jeho zvyšky a podať informácie vedeniu. V tomto momente už Blake a jeho traja spoločníci začínajú vstupovať do hry.

Technické spracovanie smrdí po konzoliach

Na svet sa pozeráte cez ramená Blakea s možnosťou prepnutia sa do 1st person, ale tento pohľad využijete maximálne na prehľadanie miestnosti alebo na bližší prieskum vnútorností bývalých kolegov, keďže sa v tomto režime nedá pohybovať. Samozrejme môžete strieľať, lepšie mieriť, ale pohodlnejšie je, aby hra za vás zamierila a vy len stlačili spúšť. V istých pasážach hry sa dostanete do úzkych kvôli nedostatku munície, ale netreba sa znepokojovať, vždy jej napokon bude dosť. Grafický kabát je ušitý priamo na mieru, niekde je síce pokrčený, hlavne v niektorých interiéroch, ktoré zívajú prázdnotou, inak mu nemôžem nič vytýkať. Napriek tomu, že pôsobí konzolovo (bodaj by nie, keď pred nedávnom vyšla na PS2), dokonale vystihuje atmosféru opustenej základne a jej okolia. Vonku zúri búrka, kde vidíte sotva pár metrov pred seba, vo vnútri sú to zase parádne tiene, ohnivé efekty. Nemôžem nespomenúť hudbu a zvuky, ktoré dokonale podfarbujú už tak pochmúrnu atmosféru opustených priestorov. Autori si požičali hudobné motívy z filmu, ktoré zložil Ennio Morricone.  Keď po prvý krát zaznela, zarazila ma hlboko do kresla. Hudba zaznieva v pravý čas, keď by ste ju najradšej vypli a skoncovali s nechutnými Vecami skôr, ako budete počuť prvé tóny, paráda. Navyše podporuje 5.1 zvukovky, takže o efekty nebudete ukrátení. Výhrady naopak putujú smerom k dabingu, ktorý občas vypadne a je počuť iba nechutný piskľavý zvuk, tento problém mal vyriešiť patch v1.1, bohužial ani po nainštalovaní problém nezmizol.

The Thing
The Thing
The Thing

Beta tím alebo adrenalín strieka z uší

Ako som už spomínal, Blake nebude jediný, kto sa bude po Antarktíde preháňať. Je tu medik, ktorý vám vždy dodá lekárničku (škoda, že nie je nikdy po ruke), inžinier a jeho schopnosti opraviť aj neopraviteľné (hello to McGyver) a pešiak, ktorý vás podporuje v streľbe. Schopnosti všetkých budete musieť rozumne využívať, aby ste mohli hru dokončiť. Vojakov môžete vyzbrojovať, inžinierovi dať pokyn na opravu zariadenia, medikovi na ošetrenie, avšak nemôžete ich priamo ovládať (ako napr. v Project Eden). Od toho, či rozkazy budú prijímať alebo odmietať, závisí ukazovateľ dôvery, ktorý má k vám každý vojak. Ten je rozdelený na tri časti, keď je teplomer v zelenom poli, vojaci poslúchajú na slovo, v prípade, že dosiahne žltú (čo je presne polovica), vojaci poslúchajú skôr seba ako vás, no a keď je teplomer v červenom poli, absolútne vás ignorujú, považujú vás za Vec a budú strieľať. Dôveru si môžete získať niekoľkými spôsobmi, buď dať neveriacemu zbraň a náboje alebo menej používanú, zastreliť veľkú príšeru pred jeho očami.

To, že vám vojaci veria, ešte nie je výhra. Je tu ešte všemocný strach, ktorý pôsobí na každého inak. Ma niekoľko fáz a môže vystúpať do absolútnej nepríčetnosti, keď začína jedinec bezhlavo strieľať. Tu môže pomôcť adrenalínová injekcia alebo odviesť vojaka do bezpečia (no skôr ho tam treba dokopať).

Zaujímavá situácia nastala, keď mal inžinier opraviť vadný vypínač v miestnosti vymaľovanej ľudskými vnútornosťami a torzami roztrhaných tiel. Vypínač opravil, poobzeral sa okolo a zahlásil, že tu všetci zomrieme a zostal stáť. Aby sa úplne nezbláznil, tak som doňho narážal, až som ho vykopol dverami von, strach pominul konštatovaním, že je všetko ok, ale hneď potom vyvrátil obsah žalúdka, čo ma absolútne dostalo! Všetky pocity sú signalizované ikonou nad hlavou každého vojaka, keď vidí nepriateľa, nemá náboje, bojí sa.

    

Ako Veci išli na vec alebo skrotenie zlého vírusu

A proti čomu vlastne bojujeme? Jedná sa o vírus, ktorý dokáže zobrať podobu človeka aj s oblečením s tendenciou napadnúť iné organizmy (všetky živé).

Keď skončím, schovám túto kazetu. Ak nikto neprežije, bude tu aspoň nejaký záznam, už 48 hodín tu zúri búrka. Zatiaľ nemáme žiadne dôkazy. Ďalšia vec, myslím, že to pretrhne oblečenie, keď to niekoho napadne.

Nikto už nikomu neverí a všetci sme veľmi unavení, nemôžem robiť nič iné, len čakať. R.j. Mc.Ready pilot vrtuľníka, americká základňa číslo 31.

O nepriateľov nebude núdza, či to budú maličké pavúky, na ktoré stačí projektilová zbraň alebo veľký walkeri, ktorým treba osladiť život dávkou z plameňometu, vždy je tu Vec. Môže napadnúť vojakov, škoda, že nie vás, ktorí sa premieňajú na nechutné príšery. Môžete ich testovať, krvným testom, ale autori presne definovali, kto pôjde ďalej s vami a kto skončí ako Vec, čo je trochu smutné.

   

Na zabitie Vecí je tu široká škála zbraní, pištoľ, brokovnica, M16, ďalej potrebný plameňomet, niekoľko druhov granátov. K dispozícii je ďalej hasiaci prístroj, nutné lekárničky, baterka. Aby sa len nestrieľalo, dostanú slovo aj adventure prvky, ako opravy elektrických zariadení, hľadanie informácií cez kamery a terminály. Je toho síce málo, ale je to vítaná zmena.

Smrtiace kombo pre Veci predstavuje: pre menšie brokovnica + granáty, pre väčšie je to plameňomet a hasiaci prístroj, aby ste sa mohli hneď dostať priamo na telo, pretože po plameňomete zostáva horieť na zemi chvíľu plameň. Veci sú rozmanité, útočia vždy v skupinách. Vrcholom bol útok na základňu s vybitými sklami, ktorá bola taký malý muničák. A potom to prišlo, zo všetkých okien sa hnali dovnútra veci podobné pavúkom...

Postup v hre je lineárny, hra nedovolí odbočiť. Týmto sa dostávame k obtiažnosti, na začiatku si je možné vybrať, aký široký kužeľ má zameriavať hra, ostatné je na vás. Pozriete sa na americkú a nórsku základňu, veľké skladisko až k samotnej podstate zla, ktoré zapríčinilo zmiznutie alpha tímu. Aj keby sa to zdalo veľa, opak je pravdou a sklamaním pre nás hráčov. Keď som po prvý krát dohral The Thing, bol som vedľa, celý čas prikovaný ku kreslu, s nadšením som pozeral na titulky. Keď som sa prestrieľal k titulkom po druhýkrát po štyroch hodinách, už mi tu niečo nehralo. Po prvý krát som bol presvedčený, že Vec dostane 90%, po druhý už len 70%, keď to spriemerujem dostávam sa ku konečným 80%.

Plusy: 
+desivá atmosféra

+dobrý dej

+dynamická kamera, ktorá sa neustále hýbe

+hudba a zvuky (pazvuky)

+The thing

+chovanie sa vojakov v tíme

Mínusy:
-linearita

-málo adventure prvkov

-na druhý krát strašne krátke

    


napísal SpaceJunker 4.9.2002
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
THE THING


RECENZIE HRÁČOV
The Thing
8.5
BODO-SM    8.10.2005
“We’re all going crazy. This thing in the ice. Don’t know who is human and who isn’t. Morale is low...prečítať celé
The Thing
7.5
LIAM GALLAGHER    11.6.2005
Zdrawim :-). Viem,že sa nepatri prrepisovať recenzie,ale mne sa ta moja úplne prwa k Th Thing až tak...prečítať celé
The Thing
PC
PS2
Xbox

Vývoj: VU Games / Computer Artworks
Štýl: akcia / survival
Dátum vydania:  august 2002
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| The Thing 20.8.2002
| Thing shots 16.8.2002
| The Thing shots 7.8.2002
| The Thing shots 27.6.2002
| The Thing Site 29.5.2002
| The Thing shots 27.5.2002
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (10)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20170)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk