LORD OF THE RINGS FELLOWSHIP OF THE RING

LORD OF THE RINGS FELLOWSHIP OF THE RING

6.9

Recenzia na PC verziu

Konečne po dlhých rokoch od vydania knihy je tu prvé spracovanie Lord of the Rings: Fellowship of the Ring do PC verzie. Konkrétne do 3D akčnej adventúry ktorá sa vás práve chystá vtiahnuť do virtuálneho Tolkienovho sveta Stredozeme.

Na hre pracovalo Surreal autori kvalitného Drakana, takže čakajte pekné prostredia a slušný 3D engine. Ako sami autori tvrdia, snažili sa čo najviac držať pôvodného príbehu a rozvíjať hlavne epickú stránku diela, s dôrazom kladeným na dialógy a charakter jednotlivých postáv. Ale nečakajte len rozhovory a obkecávanie, spája sa tu adventúra s akciou, arkádovými prvkami a RPG parametrami. Takže všetko čo si len môžete priať, len  škoda že asi nie každá časť bude vyhovovať všetkým. Ale k tomu sa dostaneme neskôr poďme si prebrať trochu histórie.

Lord of the Rings Fellowship of the Ring
Lord of the Rings Fellowship of the Ring
Lord of the Rings Fellowship of the Ring

 

Pravdepodobne už poznáte príbeh prsteňa a tak si ho prejdeme len zbežne. Ide tam o to že za dávnych dôb existovalo niekoľko magických prsteňov ktoré boli rozdelené medzi rôzne rasy Stredozeme. Tie ich využívali a snažili sa s nimi robiť dobro. Ale stala sa zrada, temný pád Mordoru Sauron zhotovil ďalší prsteň, ktorý mohol ovládať nositeľov všetkých ostatných prsteňov. Všetkých ich pridal ku svojej armáde temnoty. Takto mocný postupne dobíjal celú Stredozem až ho v rozhodujúcej bitke zastavila a zničila mocná armáda ľudí a elfov.  Sauron bol mŕtvy, ale prsteň sa stratil. Ten tisícky rokov čakal na vhodnú príležitosť návratu a od príšery Gulpa sa dostal do rúk hobbita Bilba. Tu sa začína náš príbeh.  Konkrétne sa do hry sa dostávate práve vtedy keď Frodo obdrží prsteň od Bilba a Gandalf zistí, aký je to prsteň a poverí hobitta Froda aby ho chránil. Sauron, ktorý sa práve preberá a znovu zvoláva gigantický armádu Škretov na dobitie Stredozeme. Prsteň chce a preto posiela temnú deviatku, aby mu prsteň našla a doniesla. A tak Frodo a jeho priatelia Pipin a Smieško sa vydávajú na dlhú a nebezpečnú cestu  krížom cez Stredozem, kde musia prsteň doniesť do Rivendellu Elfovi Elronovi kde by ich cesta mala končiť, no my už vieme že tam ich cesta len začne spolu s celou bandou prsteňa..

Vy začínate v postave Froda  hneď potom ako obdrží prsteň (začiatok bol asi nudný tak ho tam nedali, našťastie som videl film tak som si domyslel čo a ako). S ním musíte najskôr  splniť niekoľko malých zahrievacích úloh, aby ste sa mohli s vašimi priateľmi vydať na dobrodružstvo čakajúce za hranicou mesta. Prvé úlohy sú relatívne ľahké vašou úlohou je len niekomu pomôcť niečo nájsť, niečo ísť vybaviť, predať svoj dom, skontaktovať priateľov, pobiť pár vlkov a vybrať sa na cestu ďalej. Všetko sa prevádza jednoducho, veci brať nemusíte len k ním prídete oni sa vám zoberú samé, a takisto aj keď s niekým rozprávate existuje len jeden dlhý dialóg a žiadne iné otázky. Čiže všetko len také jednoduché a priamočiare.  Potom ako všetky drobnosti splníte, nastáva večer a snažíte sa čo najskôr nájsť priateľov a vypadnúť odtiaľto. Len bude tu jeden problém, čierny jazdec prišiel do mesta už večer a hľadá vás. Tu začína taká pseudo taktická hra kedy sa musíte vyhýbať jazdcovi, odlákavať ho kameňmi aby vás nezbadal a aby ste ušli z Hobbitova. Ďalej postupujete cez temný les kde sú stromy živé a okrem ničenia gigantických pavúkov tu budete musieť nájsť vašich stratených priateľov. Tento level je čisto arkádový, a v musíte len obehať celé lesné bludisko aby ste našli priateľov. Ďalej v hostinci po stretnutí s Aragornom, hraničiarom ho priberáte do party a postupujete ďalej. Od teraz už pri akčnejších misiách budete preberať úlohu bojovníka a ľahšie si tak poradíte s tlupou Škretov, alebo svorkou vlkov. Neskôr keď už nájdete aj čarodejníka Gandalfa budete niektoré levely prechádzať aj za jeho postavu a používať hlavne jeho silnú mágiu. Medzi každým levelom alebo aj cez ne si užijete prestrihové scény kde sa porozprávate s priateľmi a prípadne sa dozviete aké sú vaše plány ďalej. Scény však bývajú neúplne a niekedy medzi nimi a ďalším levelom aj časť príbehu vypadne. Našťastie ak ste videli film, alebo čítali knihu viete o čo približne ide a pokračujete kľudne ďalej. Fanúšikov Tolkiena čo čítali aj knihu potešia aj vstupy Toma Bombadila, ktorý vás neraz zachráni pred šlamastikou. Ďalej navštívite maličké levely ako Prancing Pony,  alebo Rivendell, ale aj rozľahlé vrchy kde si zabojujete proti všetkému možnému s Aragornom, alebo jaskyne Morie kde sa natrápite s rôznymi pákami a budete si myslieť, že Frodo je Tomb Raider. Čo sa týka konca hry je slabý žiadny pokec nič a je tam nasilu vrnutý silný boss o ktorom svet ešte nepočul.

Lord of the Rings Fellowship of the Ring
Lord of the Rings Fellowship of the Ring
Lord of the Rings Fellowship of the Ring

 

Čo sa týka systému hry, budete hrať hlavne z pohľadu z tretej osoby, no pri zameriavaní alebo sledovaní niečoho si môžete prepnúť aj vlastný pohľad. Oplatí sa to hlavne pri hádzaní kameňov s Frodom alebo lukostrelbe s Aragornom, prípadne aj pri boji pretože kamera v tretej osobe je až nelogicky obmedzovana. Čo sa týka zbraní Frodo má okrem kameňov, taký malý papek ktorým utýra vlkov na smrť, Aragorn má meč, dokáže kopať a strieľať svoje neobmedzené šípy. Najlepšie je na tom asi Gandalf ten má svoje magické runy, ktorými sa dokáže liečiť, alebo rôznymi kúzlami útočiť na nepriateľov. Každá postava má svoju energiu ktorú môžete dopĺňať hubami, a má možnosť niesť, používať a zbierať rôzne veci. Plus Frodo má prsteň, ktorým sa môže na určitý čas zneviditeľniť a striasť sa tak nepriateľov. No nemôže byť neviditeľný dlho, lebo ho temné sily ovládajú stále viac až nakoniec im podľahne. Pre prsteň som nejako nenašiel veľké využitie, akurát na pár sekúnd čo som pred niekým utekal ale nič veľmi potrebné.  Ak sa stratíte v levely máte po ruke aj mapu, ktorá je vám však nanič a ukazuje len vašu polohu v Stredozemi (myslím že tá by bola lepšia pri loadingu) a nie aktuálny level ako by sme mohli čakať.

Grafika nie je zlá, ale dalo by sa to spraviť aj lepšie. Prostredia sú až veľmi podobné filmových a je jasné že autori brali inšpiráciu hlavne odtiaľ, to vám udrie do oka už hneď na začiatku v Hobbitove. Ale musím povedať že lokácie rozpracovali celkom pekne a je to úplne iný zážitok objavovať Stredozem v 3D pohľade ako ju len sledovať vo filme. Mohli však trochu viac popracovať na detailoch vonkajších prostredí, lebo niektoré vyzerajú veľmi prázdne, alebo stále rovnaké v okolí a potom si pripadáte ako v bludisku. Postavy sú hi-polygónové pekne navrhnuté, a zapadajú do toho štýlu prostredia, aj keď samozrejme nevyzerajú reálne skôr by som povedal že je to taký Pinokio štýl :). Nakoniec k rýchlosti enginu, myslím že je celkom v pohode a zahráte si to aj na Geforce 2mx a 600-700mhz procesoroch.

Zvuková a hudobná stránka sú celkom kvalitné, rozhovory a vonkajšie zvuky sú pekné a takisto aj orchestrálna hudba v pozadí nie je na zahodenie ale ani extrémne výrazná. Mení sa však podľa toho či idete do akcie, alebo sa len kľudne prechádzate po okolí a tým to tu trochu oživuje.

Lord of the Rings Fellowship of the Ring
Lord of the Rings Fellowship of the Ring
Lord of the Rings Fellowship of the Ring

Okrem toho má však hra aj niekoľko múch ako napríklad presne ohraničené územia, ktoré vám počas hry dokážu dobre narobiť vrásky. Napríklad nemôžete sa voľne pohybovať po okolí ale keď vyjdete za určitú oblasť zastaví vás neviditeľná stena. Otravuje to hlavne ak tieto obmedzenia sú hneď okolo chodníka, alebo okolo bojiska. Okrem toho sa dá nájsť aj množstvo iných vecí napríklad nemuseli pridávať Frodovi bojovú stránku, zdržovali nudnými levelmi a nevenovali sa dosť upgradu postáv, zbieraniu a používaniu vecí. Napríklad ani náhodou nenájdete viac ako dve tri použiteľné veci,  napchali sem len samé huby ktoré zbierate a konzumujete až kým neprasknete. Ale aby som len nekritizoval niektoré levely sú naozaj grafický pekné ako napríklad pozemné chodby Morie, prvá časť v Hobbitove ale to je asi dokopy všetko.

Celkovo pekná je to taká kratšie akčná adventúra v ktorej poputujete krížom cez virtuálnu Stredozem. Fanúšikom Pána Prsteňov sa asi bude páčiť, pozrieť si Stredozem v 3D ale myslím že z celkového prevedenia tiež nebudú veľmi nadšení. Škoda že autori nepridali viac RPG elementov, nedopracovali animácie a nevyužili celý potenciál Stredozeme naplno. Okrem toho hra bola originál robená pre X-box kde si užijete oveľa viac svetelných a špeciálnych efektov. PC verzia je v tomto veľmi orezaná a vyzerá dosť sucho. Na prvý pokus to nebolo zlé, ale viac sa teším na strategickú verziu Pána prsteňov alebo pripravovanú multiplayerovú onlineovku kde by ste mali celú Stredozem k dispozícií a mohli sa v nej voľne pohybovať.  Podobne by  ani strategická verzia nemusela byť zla ak by bola niečo na štýl Heroes. Mimochodom na EA na konzoly práve vydáva druhú časť Pána Prsteňov Dve Veže, ale to už je čisto akcia.

Plusy:
+ Tolkien
+ Pekná grafika

Mínusy:
- Arkádové a niekedy nudné levely
- Slabo využitý potenciál Stredozeme
- Málo RPG a adventúrových prvkov
- Krátke


       


napísal saver 12.11.2002
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.9
Ohodnotiť
LORD OF THE RINGS FELLOWSHIP OF THE RING


RECENZIE HRÁČOV
Lord of the Rings Fellowship of the Ring
PC
PS2

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20219)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk