SIMON THE SORCERER 3D

SIMON THE SORCERER 3D

6.0

Recenzia na PC verziu

Keď vyšla v roku 1993 adventúra Simon The Sorcerer srdce zaplesalo nejednému fanúšikovi tohto žánru. Zo stúpajúcou popularitou Simona sa začalo pracovať na pokračovaní (dokončené v 1995).

V oboch dieloch zápasil so zlým čarodejníkom Sordid-om, v prvom sa mu ho podarilo zneškodniť, ale v druhom sa Sordidovi podarilo oddeliť Simonovu dušu od tela.

 

Simon the Sorcerer 3D
Simon the Sorcerer 3D
Simon the Sorcerer 3D

 

Osud tretieho Simona, nebol ružový, jeho tŕnistá cesta začala, krátko po vydaní druhého dielu. Vtedajší trend jasne ukazoval, kam sa má uberať hra, ktorá chce byť úspešná. Ten trend spočíval v treťom rozmere, prakticky každá hra začala mať za svojím názvom 3D a to z nej automaticky robilo príťažlivejšiu, čo sa o jej kvalitách povedať nedá. A touto cestou sa vybral aj tretí diel Simona. Obliekol sa do 3D kabátu značky Netimmerse (túto značku obliekol aj Prince Of Persia 3D), a v roku 2000 mal uzrieť svetlo sveta. Pôrod sa odložil kvôli nespokojnosti distribútora, ktorý neskôr skrachoval. Autorské práva po Hasbro Interactive prebral Infogrames, ktorý odmietol Simona vydať kvôli zastaralému vzhľadu. Nakoniec sa Simon dočkal a vyšiel pod taktovkou Vivendi u nás vydáva Simona CD Projekt v kompletnej lokalizácii, v češtine.

 

Samotná hra alebo nie všetko 3D, je skvostné

 

Poviem to na rovinu, grafický engine je absolútne otrasný, postráda detaily, textúry sú iba farebné plochy, rozmazané po značne jednoduchých objektoch. Kde však textúry vynikajú sú tváre postáv, ktoré stretnete,  zvlášť tá Simonova, z ktorej sa dajú čítať pocity. Ploché prostredie, väčšinou tvorí niekoľko škatúľ ofarbených vždy jednou farbou. Postavičky vypadajú, ako keby boli poskladané z kvádrov  rôznych veľkostí, Lego panáčikovia sú oproti nim dokonalé stvorenia s nádhernými krivkami.  Z technického spracovania možno jedine vyzdvihnúť rozprávkovú hudbu (sem tam pripomínajúca prehrávané midi súbory cez FM syntézu) a bezchybný dabing ako anglický tak aj český.  Toto sú devízy, ktorými na vás Simon vyrukuje hneď po spustení.

 

Simon the Sorcerer 3D
Simon the Sorcerer 3D
Simon the Sorcerer 3D

 

 

Sklamanie po druhýkrát alebo premáhanie niekedy pomáha

 

Sordid si konci druhého dielu požičal Simonove telo a presťahoval sa doň. Po čase mu začalo byť pritesné a tak Runt verný Sordidov sluha zhotovil pre svojho pána oveľa strašnejšie a odpornejšie telo ako Simonove. Kalypso si najíma bojovníčku Mellisu aby vypátrala Simonove telo. On medzitým pripraví všetko potrebné na reinkarnáciu Simona (dušu má stále odloženú v sklenenej banke).

A tak jedného večera sa stane, že Simon vstáva z obetného oltára a čaká na vaše rozkazy. Jeho hlavnou úlohou je dostať sa do reálneho sveta, musí nájsť toho hnusného kúzelníka Kalypsa, ktorý ho do tejto šlamastiky dostal, ale ešte predtým dostať sa čo najskôr z chrámu.

Prvá kapitola (celkom ich je šesť), je tutoriálom, ktorým vás prevedie tlstá víla, dáva rady ako použiť predmet, ako zatiahnuť za páku, prakticky ako sa hra ovláda. Od začiatku je hra trochu viac akčne ladená (utekanie pred kameňom ala Indy, ťahanie za páky...), ale len do doby pokiaľ nevyjdete úspešne z chrámu života von. Potom sa dostávate do rozsiahlej krajiny, ktorou môžete cestovať za pomoci teleportov (telefónna búdka). Práve grafika a akčne ladené úlohy môžu odradiť nedočkavých hráčov, začiatkom druhej kapitoly sa zo Simona vytratia akčné záležitosti. Rada na začiatok nedajte sa odradiť týmito neduhmi.

To najlepšie na hre sú humorné dialógy a neustále frflanie Simona na každú vec, postavu jeho arogantná, pubertiacka, škodoradostná povaha niekedy hraničí s absurditou. Jeho pozornosti neujde ani samotný hráč ! Dialógy, majú byť podľa autorov nelineárne, ale počas hrania som na nič podobné nenarazil. Vždy rozhovor končil rovnakým spôsobom.

Hrateľnosť kolíše od jednoduchej (prsty v nose) až po nočnú moru, pixelhunting a ťažké puzzle (rozbíjam klávesnicu). Simon môže počas hry aj zomrieť, ale nemusíte sa báť, vždy je neďaleko umiestnená oživovacia plošinka, na ktorej sa po svojej smrti, Simon opäť objaví.

Hra sa ovláda striktne klávesnicou, zabudnite na point´n´click.

 

Simon the Sorcerer 3D
Simon the Sorcerer 3D
Simon the Sorcerer 3D

 

 

Simon The Sorcerer 3D nie je špatná hra, jej humor a príbeh sú základnými kameňmi, na ktorých autori stavali, čo však hru kazí je jej úbohé grafické spracovanie. Prvé dojmy môžu byť veľmi zlé a rozporuplné, ale skúste sa dostať do mesta Poliganis a váš názor sa isto zmení.

Plusy:
+ dialógy
+ humor

Mínusy:
- grafika

- neposlušná kamera

- chyby v programe

- prázdne lokácie

   


napísal SpaceJunker 29.10.2002
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
SIMON THE SORCERER 3D


RECENZIE HRÁČOV
Simon the Sorcerer 3D

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20949)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk