BATTLEFIELD 1942

BATTLEFIELD 1942

9.1

Recenzia na PC verziu

Wolfenstein bol dobrý, Medal of Honor ešte lepší. No pravá vojna prichádza teraz v  Battlefield 1942, novej multiplayerovke umiestnenej znovu do druhej svetovej vojny. Okrem obyčajného boja muža proti mužovi hra ponúka aj množstvo vozidiel, lietadlá a dokonca aj lode a ponorky.

Battlefield 1942 vás zavedie do 16 známych bojov druhej svetovej vojny (Torburk, Iwo Jima, Omaha Beach, Stalingrad, Berlin), kde budú proti sebe bojovať Spojenci a Nacisti. Prejdete množstvo lokácií od púští cez zničené mestá po ostrovy, kde budete kombinovať rôzne taktiky boja. Od útoku tankami cez letecké nálety, ponorkové útoky na krížniky a samozrejme to všetko podporované niekoľkými typmi vojakov. Síce je hra koncipovaná hlavne ako multiplayerovka, autori pridali aj možnosť single playerovej kampane, v ktorej v Kampani prejdete postupne všetky scenáriá v sprievode botov, prípadne quick matchy si vyberiete vlastné nastavenia na vybrané scenário. Môžete si nastavovať aj obtiažnosť, kde si určíte počet vojakov a aj inteligenciu počítačom ovládaných botov. Vzhľadom na poslabšiu inteligenciu botov a vašu bezmocnosť nad nimi, hra v single player móde slúži hlavne na tréning.

Battlefield 1942
Battlefield 1942
Battlefield 1942

Čo sa týka scenárií, sú v hre fakt obrovské a väčšinou je na akýkoľvek presun je veľmi vhodné použiť niektorý z dopravných prostriedkov, ktoré sa vám vždy objavujú pri základni. Na mape sú vždy dva hlavné tábory a niekoľko menších, ktoré môže hociktorá strana obsadiť. Obsadenie sa robí vyvesením vlastnej vlajky na stožiar, čo spôsobí, že sa členovia daného teamu môžu objavovať aj na tomto mieste. Základný Conquer mód hry je na body, kde každá strana má na začiatku určitý počet bodov, ktoré môže minúť  a ktoré sa jej odpočítavajú po zabití člena teamu. Strana ktorá dostane nepriateľa na nulu vyhráva. V hre si pri začiatku a po každom zabití môžete vybrať s akou výzbrojov sa chcete objaviť. Môžete si zobrať výzbroj skauta so sniperkou, útočníka so samopalom a je tu samozrejme aj protitanková výzbroj, ale aj podporné jednotky ako inžinier alebo medik. Pričom inžinier vám dokáže opravovať tanky, klásť míny a diaľkové nálože, medik samozrejme lieči vojakov.  Ďalšie módy sú potom Team Deathmatch, Co-op proti botom a CTF kde musíte ukradnuté vlajky doniesť na domovskú základňu.

V hre budete používať cez 20 rôznych zbraní. Základné máte vždy a to  pištoľ, nôž a granáty, ostatné sa vám už dopĺňa podľa vašej profesie. Teda guľomet, sniperka, protitankovka a ešte rôzne hračičky okolo toho. Čo sa týka jednotiek, tých bude oveľa viac. Je tu cez 8 tankov, niekoľko transportných vozidiel, sú tu protipancierové, protilietadlové alebo protiloďové delá, guľomety a samozrejme jeden typ lietadla, jeden bombardér, transportná loď, veľké krížniky a lietadlová lode. Autá, malé lode a tanky sa ovládajú veľmi jednoducho, horšie je to s lietadlami, na ktoré si budete musieť istý čas zvykať, kým ich zvládnete a naučíte sa dobre hádzať bomby alebo torpéda. Do niektorých vozidiel sa dá nasadnúť len na jedno miesto, ale niekde zase si môžete vybrať pozíciu za volatnom, delom, guľometom, alebo ak ste v transporte na hociktorom inom mieste. Každé ozbrojené vozidlo má svoju muníciu, ktorú môže vystrieľať. Nové náboje sa dajú získať na základňách alebo v bunkroch. Tu stačí, ak nájdete takéto miesto a počkáte pri ňom, automaticky sa vám náboje doplnia. Ak ste v lietadle, tam stačí len nízko a pomaly preletieť ponad základňu. Ak ste zranený, buď si nájdete medika, alebo sa posadíte do APC auta, ktoré vás pri prevoze vylieči.

Battlefield 1942
Battlefield 1942
Battlefield 1942

Ovládanie teamu a zadávanie rozkazov je navrhnuté celkom pekne, hore na obrazovke máte menu s položkami, kde môžete zažiadať o pomoc, môžete oznámiť, čo vidíte, formácie alebo iné srandičky. Všetky hlavné menu majú niekoľko podmenu, kde môžete ešte svoje hlásenie konkretizovať. Toto sa dá využívať hlavne pri multiplayeri so svojím teamom, pri hraní s botmi to je dosť komplikované. Niekedy poslúchnu inokedy nie, podľa toho, aké je počasie. Aj keď nehovorím, že botovia sú až taký zlí, po takom rozsiahlom území sa pohybujú celkom svižne, vedia používať vozidlá a aj s nimi strieľať.  Síce niekedy ochraňujú úplne zbytočné časti, alebo len tak z ničoho nič zaľahnú a plazia sa, ale opatrnosti nie je nikdy dosť :)

V hre môžete používať rôzne taktiky, s rozličnými typmi vojakov. Napríklad proti vyloďujúcim sa vojskám môžete použiť Sniperku, ktorou vojakov vystrieľate skôr, ako dôjdu na breh alebo použijete obranné delo a potopíte ich. Samozrejme, proti všetkému je aj protizbraň, delá alebo snipera môže ľahko zbombardovať lietadlo, prípadne delom z lode. Lietadlá sa zase dajú zničiť aj malou dávkou do motora z guľometu. Proti tanku je síce guľomet málo účinný, ale zato pár granátov alebo rán z raketometu mu rýchlo zničí pancier. Tanky sú vždy najzraniteľnejšie zozadu, kde majú palivové nádrže. Tankom zase môžete jednoducho prejsť vojakov. Ale nezabúdajte, teamová práca je vždy najdôležitejšia a s tým aj kombinácia rôznych jednotiek a profesií. Vždy treba mať aspoň jedného medika, v tankových vojnách inžiniera a vždy aspoň zo dvoch sniperov a niekoľkých útočných vojakov. Plus samozrejme nejaké tanky, lietadlá.

Battlefield 1942
Battlefield 1942
Battlefield 1942

Grafika v hre je úplne super: Nielen že scenáriá sú obrovské, ale engine ich renderuje dosť rýchlo a celkom pekne. Ja osobne to hrávam na max detailoch v 1024x768, na ATI8500 (1ghz procesor), ak máte staršie karty napr. Geforce 2, asi si budete musieť znížiť rozlíšenie aspoň na 800x600 a 16-bit farby. Možno ma trochu nahnevalo že poveternostné efekty vidíme v hre minimálne a už vôbec tu nenájdete niečo ako nočný útok. Engine použitý v hre sa volá Refractor 2 a prvú verziu autori použili v hre Codename Eagle. Teraz ju o dosť vylepšili a okrem nádhernej vertexovej krajinky zvláda jednotky zložené s 5000-10000 polygónov

Zvuky a hudba sú pekne napasované do hry. Hudba je síce len taká aby bola, ale aspoň v menu dotvára atmosféru. V samotnej hre už prevládajú výbuchy, strely a vrčanie lietadiel a tankov. Tu ešte potešia celkom pekne spracované hlášky, ktoré sú pre každú stranu v ich jazyku.

Celkovo je Battlefield 1942 veľmi kvalitná multiplayerovka s peknou grafikou a aj dobrým ovládaním. Možno mohli zvýšiť maximálny počet hráčov. Len 64 celkovo, teda 32 proti 32 je niekedy dosť málo na také veľké územia, keby to zvýšili aspoň na tých 128 mohlo by sa to už prirovnávať k čisto onlineovému World War II online.  Ale aj tak myslím, že nemajú dostatočne prepracovaný sieťový kód a na pomalších linkách, alebo modemoch vám veľmi rýchlo vyskočí ping a hra zaprace celú linku už pri viac ako 4 hráčoch online. Ale ináč veľmi pekná, grafika ešte lepšia ako v Medal of Honore a takisto aj bojový zážitok.

     

Plusy:
+ grafika
+ hrateľnosť
+ množstvo vozidiel a možností
+ veľké mapy

Mínusy:
- znižovanie reality arkádovými vecami
- slabo optimalizovaný net code na modem


napísal saver 30.9.2002
Páči sa mi!
9.1
Používatelia
7.7
BATTLEFIELD 1942


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk