UNREAL TOURNAMENT 2003

UNREAL TOURNAMENT 2003

9.0

Recenzia na PC verziu

Po dlhých mesiacoch čakania je tu konečne Unreal Tournament 2003. Nová verzia kvalitnej multiplayerovej akcie, tentoraz na novom engine a s množstvom vylepšení. Základ však stále ostáva rovnaký - zabiť čo najviac nepriateľov a prežiť čo najdlhšie.

Ak ste hrali starý Unreal Tournament, tak teraz čakajte niečo o generáciu lepšie a graficky ešte kvalitnejšie ako Quake 3 Arena.  Hra ponúka 5 základných módov a to klasický Deathmatch, kde si pôjdu všetci vzájomne po krku, Teamový Deathmatch, kde robíte to isté len v teamoch, ďalej tu je klasické Capture the Flag, kde musíte nepriateľovi ukradnúť vlajku a doniesť ju domov ku svojej vlajke. Ďalej je tu trochu novší mód Bombing Run, keď si zahráte niečo ako americký futbal a musíte dopraviť loptu do nepriateľského portálu, pričom môže bodovať za 7, ak s loptou prejde alebo za 3 body, ak tam strelíte. Ďalší je Double Domination, čo je vylepšená verzia staršieho módu Domination, len tu musíte naraz obsadiť dve miesta a držať ich 10 sekúnd.

Unreal Tournament 2003
Unreal Tournament 2003
Unreal Tournament 2003

Teda v módoch nenájdete nič prevratné, sú to historicky odskúšané akčné módy, ktoré sa asi nikdy nezunujú. Môžete si ich zahrať v multiplayeri, ale aj v single playerovom tréningu a šampionáte. Single player je tu niečo ako úvod do hry, na začiatku majú peknú animáciu začiatku turnaja a predstavenia teamov, kde pochopíte, že UT je vlastne futuristická show, kde sú hráči vždy teleportovaní do rôznych arén a tam proti sebe bojujú. V single začínate jednoduchým tréningom proti slabým botom, kde je vašou úlohou vždy len dosiahnuť určité skóre a postupujete ďalej. Zahráte si v niekoľkých menších arénach, najskôr proti jednému, potom proti viacerým nepriateľom, aby ste si nakoniec vybrali najlepších a vytvorili svoj team, s ktorým sa pustíte do turnaja vo všetkých módoch na všetkých mapách.  Táto časť je veľmi pekne prepracovaná a boti sú ešte kvalitnejší ako minule, takže si to aj užijete (v teamovej spolupráci však ešte trochu zaostávajú a pri móde Double domination ich dosť ťažko donútite strážiť jeden point). Toto je pre hru len plus, pretože je to hra hlavne multiplayerovo orientovaná.

Máp je cez 30 a sú rozdelené pre každé módy zvlášť. Sú tu zasnežené krajiny, lesy, temné priestory hradu, lávová planéta, vesmírne stanice, mrakodrapy, lietajúce ostrovy z pyramídami a množstvo iných veľmi pekne prepracovaných svetov. Niektoré mapy už budú hráči poznať z prvej časti a to napríklad Facing Worlds alebo Phobos, no samozrejme tu budú prepracovanejšie a vylepšené. Všetky mapy sú hi-polygónové, takže neuvidíte skoro žiadnu neprirodzenú ostrú hranu a sú posiate kvalitnými textúrami (to je aj poznať pretože na najvyšších nastaveniach vám nahráva mapy dosť dlho). Ďalšou veľkou zmenou v hre sú postavy, ktoré už nie sú také kockaté a jednotvárne ako v predchodcovi a okrem toho, že ich tu je cez 40 rozdelených, sú ďalej rozdelené do 6 rôznych rás, kde nájdete okrem geneticky upravených ľudí aj mimozemšťanov, androidov a rôzne monštrá.

Unreal Tournament 2003
Unreal Tournament 2003
Unreal Tournament 2003

Zbrane v hre nie sú nejaké extra výrazné, v podstate väčšinu už poznáme buď z predošlej časti, alebo sú veľmi rozšírené aj v ostatných hrách. Je tu klasická základná útočná puška, rotačák, raketomet, sniperka, elektrická zbraň, flank cannon atď.... V podstate všetko, čo by ste mohli potrebovať. Zbrane majú aj sekundárnu streľbu, kde napríklad rotačák sa rýchlejšie v sekundárnej streľbe rozbehne, ale celkovo pomalšie strieľa, podobne je to pri elektrickom Link Gune, sekundárny impuls je silnejší, ale zase kratší. Z nových zbraní je tu hlavne link gun, čo vyzerá na takú elektrickú iskriacu pištoľ, ktorou môžete zabíjať samostatne, alebo môžu dvaja spoluhráči strieľať na tretieho, ktorého impulz je potom sinlejší. Ale reálne neviem, kto by sa s tým babral a nastavoval pri pohľade do na strieľajúceho nepriateľa. Plus máme tu novinku výberu a automatického nastavovania zbraní, kde ak napríklad nemáte radi link gun, presuniete si ho úplne naspodok prioritných zbraní a naopak, ak máte radi raketomet, dajte ho navrch a vždy, keď ho zoberiete, rovno sa vám zmení. Osobne mám rád aj základnú pištoľku, ktorá je nielen rýchla, ale aj relatívne smrteľná a ak mierite do hlavy z blízkej vzdialenosti, za pár sekúnd to máte hotové.

Hra je vylepšená aj pohybom postáv, nielen že sú pridané desiatky animácií, ale sú to aj nové pohyby ako double jump, teda dvojitý skok, wall jump, teda skok o stenu, strafe jumping skok do bokov. Ďalej sú tu špeciálne kombá, ktoré vám umožnia byť na určitý čas neviditeľným alebo sa pohybovať rýchlejšie. Tieto kombá môžete zapnúť vtedy, keď nazbierate dosť adrenalínových piluliek a váš adrenalín stúpne na 100.

Unreal Tournament 2003
Unreal Tournament 2003
Unreal Tournament 2003

Grafika je veľmi kvalitná a nový Unreal engine patrí medzi to najlepšie, čo nám herné firmy ponúkajú. Nielen že engine vyzerá pekne, ale nie je ani taký pomalý, ako sa čakalo a slušne sa vám bude hýbať aj na Geforce 2 MX. Minimálna doporučená konfigurácia je 1GHz Athlon, 512MB, 32MB GF2 GTS, ja by som to ešte znížil na 256mb pamäte a 700mhz. Tam sa môžete dosť pohrať s nastaveniami. A veľmi peknou časťou enginuje je aj fyzikálny engine pohybu postáv po smrti, teda dynamika, kde po smrti uvidíte telá nepriateľov pekne padať, odrážať sa od steny a od okolitého terénu. Tiež sa dá nastaviť aj mutátor - slow death animation, ktorý vám túto sekvenciu smrti ešte spomalí a môžete si ju dlhšie vychutnávať.

Čo sa týka zvukov, je to podobné ako v predošlej časti, len sú kvalitnejšie a samozrejme, ak máte 3D zvukovku a 5+1 repráky, máte sa na čo tešiť. Okrem množstva výkrikov, steľby a výbuchov budete počuť aj zvuk prostredia, kde môžu byť motory, fúkať vietor, dunieť okolie. Hra podporuje aj SB Audigy 2 práve prichádzajúce od Creative Labs, tak uvidíme, ako to bude znieť tam.

  
viac obrázkov nájdete tu

Celkovo je to veľmi kvalitná mutliplayerovka, ktorá má teraz už reálnu šancu predbehnúť už postaršieho Quakeho 3. Pôvodné UT bolo moc pomalé a tak aj menej akčné a aj keď vyšlo v tom roku ako Quake 3, nestíhalo naň. Teraz je už situácia iná a len čakáme, ako hra dopadne v rebríčkoch. Hra prináša nie len multi, ale aj single playerovú zábavu, a to na kvalitne navrhnutých mapách. Tí, ktorým nevyhovujú tieto akčné a deštrukčné módy, si môžu chvíľu počkať. Určite čoskoro vyjde niečo taktické na štýl Counter Strike.

Plusy:
+ Zábava
+ Grafika
+ Boti, Single player

Mínusy:
- trochu náročnejší engine
- len vylepšený UT

 

    


napísal saver 9.10.2002
Páči sa mi!
9.0
Používatelia
7.1
UNREAL TOURNAMENT 2003


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20301)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk