HARRY POTTER A TAJOMNÁ KOMNATA

HARRY POTTER A TAJOMNÁ KOMNATA

8.0

Recenzia na PC verziu

Harry Potter a tajomná komnata , taký má u nás názov druhé pokračovanie dobrodružstiev malého kúzelníka Harryho, tentoraz už v druhom ročníku školy kúzelníkov v ktorom bude čeliť ešte väčšiemu nebezpečenstvu ako naposledy.

Ak nepoznáte Harrho Pottera vedzte, že je to momentálny hit medzi deťmi, ktoré  už majú odpredu aj odzadu naštudované všetky 4 zatiaľ vyjdené knihy a aj prvé filmové a možno aj herné spracovanie. Harryho stvorila J.K. Rowlingová, ktorá priviedla mladého chlapca, sirotu zo zlého sveta u strýka do neuveriteľného magického prostredia Rokfortu, renomovanej magickej školy plnej prekvapení ale aj nebezpečenstva.  V prvej časti Harry ešte len spoznával svoje schopnosti, zisťoval svoju minulosť ale už sa stihol zapliesť do boja o kameň mudrcov. Teraz v druhej časti je už Harry starší teraz pozná pomery na škole, má svojich priateľov a svojich nepriateľov a jeho hlavným cieľom tento rok bude nájsť tajomnú komnatu, ktorú dal v Rokforte vybudovať jeden z jeho zakladateľov. Je tu však problém naposledy keď sa tam niekto pokúsil vojsť zomrel. Okrem toho však na neho čaká aj ďalší školský rok, teda vyučovanie, liga v metlobale ale aj vyvádzanie s priateľmi. A v hre nám oproti prvej časti pribudnú duely kúzelníkov a kšeftovanie s fazuľkami a kartami.

Harry Potter a tajomná komnata
Harry Potter a tajomná komnata
Harry Potter a tajomná komnata

Hru hráte v pohľad z tretej osoby, kde sa budete prechádzať po kompletne prepracovanom Rokfort e do 3D grafiky. Ako minule aj teraz na vás čakajú hodiny vyučovania, kde sa vždy naučíte nové dôležité kúzla  a prakticky si ich pôjdete vyskúšať v špeciálnych súťažných miestnostiach. Tentoraz budú 4 nové kúzla, ktoré sa pridajú k sérií starších z minulého ročníka. V súťažných miestnostiach bude vždy vašou úlohou nájsť a dostať sa čo najrýchlejšie k zlatej hviezde, a to cez rôzne prekážkové miestnosti v ktorých budete kombinovať šikovnosť s jednoduchými logickými prvkami. Teda budete posúvať stĺpy, skákať cez priepasti, odstraňovať nepriateľov. A pritom všetkom sa  musíte sa snažiť byť čo najrýchlejší, totižto vám stále ubieha čas a strácajú sa vám body, ak chcete vyhrať musíte dôjsť s najväčším počtom bodov. Plus body si môžete nazbierať aj menšími hviezdami ktoré sú často dobre ukryté. Ale body nie sú jediná vec o ktorú sa budete starať, musíte priebežne zbierať aj magické karty a samozrejme rôzne fazuľky a čokoládové žaby na doplnenie vašej energie. Tieto veci môžu byť skryté hocikde, napríklad v truhliciach v tajných chodbách, v džbánoch,  alebo brneniach,  odtiaľ ich vždy dostanete s pomocou kúzla. Čo sa týka fazuliek, tie vám nič nepridávajú, ale môžete s nimi kšeftovať a vymeniť ich u spolužiakov za super rýchlu metlu, za dôležitú magickú kartu alebo za prísadu do kúzelného nápoja. Kúzelný nápoj poznáte len jeden a to na obnovu energie a varíte ho v špeciálnych kotloch rozmiestnených po škole. Nápoj sa vám v priebehu dosť zíde hlavne na vašich cestách za odhalením tajomstva komnaty, kde sa dostanete do nebezpečných situácií, kedy už často budete mať energiu len na minime a ďalší úder nepriateľa by pre vás znamenal istú smrť.

Čo sa týka kariet je to znovu trochu prepracovanejšie ako minule a máte tu sériu zlatých ťažko získateľných kariet, sériu vzácnejších strieborných  a nakoniec bežné bronzové karty. Pričom čím viac kariet nazbierate tým viac sa vám zvýši vaša energia, a ak nájdete alebo nakúpite dostatok strieborných kariet otvorí sa vám špeciálna miestnosť. Podobná bonusová miesnosť sa nachádza aj za každou súťažou kde keď vyhráte máte určitý čas na to nazbierať si toľko fazuliek koľko stihnete.

Harry Potter a tajomná komnata
Harry Potter a tajomná komnata
Harry Potter a tajomná komnata


Ako každý rok aj tento rok prebieha Metlobalová liga, v ktorej vás čaká 6 zápasov s každým konkurenčným mužstvom po dva zápasy. Harry je chytač a jeho jediným cieľom v zápase je chytiť rýchlu lietajúcu guličku skôr ako protivník. Tentoraz to autori hráčom nesmierne uľahčili a nemusíte už guličku hľadať po celom ihrisku, vaša metla je totižto automaticky vedená a vy sa môžete len trochu nahýbať, uhýbať pred protivníkom, kopať ho a v pravý čas chytiť.

A nakoniec posledná z pridaných disciplín je kúzelnícky duel, kde máte na výber niekoľko kúziel aby na zničenie nepriateľa. V podstate sa uhýbať pred nepriateľovým kúzlom, vracať mu ho späť, zabraňovať mu spraviť kúzlo, alebo môžete na neho zaútočiť.  Tu môžete bojovať so všetkými vašimi priateľmi a nepriateľmi a stať sa najlepším kúzelníkom školy.

Čo sa týka vylepšení od minula, graficky nechali hru na rovnakej grafickej úrovni a teda aj na rovnakom Unreal engine. Dokonca aj škola je skoro rovnaká ako minule len boli samozrejme pridané nové miestnosti a celé to bolo rozšírené. Ale našťastie hardwarovo nie je hra veľmi náročná a podobne ako minule bude na ňu stačiť aj 500mhz procesor a aspoň nejaká priemerná 3D karta. Škoda že si autori nedali ani veľa práce s prepracovaním a skvalitnením postáv, ale hra vyzerá veľmi pekne a dynamicky takže viac deťom ani nebude treba. Hrateľnosťou je to prakticky to isté ako minule, pohybujete postavou a používate svoje kúzla na rôzne predmety okolo, teda napríklad kúzla Alahomora ktoré vám otvorí všetky dvere, kúzlo Lumos na ukázanie neviditeľných vecí, alebo Rictusempra na ničenie a omračovanie rôznych nepriateľov. Čo sa týka nepriateľov na vás čakajú  hlavne malý škriatkovia, lietajúce nebezpečné muchy, útočné rastliny a aj nebezpečných pavúkov. Nakoniec však stretnete aj gigantických nepriateľov, ktorých zničíte už ťažšie a bude na nich treba viac šikovnosti a dôvtipu. Autori pridali do hry aj mapu, síce je len taká zbežná a ukazuje len v ktorej časti školy ste, ale ak neviete kde práve ste mohla by vám pomôcť sa aspoň zorientovať

Harry Potter a tajomná komnata
Harry Potter a tajomná komnata
Harry Potter a tajomná komnata

Škoda že autori veľmi zjednodušili niektoré časti hry oproti minulej hre, hlavne metlobal je teraz jednoduchý a podobne aj učenie sa kúzla je ľahké. Minule ste sa učili kúzlo tak že ste museli čo najpresnejšie prejsť myšou po symbole kúzla, ak ste nejakú časť vynechali odpočítali sa vám body, teraz vám symbol obchádza počítač automaticky a len vám na symbole ukáže kedy musíte stlačiť ktorú šípku aby ste prešli. Našťastie vylepšili jednu super vec, totižto medzi hodinami a inými úlohami sa môžete voľne pohybovať po škole, zbierať fazuľky a obchodovať s priateľmi ktorý vám za fazuľky predajú čo len chcete, ale hlavne ide o magické karty ktorých potrebujete zozbierať čo najviac. Alebo ak si myslíte že váš team má málo bodov môžete ísť cez prestávku prejsť ľubovoľnú súťaž hocikedy ešte raz a získať tak pre svojich ešte viac bodov. Podobne môžete hocikedy zájsť aj na kúzelnícky duel alebo na ďalší zápas Metlobalu. Vďaka týmto možnostiam a možnostiam opakovania levelov a hľadania stále ďalších kartičiek a fazuliek hra pôsobí oveľa obsiahlejšie ako predchádzajúca časť a deti pri nej strávia aj celé dni.

Celkovo to je pekná arkádovka, na ktorej sa deti viac zabavia ako na predošlej časti. Škoda však že o to menej chytí ostatné trochu staršie deti, pre ktorých to už celé bude ľahké. Ale myslím že autori odviedli dobrú prácu a hodnotenie 80% si hra zaslúži. A k tomu ešte môžeme pripočítať aj veľkú motiváciu hru prechádzať hry stále znova a hľadať všetky magické karty a zozbierať čo najviac fazuliek.

Hra práve vychádza v českej verzií za 1699 Sk a objednať si ju môžete tu.

Plusy:
+ obchodovanie s fazuľkami
+ Harry Potter
+ množstvo vylepšení

Mínusy:
- veľmi ľahké
- žiadne zmeny v grafike
- skrátený príbeh

   


napísal saver 19.11.2002
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
HARRY POTTER A TAJOMNÁ KOMNATA


RECENZIE HRÁČOV
Harry Potter a tajomná komnata
8.7
LUKY3451    13.9.2007
Hra sa na rozdiel od svojho predchodcu „Harry Potter a Kameň mudrcov“ v mnohom nezmenila. Naopak, hr...prečítať celé
Harry Potter a tajomná komnata

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (0)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20209)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk